TRIM voor alle SSD’s in OS X 10.10.4

32 reacties

Het plaatsen van een SSD is een prima manier om je oude Mac nieuw leven in te blazen, maar OS X maakt het moeilijk om de SSD in goede conditie te houden. Het TRIM-commando werkt namelijk standaard niet bij flashopslag die niet door Apple gemaakt is.

In OS X 10.10.4 is het nu mogelijk om TRIM direct aan te zetten zonder externe hulpprogramma’s te gebruiken. De nieuwe OS X-versie bevat een nieuwe functie genaamd trimforce. Dat werkt zo:

De trimforce-functie is uit te voeren via de terminal. Na het intypen van ‘sudo trimforce enable’ wordt je gevraagd of je TRIM echt wil aanzetten. Na twee keer bevestigen en een reboot is het geregeld.
Schermafbeelding 2015-07-01 om 12.56.33

Apple, Trim en SSD’s

Tot en met OS X 10.9 Mavericks was TRIM met een extern hulpprogramma genaamd TRIM Enabler in te schakelen. Dit paste een driver in OS X aan zodat alle SSD’s ondersteuning voor TRIM kregen. In OS X 10.10 Yosemite introduceerde Apple kext signing, een mechanisme dat checkt of drivers niet zijn aangepast, waardoor het werk van Trim Enabler onmogelijk werd.

De enige oplossing was het controlemechanisme uit te zetten, maar dat had weer tot gevolg dat de Mac na een NVRAM/PRAM-reset onbruikbaar werd. In OS X 10.10.4 is gelukkig een stuk makkelijker. Aanvankelijk werd gedacht dat trimforce onderdeel van OS X 10.11 El Capitan werd, maar het blijkt al onderdeel van OS X 10.10.4 te zijn.

Niet bekend met TRIM? Wikipedia heeft een begrijpelijke uitleg:

Wanneer SSD’s veel gebruikt worden, worden ze trager. Bij het schrijven in eerder gebruikte ruimte moet dit gebied eerst gewist worden, en deze handeling kost extra tijd. Daarom heeft men een nieuwe technologie ontwikkeld die dit tegengaat, namelijk TRIM. TRIM zorgt ervoor dat het besturingssysteem zoekt naar gebieden op de SSD die niet meer gebruikt worden. Vervolgens krijgt de controller van de SSD opdracht om deze gebieden alvast te wissen, zodat er zonder vertraging weer op geschreven kan worden.

Reacties

32 reacties
 • Profielfoto
  polansky

  Ook noodzakelijk voor iedereen die een MBP of iMac heeft met een door Apple ingebouwde SSD.

  Trim is namelijk niet enabled en wordt pas weer enabled nadat het commando is uitgevoerd.

  Zojuist getest op mijn eigen MBP.

 • Profielfoto
  MartijnM

  Ik vraag me alleen af wat ik moet met deze reactie op arstechnica:

  There are a number of extremely buggy SSD models out there (like almost all the Samsung 8* and various Crucial models) that will permanently delete the wrong data when issuing TRIM commands.

  The bug is not dependent on queued TRIM, it happens even when using the non-queued version.

  All the Samsung SSDs beginning with a “8” (840 and 850, both EVO and Pro) are known to have the data-destroying TRIM bug and TRIM is blacklisted on those drives on other platforms.

  Link: arstechnica.com

  Zelf heb ik een Samsung 850 EVO in m’n Macbook Pro Late 2011 zitten, dus ben nog een beetje huiverig om het straks aan te zetten.
  Nu eerst nog 10.10.4 zien te downloaden, helaas ligt de App Store nog steeds plat bij mij.:|

 • Profielfoto
  iDEOwen

  Ook noodzakelijk voor iedereen die een MBP of iMac heeft met een door Apple ingebouwde SSD.

  Trim is namelijk niet enabled en wordt pas weer enabled nadat het commando is uitgevoerd.

  Bij mij is deze gewoon enabled

 • Profielfoto
  Mac Erger Je Niet

  Heel benieuwd of de Samsung EVO serie een risico is… En of ik Trim Enabler nu het beste kan verwijderen, en dit commando moet gaan gebruiken…

 • Profielfoto
  Escher

  De vraag is dan eigenlijk: Hoe kan je controleren of Trim enabled is met een door Apple ingebouwde SSD?

