Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 1 juli 2015

TRIM voor alle SSD’s in OS X 10.10.4

Het plaatsen van een SSD is een prima manier om je oude Mac nieuw leven in te blazen, maar OS X maakt het moeilijk om de SSD in goede conditie te houden. Het TRIM-commando werkt namelijk standaard niet bij flashopslag die niet door Apple gemaakt is.

In OS X 10.10.4 is het nu mogelijk om TRIM direct aan te zetten zonder externe hulpprogramma’s te gebruiken. De nieuwe OS X-versie bevat een nieuwe functie genaamd trimforce. Dat werkt zo:

De trimforce-functie is uit te voeren via de terminal. Na het intypen van ‘sudo trimforce enable’ wordt je gevraagd of je TRIM echt wil aanzetten. Na twee keer bevestigen en een reboot is het geregeld.

Apple, Trim en SSD’s

Tot en met OS X 10.9 Mavericks was TRIM met een extern hulpprogramma genaamd TRIM Enabler in te schakelen. Dit paste een driver in OS X aan zodat alle SSD’s ondersteuning voor TRIM kregen. In OS X 10.10 Yosemite introduceerde Apple kext signing, een mechanisme dat checkt of drivers niet zijn aangepast, waardoor het werk van Trim Enabler onmogelijk werd.

De enige oplossing was het controlemechanisme uit te zetten, maar dat had weer tot gevolg dat de Mac na een NVRAM/PRAM-reset onbruikbaar werd. In OS X 10.10.4 is gelukkig een stuk makkelijker. Aanvankelijk werd gedacht dat trimforce onderdeel van OS X 10.11 El Capitan werd, maar het blijkt al onderdeel van OS X 10.10.4 te zijn.

Niet bekend met TRIM? Wikipedia heeft een begrijpelijke uitleg:

Wanneer SSD’s veel gebruikt worden, worden ze trager. Bij het schrijven in eerder gebruikte ruimte moet dit gebied eerst gewist worden, en deze handeling kost extra tijd. Daarom heeft men een nieuwe technologie ontwikkeld die dit tegengaat, namelijk TRIM. TRIM zorgt ervoor dat het besturingssysteem zoekt naar gebieden op de SSD die niet meer gebruikt worden. Vervolgens krijgt de controller van de SSD opdracht om deze gebieden alvast te wissen, zodat er zonder vertraging weer op geschreven kan worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
TRIM voor alle SSD’s in OS X 10.10.4
Sluiten