Telecomnieuws: Vodafone You, boete voor KPN, 4G bij Tele2

6 reacties

Veel nieuws van telecomproviders vandaag. Vodafone en Tele2 komen met positief nieuws, terwijl KPN voor de zoveelste keer door de Autoriteit Consument en Markt op de vinger wordt getikt en een fikse boete tegemoet kan zien.

Vodafone introduceert You, drie prepaid-pakketten met extra MB’s gericht op jongeren. Tele2 belooft in maart 2016 landelijk 4G te hebben en de boete van KPN bedraagt 8 miljoen euro voor het benadelen van concurrenten.

Vodafone You

Vodafone You is een nieuwe dienst gericht op jongeren. Het bestaat uit een vaste hoeveelheid data en minuten die maandelijks prepaid gekocht wordt. Er zijn geen contractuele verplichtingen. Als de databundel op is, geeft Vodafone 10 procent ‘gratis’ extra data om de maand door te komen.

You is vanaf 3 augustus verkrijgbaar. Dit zijn de prijzen:

 • You S: 20 minuten/sms en 200 (+20) MB 3G-data voor € 7,50
 • You M: 50 minuten/sms en 500 (+50) MB 3G-data voor € 10,-
 • You L: 100 minuten/sms en 1GB (+100MB) 3G-data voor € 15,-

Tele2: landelijk 4G in maart 2016

Tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers heeft Tele2 een datum genoemd waarop zijn 4G-netwerk landelijk beschikbaar zal zijn. De provider zegt dat het uiterlijk maart 2016 klaar is met de uitrol, maar dat 80 procent van de bevolking nu al buitenshuis 4G kan ontvangen.

Tele2 is laat met landelijk 4G, maar dat komt omdat het de enige nieuwkomer is. Het bedrijf bemachtigde tijdens de telecomveiling van 2012 licenties voor een netwerk op 800 en 2600 MHz en begon met niets. De provider biedt 2G en 3G via het netwerk van T-Mobile aan.

4gdekking-
4G-dekking van Nederlandse providers (stand; 26 juni 2015).

Boete KPN: 8 miljoen euro

De Autoriteit Consument en Markt heeft KPN twee boetes van totaal 8 miljoen euro opgelegd voor het benadelen van concurrenten. De provider is eigenaar van het DSL-netwerk in Nederland en moet concurrenten daar onder gelijke voorwaarden toegang tot geven. In twee gevallen gebeurde dat niet.

Allereerst gaf KPN concurrenten geen toegang tot een lijnbewakingsdienst voor ISDN die storingen binnen 4 uur kon oplossen. Daarnaast kregen dochterbedrijven van KPN tegen gunstigere voorwaarden toegang tot glasvezel-knooppunten dan bedrijven die geen onderdeel van KPN zijn. De ACM houdt KPN scherp in te gaten, eerder dit jaar krijg het bedrijf al 5 boetes voor diverse overtredingen.

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  lucschram

  Tele2 80%? Heb nogsteeds geen 4G? Dekking moet er wel zijn…

 • Profielfoto
  HMarije

  De You S bundel klopt in dit artikel niet. Als je naar de site van Vodafone gaat, staat daar 200 mb in plaats van 100 mb;)

 • Profielfoto
  Twitfix

  Tele2 4G bestaat wel maar ik heb t nu nog steeds niet, de beloofde termijn is ondertussen allang voorbij en ik voel me dan ook echt bedrogen!

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  De You S bundel klopt in dit artikel niet. Als je naar de site van Vodafone gaat, staat daar 200 mb in plaats van 100 mb;)

  Oops. Gefikst!

 • Profielfoto
  interFACE

  Dus die ratten van de KPN betalen liever boetes dan gewoon een beetje normaal doen. Hufters

 • Profielfoto
  Thijs.w

  Jammer dat je altijd perse belminuten erbij koopt als je meer MB’s wilt.. Dat is ook de reden dat ik geen abbonement heb.. Ik bel per maand gemiddeld zo’n 20 seconden en ik stuur per maand ongeveer zo’n 1 tot 2 SMS’jes. De rest gaat via internet (momenteel dus alleen via WiFi). Ik vind het zonde om te betalen voor iets dat ik niet eens gebruik!