Review: gedachten over de Apple Watch

Door: Koen van Tongeren - 78 reacties

Deze week is er een eind gekomen aan een periode van bijna drie maanden waarin ik de enige was, nou ja, bijna de enige met Apple’s nieuwste product om zijn arm. Naar eigen zeggen het meest persoonlijke product dat het bedrijf ooit maakte, de Apple Watch.

Sinds 24 april heb ik m’n Apple Watch 82 ochtenden om m’n pols gedaan, 82 keer ’s avonds aan z’n magnetische oplader gehangen en tussendoor heb minstens zo vaak één en dezelfde vraag beantwoord, gesteld door nieuwsgierigen, sceptici, azijnzeikers en fanboys: ’Is het nou wat, zo’n Apple Watch?’. Hoog tijd om die vraag te beantwoorden.

Apple Watch met de Milanise Loop
Apple Watch met de Milanise Loop

De eerste iPhone was een smartphone, de iPad was een tablet en de MacBook Air een laptop. Allemaal werden ze onder bestaande categorieën geschaard, maar daarmee deed je ze eigenlijk geen recht. Apple kwam met een antwoord op de smartphone, de tablet en de laptop, niet met de zoveelste variatie op hetzelfde.

Voor de Apple Watch gaat dit niet op. Het is een smartwatch. Goed, Apple heeft wellicht de mooiste in zijn soort gemaakt en in interface en bedieningsgemak gaat hij zijn voorgangers onherroepelijk voorbij, maar het blijft ’de volgende’ in de smartwatchcategorie, niet meer, niet minder.

Wat is de Apple Watch?

De Apple Watch is een horlogevormig mini-computertje met een hartslagmeter, een geavanceerd OLED-scherm dat verschillende soorten aanrakingen registreert, een draaiknop aan de zijkant die bedoeld is om door de interface te navigeren, een ’haptische’ sensor die je met zachte tikjes attendeert op nieuwe berichten, een microfoon en een speaker.

De klok, het app-screen en de glanzes
De klok, het app-screen en de snelle blik

De interface van de Apple Watch is onderverdeeld in vijf schermen: de klok, het app-screen, het notificatiescherm, ’snelle blikken’ waarmee je een aantal zaken als je agenda, het weer of je activiteitencirkels snel kunt bekijken en een scherm wat nog het meeste wegheeft van een ouderwetse rolodex voor je contacten. In tegenstelling tot de iPhone wordt niet het app-screen maar de klok gezien als de beginstand voor de Apple Watch en dat is, zo zal later blijken, niet voor niets.

Wie elke dag een Apple Watch omheeft merkt dat het eigenlijk een drie-eenheid is: een sieraad, een gezondheidsmeter en bovenal een extensie voor de iPhone.

Sieraad
Het uiterlijk van de Apple Watch lijkt misschien een minder belangrijk element maar kan bijna niet overschat worden. Veel technologiebedrijven blijken een smartwatch te kunnen maken, een enkeling lukt het zelfs om een model te maken dat puur om zijn uiterlijk geprezen wordt. Toch was Apple de eerste en tot nu toe de enige die van de smartwatch een sieraad gemaakt heeft.

Een design-horloge wordt niet gekozen vanwege zijn technische eigenschappen; de hoeveelheid radartjes, wijzerplaten of tellertjes op een TAG Heuer, Breitling of Rolex heeft voor de dragers ervan zelden de doorslag gegeven. Horloges worden gekozen op hun uiterlijk en, toegegeven, hun merk. De reden hiervoor is simpel; een horloge is de hele dag zichtbaar voor iedereen om ons heen, of we het nu gebruiken of niet. Daarmee is het een onderdeel van onze identiteit. Apple lijkt dit als eerste van de smartwatchmakers begrepen te hebben.

Een sieraad in vele varianten.
Een sieraad in vele varianten.

Maar wie een sieraad van een smartwatch wil maken moet het feit onder ogen zien dat smaken verschillen. Apple blijkt dit als geen ander begrepen te hebben en biedt daarom precies hetzelfde apparaat aan in twee groottes , zes kleuren verdeeld over drie materiaalsoorten en een keur aan horlogebandjes die ook nog eens onderling uitwisselbaar zijn.

Deze focus op design zorgt ervoor dat de Apple Watch iets wordt wat geen enkele andere smartwatch lijkt te lukken: iets persoonlijks. Net als een mooi horloge gaat de Apple Watch niet alleen elke ochtend om je pols vanwege zijn functionaliteit, maar ook, of misschien wel vooral omdat zijn uiterlijk iets zegt over jou.

Gezondheid
In een wereld waar gezond leven niet langer iets natuurlijks is maar een levensstijl en met een health-freak als CEO van Apple was het niet verrassend dat gezondheid een belangrijk onderdeel zou worden van de Apple Watch.

De Apple Watch meet continue hoeveel je beweegt dankzij een ingebouwde accelerometer. Nauwkeurige sensoren onderop het horloge meten ondertussen je hartslag. Gecombineerd met GPS-informatie van de iPhone wordt zo een behoorlijk compleet beeld geschetst van je inspanningen gedurende de dag.

Al deze meetresultaten presenteert Apple op een manier die ze voor iedereen begrijpelijk maakt. In plaats van grafieken en cijferlijsten is je voortgang te zien in drie ringen; fysieke inspanning, verbrandde calorieën en het aantal minuten dat je gestaan hebt. Om middernacht beginnen ze op 0 en het is jouw taak om ze ’vol’ te krijgen. Gedurende de dag stuurt de Apple Watch je updates als je een doel gehaald hebt, lekker op weg bent of er nog wat harder aan moet trekken om je doelen te behalen. Geen anonieme grafieken maar persoonlijke doelen die voor iedereen te begrijpen zijn.

De activiteit-ringen en de Work out-app.
De activiteit-ringen en de Work out-app.

Voor wie zijn beweging niet alleen uit dagelijkse inspanning haalt maar ook uit actief sporten is er een aparte work out-app. Daarin kan gekozen worden uit verschillende in- en outdoor-activiteiten. De resultaten hiervan worden opgenomen in de activiteitenringen, waardoor je inspanning in ieder geval niet voor niets geweest is.

Apple heeft geprobeerd om gezondheid een continue aanwezig onderdeel te maken van de Apple Watch zonder dat het teveel inbreekt in je dagelijkse bezigheden. Of dat gelukt is zal per persoon verschillen. Het kan best confronterend zijn om er elke dag aan herinnerd worden dat je teveel zit op je werk of te weinig beweegt voor je leeftijd. Tegelijkertijd is het gebruik ervan zo laagdrempelig gemaakt dat je niet het gevoel hebt met een fitness-apparaat om je pols te lopen. De Apple Watch blijft een smartwatch, die zich tegelijkertijd ook een beetje om je gezondheid bekommert, op een persoonlijke manier.

iPhone-extensie
Maar wat maakt nu een smartwatch van een Apple Watch? Dat is toch voornamelijk de continue verbinding tussen het horloge en je iPhone. Zolang die er is zul je merken dat je iPhone vaker in je broekzak of handtas blijft zitten.

Net als elke andere smartwatch laat de Apple Watch alle notificaties zien die op je iPhone binnenkomen. Op notificaties van bijvoorbeeld de berichten-app kan direct gereageerd worden via standaard antwoorden of met de ingebouwde dicteerfunctie.

Eenvoudig antwoorden met standaardantwoorden of door te dicteren
Eenvoudig antwoorden met standaarden of door te dicteren

Als een third-party app-bouwer de moeite heeft genomen om een Apple Watch-extensie te schrijven kun je vanuit een notificatie van die app bijvoorbeeld een antwoord sturen, een volledig artikel lezen, inchecken of een andere actie ondernemen. De bereidwilligheid bij app-bouwers om hun apps Watch-compatible te maken blijkt gelukkig steeds groter te worden. Tot die tijd kan een Apple Watch voor hun app-gebruikers immers niets meer dan dan ze er aan te herinneren naar hun iPhone te grijpen.

