Publieke beta’s en de onterecht koude douche voor ontwikkelaars

25 reacties

Heb jij de publieke beta van iOS 9 en OS X 10.11 El Capitan al geïnstalleerd? De kans is groot dat enkele apps niet goed meer werken. Logisch, want apps zijn nog niet aangepast aan iOS 9 of OS X 10.11. Dat zorgt bij ontwikkelaars echter voor frustraties.

Ieder jaar worden 1-ster reviews uitgedeeld omdat bepaalde apps niet met de nieuwste iOS-beta werken. Funest voor de reputatie van de app en een koude douche voor de ontwikkelaar. Nu de Apple voor een publieke beta heeft gekozen, zal dit effect nog erger worden. De oplossing?

Ontwikkelaars zijn niet lui

Het snel updaten van een app om compatibel te zijn met een nieuwe betaversie is eigenlijk niet te doen. Niet alleen zijn beta’s nog aan onder­huidse veranderingen onderhevig, maar de app store accepteert nog geen apps met officiële ondersteuning voor OS X El Capitan en iOS 9. Updates die de nieuwe functies ondersteunen laten dus nog een aantal weken op zich wachten. Niet omdat de ontwikkelaars lui zijn, maar omdat ze de updates simpelweg niet kunnen uitbrengen.

ios9-review
Voorbeeld van een negatieve review door iOS 9.

Kan Apple het fiksen?

Moet Apple dan in de bres springen voor ontwikkelaars? Bijvoorbeeld door gebruikers van een iOS- of OS X-beta het onmogelijk te maken om reviews in de App Store achter te laten. Prima optie, maar nog beter zou zijn een formulier voor feedback aan de ontwikkelaar te tonen. Zo kan de gebruiker zijn frustratie kwijt en weet de ontwikkelaar direct wat hij moet verbeteren. Of Apple dit ooit gaat implementeren is op zijn minst twijfelachtig.

Jij, ja jij!

Vergeet niet, een pre-release is als een sprong in koud water. Het is spannend om alvast toegang tot de nieuwe functies te hebben, maar nog niets is definitief en af. Als een app niet werkt is dat bijna altijd de schuld van de beta en niet van de ontwikkelaar van de OS X- of iOS-app.

Stuur een tweetje of e-mail naar de ontwikkelaar en omschrijf wat er niet werkt. Zo kunnen ontwikkelaars hun tijd deze zomer besteden aan het maken van goede apps en niet het balen van negatieve reviews van betatesters.
ios9-osx elcap10.11

Reacties

25 reacties
 • Profielfoto
  Nicolinden

  triest hoor als je gaat lopen klagen dat iets niet werkt terwijl je zelf een beta installeert… Maar ja, vraag me ook echt af of het wel slim is van Apple om publieke beta’s uit te geven…

 • Profielfoto
  maessam

  De ABN Amro app doet het dus niet meer op iOS9… Terwijl die van KBC bank geen enkel probleem ondervindt.

 • Profielfoto
  Martink

  En Vergeet niet dat apps ook kunnen crashen door niet goed werkende apis. Meeste apps werken weer gewoon zonder problemen bij de final release. (Als ze niet gebruik maken van apis die vanaf iOS 8 “deprecated” waren)

 • Profielfoto
  Franky Mac

  @maessam Kan gebeuren, maar wat is nu je punt?

  @Raymon, ik was je voor.;-)
  http://www.onemorething.nl/community/topic/abn-amro-app-werkt-niet-met-ios9-beta-2/#post-2855733

 • Profielfoto
  Odie

  Overdrijf ik als ik stel dat dit soort lui (zij die een negatieve app-review achterlaten omdat ‘het’ niet meer werkt op de beta) gewoon een perm-ban in de App-store moeten krijgen? (n)

 • Profielfoto
  Koetjesreep

  Kijk, maessam is zo’n voorbeeld van te … om te ….!

 • Profielfoto
  koen

  @maessam: Hier klagen helpt dus niet. Heb je het artikel gelezen?

 • Profielfoto
  Usain

  De ABN Amro app doet het dus niet meer op iOS9… Terwijl die van KBC bank geen enkel probleem ondervindt.

