Adblocker in iOS 9 heeft grote impact op laadtijd sites

Door: Raymon Mens - 24 reacties

Met september en de release van iOS 9 in aantocht, beginnen de eerste apps voor de nieuwe iOS-versie aan hun betatests. Zo ook de vele adblockers die door de ingebouwde content filters native op iOS 9 kunnen draaien als onderdeel van Safari.

De maker van de Crystal adblocker heeft een benchmark met populaire sites uitgevoerd. Door de advertenties en trackers niet le laten, worden websites bijna 4 keer sneller getoond en de helft minder data verbruikt.

Crystal is een van de vele adblockers die samen met iOS 9 zijn debuut wil maken. Onderstaande grafiek laat zien hoe het negeren van trackers en advertenties voor de laadtijd van websites beïnvloed. De test is uitgevoerd op een WiFi-verbinding, op 3- of 4G is het effect waarschijnlijk nog groter.
adblock-001
Bij MacWorld en iMore is de grootste snelheidsverbetering te merken, terwijl Business Insider en The New York Times ook met advertenties vlot op het scherm verschijnen. Resultaten voor Nederlandse websites zijn er nog niet, maar zodra we beschikken over een beta-invite voor een van de adblockers zullen we een vergelijkbare test uitvoeren.

The Next Web mocht al even met Crystal Adblocker spelen en maakte onderstaande demo. Wie over een iOS 9-beta beschikt, kan zich aanmelden om Crystal te testen, maar er is een flinke wachtrij.
imore-noads

Reacties

24 reacties
 • Profielfoto
  TheBigZ

  Goede ontwikkeling. Op OS X heeft iedereen ondertussen al een adblocker geinstalleerd. Nu dat straks ook makkelijk kan op iOS wordt het browsen er een stuk vrolijker op.:-D

 • Profielfoto
  Maurice

  Wat is eigenlijk de beste adblocker voor OS X? (ook de lichtste voor de mac zelf)

 • Profielfoto
  Needler

  Als consument vind ik het heerlijk dat al die advertenties en trackers geblokkeerd gaan worden. Het leest beter en het is sneller. Ik klikte vanochtend op een link van Dumpert. Een advertentie, de navigatie header, dan weer een advertentie (scherm is niet lang genoeg om alle banners te tonen). Daaronder pas de video. En er zat nog een 15 seconden advertentie voor de video ook.

  Dit soort sites worden opeens bruikbaar in iOS 9. Nu klik ik ze steeds weg.

  Maar ik maak me serieus zorgen om de toekomst van goede contentsites. Sites als OMT, MacRumors, Tweakers etc. gun ik wel hun inkomsten. En ze storen me nooit met irritante banners die over het scherm komen. Echter; ik zal nooit een betalend lid worden. Dan moeten ze maar in Blendle gaan publiceren.

 • Profielfoto
  TheBigZ

  @HooijmansNL: In Firefox zit er standaard eentje ingebouwd tegenwoordig. Je moet hem alleen wel zelf aanzetten. http://lifehacker.com/turn-on-tracking-protection-in-firefox-to-make-pages-lo-1706946166

 • Profielfoto
  plonserd

  Ik heb ook geen probleem met reclame op websites, in héél veel gevallen klik ik er zelfs op omdat ze ook effectief iets te maken hebben met dingen die me interesseren (danku google). Maar voor mobiel kan het inderdaad wel effectiever dan nu meestal het geval is.

  Kortere laadtijden mĂ©t adblocker is natuurlijk heel fijn, maar men zou beter de manier van reclame maken verbeteren ipv ‘m volledig te verbannen. Is voor vele websites ook gewoon de enige bron van inkomsten.

  Ik heb zowel op OSX als op iOS niet de intentie adblockers te gaan gebruiken.

 • Profielfoto
  Targaryen

  HĂ©, bedankt TheBigZ! Ik gebruik uBlock, Ghostery en Disconnect om de trackers en reclames te beperken maar wist niet van het bestaan van die functie af! Hoef ik niet al die plug-ins te installeren en bespaart me volgens mij ook laadtijden!

 • Profielfoto
  Ivo-tje

  Niet alleen sneller, zal ook data gaan schelen. Zeker op 3g/4g nog altijd handig;)

 • Profielfoto
  Odie

  Ik gun elke website zijn inkomsten, maar veel sites zijn echt volledig doorgeslagen met advertenties. Ofwel ze vertragen de hele boel middels flash (why?) ofwel ze trekken zo irritant de aandacht met knipperende meuk ofwel ze vullen veel te veel ruimte ofwel (zoals hier maar weer eens aangetoond) ze vormen een onevenredige belasting in vergelijking met de relevante content.

  Het is een beetje zoals de veel te dure broodjes en patatjes in pretparken. Mensen slikken het gewoon niet meer en nemen zelf hun shit mee. Maak de broodjes redelijk qua prijs en misschien stijgt je omzet zelfs wel. De parallel: advertenties ok maar als je ze minder obnoxious maakt dan hebben minder mensen de behoefte om ze te onderdrukken…

 • Profielfoto
  Maurice

  @HooijmansNL: In Firefox zit er standaard eentje ingebouwd tegenwoordig. Je moet hem alleen wel zelf aanzetten. http://lifehacker.com/turn-on-tracking-protection-in-firefox-to-make-pages-lo-1706946166

  Ik heb hem aangezet, alleen alle advertenties verschijnen nog steeds!:(

 • Profielfoto
  Hydræ

  Interessant, het doet ook gelijk nadenken of advertenties hun beste tijd hebben gehad, omdat velen dit blokkeren. Je kunt in elk geval stellen dat internet advertenties vaker relevant zijn, in tegenstelling tot de tandpasta, douchegel, maandverband en pizzareclame op de tv.