 • Profielfoto
  Walnuts64

  @polansky
  Dat was mijn vraag? Is het iets voor elke mac met een ssd om aangezet te worden??

 • Profielfoto
  Milt

  @polansky: Dat is wel apart, mijn ervaring is dat het bij Apple SSD’s standaard altijd aan staat.

  @Escher: via About this Mac -> System Report -> Hardware -> SATA / SATA Express en dan je SSD selecteren. In het onderste vak dan op zoek naar “TRIM Support”

 • Profielfoto
  polansky

  Trim is altijd handig, dus ik zie niet in waarom je het niet aan zou zetten.

  Ook als je het command invoert Owentje?

  Ik had namelijk ook verwacht dat er een melding zou komen ‘trim already enabled’. Maar de melding was dus ‘Trim now enabled’.

  — Aanvulling:
  Heb overigens onlangs de MBP volledig gewiped and opnieuw geïnstalleerd, daarvoor de SSD volledig geformatteerd, misschien dat het daarin zit dat hij niet aan stond?

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Checken of TRIM aan staat? Open ‘systeeminformatie’ (intypen in spotlight of via Apple-menu linksboven > over deze Mac > systeemoverzicht). Klik op SATA/SATA Express en dan op je SSD:


  Als je Mac met een SSD geleverd is, staat TRIM al standaard aan.

 • Profielfoto
  Ree

  En wat ik me dan afvraag;

  De meeste mid- en high-end SSDs hebben een eigen garbage collection. (Alle SandForce SSDs zowieso)
  Heb ik dan alsnog wat aan TRIM? (volgens mij niet namelijk…, maar graag hoor ik andere ideeën daarover :P)

 • Profielfoto
  StefanV

  GC (garbage collection) en Trim Zijn totaal verschillende methodes om hetzelfde te bereiken
  Nadeel alleen van GC ten opzichte van TRIM is dat GC een passief systeem is dat enkel aan de slag gaat als de drive IDLE is, dus bijvoorbeeld als de computer op de screensaver staat o.i.d. terwijl TRIM direct aan het werk gaat na het legen van de prullenbak en dus actief is.

  Maar bij de meeste gebruikers is GC al voldoende, echter kan het geen kwaad beide systemen actief te hebben

 • Profielfoto
  koen

  Hmmm, door die reactie op arstechnica wacht ik toch nog maar even met het plaatsen van een SSD in mijn 5 jaar oude iMac.

 • Profielfoto
  P-sibuna

  Wat gebeurt er dan precies als ik die trim aan zou zetten? Dat durf ik dus niet als ze zeggen dat de samsung 850 evo daar niet tegen kan. Word het dan helemaal onbruikbaar of wat moet ik me er dan bij voorstellen? Ik snap dat hele trim sowieso niet.

 • Profielfoto
  TorchedPoseidon

  Wel even het vermelden waard:

  Er wordt door Apple niet voor niets met koeienletters aangegeven dat het geheel op eigen risico is. Sommige SSD’s verwijderen de verkeerde data op het moment dat ze het TRIM commando krijgen, lees hier verder:

  https://blog.algolia.com/when-solid-state-drives-are-not-that-solid/

 • Profielfoto
  Ree

  @P-sibuna:
  Trim, of eigenlijk “actieve of passieve garbage-collection” is een systeem in de SSD om ongebruikte cellen leeg te maken.

  Je moet het zo zien (simplistisch, want het is nog veel complexer);

  als een bit geschreven moet worden naar de SSD moet de cell waarin die gaat leeg zijn.
  Maar een cell die ooit gebruikt was is niet leeg, bijvoorbeeld; een bestand gewist; alleen de referentie naar de cell wordt gewist.

  Schrijf je dus nieuwe informatie naar een gerecyclede cell, dan moet je eerst wissen, daarna schrijven. En omdat dat veel tijd kost, is het dus handiger om cellen vooraf leeg te maken.

  Dat doet GC (garbage collection) voor je. Maar niet elke SSD heeft GC en die vertrouwen erop dat het OS een TRIM commando geeft.

