Wie koopt er tegenwoordig nog een iPod?

28 reacties

De vorige week vernieuwde iPods maken de vraag voor wie het apparaat nu eigenlijk is actueler dan ooit. Krijgen kinderen niet liever een iPad Mini en wie zit er nog te wachten op een muziekspeler die je handmatig moet synchroniseren met iTunes?

In een blogpost heeft Matt Birchler antwoorden. Hij runde drie jaar lang de electronica-afdeling van een filiaal van de Amerikaanse winkelketen Target en vertelt welke klanten welke iPod kochten.

iPod Touch: voor hele jonge of hele oude klanten

touch-2015-vierkantVolgens Birchler is de iPod Touch de populairste iPod, al kelderde de verkoop toen Apple de prijs van de eerste generatie iPad Mini naar € 249 verlaagde. Verder blijken de kopers vooral heel jong of heel oud te zijn. Dat komt omdat een iPhone de iPod Touch overbodig maakt.

Kinderen kochten de iPod Touch voor spelletjes, YouTube en muziek. Daarbij werd Minecraft vaak genoemd werd als spel. Ouderen noemden vooral FaceTime en apps als reden om de iPod Touch aan te schaffen.

iPod Nano: de simpele mp3-speler

nano-vierkantDe iPod Nano werd volgens Birchler vooral verkocht aan klanten boven de 50 die op zoek waren naar een simpele mp3-speler. Hoewel de iPod Touch voor 50 euro meer een hoop extra kan, ging het deze klanten niet om meer mogelijkheden. Simpel, makkelijk in gebruik en niet teveel afleiding waren de verkoopargumenten voor de Nano.

iPod Shuffle: niemand wil ‘m voor zichzelf

shuffle-2015-vierkantDe prijs van de iPod Shuffle maakte veel klanten in eerste instantie erg geïnteresseerd in het apparaat, maar die interesse verdween snel als de beperkingen van het apparaat duidelijk werden: geen scherm voor de bediening en alleen eigen muziek via iTunes inladen.

Volgens Birchler vond bijna niemand de iPod Shuffle iets voor zichzelf, maar verkocht de iPod goed als cadeautje. Waarschijnlijk belandde het apparaat bij de ontvanger al snel in een lade om voor eeuwig vergeten te worden.

Reacties

28 reacties
 • Profielfoto
  stijnhoofd

  Mijn iPod Classic van 160 GB gebruik ik vanwege zijn grote geheugen. Hij zal ook niet het eeuwige leven beschoren zijn. Daarom vind ik het jammer dat er geen enkele iPod meer is die minimaal 160 GB geheugen heeft.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  De opmerkingen over de iPod Shuffle vind ik een beetje onzin. Tja, wie ooit een iPod Shuffle kocht en nu al jaren een iPhone heeft, die heeft hem waarschijnlijk in de la liggen, maar toen hij uitkwam werd hij veel gekocht door/voor kinderen, die alleen muziek wilden luisteren en bijvoorbeeld door volwassenen die de Shuffle met zijn handige clip een ideaal apparaatje vonden om tijdens het sporten muziek te luisteren. Vanaf het eerste (langwerpig wit kunststof) model hebben we Shuffles gekocht en later ook de aluminium modellen. Nu liggen ze inderdaad ergens in de la, omdat we allemaal iPhones hebben.

 • Profielfoto
  queenfan

  Heel simpel heb er een gekocht omdat ten eerste mijn oude niet kon zwemmen en ik het reuze handig vind om een iPod vol met muziek te gooien zo voor de vakantie.

  Zelfs Spotify offline opslaan en heb een hele vakantie nooit dezelfde muziek, uiteraard gekoppeld aan de autoradio.

 • Profielfoto
  Longfaye

  De iPod Shuffle is een erg handige muziekspeler voor tijdens het hardlopen. Ik gebruik hem zelf (kan hem lekker gemakkelijk aan m’n broek klemmen en hij weegt niks) en ik zie bij wedstrijden dat ik niet de enige ben die het een fijne compagnon vindt. In zulke situaties is 2Gb ook voldoende.

 • Profielfoto
  Cderaedemaeker

  De iPod shuffle is echt ondergewaardeerd! Ik vind hem juist leuk omdat hij geen scherm heeft, en dat heeft veel voordelen (o.a. blindelings gebruik en geen afleiding) . Ik gebruik hem dagelijks vaak!:)

 • Profielfoto
  aukem

  iPod Touch met hardlopen 3x scherm kapot laten vallen.
  Toen ik mijn iPhone ging gebruiken om snelheid en al die andere meuk te meten, deed ik die in een broekzak die dichtkon.

