Audi, BMW en Daimler kopen HERE Maps

Door: Raymon Mens - 2 reacties

Blijft er nog iets van het oude Nokia over? De kaarten­divisie van het bedrijf is voor 2,8 miljard euro verkocht aan een aantal autofabrikanten. De verkoop aan Audi, BMW en Daimler wordt naar verwachting in het eerste kwartaal van 2016 afgerond.

Het is onduidelijk wat er gaat gebeuren met de iOS-app HERE Maps. De fabrikanten laten weten HERE in de nabije toekomst te zien als onafhankelijk platform voor kaarten en mobiliteitsdiensten. Onder andere Amazon, Microsoft en Samsung gebruiken kaarten van HERE.

Voor de autofabrikanten is de overname ook een belangrijke investering in de toekomst. De kaarten kunnen dienst doen bij de ontwikkeling van zelfrijdende voertuigen, daar zijn erg precieze kaarten voor nodig en die kunnen met een maps-afdeling onder eigen beheer sneller gemaakt worden. De overname is onder voorbehoud van goedkeuring door de mededingingsautoriteiten.
here-maps-iphone-16x9
Op iOS is HERE Maps een sterke concurrent voor Apple en Google Maps. De dienst onderscheidt zich met offline kaarten voor meer dan 100 landen. Ook OV-informatie kan offline opgeslagen worden. Als laatste bevat de app een trip planner die het makkelijk maakt om een reis vooruit te plannen.

Nokia is bezig zichzelf opnieuw uit te vinden als leverancier van apparatuur voor mobiele netwerken. Het Finse bedrijf nam eerder dit jaar Alcatel-Lucent voor 15,6 miljard euro over. Daardoor is het nu de grootste leverancier van netwerkapparatuur voor mobiele providers.

Reacties

2 reacties
 • Profielfoto
  knekkie

  Here maps was altijd wel fijn in gebruik op zowel iOS als Windows phone.

  Vooral in het buitelend vanwege offline maps. Zeer compleet en handige extra’s.

  Ben benieuwd hoe dit er straks in de auto uit gaat zien.

 • Profielfoto
  teijee

  Als Apple nou TomTom koopt zou dat helemaal mooie zijn voor mijn aandelen, aangezien TomTom vandaag hebben aangekondigd bereid zijn te verkopen.