 • Profielfoto
  P-sibuna

  En garbage collection staat dat wel aan? Of heeft de samsung 850 evo dat “ingebouwd”? Of is dat hardwarematig of softwarematig?

 • Profielfoto
  Ree

  Ow, en de reden dat een ‘wis + schrijf’ actie ongewenst is;

  Een SSD bestaat uit NAND geheugen, dat is best langzaam. Denk bijvoorbeeld aan een USB stick. De snelste zit rond de 60 MB per seconde.

  Een SSD is zo snel omdat er 4, 8, 12, 16 (afhankelijk capaciteit) geheugen chips in zitten. Terwijl bitje 1 naar de ene chip geschreven wordt zal de SSD niet wachten op response, maar doorgaan met bitje 2 naar de volgende chip. Dit maakt de SSD zo snel. Zie het als een RAID Array in Striping configuratie, als dat je wat zegt:)

  Omdat het wissen + schrijven van een cell dezelfde cell is, moet de SSD bij het schrijven dus wachten tot de cell gewist is.

  Stel dat het schrijven in werkelijkheid 8 ticks kost (dit is voorbeeld). Dat betekent dat de SSD op zijn snelst is als er dus 8 chips in zitten.
  bit 1 gaat naar chip 1, 2 naar 2 etc en bij de tijd dat de 8e bit naar chip 8 gestuurd wordt is chip 1 klaar voor de 9e bit.
  elke tick kan er dus een bit worden weggeschreven.

  Als de cell eerst gewist moet worden (en die zijn nooit alleen!), dan moet eerst “NULL” naar de cell geschreven worden, dan de rest van de 8 ticks wachten en pas in de 9e tick kan de data verzonden worden.
  hierdoor wordt de SSD dus een factor 2 tot 8 keer trager (afhankelijk van de hoeveelheid data die geschreven moet worden.)

  Ook dit is een simplistische weergave met veel aannames maar hopelijk geeft het een indruk waarom voortijdig wissen van ongebruikte cellen zo vreselijk belangrijk is (voor de prestatie van de SSD)

 • Profielfoto
  Ree

  En garbage collection staat dat wel aan? Of heeft de samsung 850 evo dat “ingebouwd”? Of is dat hardwarematig of softwarematig?

  Een SSD met GC doet dat ALTIJD (wanneer de drive niets te doen heeft), zonder software. Al zou er alleen maar stroom op staan.

  Een SSD zonder GC – en dus een die TRIM nodig heeft – doet dat niet, die heeft een OS nodig die tegen de drive zegt ‘Nu ga je opruimen’

  Mijn mentor vergeleek het altijd met twee kinderen; een ijverig, een lui.
  De ijverige ruimt haar eigen kamer op zonder dat het gevraagd wordt, de luie moet steeds weer en weer en weer gezegd worden dat-ie moet gaan opruimen.

  Mijn vraag eerder in deze thread was dan eigenlijk ook; als je kind zelf al opruimt; is het dan nog nuttig om alsnog te vragen op te ruimen.

  Het antwoord is – zo lijkt – ja; want het ijverige kind ruimt pas op als het zich verveeld. Als het zich nooit verveeld, zal het nooit opruimen.

 • Profielfoto
  P-sibuna

  Okee. Ik snap het vaagjes haha. Maar mijn vraag is nu dus. Moet ik nu zelf iets doen of instellen of moet ik niks?

 • Profielfoto
  Ree

  Je MOET nooit iets

  maar als je je SSD snel wilt houden moet je 2 dingen doen

  1. Kijken of je drive GC heeft in de hardware
  2. Indien JA besluiten om toch te TRIMmen (optioneel)
  indien NEE, TRIM aan zetten.

  Als het je niet uitmaakt dat je SSD langzamer wordt, dan hoef je niets te doen.

 • Profielfoto
  Ree

  Volgens deze pagina heeft de 850 EVO een automatische GC, dus je hoeft niets te doen.

 • Profielfoto
  wil51

  OWC geeft aan voor hun ssd de trim niet aan te zetten. Het systeem wordt er alleen maar trager door.
  OWC SSD trim

 • Profielfoto
  Eprom

  En garbage collection staat dat wel aan? Of heeft de samsung 850 evo dat “ingebouwd”? Of is dat hardwarematig of softwarematig?