  Maar als ik in het buitenland ben, waar ik geen internet heb voor het tracen van ‘m loop is de Shuffle echt ge-wel-dig!:)

  Ik heb maar 1GB maar je gooit er een afspeellijst op en als ’t saai wordt een andere afspeellijst, nou moet ik wel zeggen: ook ik heb ‘m gekregen als cadeau, en niet zelf gekocht:P

  EDIT: zoals @Cderaedemaeker zei: blindelings gebruiken idd meer dan top

 • Profielfoto
  wacon

  De iPods zijn in mijn optiek grotendeels achterhaald. Een tijd terug al hadden ze de iPod classic met 160gb een fikse upgrade moeten geven. Beter audio kwaliteit en ssd of sd opslag met meer dan 160gb.

  Voor de meesten consumenten die graag muziek luisteren hebben streaming music de functie van de iPod overgenomen lijkt mij.

  Voor de meer audio puristen zijn er intussen veel hoogwaardigere alternatieven!

  Toch jammer op zich.

 • Profielfoto
  ArMac

  iPod Touch met hardlopen 3x scherm kapot laten vallen.
  Toen ik mijn iPhone ging gebruiken om snelheid en al die andere meuk te meten, deed ik die in een broekzak die dichtkon.

  Maar als ik in het buitenland ben, waar ik geen internet heb voor het tracen van ‘m loop is de Shuffle echt ge-wel-dig!:)

  Voor het ‘tracen’ van je hardloopprestaties heb je geen Internet nodig. Ik heb geregeld in het buitenland gerend zonder internet. GPS verbinding is het enige dat je nodig hebt… en dat is gratis.

 • Profielfoto
  aukem

  iPod Touch met hardlopen 3x scherm kapot laten vallen.
  Toen ik mijn iPhone ging gebruiken om snelheid en al die andere meuk te meten, deed ik die in een broekzak die dichtkon.

  Maar als ik in het buitenland ben, waar ik geen internet heb voor het tracen van ‘m loop is de Shuffle echt ge-wel-dig!:)

  Voor het ‘tracen’ van je hardloopprestaties heb je geen Internet nodig. Ik heb geregeld in het buitenland gerend zonder internet. GPS verbinding is het enige dat je nodig hebt… en dat is gratis.

  Werkt hier heel slecht, heb laatst al een hardloopsessie op het forum gedeeld maar dan zijn de ‘trace-lijnen’ alles behalve accuraat..:(

 • Profielfoto
  Koekenbakker

  De shuffle is echt goed voor hardlopen idd, echt jammer dat ze hem niet upgraden met gps etc om je activity te syncen met je iPhone.

 • Profielfoto
  Bvanrens

  Ik heb laatst nog een ipod shuffle gekocht, puur om in bed muziek te luisteren, zonder dat ik mijn iphone op de grond gooi. En gebruik hem ook voor muziek tijdens mijn werk zodat me iphone niet kapot gaat.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Stiekem ben ik toch wel een klein beetje fan van deze nieuwe iPod touch, ik zou hem zelf nooit kopen maar ik zie wel wat voor een geweldig product je kunt kopen voor maar 229,-.
  Stel je zou nog een iPad mini zonder Retina kunnen kopen voor 250,- dan is het op dit moment toch een eenvoudige keus om deze iPod touch op te pikken met veel meer prestaties en specs.
  .
  Het lijkt mij dus ook helemaal niet zo’n gek verhaal dat mogelijk de iPad mini de volgende keer helemaal zal verdwijnen. iPhone Plus wordt steeds groter, eigenlijk heb je daar al een soort van iPad mini meer in je handen en met zo’n iPod touch hebben kinderen veel plezier.
  Misschien probeert Apple op deze manier wel de iPod een beetje nieuw leven in de blazen, verkopen weer een beetje terug op pijl te brengen. De iPod is niet zomaar een product van Apple geweest – het project helemaal afschrijven dat zouden ze volgens mij nooit kunnen.
  Apple is geen Google, waar ze na 3 jaar zeggen, oké, dit werkt niet we sluiten het project.
  .
  .
  @Raymon,
  Volgens mij is het iPod touch, zoals het ook Mac mini is en iPod nano, shuffle allemaal met kleine letter.
  http://www.apple.com/nl/shop/ipod

 • Profielfoto
  JMKE79

  Ik gebruik mn iPod classic (160GB) nog dagelijks. Lekker veel muziek bij me. Of op het werk, in de auto of fiets. Hoop dat hij het nog lang blijft doen, want een goede vervanging heb ik nog niet gezien.