  Hahaha wat een johny ben jij.

 • Profielfoto
  rdesign

  Snap ook niet waarom Apple een public beta doet. Apple heeft toch veel meer aan feedback van alléén developers die in staat zijn goede feedback te geven, in plaats van alle prutsers die beta’s installeren om alleen maar een beetje cool te doen en nergens verstand van hebben.

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  Ik vind sowieso dat een negatieve recensie nergens toe dient, als de app-ontwikkelaar gewoon z’n best doet en je dat aan andere reviews kunt zien, of aan de update geschiedenis.

  Stuur te allen tijde gewoon een directe mail met feedback.

  Luistert een ontwikkelaar nooit, of reageert hij nooit en verbetert hij zijn app niet (meer), dan is een negatieve recensie een uitstekend middel om andere kopers te beschermen tegen teleurstellingen of weggegooid geld.
  Maar geef bij die recensie dan ook meteen een goede onderbouwing.

  Om die reden neem ik recensies als “f****ing app” of “werkt niet” al niet eens meer serieus.

 • Profielfoto
  ozzie X

  Prima artikel dit! Ik vraag me af Apple hier wel bij stil heeft gestaan.

  Aan de andere kant, hoeveel gebruikers installeren een beta? De massa doet dat zeker niet en degenen die het wel doen, ja die mogen wel eens bij zichzelf te rade gaan als ze de app beoordelen in een beta os. Maar zeker ook te hopen dat Apple een optie bedenkt om ontwikkelaars iets te bieden in deze betafase.

  Nogmaals, heel goed dat hier aandacht aan wordt besteed.

 • Profielfoto
  Niels

  Tsja, dat zegt al weer genoeg over de gemiddelde Public Beta tester, die is van het niveau van een ******* en installeert de boel alleen maar om te kunnen showen in hun omgeving (‘kijk eens wat ik nu al lekker heb en jij lekker niet’) en niet waar de beta uiteindelijk voor bedoeld is, namelijk bug-opsporing en feedback richting . Ik zou wel eens een percentage willen zien van de public beta ‘testers’ die uberhaupt de moeite hebben genomen om de feedback app te openen, laat staan daadwerkelijke feedback te leveren.

 • Profielfoto
  Phthisicus

  Beetje triest als je iOS 9 beta hebt geïnstalleerd en dan gaat lopen klagen. Je weet dat als je dit doet er problemen met apps kunnen optreden.

  Ikzelf heb ook iOS 9 beta 3 geïnstalleerd en vind het jammer dat de ABN app niet werkt. Maar snap dat dit het risico is van het installeren van een beta.

  Het is onterecht om hier de ontwikkelaar de schuld van te geven gezien deze specifieke app het in beta 2 nog gewoon deed.

  Goed dat hier aandacht aan wordt besteed en hoop dat apple hier in de toekomst iets op gaat verzinnen om onterechte retenties niet toe te laten in de Appstore. Of eventueel een aparte sectie hier voor maakt in de Appstore die alleen beta testers en ontwikkelaars in kunnen kijken.

 • Profielfoto
  csteelooper

  Volgens mij is de enige manier voor Apple om dit op te lossen de volgende: een definitief einde maken aan echte public betas. Als je dan al een verlaagde drempel wilt, kun je het misschien beter zo doen als Microsoft: je maakt een portal à la Microsoft Insider, waar gebruikers zich moeten registreren als tester, maar zonder dat dit geld kost (Ik bedenk me net dat Apple zoiets al heeft onder de naam AppleSeed).
  Vervolgens begin je in een véél later stadium met het daadwerkelijk uitrollen van deze betas dan nu het geval is bij Apple. Voor ontwikkelaars zou je dus, zeg, een goede driekwart jaar eerder kunnen beginnen met het beschikbaar stellen van betas dan voor ‘gewoon’ publiek.
  Als je dan al zo nodig wilt vasthouden aan (semi-)publieke betas kun je die het beste pas uitrollen tegen de tijd dat de final nadert. Misschien bij de eerste Release Candidate of hoogstens een paar builds daarvoor, maar in ieder geval pas zodra duidelijk is dat de grootste manco’s zijn gladgestreken…