Natuurlijk kan de Apple Watch nog veel meer dan alleen notificaties tonen. Het app-screen vol bolletjes laat een overvloed aan mogelijkheden zien: navigeren, weer checken, e-mail lezen, foto’s bekijken, muziek luisteren, het kan allemaal op de Apple Watch en het is, ondanks zijn kleine scherm, verrassend eenvoudig te vinden en te bedienen. Toch wil ik er niet teveel woorden aan besteden; het draagt namelijk maar weinig bij aan het belang van de Apple Watch. Na de eerste buitenspeeldagen die volgden op de aanschaf van het horloge heb ik weinig meer ondernomen vanuit het app-screen. Voor actief gebruik is een Apple Watch, net als elke andere smartwatch gewoon niet praktisch.

Wat is de Apple Watch niet?

Om te begrijpen wat de Apple Watch is en of het iets voor jou is, moet je ook weten wat de Apple Watch niét is. Samenvattend; het is geen vervanging voor je telefoon, ook al is het horloge in staat om een boel taken ervan over te nemen.

Praktisch merk je dat de Apple Watch ideaal is om snel te zien wat er gedurende dag binnenkomt aan notificaties op je telefoon en voor de meesten onder ons is dat aantal aanzienlijk. In veel gevallen kun je daar vervolgens snel op reageren, allemaal zonder naar je telefoon te grijpen al kun je je afvragen hoe het overkomt op je omgeving. Weliswaar lijkt het niet meer of je meer aandacht voor je telefoon dan voor je gezelschap hebt, maar geef je je omgeving, continue kijkend op je horloge, wel het gevoel dat je je tijd blijkbaar beter elders kunt besteden.

Interactieren op notificaties gaat dus bijna té makkelijk. Hoe anders wordt dat als je actief op avontuur gaat in de interface van de Apple Watch. Het weer opzoeken gaat nog net, ervan uitgaande dat je een snelkoppeling in een van de hoeken rond het klokje hebt gezet, maar via het app-screen naar de Twitter-app gaan om daar je tijdlijn te lezen is een priegelig, langzaam en omslachtig karwei waarbij de Apple Watch-ervaring opeens van een tijdsbesparing in een frustratie verandert. De Apple Watch is ideaal voor interactie, niet voor actie. Daarbij komt dat – omdat apps momenteel nog niet echt op de Apple Watch draaien, maar op je iPhone – het lang duurt voordat een app geladen is. Met de lancering van Watch OS 2 komt hier in het najaar een einde aan.

Is het wat?

De vraag die ik de afgelopen maanden vaker heb moeten beantwoorden dan me lief was; ’is het wat, zo’n Apple Watch?’ valt moeilijk te beantwoorden. De reden waarom geeft Apple’s marketing-team zelf. Het horloge wordt in de markt gezet als Apple’s meest persoonlijke apparaat ooit. Een antwoord op de vraag hangt dus volledig af van de steller. Daarom een kort overzicht voor verschillende doelgroepen:

De smartwatch-aficionado
Wie in het verleden al een smartwatch heeft gehad (of er in geïnteresseerd is) en een iPhone gebruikt kan rusten in de gedachte dat dit de beste in zijn soort is. De hardware van de Apple Watch behoort tot de top in zijn klasse. Het oled-scherm is haarscherp, tests wijzen uit dat de hartslagsensoren zich kunnen meten met professionele apparaten en de subtiele tikjes van de haptic engine zorgen ervoor dat je wel geattendeerd maar niet gestoord wordt als er notificaties binnenkomen.

Smartwatch aficionado
Smartwatch-aficionado

Daarbij heeft Apple innovaties doorgevoerd die ervoor zorgen dat zelfs op een klein scherm goed door de (misschien wel overdaad aan) functies genavigeerd kan worden. Met de ’digital crown’ (het wieltje aan de zijkant) kan gescrold en gezoomd worden zonder met je vingers op het scherm te zitten en dankzij ’force touch’ (harder duwen op het scherm) komen extra functies naar boven die anders verborgen blijven.

Wie al bekend is met het begrip smartwatch weet dat deze horloges relatief zwaar zijn en dat hun batterij (de Pebble uitgezonderd) het niet veel langer dan een dag uithoudt. De Apple Watch is daarin niet anders maar voegt er wel bovengenoemde innovaties aan toe. Ervaring leert overigens dat een batterij die elke nacht opgeladen moet worden prettiger is dan een batterij die dagen meegaat. Hierdoor stopt het horloge er nooit halverwege de zoveelste dag mee. Iets dat Pebbles-Dragers wél geregeld overkomt.

Tegenover al dit goeds staat wel een hogere prijs maar daar kan een Apple-minnende smartwatch-aficionado onmogelijk verbaasd over zijn.

De horlogedrager
Wie nu al een horloge draagt weet dat een goed en mooi klokje doorgaans veel geld kost. De vanafprijs van € 420,- voor een Apple Watch zal daarom niet direct afschrikken. Ook het afwerkingsniveau van het horloge en de bijhorende bandjes moeten horlogedragers meer dan bij andere smartwatches doen denken aan hun eigen klokjes van weleer.

De horlogedrager
De horlogedrager

Daarbij komt dat Apple duidelijk heeft nagedacht over de Apple Watch als vervanger van een traditioneel horloge. Dat stopt niet bij het feit dat niet het app-screen maar de wijzerplaat wordt gezien als de basis van de Watch. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk om de klok een paar minuten vooruit te zetten (een bekende truc voor notoire te-laatkomers), ook al neemt de Watch de tijd over van de iPhone.

Samen met de keur aan klassieke en moderne bandjes, het bekende uiterlijk van elementen als de Digital Crown en het gesofisticeerde algoritme dat er altijd voor zorgt dat het schermpje direct oplicht met de klok zodra je je arm naar je toe beweegt maakt van de Apple Watch een waardig vervanger van een traditioneel horloge, al zal het even wennen worden om je klokje elke dag van de week aan een oplader te hangen.

De nieuwsgierige
Nieuwsgierigen naar de Apple Watch zijn er genoeg, dat heb ik de afgelopen maanden wel gemerkt. Deze doelgroep heeft wel van het horloge gehoord maar twijfelt of het iets is voor hem- of haarzelf. Een antwoord op die vraag is voor deze doelgroep het moeilijkst.

De nieuwsgierige
De nieuwsgierige

Niemand heeft een Apple Watch nodig. Het apparaat kan vrijwel niets zonder een iPhone en kan niets wat je iPhone niet kan, buiten het meten van je hartslag en die naar andere Apple Watch-bezitters sturen, samen met persoonlijke tekeningetjes of emoticons. Tegelijkertijd weet elke iPhone-bezitter hoeveel notificaties er op een dag binnenkomen. Het afwerken van veel van die berichten zonder naar je telefoon te hoeven grijpen is dan een fijne gedachte. Tel daar de continue gezondheidsmeting bij op en de Apple Watch kan een behoorlijk aantrekkelijk vooruitzicht zijn.

Toch zal Ă©Ă©n zaak de doorslag moeten geven om van een nieuwsgierige een geĂŻnteresseerde te maken: je zult de Apple Watch mooi moeten vinden.

De scepticus
Natuurlijk is er een groep die niets ziet in de Apple Watch, omdat het apparaat te duur is, te weinig toevoegt en misschien zelfs omdat het uiterlijk niet overtuigt. De vraag ’is de Apple Watch wat?’ mag bij deze doelgroep afgedaan worden als een retorische. Wie kritisch naar de smartwatch in het algemeen en de Apple Watch in het bijzonder kijkt zou daar ook wel in mee kunnen gaan.

Is de Nixie de reden dat Steve Wozniak nog geen Apple Watch heeft gekocht?
Is de Nixie de reden dat Steve Wozniak nog geen Apple Watch heeft gekocht?

