Diversiteitsrapport 2015: Apple maakt weer muizenstapjes

Door: Raymon Mens - 10 reacties

Apple heeft zijn jaarlijkse diversiteitsrapport vrijgegeven. Dit jaar was de gemiddelde Apple-medewerker nog steeds een blanke man, maar in Cupertino is men druk bezig om meer minderheden in het personeelsbestand op te nemen.

Zo heeft Apple ruim 65 procent meer vrouwelijke werknemers aangenomen dan vorig jaar. De 11.000 vrouwen zorgen ervoor dat nu 31 procent van de medewerkers vrouwelijk is. Vorig jaar was dat nog 30 procent.

In de VS werden meer dan 2200 zwarte medewerkers aangenomen, een verhoging van 50 procent. Er werden ook 66 procent meer Latino’s op de loonlijst gezet. Het afgelopen jaar werden bovendien meer medewerkers afkomstig uit een minderheid aangenomen. In absolutie getallen klinkt dat mooi, maar relatief gezien zijn het muizenstapjes. Het staat er nu zo voor:
chart-diversiteit2015vs2014
Het diversiteitsrapport komt uit de pen van Tim Cook. De Apple-CEO is blij met de vooruitgang, maar zegt ook dat er nog veel werk aan de winkel is:

We are proud of the progress we’ve made, and our commitment to diversity is unwavering. But we know there is a lot more work to be done.

Some people will read this page and see our progress. Others will recognize how much farther we have to go. We see both. And more important than these statistics, we see tens of thousands of Apple employees all over the world, speaking dozens of languages, working together. We celebrate their differences and the many benefits we and our customers enjoy as a result.

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  Usain

  Uhm diversiteit moet toch vanzelf gaan? Dit lijkt wel geforceerd. Soort van de neger omdat het moet. Je neemt toch de beste werknemer aan, niet diegene die er voor zorgt dat Apple een beter imago krijgt.

 • Profielfoto
  html-junky

  Tim Cook is een groot voorstander van diversiteit, dus Apple zal dit zeker gaan voortzetten. Diversiteit is immers goed voor de creativiteit, kleur, dynamiek en je leert een ander beter te begrijpen

 • Profielfoto
  Niels

  Ik begrijp dit echt niet hoor, selectie op basis van competenties zou toch veel belangrijker moeten zijn dan ras en/of geslacht.

  Leuk allemaal dat ‘geweldige’ imago, maar als ik straks in de  Store sta voor hulp of mijn iPhone instuur voor reparatie, verwacht/prefereer ik toch echt iemand die verstand van zaken heeft, niet iemand die geselecteerd is op basis van zijn/haar kleurtje of doosje;!

 • Profielfoto
  Bman

  In principe ben ik het met je eens @Usain, maar positieve discriminatie is soms nodig, omdat er anders geen beweging in de verhoudingen komen op de werkvloer.

  Zodra de beweging op gang is, vind ik dat de markt moet bepalen wie er in diens wordt genomen en dat er dus naar iemands capaciteiten wordt gekeken.

  Toch zullen er dan bij Retail minder niet-blanken worden aangenomen, omdat blanken beter verkopen (door uiterlijk, niet persé door vaardigheden).

 • Profielfoto
  Usain

  Volgensmij is dit typisch Amerika. Ze hebben geen zin in gezeik en proberen die rassenscheiding van eind jaren 50 begin 60 goed te maken.

 • Profielfoto
  MrHammond

  Nee niet typisch Amerikaans, wij doen het bij Roche in Zwitserland ook precies zo, volgens mij is dat ook een beetje tijdgeest.

  Feit is momentaan helaas nog dat een blanke met dezelfde kennis en vaardigheden op veel plaatsen nog steeds makkelijker een baan krijgt dan een zwarte, vergeet ook niet dat op veel plaatsen in de VS de racistische segregatiewetten nog steeds officieel bestaan, daarom denk ik dat het goed is dat zulke “beweging” wordt gemaakt, daarom sluit ik me bij Bman aan.

 • Profielfoto
  Helena

  @Bman, vanwaar haalt gy t idee da blanke beter verkope???

 • Profielfoto
  Maikelw

  Raar om zo in hokjes te denken en zo je personeel te selecteren. Blijkt maar dat er nog steeds op ras gekozen wordt of niet dan… beetje racistische trekjes.

 • Profielfoto
  Nickalicious

  Welk knap dat er 101% in de retail actief is.

 • Profielfoto
  Bman

  @Nickalicious;
  Aan de hand van dit voorbeeld begrijp je waarom de berekening van Apple fout lijkt maar toch klopt:

  99,5% + 0,5% = 100%.
  Afgerond: 100% (99,5) + 1% (0,5) = 101%.