Thuisdeling en meer: 5 vernieuwingen in iOS 9 beta 4

8 reacties

Naast het blokkeren van reviews in de App Store voor betatesters, heeft Apple nog een aantal kleine verbeteringen in de vierde beta van iOS 9 doorgevoerd. Deze is alleen voor ontwikkelaars, maar de verbeteringen komen vrijwel zeker ook naar de volgende publieke.

In typische Apple-stijl wordt een eerder spontaan verdwenen functie, namelijk thuisdeling, weer teruggebracht. Ook wordt de interface van Apple Music wat overzichtelijker. 5 vernieuwingen op een rij:

Thuisdeling is terug

Het is inmiddels een bekend ritueel: in een software-update verdwijnt een functie, om later weer terug te komen. Met de introductie van Apple Music en iOS 8.4 verdween thuisdeling voor muziek spontaan. Apple beloofde deze terug te brengen in iOS 9. In de vierde beta is de functie weer aanwezig.

iOS 9 beta 3 (links) en iOS 9 beta 4 (rechts).
iOS 9 beta 3 (links) en iOS 9 beta 4 (rechts).

Interface Apple Music

De gecompliceerde interface van Apple Music krijgt een eerste verbetering. De inhoud van het uitklapmenu en deel-knop zijn samengevoegd en ingekort. Het is nu makkelijker om op basis van een nummer naar een album te gaan. De wijziging is nog work in progress, want de deel-knop doet nu niets en het starten van een station op basis van een nummer is ook niet meer mogelijk.

iOS 9 beta 3 (links) en iOS 9 beta 4 (rechts).
iOS 9 beta 3 (links) en iOS 9 beta 4 (rechts).

Nieuwe interface handoff

Handoff-activiteiten kwamen voorheen als kaarten tussen de app-switcher te staan. In de laatste beta zijn deze naar onder verplaatst.

iOS 9 beta 3 (links) en iOS 9 beta 4 (rechts). Screenshots: @MathieuChabod (Twitter).
iOS 9 beta 3 (links) en iOS 9 beta 4 (rechts). Screenshots: @MathieuChabod (Twitter).

Bye bye Bing en nieuwe iconen

Als laatst nog twee kleine verbeteringen in Spotlight en het Instellingen-menu. Allereerst is het nu mogelijk om zoekresultaten van Bing niet langer in Spotlight te weergeven. Daarnaast zijn de iconen voor Batterij (nu mooi afgerond) en Berichtgeving (nu rood) vernieuwd.

bingicons
Beide screenshots tonen iOS 9 beta 4.

De definitieve versie van iOS 9 wordt in september verwacht. Wie daar niet op wil wachten kan al met de publieke beta aan de slag, maar daar zitten bovenstaande verbeteringen nog niet in.

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  MEEUW

  Ik wou dat het duidelijker werd of je iphone aan opladen is of niet.
  Met achtergrond plaatje en in de auto liggend iphone is niet altijd duidelijk of de iphone aan opladen is of niet.(zeker als hij in rood staat icoon.)

 • Profielfoto
  html-junky

  Het

 • Profielfoto
  html-junky

  Het is zeker wel duidelijk of de iphone aan het opladen is of niet, er staat een bliksemschicht rechts naast het accu icoontje als hij aan het laden is of niet.

 • Profielfoto
  MEEUW

  @html-junky Dus als jij beetje groene achtergrond heb(of bladeren), en je batt is onder de 20%.
  zie jij onder het auto rijden duidelijk dat hij is opgeladen (afstand 1 meter)?
  En jij vind dat dit kleine bliksemdingetje beter dan vorige icoon?

 • Profielfoto
  Thijs.w

  Dat ziet er goed uit. Hopelijk komt de nieuwe interface van Handoff ook snel naar de publieke beta. Nu kommen de Handoff-activiteiten soms later dan de andere openstaande apps, waardoor ik vaker de verkeerde app open.:razz:

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Wat is het nut van ‘toon in iTunes store’ boven bijvoorbeeld ‘meer van artiest in Apple music’.
  Ik vind Apple Music in die zin redelijk statisch: je browsed niet makkelijk door allerlei artiesten, albums en playlists.

 • Profielfoto
  Spinozo

  @MEEUW: als je het lightning kabeltje in de iPhone stopt dan laadt ie op.

 • Profielfoto
  Yosemite

  Ik zie dat ‘Hoge kwaliteit via mobiel netwerk’ uit het eerste screenshot is verdwenen bij ‘Afspelen’. Dat is wel jammer voor diegene met een grote databundel.