Browsertest: Chrome desastreus voor accu MacBook

Door: Raymon Mens - 19 reacties

Internetters zijn gek op Google Chrome, het is met een marktaandeel van maar liefst 64 procent de meest populaire browser. Toch schuilt er voor MacBook-gebruikers een addertje onder het gras: de browser is alles behalve goed voor de accuduur.

Uit een test van Battery Box blijkt dat MacBooks door het gebruik van Chrome ongeveer een uur eerder leeg zijn. Firefox doet het een stuk beter, maar Safari is de duidelijke winnaar als het om accugebruik gaat.

De test werd uitgevoerd op een 13-inch Retina MacBook Pro en bestond uit het bezoeken van populaire sites als YouTube, Netflix, Twitter, Facebook, Google, Gmail en Business insider. Met Safari was het mogelijk om 6 uur en 21 minuten te browsen, Firefox kwam met 5 uur en 29 minuten op de tweede plaats en met Chrome was de accu na 5 uur en 8 minuten leeg.
Averages-browser-accu

Verschillen per website en activiteit

Opvallend zijn de verschillen per website en activiteit. Zo scoort Safari aanzienlijk beter dan Chrome bij het bekijken van YouTube-video’s, maar de browser van Google weet een aantal tech-sites weer het meest efficient te weergeven. Er zijn ook opmerkelijke verschillen per website, zoals Twitter.com en Hotmail.com waar Firefox de andere browsers het nakijken geeft.

Afgezien van uitzonderingen is Safari gemiddeld het meest energie-efficiënt. Wil je een uur extra accuduur? Switchen van browser loont.
SocialMedia-1024x748
YouTube

Reacties

19 reacties
 • Profielfoto
  interFACE

  Gebruik sowieso safari

 • Profielfoto
  cmug

  Ik ook trouwe Safari surfer.
  Voor als je Chrome gebruikt en je nog iets privé wilt houden:
  Google Chrome sends personal data to Google by default
  Al is er wel wat in te stellen n.l.

 • Profielfoto
  KrijnB

  Gewoon lekker op safari. Werkt prima en synchroniseert ook fijn met mij iPhone en iPad

 • Profielfoto
  Helena Vanaeken

  SAFARI FOREVER!!! <3

 • Profielfoto
  Alison

  …Google Chrome, het is met een marktaandeel van maar liefst 64 procent de meest populaire browser.

  Is dat 64% van alle computers of van alle Apple computers?

  Alison

 • Profielfoto
  GodzillaNinja

  @Alison dat zijn alle besturingssystemen, had begrepen dat Safari onder Mac-gebruikers het meest populair is (wel gevolgd door Chrome).

 • Profielfoto
  polansky

  Ik ook trouwe Safari surfer.
  Voor als je Chrome gebruikt en je nog iets privé wilt houden:
  Google Chrome sends personal data to Google by default
  Al is er wel wat in te stellen n.l.

  Ik gebruik ook liever Safari,

  Maar denken dat je door het gebruik van een ‘andere’ browser nog wat privacy overhoudt is echt wel redelijk onzinnig. Gevolgd wordt je toch wel. Moet je ook geen Google gebruiken als zoekmachine.

 • Profielfoto
  Picturethat

  Ook Safari-gebruiker, maar ik vermoed dat Chrome nog wel een comeback gaat maken. Die gaan echt wel het geheugengebruik en energieverbruik terugschroeven in de komende updates.

 • Profielfoto
  Sanderrrrr

  Mijn vraag past misschien wel onderaan dit bericht:

  Sinds ik Flash heb verwijderd van mijn MacbookAir 2011, kan ik op Youtube geen video’s meer afspelen. Ik ging er vanuit dat HTML dit op zou pakken, maar dit gebeurd dus niet.

  Iemand een tip?

 • Profielfoto
  KrijnB

  Sanderrrrrrrrrrrrrrr
  Volgens mij moet je eerst ff je cache leeg maken nadat je flash hebt verwijderd

 • Profielfoto
  Needler

  Ik gebruik ook Safari voor het serieuze werk. En Chrome alleen voor Facebook en Youtube. Ik vertrouw Google niet.

 • Profielfoto
  Melle

  Zie vooral geen reden om iets anders te gebruiken dan safari. Werkt allemaal goed.

 • Profielfoto
  Lucas Thoelke

  Op mn pc gebruik ik gewoon chrome, het is een desktop dus ik heb niet zn energy probleem. Op mijn macbook gebruik ik al jaren geen chrome meer, gewoon lekker safari

 • Profielfoto
  Sanderrrrr

  @KrijnB

  Dankjewel voor de tip. Helaas blijft het scherm van Youtube daarna ook nog aangeven dat Flash mist:(

 • Profielfoto
  Dutch Viking

  Safari + ixquick + adblock plus + ghostery: nagenoeg anoniem en snel surfen!

 • Profielfoto
  Beakerflo

  Ik heb geen Flash meer op mijn Mac, behalve ingebouwd in Chrome. Ik merk inderdaad dat mijn Mac het ‘zwaarder’ heeft met Chrome aan. Helemaal als Safari er ook nog naast aan staat. Als er een website bekeken moet worden met Flash, helaas ze bestaan nog, dan start ik Chrome even op.

 • Profielfoto
  aukem

  Het punt is: Chrome werkt sneller. Ik ben zo’n *zoveel mogelijk met toetsenbord persoon* en wil alles snel doen, in safari kan dat niet, dan moet ik de muis gebruiken om naar de zoekbalk te gaan etc, bij chrome staat dit vakje gelijk al geselecteerd, zo kan je gewoon heel relaxed ‘en snel’ browsen ipv op safari. Alleen hierom mijn overstap

 • Profielfoto
  Balsjer

  Voor YouTube heb je toch zo goed als geen Flash (meer)nodig? Binnen Safari kun je gewoon naar de website https://www.youtube.com/html5 gaan. Tot op heden heb ik geen meldingen gehad dat Flash ontbreekt.

 • Profielfoto
  BomC

  @aukem: je zou dan ook eens naar Vivaldi kunnen kijken, een nieuwe browser van de oude Opera-kliek die ook rond toetsenbordnavigatie is gebouwd. Nog in beta, maar nu al veelbelovend, ook qua energie-impact.