 • Profielfoto
  WvB22

  iPod shuffle is inderdaad echt geweldig als sport mp3 spelertje. 2 GB is meer dan zat zelfs voor een marathon. Simpel te bedienen (helemaal als je de Apple EarPods er op aansluit want de afstandbediening werkt gewoon!) en superlicht. Je zet hem zo vast op je broeksband en rennen maar. Nu ik de Apple Watch heb denk ik dat ik hem minder ga gebruiken maar toch een heel fijn spelertje.

 • Profielfoto
  Byair

  Vanmorgen de nieuwe ipod nano bezorgd, voor het sporten.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Valt wel mee..
  .
  Ik heb echt alles al geprobeerd, van armband tot muziek op de Apple Watch zetten en verbinding maken via BT met een headset zodat je zogenaamd je iPhone thuis kan laten maar ik vind dat er echt niets beters werkt dan gewoon je iPhone meenemen in bijv. een FlipBelt en dan via BT de headset koppelen aan je iPhone.
  https://www.bodylab.nl/info/blog/flipbelt-284
  .
  Dit had ik gelijk moeten kopen, het ziet er een beetje fake uit en je krijgt al spontaan een hekel aan dit meisje in de video zonder reden maar het werkt het aller beste. Mijn simpele iPhone 5c verliest nooit BT connectie met mijn Plantronics BackBeat Fit headset en als ik dat zou willen dan kan ik nog steeds via de Apple Watch ( mogelijk via Siri ) in mijn muziek navigeren op de telefoon.
  Er zijn eigenlijk drie of vier punten waar ik mij meteen aan irriteerde als niet professional hardloper, (1) armbanden met je telefoon in die afzakken, (2) draadjes aan je oortjes die verbonden zijn met iPhone of iPod shuffle in de weg komen te zitten als je je armen beweegt en (3) BT connectie die verbroken wordt tijdens het rennen( Apple Watch ) en (4) Als je rent is het vrij moeilijk om iets precies te doen, tikken op je horloge bijv. op zo’n klein rond app icoontje, de afstandsbeding zoeken aan je oortjes dat is allemaal zwaar irritant – ik zeg niet dat je niet mogelijk is maar het is verre van ideaal als je aan het rennen bent. Als je gewoon “Hey Siri, muziek vooruit” kunt roepen dan gaat dit veel beter. Waar ik nog niet achter ben is wat het commando is voor harder en zachter zetten van de muziek. Volgens zit daar een beveiliging in want steeds zegt Siri dat hij/zij dit command niet kan uitvoeren.

 • Profielfoto
  Touchlover

  Mensen die geen zin hebben zich te laten naaien door de telecombedrijven met hun idioot dure abonnementen.

 • Profielfoto
  Martin67

  Ik gebruik mijn ipod nano elke dag en dan met name de FM radio. Als ik dit via mijn iPhone zou doen ben ik binnen een week door mijn data bundel heen. Het streamen van radio en muziek kost je zo’n 60mb per uur.

 • Profielfoto
  EGrafland

  Ik vind hem eerlijk gezegd best verleidelijk, zolang er nog geen Iphone is waar mijn hele collectie op past en ik op plekken kom waar geen onbeperkt gratis wifi is. (Om van het buitenland maar te zwijgen.) Maar zolang mijn Ipod Classic het nog doet, die ik gisteren maar weer eens heb opgefrist…

 • Profielfoto
  ralpharma

  De opmerkingen over de iPod Shuffle vind ik een beetje onzin. Tja, wie ooit een iPod Shuffle kocht en nu al jaren een iPhone heeft, die heeft hem waarschijnlijk in de la liggen, maar toen hij uitkwam werd hij veel gekocht door/voor kinderen, die alleen muziek wilden luisteren en bijvoorbeeld door volwassenen die de Shuffle met zijn handige clip een ideaal apparaatje vonden om tijdens het sporten muziek te luisteren. Vanaf het eerste (langwerpig wit kunststof) model hebben we Shuffles gekocht en later ook de aluminium modellen. Nu liggen ze inderdaad ergens in de la, omdat we allemaal iPhones hebben.

