Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 31 augustus 2015
Leestijd: 1 minuut

Chrome zet Flash vanaf nu buiten spel

September is de maand waarin Flash definitief de nek om wordt gedraaid. Vanaf 1 september gaat Google Chrome namelijk beginnen met het uitfaseren van Flash, volgens de ontwikkelaars vooral om de browser minder accu te laten gebruiken.

Chrome gaat alle Flash-content die niet essentieel is voor het functioneren van een webpagina standaard blokkeren. Dat wil zeggen dat videospelers nog wel worden weergeven, maar Flash-advertenties niet.

Google’s browser heeft Flash standaard ingebouwd en begint voorzichtig met de blokkade. Geblokkeerde Flash-onderdelen kunnen na een klik alsnog geladen worden, legt de zoekgigant uit in een blogpost. Chrome is zowel onder gebruikers van Windows als OS X een erg populaire browser.

De blokkade van Flash is gunstig voor consumenten, maar niet voor adverteerders. Het merendeel van de ads op internet is nog Flash-gebaseerd (onderzoek). Met de blokkade van ongeveer alles behalve videospelers zet Google adverteerders onder druk om te switchen naar HTML5.

Opmaat naar meer?

Chrome staat niet alleen in het blokkeren van Flash. Yahoo maakte recent ook bekend om geen advertenties is Flash-formaat meer te accepteren. Daarnaast willen Facebook en YouTube ook graag van Flash af.

De afgelopen tijd bleek Flash niet bepaald veilig, we schreven regelmatig over ernstige lekken die door kwaadwillenden werden gebruikt om systemen over te nemen. Door het standaard blokkeren van Flash is het risico op besmetting via geïnfecteerde advertenties ook een stuk kleiner. Zo krijgt Steve Jobs, die Flash in 2010 al definitief afschreef, 5 jaar later toch gelijk.

Deze instelling (chrome://settings/content) blokkeert Flash vanaf 1 september standaard.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Chrome zet Flash vanaf nu buiten spel
Sluiten