Volkswagen begint levering CarPlay

16 reacties

De eerste Volkswagens met ondersteuning voor CarPlay verlaten de garage. De Duitse fabrikant biedt vanaf nu CarPlay aan op 2016-modellen van onder andere de Polo, Golf, Passat, Tiguan, Beetle en Sharan. Er is ook ondersteuning voor Android Auto.

Volkswagen biedt CarPlay aan als upgrade van het ‘modular infotainment platform’ (MIB II). Kopers kunnen kiezen uit een systeem met 6- of 8-inch scherm. In een persbericht lezen we dat de levering deze week begint.

Auto’s geproduceerd als modeljaar 2016 hebben ‘App-Connect’ aan boord. Daarmee kan Android Auto, Mirrorlink en natuurlijk Apple CarPlay worden verbonden. Ook bij Nederlandse dealers zijn Volkswagens met CarPlay inmiddels te bekijken en te koop. Verkoopadviseur Emiel stuurde ons foto’s:
vw-carplay-2-16x9
De levering van Volkswagens met CarPlay was onofficieel al in juni begonnen, maar het is nu officieel als extra functie leverbaar. Eerder leverden Audi, Seat, Volvo en Honda al voertuigen met ondersteuning voor CarPlay. Toyota zet als enige fabrikant de hakken in het zand en blijft zijn eigen infotainment-systeem genaamd EnTune pushen.

Met CarPlay kunnen iPhone-bezitters via een aangepaste iOS-interface op het dashboard bellen, navigeren, muziek luisteren en berichten verzenden of ontvangen. Er zijn inmiddels ook enkele apps met CarPlay-ondersteuning en Siri wordt gebruikt voor stembesturing. Als laatste behoort bediening met knoppen op het stuur tot de mogelijkheden.
vw-carplay-1-16x9

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  Helena Vanaeken

  Tof!

 • Profielfoto
  html-junky

  Had ik het geld maar…

 • Profielfoto
  Paulkwee

  Ik rijd zelf een Volkswagen Golf GTE. Hopelijk komt er ook een update daarvoor dat het kan. Dat lijkt me niet zo moeilijk voor Volkswagen denk ik.

 • Profielfoto
  tap

  Vorige week mijn nieuweVW Passat Variant opgehaald. Toen de verkoper vertelde dat hij Apple Car Play had, was ik helemaal enthousiast. Gelijk aangesloten en mee aan de slag gegaan.

  Vandaag acht dagen verder, het geheel maar weer uitgezet. Ik was niet onder de indruk. Voelt als een side project van apple wat niet tot nauwelijks aandacht krijgt.

  Past ook niet lekker in het eco systeem van dit moment. Bijvoorbeeld de apple watch stond volledig op niet storen / geen meldingen (ik zat in de auto) en toch bij navigatie meldingen gaan geven, op telefoon, apple watch en beeldscherm auto.

  Grafisch:
  – IOS 7 look and feel getransporteerd naar een groot scherm, niet mijn smaak
  – Telefoon toetsen waren goed bij het aannemen of weigeren van een telefoon gesprek.

  Bediening:
  – Raar verstopt, achter een menutje (niet de schuld van Apple)
  – Bediening was niet intuitief
  – Regelmatig een ‘freeze’, oplossing was carplay ontkoppelen en weer opnieuw opstarten

  Apps:
  – Spotify app aanweizg, liedje die opgestart werden via de telefoon konden in sommige gevallen niet gestart worden vanaf de bediening van de auto.
  – App aanbod, is beperkt.

  Belangrijkste reden om naar de oplossing van VW terug te gaan, is omdat deze beter geintegreerd is in het geheel en alles kan wat Carplay ook kan. En wat VW niet kan of Carplay niet kan kan de iphone toch wel als ik in de auto zit.

 • Profielfoto
  stefsegers

  Bedankt tap voor je duidelijke review!
  Ik was ook een beetje in de zevende hemel dat CarPlay eraan kwam maar had twijfels over het design.

  Nu ik jou review lees is toch een beetje waar gekomen waar ik bang voor was.

  Hopelijk wordt versie 2 welke kabel vrij is een stuk beter?

 • Profielfoto
  Boxerke

  Apple CarPlay wordt ook al een tijdje geleverd in de Seat Leon. Seat is lid van de Volkswagengroep en het systeem werkt dus op dezelfde manier. Op youtube is er zelfs al een filmpje van verschenen.

  Wie goed oplet ziet dat het filmpje opgenomen is in België in een Belgische Leon uitvoering dus. Apple CarPlay werkt dus ook in België ook al is het volgens Apple zelf niet zo (http://www.apple.com/benl/ios/feature-availability/?cid=CDM-EU-38163#applecarplay-applecarplay)

  Filmpje Apple Carplay: https://www.youtube.com/watch?v=h1vpOQeM9M8

 • Profielfoto
  steveb

  @tap

  op opsomming maakt mij duidelijk waarom het zolang geduurd heeft voor een autobouwer van start gegaan is met carplay.

 • Profielfoto
  strigoi

  Zitten er ondertussen al wel wat betere touch screens in auto’s? Of nog steeds van die low-res, trage response schermen waar je alleen met een ‘extreme force touch’ wat gedaan krijgt?

 • Profielfoto
  TANE

  Zelf heb ik de Pioneer carplay systeem nu ruim 10 maanden in gebruik. Totaal geen spijt van als ik het vergelijk met het systeem wat ik had (outlander Phev ) Pioneer systeem zelf gebruik ik zelden. Heel soms voor de navigatie als ik in het buitenland ben en bijna door de mb’s ben. Apple navigatie wordt na de update van ios 9 helemaal top.

 • Profielfoto
  Helena Vanaeken

  Ik wil CarPlay op mn Vespa 300X

 • Profielfoto
  hatolex

  Met jouw kennis en vaardigheden moet dat lukken om dat zelf te maken

 • Profielfoto
  micverb

  Het enige voordeel wat ik me kan bedenken is dat het autosysteem makkelijker bedienbaar wordt. Dat is bij veel auto’s nog steeds een crime. Maar dan moeten ze wel andere applicaties (Waze!) ondersteunen.

 • Profielfoto
  Henri Post

  Mijn vw auto is geleverd in september 2015, voorbereidt op Applecarplay, maar er moet toch echt eerst een extra module ingebouwd worden om gebruik te kunnen maken van Appconnect. Met abonnement Nb.

 • Profielfoto
  Henri Post

  Mijn telefoon heeft zelf toch een gsm abonnement?

 • Profielfoto
  itimrepair

  Ik heb een Golf 7 TSI 1.0 Bluemotion verkregen in November 2015. Nu zie ik op mijn stuur wel spraakbediening staan maar krijg Carplay via mijn iPhone 6s niet geactiveerd op het display. spraakherkenning wordt niet herkend, terwijl ik Siri wel aan heb.
  Als ik de USB kabel aansluit geeft het display ook steeds weer dat USB accessoire niet herkent wordt. Iemand enig idee of Carplay al beschikbaar is in Nederland en wat ik eraan kan doen?

 • Profielfoto
  Sara Lins

  I have Cair Play and I liked the features. Congratulations on the website.

   
   
  Sara <a href="http://futeboltrading.com" rel="nofollow">Trader</a> Lins