  Trouwens, misschien is het sowieso iets voor Apple om meer (IP-)logging toe te passen op de App Store, want een beta-fail is lang niet de enige reden voor een slechte review (en dan bedoel ik niet zozeer dat een app een slechte review krijgt, maar meer het feit dat een review niet (voldoende) onderbouwt wát er slecht is en waaróm). Op veel andere plekken wordt een review niet geplaatst als deze niet op zijn minst aan bepaalde voorwaarden voldoet. In theorie geldt dit eveneens voor de Apple App Stores, maar ik zie regelmatig reviews voorbijkomen in de geest van: “Werkt niet! (****) App!” Niemand heeft iets aan zo’n review, want je weet immers niet waarom (iets binnen) de app niet werkt.

 • Profielfoto
  koen

  Voor ontwikkelaars zou je dus, zeg, een goede driekwart jaar eerder kunnen beginnen met het beschikbaar stellen van betas dan voor ‘gewoon’ publiek.

  Probleem is (en was tot een paar jaar geleden toen de publieke betas werden geintroduceerd) dat die binnen een paar dagen toch weer op allerlei torrent sites te vinden zijn.

 • Profielfoto
  pruus

  Hoeveel beta-gebruikers hebben vooraf een backup gemaakt? Wat verwachten ze nou eigenlijk. Goed initiatief van Apple, maar volk moet mee kunnen komen.

  Het lijkt mij erg handig als een check bij apps-beoordelingen bij Apple gedaan wordt. Dit kan een script zijn die draait:
  ALS recensie EN versie is ‘beta’; dan toon melding en toon link naar ontwikkelaar.
  klaar….
  En volgens mij in een paar minuten live te zetten. Zo nu weer verder testen…

 • Profielfoto
  IsSidha

  Voor ontwikkelaars zou je dus, zeg, een goede driekwart jaar eerder kunnen beginnen met het beschikbaar stellen van betas dan voor ‘gewoon’ publiek.

  Probleem is (en was tot een paar jaar geleden toen de publieke betas werden geintroduceerd) dat die binnen een paar dagen toch weer op allerlei torrent sites te vinden zijn.

  dat is nog steeds hoor.. beta1 was binnen een paar uur na release al te installeren, zelfs als je geen developer bent tegenwoordig want een iuid is niet meer nodig en anders kon je die voorheen voor een paar euro wel ergens kopen

 • Profielfoto
  DNibbeling

  Apple kan het simpelweg oplossen door een apart review systeem per OS versie te hanteren. Ze kunnen er dan ook voor kiezen om de beta-reviews niet weer te geven in de App store, tenzij je inlogt met een developer-account. Dan is het probleem opgelost lijkt me. Ik neem aan dat het voor ontwikkelaars ook van belang is om te weten wat er in hun app niet werk op de beta versie van een OS. De betreffende ontwikkelaar kan er dan voor de publieke release voor zorgen dat alles feilloos functioneert en heeft daarmee zijn app klaar voor de publieke release.

 • Profielfoto
  Niels

  Vervolgens begin je in een véél later stadium met het daadwerkelijk uitrollen van deze betas dan nu het geval is bij Apple. Voor ontwikkelaars zou je dus, zeg, een goede driekwart jaar eerder kunnen beginnen met het beschikbaar stellen van betas dan voor ‘gewoon’ publiek.
  Als je dan al zo nodig wilt vasthouden aan (semi-)publieke betas kun je die het beste pas uitrollen tegen de tijd dat de final nadert. Misschien bij de eerste Release Candidate of hoogstens een paar builds daarvoor, maar in ieder geval pas zodra duidelijk is dat de grootste manco’s zijn gladgestreken…

  Ben het totaal met je eens, echter vanaf het moment van aankondiging (WWDC in juni) tot de release (september/oktober) is het slechts 4-5 maanden en meestal zijn er zo rond de 5-7 beta releases, waarvan de laatste een release candidate is. Als je pas de laatste 2-3 beta’s als public beschikbaar stelt, dan heb je maar een aantal weken om alle feedback te verwerken en eventuele nieuwe bugs te fixen (met mogelijk weer andere bugs tot gevolg).