De iPod, iPhone en de iPad boorden elk een nieuwe doelgroep aan die functionaliteit uit de technologie haalden die ze eerder links liet liggen. Daar is bij de Apple Watch nauwelijks sprake van. Buiten de gezondheids- en ’personal touch’-functies doet het apparaat in feite niets wat de iPhone – die zich altijd binnen een afstand van een paar meter zal bevinden – niet zelf kan.

Het reageren op notificaties gaat sneller en meer onzichtbaar op een Apple Watch, maar of dat genoeg is om er honderden euro’s voor neer te tellen, ’m dagelijks om je pols te doen en ’s avonds op te laden valt te bezien, tenzij het uiterlijk van het horloge je trekt.

Wordt het wat?

Wordt het wat met die Apple Watch? Die vraag is nog moeilijk te beantwoorden. Recensenten die bekend zijn met smartwatches zijn enthousiast over de Apple Watch; het wordt gezien als een van de, zo niet de beste in zijn soort. Of het publiek, dat tot nu toe überhaupt nog niet warm lijkt te lopen voor smartwatches, Apple’s horloge zal omarmen valt te bezien.

Apple heeft eerder met dit bijltje gehakt. De publieke opinie was behoorlijk verdeeld over de eerste generatie iPod, iPhone en iPad. Toch is het niet terecht om de Apple Watch met deze producten te vergelijken. Dit apparaat is anders. De Apple Watch is het eerste product waar Apple’s logo niet op te vinden is en dat is waarschijnlijk niet voor niets. Nooit eerder maakte het bedrijf een apparaat dat zich meer moet verkopen met zijn uiterlijk dan met zijn technisch vernuft.

De Apple Watch is geen antwoord op de smartwatch, maar Apple’s interpretatie van de smartwatch. In Cupertino ziet men dat het horloge technisch vergelijkbaar, of nét iets beter dan andere merken moet zijn en qua bedieningsgemak de concurrentie ver achter zich moet laten. Daar lijkt men in geslaagd maar het is de vraag of Apple daarmee kan doen waar het met de iPod, iPhone en iPad zo goed in geslaagd is: een tot dan toe niet-geïnteresseerd publiek enthousiast krijgen voor bepaalde technologie.

De iPod was de eerste laagdrempelige persoonlijke entree in de digitale muziekmarkt. De iPhone bracht de techniek van een smartphone naar een publiek dat tot dan toe een telefoon zag als een apparaat om mee te bellen en te SMS-en. De iPad liet consumenten (letterlijk) voelen dat het PC-tijdperk op zijn einde liep en vervangen zou worden door lichte, dunne en eenvoudige touch-apparaten.

Apple Watch met metalen schakelband
Apple Watch met metalen schakelband

Om van de Apple Watch een succes te maken zal Apple het grote publiek eerst enthousiast moeten maken voor het idee van een gezondheidmetende telefoon-extensie in de vorm van een horloge. Technisch is de Apple Watch in grote lijnen vergelijkbaar met andere smartwatches, de interface mag meer doordacht genoemd worden maar dat is niet genoeg. Apple’s geheime wapen om van zijn smartwatch een succes te maken waar andere faalden lijkt toch design te zijn, persoonlijk design om precies te zijn.

Je kunt een iPhone lelijk vinden en ’m toch kopen, simpelweg omdat het een smartphone is die prettiger werkt dan de concurrentie. Een Apple Watch is voor iPhone-bezitters qua functionaliteit matig relevant maar wel een altijd zichtbaar onderdeel van hun eigen identiteit. Of Apple er in zal slagen om daar genoeg op aan te sluiten zal volgens mij meer afhangen van de reactie van het publiek op de keuze aan groottes, materialen en horlogebandjes dan van alles wat er achter schuilgaat.

De tijd zal het leren.

Reacties

78 reacties
 • Profielfoto
  jojost1

  “Hij kan immers niets wat je iPhone niet zelf kan.” Ik zeg altijd, bekijk het andersom: “Hij kan zo veel meer dan jouw horloge.”

 • Profielfoto
  UtregCity

  “Hij kan zo veel meer dan jouw horloge.”

  Die ga ik onthouden!:smile:

 • Profielfoto
  Koekenbakker

  9/10 staat die toch uit en op zwart, is het dan nog een mooi horloge ?

 • Profielfoto
  Ricko

  Mijn iPhone heeft geen hartslagmeter :-).

 • Profielfoto
  SaavresServaas

  Apple Watch verdient in mijn beleving twee beoordelingen:

  – een 8 voor geeks
  – een 6,5 voor overige gebruikers

  Slim, doordacht en mooi, maar gebruiker moet nog wel eens zoeken naar efficiëntie en gemak. Als de Watch aansluiting vindt bij wereld eromheen (eco system) dan heeft dit product misschien zelfs nog wel grotere impact dan iPhone of iPad. Waar blijft de herfst?

  Saavres Servaas

 • Profielfoto
  Pete.Z

  Ik was vast van plan een Apple watch te kopen, maar na een paar keer ermee gespeeld te hebben, voegt het voor mij te weinig toe aan mijn iPhone. Als het ding tweehonderd euro kostte zou ik er nog over nadenken, maar voor mij persoonlijk is de watch (op dit ogenblik) te beperkt in functionaliteit. Ik sport niet, heb geen interesse in bewegingsdoelen, en notificaties zie ik gewoon op mijn iPhone, die heb ik altijd bij me of in een autohouder.Tel daar bij op dat ik tijdens mijn werk geen kwetsbaar horloge kan dragen, en voor mij is het duidelijk, geen Apple watch.:-(

  Misschien bij 2.0 en meer functionaliteit voor niet sporters.

 • Profielfoto
  Thomas De Lange

  Is een ⌚️ de moeite waard?
  ZEKERS!

 • Profielfoto
  jamiepeeters

  Goede review Koen!

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Ik houd meer van m’n Apple Watch dan van m’n iPhone, iPad of MacBook. Omdat de Apple Watch over mij gaat. ‘The most personal thing we ever created.’ Het lijkt een van de vele Apple oneliners. Maar ik geloof er in. En de consequentie is niet lichtzinnig.

 • Profielfoto
  knekkie

  Mooie review.

  Ben het er wel mee eens. Het is een heel gaaf en veel belovend product en ik denk dat het voor iedereen om een andere reden een gaaf product is. Een product dat aan het begin staat van een mooie evolutie met Watch OS2.

  Native apps gaan de Watch van een een gezondheidmetende telefoon-extensie in de vorm van een horloge naar een nog hoger plan tillen.

  Native apps maakte voor de iPhone ook ooit het verschil.
  Was ook veruit de beste in zijn soort. Maar men zag ook meer potentie in het apparaat dan Apple er uit haalde. De jailbreak scene geweest vervolgens hoe er meer mee kon. van native apps naar copy paste en widgets. En Apple keek toe… Maar nam wel elke iOS update enkele van die features over op een manier die eigenlijk nog beter was.

  DE TOEKOMST
  Voor de volgende generaties hoop ik dat de Watch zelfstandiger wordt en misschien wel helemaal geen iPhone meer nodig heeft.

  Een J.A.R.V.I.S. om je pols zal het niet worden maar iets dat evolueert naar wat daar sterk op lijkt zou fijn zijn.

 • Profielfoto
  Aerea

  Ik gebruik mijn Apple Watch Sport nu anderhalve maand. De vraag of het iets is krijg je inderdaad vaak te horen, maar het lijkt vaak of mensen die vraag zelf al hebben beantwoord met een ‘nee’ en naarstig op zoek zijn naar die bevestiging. Volgens mij is dat zodat ze niet het idee krijgen dat ze iets missen of ineens honderden euro’s uit moeten gaan geven aan iets dat ze wel missen.

