Opgepast: Apple Music voorziet geüploade muziek van DRM

55 reacties

Apple Music is standaard voorzien van iCloud-muziekbibliotheek, een dienst die je eigen gekochte of geripte muziek naar iCloud uploadt zodat deze op al je apparaten beschikbaar is. Net als iTunes Match, maar met één belangrijk verschil.

In tegenstelling tot iTunes Match blijkt iCloud-muziekbibliotheek geüploade muziek van kopieerbeveiliging (DRM) te voorzien. Daardoor is muziek alleen af te spelen op apparaten die met je Apple ID geautoriseerd zijn.

Als je een eigen mp3’tje naar iCloud-muziekbibliotheek uploadt en het origineel daarna verwijderd, krijg je een bestand met kopieerbeveiliging terug in je muziekbibliotheek terug. Dat was bij iTunes Match niet zo, daar was het altijd mogelijk om de DRM-vrije bestanden terug te downloaden.

iCloud-muziekbibliotheek wordt niet alleen gebruikt om je eigen muziek in op te slaan, maar is ook nodig om afspeellijsten offline op te slaan of gemaakt afspeellijsten op andere apparaten te zien.
IMG_0102

Waarom is dat een probleem?

Zolang je je Apple Music-abonnement blijft houden en je muziek alleen op je eigen apparaten afspeelt is het niet zo’n probleem. Mocht je het abonnement opzeggen en niet al je liedjes als lokaal bestand bewaard hebben, dan kan het voorkomen dat je nummers niet meer af te spelen zijn.

Apple Music ondersteunt afspelen op maximaal 10 apparaten, waarvan 5 computers. Even snel een bestand op USB-stick zetten om op een andere muziekinstallatie af te spelen is er niet bij.

Wanneer heeft een nummer DRM en wanneer niet?

 • Streaming muziek die je offline opslaat heeft DRM. Dat is logisch, want als je abonnement op Apple Music afloopt, is het niet de bedoeling dat je die nummers nog kunt beluisteren.
 • Eigen muziek die met iCloud-muziekbibliotheek is geüpload heeft DRM.
 • Eigen muziek die met iTunes Match is geupload heeft geen DRM.
 • Aankopen in de iTunes Store hebben geen DRM.

Zelf checken of een nummer DRM heeft kan in iTunes door rechts op een nummer te klikken, te kiezen voor opties. In het tabblad bestand zie je onder soort verschillende omschrijvingen. Als hier staat Apple Music-audiobestand is het met DRM beveiligd. Anders niet.
Schermafbeelding 2015-07-02 om 17.58.24
Als je geen DRM wil, is het verstandig een abonnement op iTunes Match te nemen, voor 25 euro per jaar extra heb je dan wel de mogelijkheid om muziek DRM-vrij naar iCloud te uploaden en te downloaden. Het maken van een goede back-up van je originele muziekbestanden is ook verstandig. Apple heeft hier uiteen gezet hoe je dat het best doet.

Reacties

55 reacties
 • Profielfoto
  Robin van Baalen

  Voorspelling: Apple Music maakt een waardeloze start en gaat uiteindelijk floppen. Ene drama besluit na het andere komt boven water.

 • Profielfoto
  Rene Weber

  Ik gebruik naar volle tevredenheid al geruime tijd itunes Match en heb ook een abo op Deezer (de hoge kwaliteits uitvoering) wat ook op mijn Sonos systeem door het hele huis werkt. Ik zie naast deze twee diensten niet echt toegevoegde waarde voor Apple Music (zelfs niet om het 3 maanden gratis te proberen). En waarom moet ik nog voor itunes Match blijven betalen terwijl Apple Music dezelfde functionaliteit blijkt te bezitten (match welliswaar zonder DRMdan gelukkig). Kortom ik wacht nog even.

 • Profielfoto
  Nicolinden

  Mijn ervaringen zijn juist super. Ik heb naast spotify ook een deezer abonnement gehad en met name deze laatste viel mij erg tegen. Ik wil niet alle muziek hebben ik wil dat er leuke afspeellijsten klaar gezet worden voor mij met elke keer weer eens wat anders. Daarom wilde ik terug naar spotify maken maar ik denk dat ik wel bij Apple music blijftl. Vooral de integratie met Siri is geweldig. Ik snap dat het drm stuk voor sommige lastig maar ik heb daar gelukkig geen last van aangezien ik niks toevoeg maar gewoon de iTunes library stream

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Dat van die DRM vind ik geniepig, zal wel in de ULA gestaan hebben die ik geaccepteerd heb (om OSX 10.10.4 te kunnen installeren).;-)

  Maar iTunes schijnt ook de meta-data van songs naar de bliksem te helpen, zoals album art die wordt overschreven, of verkeerde songs worden aan albums toegevoegd.

  http://www.macobserver.com/tmo/article/itunes-12.2-and-icloud-music-library-a-disaster-for-your-music-collection

 • Profielfoto
  Mac Erger Je Niet

  Dit zal wel gedaan zijn om Buma $temra e.d. te vriend te houden…

 • Profielfoto
  ilja.nieuwland

  *kras* *kras* *kras* Ongeschikt.

 • Profielfoto
  THX-1138

  O.a. n.a.v. dit bericht gewoon iTunes Match verlengt en Apple Music uitgezet. Kent iemand nog een manier om de Radio-tab in iTunes 12.2 te verwijderen?

 • Profielfoto
  AlphaKilr

  Heeft iemand enig idee hoe ik dit op mijn oude iPod Touch en Classic krijg? Die hebben namelijk een grotere opslagcapaciteit dan mijn iPhone.

 • Profielfoto
  KoenJansens

  Apple Music is DOA, reden : veel te ingewikkeld abonnementsysteem, overlapping met iTunes Match enz… bovendien vallen oudere (iPhone 4 ed) apparaten uit de boot, maar komt er wel een Adroid versie… dus de trouwe Apple gebruikers die zich niet elke 2 jaar een nieuwe iPhone (kunnen/willen) kopen worden zo verplicht om een Android toestelletje te kopen om hun muziek te kunnen streamen… Is dat de Thermonucleaire oorlogvoering van SJ ? Een dikke flop…

 • Profielfoto
  IsSidha

  bestanden die offline opslaat komen in een nieuw mapje terecht met de naam Apple Music.. de bestanden die daar in staan zijn protected.. te herkennen aan de M4P extensie

  Yup.. Apple Music wordt een hele dikke flop
  net zoals de iPad
  net zoals de MacBook zonder DVD Drive (AirBook)
  Net zoals iTunes een K-programma is maar nog steeds zorgt voor de hoogste verkoop van muziek digitaal

  We zullen het wel weer zien

 • Profielfoto
  iStenekes

  Sorry hoor, ik zie het probleem niet. Zolang ik maar mijn muziek kan beluisteren. Je illegale muziek staat toch op je NAS server o.i.d. Zonder DRM? Altijd hetzelfde bij iets nieuws, eerst er tegenaan schoppen en een tijd later gebruikt iedereen het. Menig Apple gebruiker heeft vroeger wel eens flink tegen Apple zitten bashen en nu hebben ze een Mac of een apple device! De rozen!

 • Profielfoto
  menu

  Nog een probleem, itunes home sharing werkt niet meer op mijn telefoon!
  http://9to5mac.com/2015/07/01/home-sharing-support-removed-ios-8-4/
  Ik ben daar wel boos over, dat gebruik ik veel!

 • Profielfoto
  Buzz

  Ik vind Apple Music juist geweldig. De door muziekkenners samengestelde playlists zijn fantastisch. Beats 1 radio is ook heel mooi. De nieuwe iTunes en Music apps zijn eerst even wennen, maar een plezier om te ontdekken. En dat muziek die je via een streaming dienst op je device zet voorzien is van DRM is niet meer dan logisch. In de praktijk zal dit ook voor niemand een probleem zijn. Voor wie zijn muziek in bezit wil hebben is er nog steeds de iTunes Store en iTunes Match, zonder DRM. Vreemd dat One More Thing er zo’n opgeklopt verhaal van maakt.

 • Profielfoto
  Zakske

  Vreemd dat One More Thing er zo’n opgeklopt verhaal van maakt.

  Het stuk is geschreven als waarschuwing voor mensen die momenteel iTunes Match gebruiken, en na het nemen en vervolgens cancelen van een abonnement op Apple Music al hun zelfgeripte muziek kwijt kunnen raken.

  Dat jij het helemaal geweldig vindt was te verwachten…

 • Profielfoto
  Facundo

  Vreemd dat One More Thing er zo’n opgeklopt verhaal van maakt.

