Zwem-apps voor Apple Watch (on)mogelijk

11 reacties

In september maakt WatchOS 2.0 het mogelijk om native applicaties die gebruik maken van de sensoren van de Apple Watch te draaien. Dat schept mogelijkheden voor apps die nog niet door Apple zelf geïmplementeerde work-outs meten, zoals zwemmen.

Active in Time, het bedrijf achter onder andere Speedo Fit, heeft een app gemaakt die de Apple Watch gebruikt om baanlengte, totale afstand, tijd en hartslag te meten. Er is echter een probleem: mag dat wel van Apple?

Apple Watch is nuttig bij zwemmen

Zwemprestaties kunnen al gemeten worden met connected zwembroeken en zwembrillen. Wat de Apple Watch nuttiger maakt, is de mogelijkheid om de hartslag tijdens het zwemmen te meten. Dat is erg zinvol voor het meten van calorieverbranding en prestaties. Volgens Active in Time zijn er geen andere zwemtrackers die ook de hartslag meten.

World’s first Swim app

Onder het de noemer World’s first Swim app for the Apple Watch heeft het bedrijfje zijn Pebble-app naar de Apple Watch geport en er mee gezwommen. Dat blijkt prima te werken, de gegevens worden zelfs in HealthKit opgeslagen. Het enige probleem is dat het scherm niet aan blijft tijdens het zwemmen, waardoor de verzamelde gegevens pas achteraf bekeken kunnen worden.

Het probleem…

Of de Zwem-app ooit in de App Store zal verschijnen is op zijn minst twijfelachtig. Officieel is de Apple Watch namelijk niet geschikt om mee te zwemmen. Het horloge heeft een IP-rating van 7, dat wil zeggen dat het ongeveer 30 min op 1 meter diep onder water kan. Apple raadt af om er mee te zwemmen, in de App Store Guidelines is het volgende te lezen:

Apps that encourage users to use an Apple Device in a way that may cause damage to the device will be rejected.

Hoewel de app perfect werkt, zal deze om bovenstaande regel waarschijnlijk door Apple geweigerd worden. Het is hopen op een volledig waterdichte Apple Watch 2, tot die tijd zijn meer details over de slimme zwem-app te lezen op het blog van Active in Time.

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  MacKevin11

  Steek je een hoop tijd in het ontwikkelen van een app waarvan je gewoon weet dat hij zal worden afgewezen. Waarom zou je dat doen…

 • Profielfoto
  MrHammond

  connected zwembroeken

  Sorry, hiervan krijg ik spontaan de slappe lach:lol:

 • Profielfoto
  IsSidha

  Steek je een hoop tijd in het ontwikkelen van een app waarvan je gewoon weet dat hij zal worden afgewezen. Waarom zou je dat doen…

  roem, eer, marketing, reclame.. en dan vooral reclame voor de andere produkten die ze doen.. en uiteraard de onsterfelijkheid als ze Apple toch op andere gedachten kunnen brengen

 • Profielfoto
  Marius1976

  Zou dat touchscreen überhaupt wel werken als het nat is? Ik heb geen al te beste ervaringen met een touchscreen en al een klein beetje zweet… laat staan een doorweekt zwemlijf + een watch IN het zwembad…

 • Profielfoto
  Tuvix

  De blauwe Apple watch lijkt wel op iets dat je zou gebruiken in het zwembad.

 • Profielfoto
  KrijnB

  Goeie vraag. Ik doe mijn Apple watch nog altijd uit als ik ga douchen na het sporten. Maar is dat überhaupt wel nodig?

 • Profielfoto
  aukem

  Goeie vraag. Ik doe mijn Apple watch nog altijd uit als ik ga douchen na het sporten. Maar is dat überhaupt wel nodig?

  Daar ga ik niet van uit IP rating 7 wil dus zeggen: een half uur onder water tot 1 meter diepte. Hoe dieper hoe meer druk op de watch. Maar als je douched lijkt me niet dat er veel geval is van waterdruk. En als watch 1 meter onder water half uur volhoudt, dan ook wel onder de douche(mits je niet 12 uur douched ;))

 • Profielfoto
  steveb

  @KrijnB
  als je denkt dat het nodig is om de apple watch uit te doen voor het douchen.
  doe je hem dan uit als het regent?

 • Profielfoto
  Shmoo

  @steveb,

  Ik denk dat douchen toch heel iets anders is dan buiten even door de regen wandelen. Naakt in de douche, shampoo, handen op je hoofd recht onder een 38 graden straal.
  Of buiten 15min. in de regen met je horloge onder de mouw van je trui en jas.
  .
  Ik doe hem ook gewoon af als ik ga douchen na het sporten maar ik laat hem wel gewoon op de badkamer liggen daar waar ik de iPhone nooit meeneem op de badkamer vanwege waterdampen.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  @Marius: Ik denk niet dat zwemmers tijdens het zwemmen hun touchscreen willen gebruiken. Zo van “even stoppen om te kijken hoe snel ik zwem en hoe hoog mijn hartslag is”. Om die reden begrijp ik ook niet waarom het een probleem zou zijn dat het scherm niet aan blijft tijdens het zwemmen. De resultaten willen zwemmers pas achteraf zien natuurlijk.

  Ik ben wel erg benieuwd wat er in een connected zwembroek allemaal wordt gemeten….. hahahahaha

 • Profielfoto
  Maikelw

  Als je je iwatch uitzet tijdens het douchen, wat verhelp dat aan het device zo dat er geen water in komt?