  Zelf vind ik het een mooi verlengde van mijn telefoon. In die zin ben ik positief: ik pak mijn telefoon veel minder vaak om even de weersvoorspelling of tijd te bekijken, te zien of ik berichtjes heb en om even te reageren met een paar woorden. Voor het sporten vind ik het fijn dat de hartslag heel nauwkeurig wordt bijgehouden en mijn eerstvolgende afspraak staat altijd in mijn beginscherm, waar ik erg gelukkig van word. Ik weet meteen met wie, waar en hoe laat ik een afspraak heb.

  Wil je er veel meer mee doen, nee, dat wordt lastig. De apps werken matig (sloom), de spraakherkenning is minder goed dan op de iPhone, de interfaces voor de klok vind ik veel te beperkt en vaak lelijk en het OS is gewoon nog niet ver genoeg ontwikkeld. Op zich niet erg, voor een eerste generatie product vind ik het OS juist wel goed in elkaar zitten. Maar Apple pretendeert dat Apple Watch subliem is en dat is het niet.

  De batterij is perfect, vrijwel elke avond nog 30% over voor ik ga slapen, de pasvorm is prima, het ontwerp is goed genoeg, de bouwkwaliteit is echt perfect (vaak gestoten, maar geen krasje of iets) en ik vind het verder helemaal prima. Toch koop ik niet de versie die ik eigenlijk wil (die van € 1.269,-) omdat ik vind dat een product voor die prijs qua OS verder ontwikkeld zou moeten zijn.

 • Profielfoto
  GoeieDag

  Mooi geschreven review, Koen.(y)

 • Profielfoto
  ozzie X

  Uitstekend artikel, complimenten!

  Zelfs als scepticus kan ik me hier prima in vinden.

 • Profielfoto
  fzelders

  Dank je wel Koen. Klasse beschouwing!

 • Profielfoto
  MC

  Hi Koen,

  Dank je voor deze leuke review. Zou je nog iets dieper op de activteitentracker in willen gaan?

  Heb zelf een FitBit Charge HR waar ik niet erg tevreden over ben ivm de matige hartslagmeeting. Ik zou graag wat meer willen lezen van iemand die de Apple Watch een langere tijd heeft gebruikt om te sporten.

  Thanks,

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Ik vind een aantal dingen erg handig:
  – ik heb nog al wat afspraken op een dag en dan is het handig om te weten of je al naar een volgende afspraak moet of dat een overleg kan uitlopen.
  melding 3-4 minuten voor je volgende afspraak (dit is exact het juiste moment)
  – ik vind het fijn dat ik met een blik op mijn watch de koers van de AEX kan zien (jammer dat het alleen in “Modulair” face zichtbaar kan gemaakt worden – wat ik ook niet snap, want in andere faces zijn er plekken waar de aandelenkoers makkelijk geplaatst zou kunnen worden)
  – je bewegingen kunt volgen, ook als je je iPhone op je bureau laat liggen.
  – reminder krijgt om op te staan, met een tikje tegen mijn pols. Ik kan soms lang zitten zonder de tijd in de gaten te hebben….
  – besturing van mijn AppleTV gaat zeer goed met AppleWatch (ik moet zeggen beter dan met iPhone, die nog al eens opnieuw verbonden moest worden)
  besturen van muziek en Podcasts werkt perfect!
  – snel reageren op iMessage berichten (geldt ook voor SMS)

 • Profielfoto
  Thea Nijhof

  Ik had het zelf niet beter kunnen opschrijven. Goede review. Na 2 maanden de Apple watch om mijn pols. Elke dag nog blij mee.

 • Profielfoto
  RobbyH

  Goede review inderdaad.
  De reden waarom ik een Watch zou willen kopen is onder andere die gezondheidfunctie en vooral de mogelijkheid te kunnen gebruiken tijdens het hardlopen. Maar kan iemand mij bevestigen dat je op de Watch ook vanuit Runkeeper of een andere loopapp die dan doorstuurt van iPhone naar Watch ook de GPS functie kunt gebruiken door op zijn minst een route op je Watch te kunnen volgen zodat je kan zien wanneer je moet afslaan? Of is dit niet aanwezig? Ik zie op Youtube wel filmpjes over afstand, tijd en snelheid, maar dat zegt mijn iPhone door de oortjes ook om de 2 km via een sportapp.

 • Profielfoto
  THX-1138

  Ben niet zo van de taalverbeteringen, maar “karwij” kan ik toch niet onopgemerkt voorbij laten gaan:-)

 • Profielfoto
  knekkie

  @MC Check je OMTmailbox

 • Profielfoto
  Electr0n

  Hij is gewoon echt te duur.
  1200€ voor degene die ik wil.
  Heb ik twee iPhones voor.
  Verschrikkelijk.

 • Profielfoto
  THX-1138

  … maar voor de rest mooie, uitgebreide uiteenzetting van je ervaring met de iWatch (ja, iWatch)

 • Profielfoto
  MEEUW

  En wat heb je eraan als je niet sport en niet heel de dag gebeld of gewhatsappt word?
  wat heb ik er dan aan?

 • Profielfoto
  NI3LS

  Sinds vanmiddag de Apple Watch Sport. Ik moet zeggen dat alles vlekkeloos werkt, behalve de verbinding of het opstarten van applicaties. Daar moet echt aan gewerkt worden en gelukkig weten we dat dit verbeterd wordt in OS2.

  Ik moet erg wennen aan Digital Crown en het feit dat de klok het beginscherm is en niet de app, op zich logisch. In een uur wel 4% kwijt, terwijl er weinig gebeurt is.

  Heb de lampen aan gezet met Hue, muziek aangezet via iTunes, iMessage beantwoordt, de buienradar snel gecheckt. Vooralsnog is het voor deze functies erg handig. Een echt verlengstuk van je iPhone.

  De jongen bij Apple gaf aan dat ik hem binnen 14 dagen mag retourneren. Dat gaf overigens de doorslag. Ik zal de aankomende dagen precies weten of het het geld waard is. Hoe je het ook went of keert: het is teveel geld voor dit product. Maar dan heb je wel iets leuks.

 • Profielfoto
  THX-1138

  @MEEUW Dat is aan jou om dat te bepalen. Dat kan een ander niet voor je doen, lieverd..

 • Profielfoto
  VxP

  Mooi verwoord en goed verhaal!!

 • Profielfoto
  knekkie

  @Meeuw.

  Als je er een wil en je kan het geld missen… gewoon doen. Ook als je niet sport, veel belt gebeld wordt en weinig berichtjes krijgt is het een leuk apparaatje.

  Mijn advies wacht even watch OS 2 af.
  Dan komen alle functies boven drijven waar nu nog niet aan gedacht is.

  Wellicht dat daar iets tussen zit dat jou in een keer over de streep trekt.

 • Profielfoto
  MEEUW

  @MEEUW Dat is aan jou om dat te bepalen. Dat kan een ander niet voor je doen, lieverd..

  Ja nu gaan we de apple watch ophogen van product naar echt persoonlijk iets. ooow speciaaal.
  Het apple effect. Door paar verschillende kleuren bandjes en wat kleurtjes.

  komop :). hoeveel functies blijven erover?

 • Profielfoto
  GJS

  Mooie samenvatting. Maar je bedoelt dit serieus?
  “Ervaring leert overigens dat een batterij die elke nacht opgeladen moet worden prettiger is dan een batterij die dagen meegaat. Hierdoor stopt het horloge er nooit gedurende de dag mee. Iets dat Pebble-dragers wel geregeld overkomt.”
  Ik krijg overigens op mijn Pebble bij nog 20% lading een melding maar dat terzijde…

 • Profielfoto
  iMad

  9/10 staat die toch uit en op zwart, is het dan nog een mooi horloge ?

  Ja net als alle andere horloges, zie je pas de wijzerplaat als je je horloge draait en kijkt wat de tijd is.
  O je bedoelt dat je wilt opvallen en anderen kunnen kijken naar je horloge!!!

 • Profielfoto
  iMad

  Mooie samenvatting. Maar je bedoelt dit serieus?
  “Ervaring leert overigens dat een batterij die elke nacht opgeladen moet worden prettiger is dan een batterij die dagen meegaat. Hierdoor stopt het horloge er nooit gedurende de dag mee. Iets dat Pebble-dragers wel geregeld overkomt.”
  Ik krijg overigens op mijn Pebble bij nog 20% lading een melding maar dat terzijde…

  Dat moment is altijd in de buurt van je oplader en of laad je dan gelijk op en of krijg je op 1% ook nog weer een waarschuwing?

 • Profielfoto
  iMad

  En wat heb je eraan als je niet sport en niet heel de dag gebeld of gewhatsappt word?
  wat heb ik er dan aan?

  Wat heb je aan een TV als je nooit TV kijkt, etc, etc, etc…………

 • Profielfoto
  knekkie

  Lets not feed the troll any longer.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  …9/10 staat die toch uit en op zwart, is het dan nog een mooi horloge ?

  Ja net als alle andere horloges … … O je bedoelt dat je wilt opvallen en anderen kunnen kijken naar je horloge!!!

  .
  Aangezien de Apple Watch toch ook vooral als sieraad wordt ge- en verkocht, lijkt me dat niet zo’n hele gekke gedachte.

  Dat is ook waarom mensen ‘dure’ horloges kopen. Om het uiterlijk.

 • Profielfoto
  iMad

  …9/10 staat die toch uit en op zwart, is het dan nog een mooi horloge ?

  Ja net als alle andere horloges … … O je bedoelt dat je wilt opvallen en anderen kunnen kijken naar je horloge!!!

  .
  Aangezien de Apple Watch toch ook vooral als sieraad wordt ge- en verkocht, lijkt me dat niet zo’n hele gekke gedachte. Kunnen ook mooi zijn.

  Dat is ook waarom mensen ‘dure’ horloges kopen. Om het uiterlijk.

  Er zijn ook mooie ‘goedkope’ horloges te koop.
  Dure horloges worden meestal gekocht om de waarde van het horloge na een bepaalde periode.

 • Profielfoto
  sunapple

  Review over mijn Apple Watch kan ik kort houden:

  Hij staat prima..

  ..op Marktplaats.

 • Profielfoto
  queenfan

  Raak al meer overtuigt dat het iets toevoegd aan mij.

 • Profielfoto
  Eddyfattycue

  Mijn ervaring is dat ik er te weinig mee deed.
  Ja, leuk berichten van WhatsApp en Facebook binnen zien komen op je horloge.
  Leuk dat je ook direct kunt reageren met Siri op sms-berichten.
  Handig dat de hele dag door je hartslag gemeten wordt.
  Bijkomend voordeel is dat ie best stijlvol is.
  ….Maar allemaal hartstikke leuk, het gadget gehalte is zeer hoog en heb hem na anderhalve maand toch maar weer verkocht.
  Het eerste Apple product voor mij wat gewoon niet mijn ding is.

 • Profielfoto
  rsluman

  Koen, mooi artikel. M’n complimenten.
  -Roelf

 • Profielfoto
  MEEUW

  En wat heb je eraan als je niet sport en niet heel de dag gebeld of gewhatsappt word?
  wat heb ik er dan aan?

  Wat heb je aan een TV als je nooit TV kijkt, etc, etc, etc…………

  spelletjes spelen op ps4, als monitor gebruiken, media speler gebruiken, informatie bord etc

  Maar vroeg gewoon af in algemeen.
  Het lijk mij meer iets van externe beeldscherm van iphone om je pols met paar sensoren.
  Misschien zie ik aantal functies over het hoofd?

 • Profielfoto
  noderunner

  Een zeer uitgebreid en genuanceerd artikel. Afhankelijk van je smaak vind je het design van deze smartwatch mooi of niet. Persoonlijk hou ik niet van vierkante horloges en zal dus niet gauw deze aanschaffen. Heb nu een Garmin Fenix 3 omdat ik vooral mijn sport activiteiten wil vastleggen. Dit horloge heeft ook (beperkte) smartphone functionaliteiten. (Notificaties) Dat is wel handig als je aan het sporten bent, kan je de notificaties aflezen.
  Ik ben benieuwd of Apple het aantal modellen nog gaat uitbreiden.

 • Profielfoto
  mslik

  Goede review en ook ik wil er een. Gewoon omdat het mooi is en omdat ik denk dat het een hoop makkelijker kan maken. Plus dan kan mijn iPhone veelal lekker blijven zitten. Helaas nog geen geld en ik denk dat ik het geld heb wanneer os2 uitkomt. Of dat toeval is. Nee

 • Profielfoto
  Pappapaul
 • Profielfoto
  aukem

  prachtige review Koen!

 • Profielfoto
  PowerMac

  Goed artikel.

  Wonend in Frankrijk had ik hem een tijdje geleden gekocht, er een paar dagen mee gespeeld en weer teruggestuurd: eerste Apple product ooit dat ik uiteindelijk niet wil.

  Het kinderschoengehalte (leuk scrabble woord!) is net iets te hoog, en ja dat zal met watchOS 2 wel verbeteren.

  Ik hoef niet zo nodig de hele dag te weten wat ik de hele dag verbrand heb of gelopen etc, als ie me gewoon verteld wat ik doe tijdens het sporten is voor mij voldoende. Mijn Polar RC3 doet het dagen lang zonder opgeladen te worden, juist omdat ie enkel iets doet als je dat zelf zegt.

  Niet waterdicht: weet je van te voren, klopt, maar uiteindelijk is dat voor mij een groot nadeel. De Polar RC3 is ook niet waterdicht, dus maar even rondgekeken en een Polar V800 gekocht: veel goedkoper dan een Apple Watch, waterdicht, en topmodel van Polar.
  Vergeet je de Apple Watch af te doen en val je in het water, dan is het over en uit. Daar is ie te duur voor. Juist met inductieve batterij opladen begrijp ik niet goed waarom ze hem niet IP68 hebben gemaakt.Volgens mij zijn luidsprekertje en microfoon wel waterdicht te maken.

  Uiteraard is het wellicht niet het horloge om bij een driedelig pak te dragen, maar de vraag is of de Apple Watch dat wel is, en zoals iemand zei heb je de keuze tussen vierkant en vierkant. Is inderdaad persoonlijk.

  Ik wacht rustig af op de volgende versie, over een jaartje of zo.
  Het is veelbelovend.

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Inderdaad een mooie review, die zijn naam eer aan doet. Lekkere long read.
  .
  Ik zit toch meer op de lijn van “wat voegt het voor mij toe?”, en zal er dus voorlopig geen kopen. Ik hou wel de ontwikkelingen in de gaten, want als er meer functionaliteit op komt, die ik wel iets vind toevoegen, dan kan ik nog wel eens overgehaald worden om er een aan te schaffen.
  .
  Wat voor mij tot nu toe de meest handige toevoeging lijkt, is de tikjes op je pols bij notificaties. Ik ben een broekzakdrager en draag geen ballenknijpers, daardoor mis ik nog wel eens getril in mijn broekzak. Het is mij echter nog geen honderden euro’s waard…

 • Profielfoto
  iberno

  Ik wacht op FaceTime. Dán heeft ie voor mij meerwaarde. Denk voor de massa ook. Zou dé killer feature kunnen zijn t.o.v. Concurrentie

 • Profielfoto
  Franky Mac

  Koen, bedankt voor je review, maar ik zie vooralsnog geen argumenten om er Ă©Ă©n te kopen.

 • Profielfoto
  Niels

  Hey Koen, wat een goede review. Fijn om te lezen! – En ik wacht nog even met aanschaffen. Als de watch wordt uitgebreid met GPS, dan ben ik nog sneller om. Dan kan het tijdens wielrennen mijn route nauwkeurig bijhouden.:)

 • Profielfoto
  polansky

  Het feit dat hier telkens weer dezelfde mensen maar zeggen dat het ‘wat’ is, geeft in mijn optiek al aan dat het eigenlijk niets is. Waarbij met name heel snel over de nadelen en tekortkomingen heen wordt gestapt, zoals het een goede fanboy betaamt.