 • Profielfoto
  Clarus

  In Firefox op de iMac gebruik ik Adblock Plus. Je kunt er ook ongewenste items (bijv. LinkedIn Pulse) mee wegfilteren.

 • Profielfoto
  Targaryen

  … Ă©n de Labs rechts op de OMT-hoofdpagina! @Clarus

 • Profielfoto
  gipsman

  DuckDuckGo?

 • Profielfoto
  Targaryen

  DuckDuckGo?

  Die vind nauwelijks evenveel resultaten als zijn concurrenten. Ik heb ‘m een tijdje willen gebruiken, maar hij vindt zelfs minder resultaten dan Bing…

 • Profielfoto
  Needler

  DuckDuckGo?

  Die vind nauwelijks evenveel resultaten als zijn concurrenten. Ik heb ‘m een tijdje willen gebruiken, maar hij vindt zelfs minder resultaten dan Bing…

  Ik gebruik DuckDuckGo op mijn Macs en iDevices als de standaard zoekmachine. Op een gegeven moment weet je waar Google goed is en DuckDuckGo niet (locatiegebaseerde gegevens is een voorbeeld). Dan typ ik gewoon “!g Wagamama Amsterdam” in en dan redirect hij automatisch naar een encrypted versie van Google.

  !w = Wikipedia
  !wnl = Wikipedia Nederland
  !g = Google
  !gnl = Google Nederland
  !gi = Google Images
  !gm = Google Maps
  !y = Yahoo
  !yt = YouTube
  !a = Amazon
  !bol = Bol.com

  Ik heb !omt = One More Thing.nl aangevraagd.

 • Profielfoto
  throttlemeister

  DuckDuckGo?

  Die vind nauwelijks evenveel resultaten als zijn concurrenten. Ik heb ‘m een tijdje willen gebruiken, maar hij vindt zelfs minder resultaten dan Bing…

  Knap, aangezien DDG feitelijk gewoon een front-end is voor Google met privacy filters er tussen.

 • Profielfoto
  cmug

  Bij Buienradar heb je systeem dat je reclame kunt weg kopen. Dat vind ik ook geen verkeerd format. Ik ben erg gevoelig voor knipperende plaatjes. Ik dan een website echt niet lezen als ik in de zijbalk dingen zie bewegen. Voor mij is een AdBlocker dus noodzaak.

 • Profielfoto
  Targaryen

  DuckDuckGo?

  Die vind nauwelijks evenveel resultaten als zijn concurrenten. Ik heb ‘m een tijdje willen gebruiken, maar hij vindt zelfs minder resultaten dan Bing…

  Knap, aangezien DDG feitelijk gewoon een front-end is voor Google met privacy filters er tussen.

  Dan is dat nog niet zo heel lang zo. Ik heb ‘m vorig jaar nog een tijd gebruikt en ik vond nooit dezelfde informatie. Ofwel filteren ze resultaten weg die ze als ‘gevaarlijk’ beschouwen, dat kan ook.

 • Profielfoto
  Zakske

  Knap, aangezien DDG feitelijk gewoon een front-end is voor Google met privacy filters er tussen.

  Onzin. DuckDuckGo maakt gebruik van derderangs search engines (Yahoo, Bing en Yandex) en vult deze aan met informatie van Wikipedia, en dergelijke. Ik heb het een tijd proberen te gebruiken, maar het is helemaal niks.

 • Profielfoto
  hvlint

  voordat iedereen iets roept is het handig dat je even zoekt
  op wikipedia bijvoorbeeld staat redelijk uitgelegd wat het is en doet.
  Zakske heeft dus gelijk volgens mijn info:)

  https://en.wikipedia.org/wiki/DuckDuckGo
  https://duckduckgo.com/tour

  ik vind het in elk geval wel prettig

 • Profielfoto
  Targaryen

  Had ik toch gelijk over mijn aanname dat het geen volwaardige zoekmachine is… Tsja.

 • Profielfoto
  essiw

  ^In mijn zoektocht naar zoekmachines vond ik meerdere recensies (sorry bronnen heb ik niet) die aantoonde dat hoewel google betere resultaten geeft, Duckduckgo daar niet ver onder zit (bijna alle overige zoekmachines wel). Duckduckgo heeft trouwens een functie die volgensmij er niet is in google (of ergens verborgen) en dat is dat je het land kan instellen waarin je wilt zoeken, dus Nederland, wereldwijd enz. Ik gebruik Duckduckgo nu al een tijdje en het bevalt mij prima, en wanneer ik niet vind wat ik zoek gebruik ik google, maar dat is zelden het geval.

 • Profielfoto
  Targaryen

  Ik heb ‘m nu nog een keer aangezet op mijn Windows 10-installatie. Eens kijken hoe lang hij er nu blijft opstaan…:razz:

 • Profielfoto
  hvlint

  Review over Google, Bing en DuckDuckGo
  Ja, overall Google is de niet verrassende winnaar, maar op het gebied van standaard zoekopdrachten doen de andere 2 er niet voor onder.
  En ook niet verrassend wint DuckDuckGo het glansrijk met privacy.
  Dus als je lay-out, video’s zoeken en integratie met je privĂ©gegevens handiger vindt dan privacy en gewoon huis-tuin-en-keuken zoekopdrachten dan is Google beter.
  http://www.maximumpc.com/best-search-engine-2014/#page-1