  Waardoor de vraag andermaal rijst waarom de Shuffle nog te koop is…

 • Profielfoto
  THX-1138

  Valt wel mee..
  .
  ….. en je krijgt al spontaan een hekel aan dit meisje in de video zonder reden …….

  Ik zou haar wel doen..

 • Profielfoto
  Bosdavid

  Een tijd terug al hadden ze de iPod classic met 160gb een fikse upgrade moeten geven. Beter audio kwaliteit en ssd of sd opslag met meer dan 160gb.

  Daar sluit ik mij bij aan; ik ben zeer geïnteresseerd in een nieuwe iPod. Zeer verzot was ik op mijn iPod Photo/Colour. Eenvoudige en logische aansturing, geen (of in ieder geval niet te veel) onnodige rare fratsen en (met name bij latere modellen die ik niet bezat) een forse opslagcapaciteit.

  Ik vind het spijtig dat Apple niet het voortschrijdend inzicht had dat audio van werkelijk hoge kwaliteit meer interesse zou krijgen, zij hadden daar -zoals ze dat vaker deden- een goed product bij kunnen maken.
  Na het overlijden van mijn iPod, heb ik eigenlijk steeds gewacht op een update/-grade van de iPod Classic die ik destijds te zeer verouderd vond om aanschaf te rechtvaardigen, maar als bekend, koos Apple voor het saneren ervan.

  Af en toe kijk ik rond naar alternatieven (iBasso, HifiMan, Fiio, e.t.c.. De Ponoplayer laat ik vooralsnog links liggen) en naar vermoeden zal ik op enig moment zo’n apparaat aanschaffen. Toch houd ik een soort verlangen en koester ik enige hoop jegens een nieuwe iPod Classic (of hoe ze ‘m dan ook maar zullen noemen).

 • Profielfoto
  Pappapaul

  iPod touch, zojuist een bestelling geplaatst voor nog eens drie exemplaren voor ons tweede theater. Gebruik deze in combinatie met TicketMatic (kaartverkoop systeem) voor controle aan de zaaldeur van platsbewijzen.
  Hebben de nieuwe iPods eigenlijk wel de zelfde afmetingen als het voorgaande model?
  Voorbeeld:
  https://www.youtube.com/watch?v=nOrfqXAPXK0

 • Profielfoto
  MacAanZee

  @ralpharma: de antwoorden van de vele mensen die hier melden de iPod Shuffle nog steeds met veel plezier te gebruiken bij sport, hardlopen en op hun werk heb je blijkbaar niet gelezen?!

 • Profielfoto
  Macnido

  Heb een oude iPod Touch die ik gebruik naast mijn iPhone. Heb zitten wachten op de nieuwe iPod Touch om naast mijn iPhone te gebruiken. Ik heb geen muziek op mijn iPhone staan, alleen op mijn iPod. Daar je gaat (je mag geen Engels gebruiken hier).

 • Profielfoto
  olafnagels

  Waar blijft een nieuwe classic. De mijne heeft de geest gegeven en ik mis hem oh zo hard. Hier is nog een publiek voor dat zoals steeds teveel wil betalen.

 • Profielfoto
  ralpharma

  @ralpharma: de antwoorden van de vele mensen die hier melden de iPod Shuffle nog steeds met veel plezier te gebruiken bij sport, hardlopen en op hun werk heb je blijkbaar niet gelezen?!

  Onzorgvuldigheid mijnerzijds… Ik wilde vooral stellen dat een goedkopere shuffle -zonder noemenswaardige upgrade – marketingtechnisch nuttiger lijkt. Dat zou de door jou genoemde doelgroep ook stimuleren hem te blijven kopen.

  Overigens vind ik de touch (de iPad nano) wel erg zwaar geprijsd, zeker in relatie tot de iPad mini en in wezen geldt hetzelfde voor de iPod nano (iPad pico?)

  Nee, de Classic, die hadden ze in leven moeten houde , moeten upgraden enzovoorts. Ik prijs me gelukkig er nog één te hebben naast mijn iPhone

 • Profielfoto
  4GTL

  Ipod nano, 1 van de goedkoopste MP3 spelers met 16gig, ik word tijdens het muziek luisteren niet om de haverklap lastiggevallen door oproepen, sms’en, facebook en weet ik veel + de batterij van men telefoon houd het ook langer uit.

  Gezien het een vrij klein toestel is, is het schermpje ook nog tamelijk sterk (nuja heel het toestel geeft me toch een stevige indruk)