  Mensen die de dragers hierop wijzen worden vervolgens publiekelijk benoemd op deze website tot azijnzeikerd. Waarschijnlijk enkel omdat ze zichzelf daardoor wat beter en meer kunnen voelen. Het kleineren van die ander met een andere mening is dan tot doel verworden in plaats van te komen met argumenten waarom de criticaster ongelijk heeft. Het in het anoniem kunnen kleineren van die ander is immers eenvoudiger en staat zo lekker stoer.

  Maar, eigenlijk maakt je dat dan vooral tot een asociale zak waar je als criticaster dan ook geen respect meer voor op kunt brengen omdat de drager van dit gadget zich al heeft verlaagt tot uitschelden.

  Ik zeg veel succes met dit horloge, als het ooit wat wordt zal ik mijn mening over dit gadget herzie., Voorlopig zie ik er nog steeds niets in. Ook niet na het lezen van deze review.

 • Profielfoto
  gipsman

  Tja, als veel mensen wachten op OS2 of meer apps of een rond design of een lagere prijs of een watch-zonder-iPhone, dan zal Apple die Watch stilletjes afvoeren. Remember Google Glass.

 • Profielfoto
  Franky Mac

  Mwah, Google Glass is niet verder dan het developer stadium gekomen, is nooit verkocht aan consumenten. Bovendien probeert Google vaak dingen uit en kijkt of het aanslaat, iets dat Apple niet doet. Apple heeft er veel in geĂŻnvesteerd, ook hun reputatie, ik denk dat ze er voorlopig mee door gaan.

 • Profielfoto
  Spinozo

  Mensen, die Apple Watch is gewoon supervet en wordt alleen nog maar vetter de komende jaren. Als ik de reacties zo lees dan wil eigenlijk iedereen hier hem hebben. De vraag is alleen nog: wanneer koop ik hem? Nu, versie 2 of versie 3.

  Ik haal vandaag in ieder geval m’n bioscoopkaartje op via de Watch en ga zaterdag proberen ermee in te checken bij KLM voor mijn weekendtrip naar Budapest voor de GP. Gisteren op het strand iemand gevraagd om mn telefoon vast te houden zodat ik via de Watch een foto kan maken van ons groepje. Even m’n muziek doorzetten naar m’n andere airplay speaker, of snel m’n saldo checken bij de kassa. Als ik straks kan betalen met m’n horloge dan wordt het pas echt feest. Goed ik moet weer gaan lopen, zit alweer een uurtje;)

 • Profielfoto
  strigoi

  Het is en blijft een 1st gen device met potentie zich tot de afgelopen successen van de iPod en iPhone, iPad en Macbook Air te scharen.
  Al deze producten hadden een vrij beperkte eerste versie en ook de verkoopcijfers, met uitzondering van de iPad 1, waren niet indrukwekkend. Toch is elk product gegroeid tot een benchmark in z’n eigen categorie; muziekspeler, telefoon, tablet en laptop.

  Het is nu een device voor een kleine groep mensen, namelijk ‘de early adopters’. Daar val ik zelf niet onder. Rationeel gezien; leuk ding, maar te duur, nog te beperkt, weinig apps en nog geen echte killer features.
  Vooral het ontbreken van een echte killer feature zorgt voor een langzamere start. Ik mis nog heel erg de: ‘1000 songs in your pocket’ (iPod), ‘the internet in your hands’ (iPad). Dat wil nog niet zeggen dat het device een flop is, ik ben heel benieuwd waar de Apple Watch over 2-4 jaar staat.

 • Profielfoto
  NI3LS

  Kijk, aan reacties van Spinozo hebben we wat. Iemand die wél positief is. Het is een zeer persoonlijk apparaat. Voor de een wel wat, voor de ander helemaal niets. Een telefoon daarentegen heeft tegenwoordig (bijna) iedereen (nodig).

  Mijn vraag is ook nog altijd of ik mijn Apple Watch niet retour ga brengen, dat zie ik wel binnen 14 dagen. Vooralsnog vind ik het een geweldig ding, alleen is de vraag of ik er (zeker tot OS 2) veel meer mee ga doen dan wat kleine dingetjes).

  Spinozo geeft al aan: betalen via Apple Watch, inchecken bij KLM, bioscooptickets ophalen, saldo zeer snel checken en groepsfoto maken. En dan heb ik het nog niet over het weergeven van route-informatie.

  Kortom: het ding kan Ă©cht wel wat, alleen het moet zich meer ontwikkelen dan welk ander product van Apple dan ook. Wellicht toch te vroeg uitgebracht.

  Jammer dat velen hier negatief zijn. Ik krijg een beetje het idee dat het voortkomt uit het niet kunnen kopen, maar wel willen kopen of om bevestiging van anderen te krijgen.

 • Profielfoto
  Buzz

  Het feit dat hier telkens weer dezelfde mensen maar zeggen dat het ‘wat’ is, geeft in mijn optiek al aan dat het eigenlijk niets is.

  Polansky’s logica in een notendop.

  Waarbij met name heel snel over de nadelen en tekortkomingen heen wordt gestapt, zoals het een goede fanboy betaamt.

  Je hebt zeker over de stukjes “wat is de Apple watch niet” en “de scepticus” heen gelezen, en ook de concluderende paragrafen gemist.

  Mensen die de dragers hierop wijzen worden vervolgens publiekelijk benoemd op deze website tot azijnzeikerd.

  Je voelt je aangesproken?

  Waarschijnlijk enkel omdat ze zichzelf daardoor wat beter en meer kunnen voelen. Het kleineren van die ander met een andere mening is dan tot doel verworden in plaats van te komen met argumenten waarom de criticaster ongelijk heeft. Het in het anoniem kunnen kleineren van die ander is immers eenvoudiger en staat zo lekker stoer.

  Jij, in tegenstelling tot die bekrompen Apple watch-dragers, voelt je blijkbaar beter door anoniem een Apple-fansite te bezoeken om hen daar te gaan vertellen dat er zoveel tekortkomingen aan hun nieuwe aankoop kleven, en dan vervolgens verontwaardigd en verongelijkt te kunnen gaan doen als daar tegenin gegaan wordt.

  Maar, eigenlijk maakt je dat dan vooral tot een asociale zak waar je als criticaster dan ook geen respect meer voor op kunt brengen omdat de drager van dit gadget zich al heeft verlaagt tot uitschelden.

  Want het bestempelen van mensen als “asociale zak” is niet uitschelden? Of is dat niet zo erg omdat iemand anders begon met azijnzeikerd? Kinderachtige logica hoor.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Mooie review Koen! Bijzonder goed afgewogen en voor verschillende doelgroepen interessante en gerichte informatie. Natuurlijk zijn veel bezitters van Apple Watches positief. Als je eenmaal de beslissing hebt genomen, het geld hebt uitgegeven, dan ben je vooral gericht op het verdedigen van je beslissing. Dat werkt ook zo als je na lang wikken en wegen een auto koopt. Dan ben je blij en vind je ‘m altijd mooi.
  Belangrijk is inderdaad: zoals de Apple Watch nu is, is er (vrijwel) niets dat je iPhone niet zelf kan. Juist dat is voor mij de reden om nog even te wachten.

  Als in een volgend model de sensors zodanig geavanceerd worden dat zuurstofgehalte in het bloed of misschien zelfs suikergehalte gemeten kunnen worden en niet alleen diabetespatiënten, maar ook intensieve sporters, bergbeklimmers én mensen met (soms nog onbekende!) hart- en vaatziekten tijdig gewaarschuwd kunnen worden voor een dreigende aanval, dan wordt de Apple Watch ineens van groot belang en zelfs een levensredder.

