YouTube-update: verticale video nu full screen en meer

29 reacties

Google heeft de YouTube-app voor iOS bijgewerkt met een welkome verbetering. Verticaal gefilmde video’s worden nu herkend en juist in volledig scherm weergegeven. Voorheen kwamen er zwarte balken in beeld omdat de app de video meedraaide.

De video draait nu niet langer mee en komt meteen goed is beeld als je op het volledig scherm-icoon klikt. De app is ook voorzien van pushnotificaties per kanaal, zo mis je geen enkele video van je favoriete YouTuber.

De functies werken zowel op iOS 8.4 als de laatste beta van iOS 9. Testen met verticale video? Open onderstaande clip in de YouTube-app.

Er zit meer in het vat

De Android-app van YouTube loopt altijd een beetje voor op de iOS-versie. Een kijkje op het YouTube Blog leert ons dat een compleet redesign in het vat zit. Er wordt afscheid genomen van het Hamburger-menu en Google voert Material Design door, maar iOS-gebruikers moeten daar nog even op wachten.
youtube-inhetvat

Reacties

29 reacties
 • Profielfoto
  adriaan83

  Het tijd dat de app op de achtergrond verder kan draaien voor bijv. muziekvideo’s! Ik meen dat dat ondertussen kan in de Android versie.

 • Profielfoto
  Kees123

  Ik heb de iOS 9 beta draaien op mijn oude iPhone 5, maar de YouTube app is daar al geheel in Material Design. Op mijn iPhone 6 Plus op iOS 8.4 heb ik dit design nog niet. Ik snap het niet helemaal haha.

 • Profielfoto
  adriaan83

  *het wordt tijd

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Nog meer stimulans voor al die dombo’s die maar in portrait blijven filmen. Helaas.

 • Profielfoto
  Yosemite

  Vreselijk dat material design in iOS apps. Bij de apps van Google lijkt het bijna of je een Android app in een emulator hebt draaien. Zie liever echte iOS apps.

 • Profielfoto
  knekkie

  Het valt mij op dat vooral vrouwen vaak verticaal filmen.

  Ik zie kansen voor Apple. Een camera die verticaal filmen tegen gaat door een mechanisme dat automatisch van verticaal naar horizontaal draait zonder dat je de gehele telefoon een kwartslag moet draaien.

  Het argument dat mijn vriendinnen geeft op verticaal filmen is dat horizontaal de iPhone niet lekker beethoud.

 • Profielfoto
  knekkie

  Material design ???

  Ik heb die term nooit begrepen. Het zijn gewoon platte vlakken en ik zie niet overduidelijk (bijna skeuomorfistische) verschillende materialen.

  Volgens mij is het flat design in een nieuw jasje. Marketing afdeling van Google wou er vast iets speciaals van maken.

 • Profielfoto
  koen

  Dat gezeik altijd dat je in landscape moet filmen. Wat maakt het nu toch uit.

 • Profielfoto
  iMad

  Nog meer stimulans voor al die dombo’s die maar in portrait blijven filmen. Helaas.

  Heeft niet te maken met dombo’s, maar de manier waarop de Telefoon is ontworpen en waar de camera geplaatst is op de Telefoon.

 • Profielfoto
  IcyDragon68

  KarelWillem: LIKE(y)

  Yosemite: Helemaal mee eens!

  Koen en iMad: Helaas begrijpen jullie het niet. Bekijk alsjeblieft nogmaals deze video: https://www.youtube.com/watch?v=Bt9zSfinwFA

  En dat material gedoe. Ik heb 8.4 op m’n iPhone 5s en zelfs ik heb dat. Het is behoorlijk lelijk en vloekt uitermate verschrikkelijk met m’n iPhone en iOS. Daarbij komt ook nog dat de voorpagina enorm op Instagram lijkt!

  (En nog tussen haakjes: google wilt die bug niet fixen die het geluid laat stoppen als je uit de app gaat.)

 • Profielfoto
  koen

  @Icydragon68: Ik begrijp het allemaal prima hoor. Maar dat moet iedereen toch gewoon zelf weten?

