Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 13 juli 2015

Publieke beta’s en de onterecht koude douche voor ontwikkelaars

Heb jij de publieke beta van iOS 9 en OS X 10.11 El Capitan al geïnstalleerd? De kans is groot dat enkele apps niet goed meer werken. Logisch, want apps zijn nog niet aangepast aan iOS 9 of OS X 10.11. Dat zorgt bij ontwikkelaars echter voor frustraties.

Ieder jaar worden 1-ster reviews uitgedeeld omdat bepaalde apps niet met de nieuwste iOS-beta werken. Funest voor de reputatie van de app en een koude douche voor de ontwikkelaar. Nu de Apple voor een publieke beta heeft gekozen, zal dit effect nog erger worden. De oplossing?

Ontwikkelaars zijn niet lui

Het snel updaten van een app om compatibel te zijn met een nieuwe betaversie is eigenlijk niet te doen. Niet alleen zijn beta’s nog aan onder­huidse veranderingen onderhevig, maar de app store accepteert nog geen apps met officiële ondersteuning voor OS X El Capitan en iOS 9. Updates die de nieuwe functies ondersteunen laten dus nog een aantal weken op zich wachten. Niet omdat de ontwikkelaars lui zijn, maar omdat ze de updates simpelweg niet kunnen uitbrengen.

Voorbeeld van een negatieve review door iOS 9.

Kan Apple het fiksen?

Moet Apple dan in de bres springen voor ontwikkelaars? Bijvoorbeeld door gebruikers van een iOS- of OS X-beta het onmogelijk te maken om reviews in de App Store achter te laten. Prima optie, maar nog beter zou zijn een formulier voor feedback aan de ontwikkelaar te tonen. Zo kan de gebruiker zijn frustratie kwijt en weet de ontwikkelaar direct wat hij moet verbeteren. Of Apple dit ooit gaat implementeren is op zijn minst twijfelachtig.

Jij, ja jij!

Vergeet niet, een pre-release is als een sprong in koud water. Het is spannend om alvast toegang tot de nieuwe functies te hebben, maar nog niets is definitief en af. Als een app niet werkt is dat bijna altijd de schuld van de beta en niet van de ontwikkelaar van de OS X- of iOS-app.

Stuur een tweetje of e-mail naar de ontwikkelaar en omschrijf wat er niet werkt. Zo kunnen ontwikkelaars hun tijd deze zomer besteden aan het maken van goede apps en niet het balen van negatieve reviews van betatesters.

Reageer op artikel:
Publieke beta’s en de onterecht koude douche voor ontwikkelaars
Sluiten