  We horen niets meer van het vorig jaar juni door Tim Cook in de Keynote aangekondigde medische experiment van Apple met het Medisch Centrum Nijmegen, maar dat kan in die richting gaan. Als er iets raars aan de hand is wordt je zelf gewaarschuwd, kan een bekende gewaarschuwd worden en zelfs kan het ziekenhuis of een dokter direct worden gewaarschuwd, zonodig direct actie ondernemen en weten waar je precies bent.

  Intussen is een Apple Watch een leuk speeltje. Niet een ‘necessity’ zoals de Engelsen het zeggen. Zonder mijn iPhone kan ik absoluut niet. Gebruik hem de hele dag. Sinds ik de 6 Plus heb, doe ik 90% van alles dat ik vroeger op mijn MacBook deed nu op mijn iPhone. Met de Apple Watch is dat anders. Ik hoef niet de hele tijd notificaties op mijn pols te zien.

  Of ik niet een Apple Watch zou willen hebben? Best wel. Door alle nieuws ben ik wel een beetje aangestoken met het Watch virus, maar het is een beetje net als met beleggen: als je geld over over hebt, kan je het doen. Anders niet.
  Als je minimaal 450 euro ‘over’ hebt om de Watch uit te proberen, gewoon doen.
  Als je het nodig hebt voor andere dingen of je prioriteiten elders hebt is het niet noodzakelijk. Jammer vind ik wel dat de tijd niet altijd zichtbaar is. Dat ziet er leuker uit dan een zwart scherm, ook al kijk je er op dat moment niet naar. Alle mensen in je omgeving hebben ermee te maken. De uitstraling van de Apple Watch zou er veel beter door worden als je iets dat je zelf kunt kiezen continue zichtbaar hebt op je scherm, want met een zwart scherm is het inderdaad lang niet zo’n mooi horloge, Koekenbakker! Zoveel elektriciteit kan dat niet kosten.

 • Profielfoto
  GoeieDag

  Intussen is een Apple Watch een leuk speeltje. Niet een ‘necessity’ zoals de Engelsen het zeggen. Zonder mijn iPhone kan ik absoluut niet. Gebruik hem de hele dag. Sinds ik de 6 Plus heb, doe ik 90% van alles dat ik vroeger op mijn MacBook deed nu op mijn iPhone. Met de Apple Watch is dat anders. Ik hoef niet de hele tijd notificaties op mijn pols te zien.

  Onzin. Vroeger kon je ook prima leven zonder iPhone, en MB. 25 jaar geleden liep ik e.a. in Hong Kong rond, en vonden we al die op straat bellende Chinezen ook maar overdreven doen met hun mobieltjes (model koelkast). Wat was er mis met thuis of op het kantoor bellen?!

  Nu zou ik ook niet meer zonder mijn iPhone kunnen (bv alleen al om de off-line kaarten app als ik weer elders ben). Daarmee wil ik zeggen dat je moet oppassen de AW af te doen als een “speeltje”.

 • Profielfoto
  Hermanko

  Het probleem van een Apple horloge zal de hardware zijn, dat veroudert op een gegeven moment. Iets dat met een b.v Rolex niet aan de orde is. Persoonlijk hoef ik geen horloge; het dragen irriteert mij, een status symbool heb ik niet nodig. Mijn iPhone is / was een praktische aanwinst. Jaloezie Hollands gezeur, ach, laat ze lekker..

 • Profielfoto
  NI3LS

  Jaloezie lijkt gelijk te staan aan negatieve reacties hier. Het mag, daar is zijn comments voor. Maar mensen die geen Apple Watch hebben, kunnen het niet feitelijk onderbouwen. Ik heb ook geen auto, hoef ook geen auto. Dus heb geen idee hoe het is er een te hebben.

  Wat ik wil zeggen: iedereen moet het voor zichzelf bepalen of het geld het waard is. Of het nou een speeltje is of iets nuttigs.

  Wat betreft de hardware: die veroudert, dat is iets wat ik heb meegenomen in mijn besluit. Maar wie zegt dat ik na deze Watch een nieuwe ga kopen?

 • Profielfoto
  maconly

  Ik ben nog steeds niet onder de indruk van dit nieuwe Apple product , heb bij alles wat ze bij Apple maakten altijd de drang van hebben hebben hebben gehad maar niet bij dit product.

  IK vind hem in eerste instantie lelijk en in tweede instantie zie ik de toegevoegde waarde er nog niet van.

  Blijft het voorlopig m’n oude mechanische submariner die mij laat zien hoe laat het is..

 • Profielfoto
  strigoi

  Het zou goed kunnen dat de ‘Smart Watch’ precies hetzelfde doet als de ‘Smart Phone’. Een Smart Phone een mini computer in je broekzak, een Smart Watch een mini computer om je pols. Het is geen horloge!

  Ja het toont de tijd en zit om je pols. Net zoals je met een Nokia 3310 ook kan bellen. Bellen is allang niet meer de hoofdzaak van een Smart Phone, net zoals het feit dat weergeven van de tijd een bijzaak is voor een Smart Watch.

  Dat Apple het positioneert als een fashion item is leuk, maar ik denk voor een kleine groep weg gelegd. Althans niet voor mij, te duur als fashion item en al verouderd op het moment dat het de fabriek verlaat. Dat is ook waarom je het nog met een traditioneel horloge kan vergelijken omdat Apple het product zo in de markt heeft gezet.

  Nogmaals het is first gen, ik ben erg benieuwd naar de volgende versies. Het eco-systeem (apps) moet nog groeien en met de tijd wordt hardware echt wel krachtiger. Voorlopig zit er nog af en toe een normaal, ouderwets horloge om mijn pols. Ik heb ook 4 generaties gewacht met de aanschaf van een iPad wellicht gaat dit ook wel met een Smart Watch gebeuren en tegen die tijd zie ik wel weer of het er een van Apple wordt.

 • Profielfoto
  sedikit

  NI3LS, lees je eigen tekst eens na:
  “Jaloezie lijkt gelijk te staan aan negatieve reacties hier”

  Zo, dat staat! En zeer goed onderbouwd. Als iemand blijk geeft geen enkele behoefte te hebben aan een IWatch, om welke reden dan ook, is hij jaloers! Zo simpel is het dus, net als het uitdrukken van geen behoefte dan meteen heet “negatieve reacties”

  NI3LS:
  “Het mag, daar is zijn comments voor”

  Dank je wel dat ik mag zeggen dat ik geen behoefte heb aan een iWatch (maar ook eigenlijk weer niet,want dan ben ik jaloers!)

  NI3LS:
  “…….die geen Apple Watch hebben, kunnen het niet feitelijk onderbouwen.”

  ??? Is geen behoefte hebben niet voldoende? Is dat in de comments hierboven al niet uitgebreid uitgelegd?

  NI3LS:

  ” Ik heb ook geen auto, hoef ook geen auto. Dus heb geen idee hoe het is er een te hebben.”

  Laat ik dat nou ook met een neushoorn in mijn tuin hebben, of een likdoorn op mijn neus. En?

 • Profielfoto
  Ome Kor

  De meningen verschillen:

  Computerworld

 • Profielfoto
  NI3LS

  NI3LS, lees je eigen tekst eens na:
  “Jaloezie lijkt gelijk te staan aan negatieve reacties hier”

  Zo, dat staat! En zeer goed onderbouwd. Als iemand blijk geeft geen enkele behoefte te hebben aan een IWatch, om welke reden dan ook, is hij jaloers! Zo simpel is het dus, net als het uitdrukken van geen behoefte dan meteen heet “negatieve reacties”

  NI3LS:
  “Het mag, daar is zijn comments voor”

  Dank je wel dat ik mag zeggen dat ik geen behoefte heb aan een iWatch (maar ook eigenlijk weer niet,want dan ben ik jaloers!)