  Volgens deze site wel. http://www.xbitlabs.com/articles/storage/display/samsung-840-evo_6.html

 • Profielfoto
  P-sibuna

  Okee dan is het goed. Dan blijf ik mooi overal vanaf:) dankjewel voor de hulp!

 • Profielfoto
  Vilscon

  Is er nog een kwaliteitsverschil tussen TRIM enabler en deze ‘variant’?

 • Profielfoto
  wil51

  Net gekken op de Mac Pro op mijn werk. Daar staat trim aan. Dat is dan standaard door Apple geleverd met trim aan.

 • Profielfoto
  wil51

  bedoelde gekeken en niet gekken. Kun je een geplaatst bericht niet wijzigen?

 • Profielfoto
  Mac Erger Je Niet

  bedoelde gekeken en niet gekken. Kun je een geplaatst bericht niet wijzigen?

  Ja dat kan; klik op je avatar, en kies ‘Bewerk’.

 • Profielfoto
  jrepko

  Heb een Samsung 840 EVO 250 GB. De officiële info zegt, TRIM en GC ondersteunt.

  http://www.samsung.com/uk/consumer/memory-cards-hdd-odd/ssd/840-evo/MZ-7TE250BW

  Info van iMac:

  OSX 10.10.4
  RAM 8GB

  Samsung SSD 840 EVO 250GB:

  Capaciteit: 250,06 GB (250.059.350.016 bytes)
  Model: Samsung SSD 840 EVO 250GB
  Revisie: EXT0BB6Q
  Serienummer: S1DFNEAF800XXXK
  Native Command Queuing: Ja
  Queue Depth: 32
  Verwisselbare media: Nee
  Externe eenheid: Nee
  BSD-naam: disk0
  Type medium: Solid state
  TRIM-ondersteuning: Nee
  Type partitie-indeling: GPT (GUID-partitietabel)
  S.M.A.R.T.-status: Gecontroleerd

  Moet ik nou iets doen of niet.

  MvG,

  Jan Pieter

 • Profielfoto
  horsepower85

  Ik heb al deze berichten uitvoerig doorgenomen. Heb naast een iMac en een (nieuw) Macbook ook nog een mac mini waarin ik een SSD HD van 500 GB heb ingebouwd. Het werkt prima, 2 partities e.d., maar…..in de systeem informatie staat niet dat het een Solid State disk betreft…..Kan het zo zijn dat daar nog de info van de oude HD wordt vermeld? Er staat nl. rotatie snelheid: 5400 Type medium: Rotationeel……Verder wordt er ‘gewoon’ gesproken over een 500 GB SATA schijf…..En Trim aanzetten werkt niet, de procedure lijkt te worden afgerond, maar dan volgt het bericht ‘hersteld, 6 februari etc. en blijft alles bij het oude….. Ik werk met OSX 10.11.3. Iemand enig idee, danwel een suggestie wat te doen?

 • Profielfoto
  horsepower85

  Ik heb al deze berichten uitvoerig doorgenomen. Heb naast een iMac en een (nieuw) Macbook ook nog een mac mini waarin ik een SSD HD van 500 GB heb ingebouwd. Het werkt prima, 2 partities e.d., maar…..in de systeem informatie staat niet dat het een Solid State disk betreft…..Kan het zo zijn dat daar nog de info van de oude HD wordt vermeld? Er staat nl. rotatie snelheid: 5400 Type medium: Rotationeel……Verder wordt er ‘gewoon’ gesproken over een 500 GB SATA schijf…..En Trim aanzetten werkt niet, de procedure lijkt te worden afgerond, maar dan volgt het bericht ‘hersteld, 6 februari etc. en blijft alles bij het oude….. Ik werk met OSX 10.11.3. Iemand enig idee, danwel een suggestie wat te doen?

 • Profielfoto
  horsepower85

  Sorry, ik heb nu nog even verder gezocht, ik blijk een hybride Seagate schijf te hebben met slechts 8 GB ssd cache, maar verder is het een normale schijf, dus 5400 toeren is nu verklaard……Sorry, trim zal om die 8 GB cache niet werken, daarom dus het herstel bericht……