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Dat gezeik altijd dat je in landscape moet filmen. Wat maakt het nu toch uit.

  .
  Dat maakt uit dat je die domme filmpjes op je 50 inch 4K monitor op een belachelijke manier getoond krijgt.

  Er zijn serieus mensen die de belangrijkste momenten van hun leven verknallen voor het nageslacht, door op die manier films te maken.

  En het heeft niets met het ‘ontwerp’ te maken. Want ik heb zelfs mensen meegemaakt die een videocamera een slag draaiden.:)

 • Profielfoto
  iMad

  KarelWillem: LIKE(y)

  Yosemite: Helemaal mee eens!

  Koen en iMad: Helaas begrijp je het niet. Bekijk alsjeblieft nogmaals deze video: https://www.youtube.com/watch?v=Bt9zSfinwFA

  En dat material gedoe. Ik heb 8.4 op m’n iPhones 5s en zelfs ik heb dat. Het is behoorlijk lelijk en vloekt uitermate verschrikkelijk met m’n iPhone. Daarbij komt ook nog dat de voorpagina enorm op Instagram lijkt!

  (En nog tussen haakjes: google wilt die bug niet fixen die het geluid laat stoppen als je uit de app gaat.)

  De video geeft nog steeds niet aan waarom ik het niet begrijp, kijk naar het ontwerp van de telefoon 95% houden we de telefoon rechtop, puur omdat het zo ontworpen is, zodat we het met 1 hand kunnen gebruiken.
  Dat een video dan niet goed uitkomt is een ander verhaal.

 • Profielfoto
  csteelooper

  En het heeft niets met het ‘ontwerp’ te maken. Want ik heb zelfs mensen meegemaakt die een videocamera een slag draaiden.:)

  LOL — ja die ken ik er ook een paar :r… Erg genoeg… Gewoon zorgen dat een camera-app ook alleen landscape kán filmen. Telefoon draaien == exit camera app!

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Wat een drukte allemaal…! Ik ben het met iMad eens. Bij de meeste dingen hou je je iPhone rechtop. Als je een video of tv programma gaat bekijken op je iPhone hou je ‘m vanzelf wel in landscape, maar bij het maken van een video blijkbaar niet. Ook verreweg de meeste foto’s worden in portrait gemaakt, terwijl dat lang niet altijd het mooiste is. En is dat nou zo erg? De meeste video’s zijn korte stukkies die een minuutje duren of zo. En dat is vaak een beetje gekkigheid. Dan maakt het weinig uit of het portrait of landscape is.
  Alleen voor echt belangrijke zaken en langere video’s is landscape natuurlijk mooier. voor de beelduitsnede, hoewel portrait ook heel kunstzinnig kan zijn in sommige gevallen:) Als ik een staande mooie vrouw zou willen filmen, zou ik dat ook in portrait doen. Als ze daarentegen zou liggen, zou ik kiezen voor landscape.

  Overigens had het allereerste televisie experiment van Philips in de jaren dertig vorige eeuw ook een verticaal beeld. Ceesje Speenhoff, een secretaresse bij Philips, dronk daar – heel Nederlands – een kopje koffie. Het beeldscherm was toen nog verticaal. (En ongeveer zo groot als de huidige iPhone.:) ). Ik heb daar wel eens leuke beelden van gezien, maar kon ze nu nergens online vinden. Misschien omdat Ceesje later behoorlijk fout bleek in de oorlog en daarna twee jaar in het cachot verdween.

 • Profielfoto
  koen

  @MacAanZee: Helemaal mee eens!

  Trouwens, als een mooie vrouw zou liggen, dan zou ik mijn iPhone gelijk wegleggen :grin:

 • Profielfoto
  GodzillaNinja

  Beter beschrijven apps net als vroeger gewoon wat de update inhoud want dit slaat echt nergens op met die standaard tekstjes

 • Profielfoto
  pruus

  Even wachten op een wierdoo die 4 films naast elkaar zet, met als resultaat een breedbeeldformaat. Dan kunnen er spannende dingen gebeuren. Dus experimenteren en weg met het oude formaat…… Of zet twee films boven elkaar op twee tv’s die op de kant staan… Ik zie hier weer heel veel creativiteit uit komen… Act!

