12-inch ‘iPad Pro’ laat eerste sporen achter

Door: Raymon Mens - 13 reacties

De 12,9-inch iPad Pro heeft zijn eerste publieke sporen achtergelaten in de logs van Appsee, een provider van analytics-diensten voor gebruik in apps. Het bedrijf zag dat enkele apps gebruikt werden door een iPad met een bijzonder groot scherm.

De onbekende iPad heeft productcode iPad6,8 en een scherm van 2732 ├Ś 2048 pixels. Deze resolutie dook eerder al op in iOS 9, daarnaast is de product┬şcode nog nooit door Apple gebruikt. De iPad Air 2 heet intern iPad5,3 (WiFi) en iPad5,4 (Wi-Fi + Cellular).

AppSee maakt heatmaps waarop ontwikkelaars kunnen zien welke delen van apps het meest gebruikt worden. De dienst legt daarom ook de scherm­resolutie van apparaten vast en kwam de jumbo-iPad zo op het spoor. Dat commercieel verkrijgbare apps nu op de 12-inch tablet gebruikt worden, laat zien dat de testfase in gang is.

iPad Pro dit jaar verwacht

Het eerstvolgende Apple-event is op 9 september, maar dat staat waarschijnlijk in teken van de iPhone en niet van de iPad. Volgens eerdere geruchten heeft Apple zijn vaste leverancier Foxconn gevraagd om de massaproductie van de iPad Pro eind september te starten.

De 12,9-inch tablet┬ázou vooral gericht zijn op de zakelijke markt en creatieve professionals. Het apparaat krijgt naar verluidt een drukgevoelig touchscreen, stereo speakers en optioneel een stylus. Als de iPad een 12,9-inch scherm heeft, zorgt de resolutie van 2732 ├Ś 2048 voor 263 Pixels Per inch, precies evenveel als de iPad Air 2.
ipad_pro_2732

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  klonic

  Wanneer komt die MacPad nou eens?

 • Profielfoto
  knekkie

  Nu maar hopen dat het meer is dan een extra schermformaat om uit te kiezen
  9 september zou best wel eens interessant kunnen worden Maar ik ben bang dat de verwachtingen veel te hoog liggen.

 • Profielfoto
  polansky

  Alleen interessant als hij ook OS X kan draaien.
  Anders is het gewoon een grote surfplank.

 • Profielfoto
  Kees123

  Als ik eerlijk ben moet ik er niet aan denken, OS X met een touch versie. Er zal dan wel echt het een en ander veranderen of gebruiksvriendelijker moeten worden. Mochten ze het voor elkaar krijgen dat het allemaal fijn werkt, juich ik dit toch wel erg toe. Een dunne compacte iPad Pro met flink wat rekenkracht, OS X en apps die we kennen van iOS. Als je dan ook nog wat connectiviteitspoorten heb en er een Apple Keyboard en Trackpad + extern display op kan aansluiten zie ik er erg veel toekomst in. Maar misschien is dat wel wat teveel gevraagd. Kijk in ieder geval erg uit naar dit najaar met de september en oktober events.

 • Profielfoto
  App69

  MacPad?
  Toch benieuwd of het nu wel degelijk zo is. En idd de iPad Pro, of wat voor naam ´ú┐ hem ook geeft, gaat toch wel meer moeten kunnen dan de ‘gewone iPad’. Meer laptop richting, en dan nog lijkt mij ’t formaat nogal onhandig.

 • Profielfoto
  knekkie

  Aan de ene kant heeft een nieuw scherm formaat Apple als eens eerder een opleving in de iPad verkopen gegeven. (iPad mini) Maar wellicht voelt apple zich nu geroepen om weer eens te laten zien hoe een tablet nu eigenlijk echt moet. Ik ben benieuwd tegen welke tablet apple het op gaat nemen.

  In oktober krijgt de meest voor de hand liggende tablet voor pro gebruik een flinke update. Grote kans dat Apple dan weer terug naar de tekentafel kan als ze 9 september al de iPad Pro aankondigen.

  Misschien moet Apple uitstellen en kijken wat er in oktober uit komt;)

 • Profielfoto
  polansky

  Je bedoeld de Microsoft Surface Pro 4 met Skylake processor Knekkie?
  Ja, dat zal ongetwijfeld Apple terug naar de tekentafel sturen.

  Dan valt dat mobiele processortje van Apple ineens weer in het niet tegenover het rekengeweld dat we met de Intel Skylake terugzien.

  De iPad was ooit een geweldig device, maar het gesloten eco systeem van de iPad / iOS gaat Apple nekken met betrekking tot tablets.
  Om die reden alleen al zou Apple de iPad Pro OS X moeten laten draaien. Een surface pro werkt overigens prima.

 • Profielfoto
  knekkie

  Idd polansky… Ik denk dat het al een gelopen race is.

  Waar ik bang voor ben is dat Apple op het verkeerde paard gegokt heeft en een note pro rivaal gaat aankondigen terwijl het gevaar voor Apple bij de Surface pro ligt die rondjes rent om de 12″ Samsung tablets met een pennetje. De stap die Apple moet maken om te matchen met de Surface lijn is technisch erg groot. En voor de iPad gebruikers ook. Die zijn kleine incrementele mieren stapjes aan verbetering van Apple gewend.

  Als Apple dus niet de 12″ Samsung tablet aanpakt maar zich richt op de Surface pro lijn dan gaat het een compleet andere kant op. En mocht Apple de Surface pro 3 of 4 weten te overtreffen heeft Apple tussen de huidige iPad en de iPad pro een enorme kloof aan functionaliteit. Goed voor de diversiteit. Dan valt er weer wat te kiezen op basis van functionaliteit. Het huidige aanbod is functioneel gelijk aan de oudere modellen. Alleen wat dunner en lichter.

  Ik hoop dat ze het lukt. Dan heeft Apple weer een apparaat in handen dat een hoop studenten, illustrators & animators weer terug kan trekken naar Apple die hun MacBook en iPad hebben weg gedaan voor een Surface pro 3. Toch een doelgroep die bereid is om veel geld stuk te slaan op een high end laptop of hybride voor zwaar grafisch werk.

 • Profielfoto
  knekkie
 • Profielfoto
  1984
 • Profielfoto
  knekkie

  De technologie Force Touch maakt het Mac OSX dock mogelijk.
  Druk je harder in het gebied waar het dock ongeveer hoort te zitten komt het omhoog. laat je los verdwijnt ie weer. Het icoon onder je vinger vergroot netjes. Druk je door open je de app.

  Doe je een force touch met 5 vingers dan roep je het app icoon grid (launchpad) op.

  Op die manier is Mac OSX in combinatie met Touch UI uit iOS prima mogelijk.

  Voor alle desktop applicaties die je wil gebruiken zonder touch zie je de touch interface niet en bedien je gewoon alles met met bluetooth keyboard en muis/stylus in een 3rd party kickstand hoesje naar keuze.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Dit had al jaren geleden door Apple geïntroduceerd moeten worden:
  http://www.modbook.com/modbookpro

 • Profielfoto
  knekkie

  IPad Pro moet voor de zelfde toepassingen bruikbaar zijn wil het een verschil maken.

  https://youtu.be/GSJCEkDHVis

  Anders is het gewoon een grote iPad