  Waar het dus op neerkomt is dat  eigenlijk veel te snel wil ontwikkelen dan eigenlijk goed is voor het OS. Dit om het publiek en aandeelhouders tevreden te houden en deadlines voor nieuwe devices te halen. Vervolgens zijn ze dan weer een half jaar bezig om alle overgebleven bugs (en dus ergernissen voor klanten) uit het systeem te krijgen. Dit terwijl ze in diezelfde periode ook al weer beginnen met de volgende versie van iOS, maar hier niet volledig op kunnen richten omdat ze hun oude ‘fouten’ ook nog moeten herstellen.

  Kortom,  is ‘aan het dweilen met de kraan open’ om maar aan het ongeduld van de consument tegemoet te komen, met als beloning een hoop geklaag als iets niet werkt.

 • Profielfoto
  Mich

  Publieke bèta’s zijn eig geen goed idee. Voor mensen(geeks) als ons ok. Die iOS kennen en het risico’s van een beta.
  Maar voor andere mensen die deze gewoon installeren ‘om het nieuwste te hebben’ en dus zonder boe of ba verder gaan en na te denken is het nefast. Zulke mensen moeten van bèta’s afblijven, maar daar zijn ze zich niet bewust van en is het dus de fout van de developer.

 • Profielfoto
  Buzz

  Het uitgangspunt van het artikel is goed bedoeld maar slaat de plank wel mis. De betas zijn echt niet het probleem dat Apple moet oplossen. Het probleem met gebruikers die geen direct contact opnemen met developers en wel negatieve reviews achterlaten is veel groter dan dat. Problemen rond betas doen er in een enkel geval nog een schepje bovenop, maar ook buiten de periode van de betas om worden er talloze bizarre negatieve reviews achtergelaten. Het is het hele App-store model voor de developer dat op de schop moet, te beginnen met de mogelijkheid voor developers om contact met haar klanten op te nemen, gevolgd door verbetering van het review-systeem, en ten slotte moet er een paid-upgrade systeem worden gemaakt. Daarmee kan een hoop frustratie aan beide kanten (klanten en developers) voorkomen worden.

  De publieke betas hebben dit soort negatieve aspecten, vooral omdat sommige beta-gebruikers de waarschuwingen niet (willen) lezen. Maar ik ben er van overtuigd dat de voordelen (bugs in het OS die eerder worden opgelost) door de extra testers hier tegenop wegen.

 • Profielfoto
  koen

  dat is nog steeds hoor.. beta1 was binnen een paar uur na release al te installeren, zelfs als je geen developer bent tegenwoordig want een iuid is niet meer nodig en anders kon je die voorheen voor een paar euro wel ergens kopen

  Dat bedoel ik dus – het heeft geen zin om speciale versies voor developers te maken, want de scholiertjes weten het toch wel te vinden.

 • Profielfoto
  mdwielingen

  Ben ik het niet mee eens! Ik ben publieke beta-tester en ik snap heus wel dat als een app crasht ik dan op de volgende beta moet wachten of tot de update van de app beschikbaar is. Ik wil graag meehelpen met het testen van de software en geef dan ook regelmatig feedback aan Apple want uiteindelijk help ik ook mijn eigen apparatuur beter te maken.

  Er zijn dus ook “goede” beta-testers:-)

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Wat Apple zou kunnen doen is, het onmogelijk maken dat apps worden beoordeeld vanaf een apparaat waarop een publieke beta is geïnstalleerd.

 • Profielfoto
  Taceau

  De meeste ontwikkelaars reageren heel positief als je ze een mail stuurt. In die zin helpt de publieke beta ook de ontwikkelaars: ze zijn nu eerder geattendeerd op problemen met hun software, terwijl ze de “schuld” nog een tijdje op de beta gebruiker kunnen en mogen afschuiven.

  Misschien dat ABN AMRO deze keer de e.dentifier software niet 3 maanden na release datum weer op orde heeft, maar op de release datum. Dat noem ik dan vooruitgang:smile: