Beats 1: 350 tracks per dag, veel hip-hop

Door: Raymon Mens - 17 reacties

Dankzij ontwikkelaar Callum Jones (Twitter: @beats1plays) kan iedereen van minuut tot minuut bijhouden wat er op Apple’s radio­zender Beats 1 te horen is. Techsite Quartz analyseerde al deze data en trekt een aantal interessante conclusies.

Hip-Hop en Rap blijken geliefd onder de DJ’s van Beats 1, die zelf kunnen kiezen wat ze draaien. De meest gedraaide artiest was The Weeknd, deze Canadese zanger trad dit jaar ook op tijdens WWDC. Meer stats:

Top 10 en vaak gedraaide muziek

In een maand tijd werden 12.445 nummers op Beats 1 afgespeeld. Daarvan waren er 3.371 uniek. Gemiddeld was een nummer 4 keer per maand te horen, maar er werden ook nummers grijs gedraaid. Dit was de top 10 meest gedraaide platen van begin juli tot begin augustus.
beats1-top10

Te veel hip-hop of genoeg variatie?

Een veelgehoorde klacht over Beats 1 is dat er wel erg veel hip-hop en rap te horen is. Als de muziek op genre gesorteerd wordt, blijkt dat de gedraaide nummers voornamelijk in de categorieën hip-hop en alternatieve vallen. Beide genres werden meer dan 1500 keer afgespeeld.

De variatie in genres is opmerkelijk. De gemiddelde commerciële zender draait geen geen country, jazz of blues maar toch kwamen deze genres meermaals op Beats 1 voorbij. De verklaring is dat artiesten als Josh Homme en Elton John ook een uur per week hun favoriete platen draaien.
beats1-top10-genres

Nét niet mainstream

Een opmerkelijk patroon in de muziek op Beats 1 is dat mainstream artiesten afgewisseld worden met indie-artiesten die nog niet doorgebroken zijn. Daarmee is de zender net niet mainstream naar Amerikaanse begrippen, de playlist van Beats 1 is voor Nederlandse begrippen verre van mainstream.

Per dag worden er gemiddeld 350 nummers afgespeeld, in de weekends zijn er uitschieters naar boven omdat de DJ-mixen vaak korte delen van nummers bevatten. Vergeleken met de Nederlandse zenders als Radio 538 en 3FM is het aantal nummers per uur aan de hoge kant, de Nederlandse zenders draaien er per dag gemiddeld 275.
beats1-nummersperuur

Reacties

17 reacties
 • Profielfoto
  Neowip

  Over het algemeen erg goed maar af en toe ook iemand achter de knoppen waar ik niets mee kan, dus beetje onberekenbaar maar daardoor ook wel verrassend.

 • Profielfoto
  Afroman

  Veel hip hop? Dat valt echt reuze mee. Zie echt veel meer pop. Als ik aan hip hop denk denk ik aan Dr Dre, Wu Tang Clan, Public Enemy, Beastie Boys, Joey Bada$$ the Pharcyde. Niet die neppe shit van tegenwoordig. Noem dat gewoon maar pop.

 • Profielfoto
  iFlorens

  Ik ben na een paar dagen gestopt met luisteren omdat ik het inderdaad te veel hip hop vond, en dit niet een van m’n favoriete genres is. Ik keek juist uit naar de niet-mainstream liedjes.

 • Profielfoto
  YoYelloW

  precies wat @iFlorens zegt:P

 • Profielfoto
  queenfan

  Inderdaad @iFlorens ik ben ook heel snel gestopt met luisteren.

 • Profielfoto
  Thijs.w

  @iFlorens Ik heb de eerste 4 uur beluisterd, maar daarna ben ik ook gestopt met luisteren. Te veel rap en hip-hop.

 • Profielfoto
  Antaeus

  Sorry, met veel bombarie aangekondigd maar slecht!!!
  Veel te ééntonig! Inderdaad veel te veel hip hop!
  Heb een paar keer een poging gedaan, maar haak echt af…
  Snel meer Beats kanalen erbij doen, anders is het in mijn ogen een grote mislukking!

 • Profielfoto
  Antaeus

  Ja bagger dus!

 • Profielfoto
  Zakske

  Op Amerikaanse radiostations wordt vooral rap, hip hop en country and western gedraaid. Apple volgt hier gewoon de smaak van de gemiddelde Amerikaanse luisteraar, maar dan minus de country and western.

 • Profielfoto
  maconly

  ik ken er geen een en dat wil ik graag zo houden.

  Zou jobs ook via die slechte koptelefoons naar deze bagger toe zijn gegaan ?

 • Profielfoto
  Ron V Luyt

  Nog nooit beluisterd maar ik gebruik wel de Apple music app om al de cd’s die ik wil kopen nu offline te downloaden en dat bespaard me veel geld

 • Profielfoto
  Milez

  Mensen zouden zich kunnen afvragen vanaf hoeveel nummers we kunnen spreken over te veel hip hop en rap. Het antwoord is: vanaf elke hoeveelheid hoger dan nul.

 • Profielfoto
  wacon

  De favoriete NL radio = über commercieel en saai. Zelfs op op het mainstream Studio Brussel in België hoor je al zoveel meer andere soorten muziek. Vaak ook eens wat alternatievers. NL radio is echt een drama. Die horen zichzelf veel te graag praten ipv goede afwisselende muziek te laten horen. Om de zoveel tijd probeer ik het weer eens in de auto, de NL radio. Gaat altijd weer uit. Dan maar een usb stick op shuffle.

  Over Beats kan ik niet oordelen nog. Gezien het lijstje mag er wel wat meer rock/metal/alternative bij…

 • Profielfoto
  iFlorens

  @Afroman Er staat toch echt 1700 hiphop nummers vs. zo’n 500 pop.

 • Profielfoto
  polansky

  Het Apple aandeel is de afgelopen maand met meer dan 20% gedaald en daarmee heeft het 90 miljard Euro aan waarde verloren.

  Het is daarmee nog steeds het ‘duurste’ bedrijf ter wereld, maar het zegt wel wat over hoe beleggers denken over de koers die Apple momenteel vaart.

 • Profielfoto
  Jamie Yang

  Juicy J ,Boosie BadAss ,Wiz Khalifa etc staan er ook tussen. Nice!