Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 2 juli 2015

Opgepast: Apple Music voorziet geüploade muziek van DRM

Apple Music is standaard voorzien van iCloud-muziekbibliotheek, een dienst die je eigen gekochte of geripte muziek naar iCloud uploadt zodat deze op al je apparaten beschikbaar is. Net als iTunes Match, maar met één belangrijk verschil.

In tegenstelling tot iTunes Match blijkt iCloud-muziekbibliotheek geüploade muziek van kopieerbeveiliging (DRM) te voorzien. Daardoor is muziek alleen af te spelen op apparaten die met je Apple ID geautoriseerd zijn.

Als je een eigen mp3’tje naar iCloud-muziekbibliotheek uploadt en het origineel daarna verwijderd, krijg je een bestand met kopieerbeveiliging terug in je muziekbibliotheek terug. Dat was bij iTunes Match niet zo, daar was het altijd mogelijk om de DRM-vrije bestanden terug te downloaden.

iCloud-muziekbibliotheek wordt niet alleen gebruikt om je eigen muziek in op te slaan, maar is ook nodig om afspeellijsten offline op te slaan of gemaakt afspeellijsten op andere apparaten te zien.

Waarom is dat een probleem?

Zolang je je Apple Music-abonnement blijft houden en je muziek alleen op je eigen apparaten afspeelt is het niet zo’n probleem. Mocht je het abonnement opzeggen en niet al je liedjes als lokaal bestand bewaard hebben, dan kan het voorkomen dat je nummers niet meer af te spelen zijn.

Apple Music ondersteunt afspelen op maximaal 10 apparaten, waarvan 5 computers. Even snel een bestand op USB-stick zetten om op een andere muziekinstallatie af te spelen is er niet bij.

Wanneer heeft een nummer DRM en wanneer niet?

  • Streaming muziek die je offline opslaat heeft DRM. Dat is logisch, want als je abonnement op Apple Music afloopt, is het niet de bedoeling dat je die nummers nog kunt beluisteren.
  • Eigen muziek die met iCloud-muziekbibliotheek is geüpload heeft DRM.
  • Eigen muziek die met iTunes Match is geupload heeft geen DRM.
  • Aankopen in de iTunes Store hebben geen DRM.

Zelf checken of een nummer DRM heeft kan in iTunes door rechts op een nummer te klikken, te kiezen voor opties. In het tabblad bestand zie je onder soort verschillende omschrijvingen. Als hier staat Apple Music-audiobestand is het met DRM beveiligd. Anders niet.

Als je geen DRM wil, is het verstandig een abonnement op iTunes Match te nemen, voor 25 euro per jaar extra heb je dan wel de mogelijkheid om muziek DRM-vrij naar iCloud te uploaden en te downloaden. Het maken van een goede back-up van je originele muziekbestanden is ook verstandig. Apple heeft hier uiteen gezet hoe je dat het best doet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Opgepast: Apple Music voorziet geüploade muziek van DRM
Sluiten