 • Profielfoto
  IcyDragon68

  Pssst, Samsung gaat volgend jaar een curved 86-inch 9:16 verhouding tv uitbrengen om al die vertical video’s op de juiste manier te tonen. Ik ben er gewoon tegen omdat ik nu een A/V-opleiding doe maar vooral ook omdat het een enorme ruimteverspilling is. Kijk maar naar het nieuws. Daar vervagen zij alles of laten het zelfs gewoon zwart. Ik vind het walgelijk.

  Wisten jullie dat er serieus schepsels bestaan die denken dat YouTube een zoekmachine is, net als Google, Yahoo en DuckDuckGo? Dit verbaasde mij.

 • Profielfoto
  Double_UK
 • Profielfoto
  Humain

  Het allermooiste voorbeeld van dom gedrag zijn de mensen die halverwege het filmen de cam een kwart slag draaien omdat het onderwerp dichterbij komt:D

 • Profielfoto
  Michaeldw

  @icydragon68
  Schepsels? …nou welkom in de nieuwe wereld.
  Youtube wordt steeds meer gebruikt als zoekmachine en is zeer nuttig voor allerlei zaken. Natuurlijk de reviews, maar vooral de how-to filmpjes.
  Ik zelf doe een reparatie aan mijn auto, hoe gaat dat? stuurlint racefiets vervangen, hoe draai ik dat erop..allemaal een stuk makkelijker via een filmpje dan via google waarop je op een website komt waar het beschreven gaat en je toch weer op zoek gaat naar een filmpje. Vaak kijk ik dan een how-to-filmpje met de telefoon in mn hand…ja soms ook staand, als staande video’s dan vol in beeld komen met deze nieuwe feature, kan ik deze ontwikkeling alleen maar toejuichen. Zo’n ontwikkeling houd je niet tegen.

  Mensen zijn gewoon visueel ingesteld, je doet een A/V-opleiding, en dat juist iemand als jij deze ontwikkeling niet in beeld heeft verbaast mij dan weer…ENORM.

  Bedenk dat niet alle filmmateriaal gemaakt wordt voor de gewone tv in de huiskamer..laat dat tot je doordringen..er wordt ook film gemaakt juist alleen voor mobiel..maar dat zul je wel merken als je straks op stage gaat of werk gaat maken voor klanten.

 • Profielfoto
  Michaeldw

  Er bestaat al een 9:16 film festival… https://www.youtube.com/channel/UC308gtmNAPai_pL3q0xsCKA

 • Profielfoto
  Double_UK

  Er bestaat al een 9:16 film festival… https://www.youtube.com/channel/UC308gtmNAPai_pL3q0xsCKA

  Van een jaar geleden. 7 inzendingen. En de pagina met reacties is helemaal leeg.

  Tja…

 • Profielfoto
  geometrydash

  Very interesting blog. Alot of blogs I see these days don’t really provide anything that I’m interested in, but I’m most definately interested in this one. Just thought that I would post and let you know.
  agar.io geometry dash pc| happy wheels 2 sniper games happy wheels demo five nights at freddy’s 3 five nights at freddy’s 4

 • Profielfoto
  luonvuive

  I was very impressed by this post, this site has always been pleasant news. Thank you very much for such an interesting post. Keep working, great job! In my free time, I like play game: castle clash, usps tracking number format ln,Dream League Soccer, Swords And Souls, Color Switch, Whatsapp Baixar. What about you?

 • Profielfoto
  Ronn

  The postings on your site are always excellent. I like play game hill climb racing 2 and word cookies answers. Thanks for the great share and keep up this great work! Click to play game: five nights at freddys 4 and hotmail sign in

 • Profielfoto
  MarkCPhillips
 • Profielfoto
  harrymflemming