  NI3LS:
  “…….die geen Apple Watch hebben, kunnen het niet feitelijk onderbouwen.”

  ??? Is geen behoefte hebben niet voldoende? Is dat in de comments hierboven al niet uitgebreid uitgelegd?

  NI3LS:

  ” Ik heb ook geen auto, hoef ook geen auto. Dus heb geen idee hoe het is er een te hebben.”

  Laat ik dat nou ook met een neushoorn in mijn tuin hebben, of een likdoorn op mijn neus. En?

  Gezellig forumlid ben je.:)

 • Profielfoto
  KR1275

  Gisteren even bekeken bij Apple Store Den Haag. Had drukte verwacht, maar niets was minder waar. Kon ze in alle rust bekijken. Product maakt op mij weinig indruk.

 • Profielfoto
  GoeieDag

  I don’t know if Apple will succeed in convincing others of the utility of a watch, but they’ve definitely convinced me.
  Uitlating door een reviewer van een site die niet direct een fan-site is: http://www.anandtech.com/show/9381/the-apple-watch-review

 • Profielfoto
  strigoi

  Mooie review op anandtech, bedankt voor het delen GoeieDag!

 • Profielfoto
  MacAanZee

  @NI3LS: Sedikit is meestal zo ‘gezellig’ als hier, maar heeft vaak wel gelijk.

  En als ik de Apple Watch een speeltje wil noemen, dan mag dat. Daar is ook niks op tegen. Ik heb ooit ook wel ’s een peperduur Suunto horloge gekocht met GPS dat route bijhield en hoogtemeter en barometer had. Nodig? Nee, want ik ben geen bergbeklimmer. Maar leuk was het wel.

  De Apple Watch vind ik nog niet nodig. En het design niet innovatief en modern genoeg.

  Als reactie op een stukje over een aardige info app voor de Apple Watch schreef ik vandaag:

  TIP voor alle Watch sceptici (zoals ik): als je Ă©lke keer dat je van een Watch functie of app denkt ‘dat is handig’ 1 euro in een spaarpotje doet, hoeft je nooit meer te twijfelen of het ’t geld waard is. Tegen de tijd dat je van het nut overtuigd bent, heb je ook het geld :):)

 • Profielfoto
  mrchablis

  Het blijft een lelijk ding… Meer iets voor “freaks”

 • Profielfoto
  NI3LS

  Ik begrijp de reacties wel, ieder zijn ding. De twijfel is inmiddels niet meer of Apple Watch een mooi product is, want dat is het. Hij mist alleen een killer feature. Dat zou Apple Pay kunnen zijn, maar helaas gaat dat nog even duren.

  Wat dat betreft is (in mijn geval) 469 euro teveel geld voor wat het apparaat nu voor mij doet: notificaties, de tijd doorgeven, af en toe wat gegevens naar Gezondheid pompen en berichten of telefoontjes beantwoorden.

  Dat alles heeft mij uiteindelijk doen inzien en besluiten dat hij waarschijnlijk toch retour afzender gaat. Hoe jammer ook, want het is wel een veelbelovend product. We zullen het vanavond zien tijdens het vrijgeven van de jaarcijfers van Apple.

 • Profielfoto
  Buzz

  Dat worden kwartaalcijfers, geen jaarcijfers, en Apple heeft al aangekondigd dat ze de verkoopcijfers voor de Apple Watch voorlopig niet als een aparte categorie gaan bekend maken. Mogelijk doen ze er wel wat algemene uitspraken over.

  Ik verwacht sowieso ook geen spectaculaire resultaten wat betreft de Apple Watch. De iPod en iPhone moesten qua verkoop ook een paar jaar op gang komen, en de Apple watch kan in mijn ogen best een succesvol product zijn, zonder aan het megasucces van die voorgangers te hoeven tippen.

  Persoonlijk vind ik de verhouding van de mogelijkheden ten opzichte van de prijs van de Apple Watch nog wat te laag voor mij. Wellicht dat een versie 2 of 3 mij kan overtuigen, hetzij door extra mogelijkheden, hetzij door een lagere prijs.

 • Profielfoto
  GoeieDag

  MacAanZee, jij mag hier alles noemen zoals jij dat wilt. Ik denk dat je de strekking van mijn verhaal niet begrijpt.
  Als jij zegt “Zonder mijn iPhone kan ik absoluut niet” dan klets je natuurlijk, want je hebt het een jaar of 30, 40 zonder gedaan. En toen bleef je ook leven. Sterker: je hebt waarschijnlijk nooit geroepen: “ik mis een iPhone!”
  Zoiets zou ook kunnen gebeuren met de AW.

  Hoe dan ook, AW, iPhone, iPad, MacBook, het blijven allemaal speeltjes. Net als het hele leven…

 • Profielfoto
  EvnL

  Hmm, ik had wel wat meer van deze review verwacht. Ik hoef geen beschrijving van wat je met de Apple Watch kunt doen. Ik wil weten wat anderen ervan vinden.

 • Profielfoto
  whoneedsroads

  Sieraad.. mjah… Dan vind ik de versie met “42-mm kast van roestvrij staal, schakelarmband” wel mooi. Toen ik de prijs van € 1.169,00 zag, moest ik even aan de zuurstof… dat zijn geen grappen meer!
  En zo’n ding koop je natuurlijk niet zonder AppleCare
  De Sport is dan nog een beetje te doen… € 469,00. Alleen vind ik die een stuk minder de tekst “sieraad” waard. En ik vind rubber bandjes vreselijk. Leren ook trouwens.
  #haaktaf

 • Profielfoto
  josiedaposie

  Mooie review koen, geen woord gelogen!

  Ik heb de watch nu een paar dagen in bezit en ben vol lof over dit sieraad!

  Zo zie ik het , een sieraad met erg handige functies ,

  Wat ik veel gebruik is :

  bediening itunes en apple tv (werkt snel en stabiel)

  iPhone op afstand neerzetten en met beeld op de watch een foto maken

  babyphone app 3g is waanzinnig! als de baby wakker wordt krijg je klopjes op je pols, je kijkt op je watch en je hebt live beeld en geluid van de kinderkamer.

  navigatie ism iPhone is super, 50 meter voor een afslag wat klopjes op je pols, je kijkt en op je watch staat een pijl welke kant je op moet en de afstand. (ik weet dat hij niet om mag in de auto).

  Buienradar laad snel en werkt naar behoren.

  leuk is de push berichten van Nos , kort en bondige koppen , wil je toch verder lezen kan je op het bericht tikken. of je iPhone pakken natuurlijk.

  agenda snel bereikbaar en overzichtelijk.

  Noem maar op , ik ben er heel blij mee. En weet zeker als idd watch 2.0 komt er nog veel meer handige apps komen

  Wat ik ook super vindt is dat hij in huis of op me werk automatisch van bluethoot naar wifi overschakelt en je dus altijd in contact blijft met je iPhone

  Ik geef het klokje een dikke 10

  Maar goed; die komt ook van een echte apple fan:-)

  joost

 • Profielfoto
  Flighter

  Ruim een maand in bezit. Ben inmiddels gek op rondjes dichtmaken. Na 20 jaar weer eens een klokje om. Weet nog niet of hij om blijft. Merk wel dat ik mijn telefoon minder vaak gebruik maar we intensiever per keer. Ook is het subtiel tikken op de pols een fijne manier om info te ontvangen in gezelschap. O ja… Siri gebruik ik nu wel. De tijd (zucht…) zal het leren.

 • Profielfoto
  jan jansen

  Slecht verslag, te veel och wat heb ik toch geleden. Al die mensen met hun vragen. Had allemaal wat zakelijker gekund. Maar goed of niet erg veel wijzer ben ik er niet van geworden. En dat voor een onderzoek van drie maanden. En ja je loopt best voor gek met zo’n bult op je arm. Dus wachten we maar op de iWatch 5. Daar Apple iedere upgrade van ieder product dat ze maken toch weer dunner is dan de vorige.