Chrome zet Flash vanaf nu buiten spel

16 reacties

September is de maand waarin Flash definitief de nek om wordt gedraaid. Vanaf 1 september gaat Google Chrome namelijk beginnen met het uitfaseren van Flash, volgens de ontwikkelaars vooral om de browser minder accu te laten gebruiken.

Chrome gaat alle Flash-content die niet essentieel is voor het functioneren van een webpagina standaard blokkeren. Dat wil zeggen dat videospelers nog wel worden weergeven, maar Flash-advertenties niet.

Google’s browser heeft Flash standaard ingebouwd en begint voorzichtig met de blokkade. Geblokkeerde Flash-onderdelen kunnen na een klik alsnog geladen worden, legt de zoekgigant uit in een blogpost. Chrome is zowel onder gebruikers van Windows als OS X een erg populaire browser.

De blokkade van Flash is gunstig voor consumenten, maar niet voor adverteerders. Het merendeel van de ads op internet is nog Flash-gebaseerd (onderzoek). Met de blokkade van ongeveer alles behalve videospelers zet Google adverteerders onder druk om te switchen naar HTML5.

Opmaat naar meer?

Chrome staat niet alleen in het blokkeren van Flash. Yahoo maakte recent ook bekend om geen advertenties is Flash-formaat meer te accepteren. Daarnaast willen Facebook en YouTube ook graag van Flash af.

De afgelopen tijd bleek Flash niet bepaald veilig, we schreven regelmatig over ernstige lekken die door kwaadwillenden werden gebruikt om systemen over te nemen. Door het standaard blokkeren van Flash is het risico op besmetting via geïnfecteerde advertenties ook een stuk kleiner. Zo krijgt Steve Jobs, die Flash in 2010 al definitief afschreef, 5 jaar later toch gelijk.

chrome-plugins-001
Deze instelling (chrome://settings/content) blokkeert Flash vanaf 1 september standaard.

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  bechris60

  Die tijd dat Android door Google nog perse flash moest hebben. En nu heeft de browser van Apple langer flash dan die van Google.

 • Profielfoto
  bechris60

  Nouja. In Chrome zat het ingebouwd dan he. Bij Safari moet je nog ff die Adobe troep downloaden.

 • Profielfoto
  Gezalfde

  Goede zaak! Nu hopen dat ook fox Sports snel overschakelt naar html5 aangezien die ook via flash werken (via browser).

 • Profielfoto
  LabombaNL

  @bechris60 Google Chrome gaat flash inhoud blokkeren, waarna je het door er op te klikken kan activeren. Dit is bij Safari al heel lang zo; Google volgt Apple hier dus mee.

 • Profielfoto
  ozzie X

  Buitenspel is niet helemaal aan de orde. Alle overbodige Flash wordt geblokkerd/gepauzeerd, Overige Flash blijft gewoon werken. Dus Flashgames en video’s blijven werken.
  Op heel veel pagina’s zul je er nauwelijks last van hebben omdat Flash alleen in de advertentiebanner actief was en op pagina’s waar Flash wel een belangrijke rol speelt, blijft het dus gewoon werken. Zal ongetwijfeld een kwestie van tijd zijn voordat Flash helemaal verdwenen is, maar dat zal nog jaren duren is mijn inschatting. Dus van defintief de nek omdraaien in september is absoluut geen sprake.

 • Profielfoto
  Jamie Yang

  Ik ga chrome dus niet updaten en oude setup bewaren beide op Mac en Windows

 • Profielfoto
  SvS

  Euh hoe dan met Magento, die buttons werken op flash, naar het schijnt. De enige reden waarom ik chrome gebruik.

 • Profielfoto
  Odyssey

  Ik heb flash gewoon verwijderd. is een oubollige en achterhaalde technologie, vol met beveiligingslekken. heb ik liever niet op mijn computer!

 • Profielfoto
  Franky Mac

  Ik heb inderdaad flash ook verwijderd en gebruikt Chrome als ik per se flash nodig heb.

  @Jamie Tsai, kun je dan updaten uitzetten? Ik heb gekeken in de settings, maar kon het niet vinden. Er wordt automatisch ge-update heb ik begrepen.

 • Profielfoto
  Baron Van Dedem

  EINDELIJK! Dat rot programma moet echt een keer dood. Het is inmiddels al 5 jaar geleden dat Steve Jobs Flash figuurlijk de nek omdraaide met zijn “Thoughts on Flash” brief.

 • Profielfoto
  SusanUSA

  EINDELIJK! Dat rot programma moet echt een keer dood. Het is inmiddels al 5 jaar geleden dat Steve Jobs Flash figuurlijk de nek omdraaide met zijn “Thoughts on Flash” brief.

  Nu geef je Jobs wel iets te veel eer. Maar dat gebeurt hier wel vaker:lol:

 • Profielfoto
  csteelooper

  @SusanUSA +1!

  En ik heb sowieso een vraag: al die videospelertjes zoals op o.a. YouTube en Vimeo zijn eenvoudig om te zetten naar HTML5, maar hoe doe je dat met wat meer complexe zaken zoals flash-gebaseerde spellen? Te denken valt aan onder andere Candy Crush en Bejeweled Blitz. Zelf zou ik die graag zien werken op basis van Unity 3D, maar da’s nog niet zo eenvoudig. En Flash kan écht nog niet ‘dood’ voordat dát gedeelte van de technologie in de mottenzakken kan.. Het is níets meer dan wishful thinking om te denken dat deze zet van Google ook daadwerkelijk het einde van Flash betekent…

 • Profielfoto
  Hydræ
 • Profielfoto
  RuudBerg

  googles eigen nestcam werkt niet anders dan met flash in safari how about that

 • Profielfoto
  Balsjer

  Een wereld zonder Flash, het aftellen is begonnen.

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Graag ook Silverlight de doodsteek toedienen aub