  Ook de grote media (bijv. NYT, Guardian, Wash. Post, e.d.) maken er al melding van. En terècht! Je wordt er op zo’n ontzettend geniepige wijze ingeluisd. En dan ook nog eens je albumartwork gaan kuisen, werkelijk ongelooflijk! Een zorgvuldig opgebouwde (hoge resolutie) albumartwork-collectie in 1 klik vernietigd! En ook de ratings zijn totaal vern**kt.
  Maar gelukkig gaan ze hier niet mee wegkomen. Ook juristen in de VS roeren zich al over die drm. En daar kan ik me alles bij voorstellen. Kan nog leuk gaan worden.
  Afgezien hiervan is versie 12.2 sowieso een buggy drama.

 • Profielfoto
  MEEUW

  Werkt dat ook met porno? Want dan hoef je geen zorgen meer te maken dat andere het evt kunnen zien na een hack.
  Nadeel is wel dat je dan zelfde apple id moet hebben als je vriendin en ze dan ook alle andere dingen bij kan.
  Helemaal nadeel als het je ex word.
  Nee dit word niks :). Laat maar.

 • Profielfoto
  CHECKit95

  Ik vind het nog steeds vervelend dat iCloud-muziekbibliotheek aan moet staan om volop gebruik te kunnen maken van Apple Music. Nadeel is alleen dat als dat ingeschakeld is mijn hele muziekbibliotheek die al op mijn iPhone stond, door de war geschopt wordt. Om nog maar te zwijgen over iTunes 12.2. Dat is al helemaal een ramp.

 • Profielfoto
  fzelders

  Als je naast het Apple Music abo ook iTunes Match abo houdt gaat het heke DRM verhaal niet op.
  Lees hier maar: http://www.mcelhearn.com/the-real-difference-between-itunes-match-and-icloud-music-library-drm/

  Ergo voor €2,08 extra per masnd is het probleem opgelost.

 • Profielfoto
  Facundo

  @MEEUW: Het viel wèl op dat covers van bijv. Electric Ladyland (Jimi Hendrix) waren vervangen door de amerikaanse (gekuiste). Je hoeft bij het browsen niet meer voor een traumatiserende confrontatie met een naakte vrouw te vrezen.
  Maar goed: Ook andere covers werden vervangen. Ben dus weer terug bij mavericks en itunes 10.6 en all is well. Ik geef het testen van elk nieuw yosemity~ en itunes drama maar op.

 • Profielfoto
  Buzz

  Facundo en anderen: Laten we even nuchter blijven: Er gebeurt dus helemaal niks met je muziekbestanden als je niet zelf je muziekbestanden weggooit! Daar moet je best wat moeite voor doen, en iTunes vraagt je altijd of je dat wel echt wil.

  De service die Apple Music biedt is een streaming service, en daar kan je dus gebruik van maken zolang je je abonnement betaalt. Omdat niet alle muziek in iTunes zit kan je ook je eigen muziek uploaden om te streamen. Dat is een extra ten opzichte van bijvoorbeeld spotify, zo kan je bijvoorbeeld je Beatles collectie van je Mac met grote HD beluisteren op je iPhone met beperkte opslagcapaciteit. Maar omdat deze streaming een abonnementsdienst is, is er DRM nodig om ervoor te zorgen dat als je stopt met betalen je ook niet meer van de dienst gebruik kan maken. Dat moet iedereen ondertussen wel doorhebben over Apple Music.

  Kortom, in de praktijk is er niks aan de hand. Nogmaals, als je graag DRM-vrije muziek wil gebruiken is er nog steeds de iTunes Store en iTunes Match. Apple heeft vanaf het begin aangegeven dat iTunes Match gewoon blijft bestaan, en naast de nieuwe streaming diensten gebruikt kan worden. Bij gebruik van iTunes Match moet je trouwens ook niet zomaar je eigen muziekbestanden gaan weggooien. Dat moet je alleen doen in het geval je de DRM van iTunes aankopen van voor 2009 verwijderd wil hebben, of wil upgraden naar een hogere kwaliteit AAC encoding. Dit is niet iets dat iedereen zomaar doet. Je zoekt daar normaal gesproken eerst de instructies voor op. En nergens zul je instructies vinden om dit via Apple Music te doen.

  Kortom, het is een opgeklopt bericht, en jullie reacties doen er nog een flinke schep bovenop.

 • Profielfoto
  Buzz

  Facundo: Ik ben trouwens benieuwd of je me de links kan geven naar de NYT, Guardian, Washington Post. Ik kan hun berichtgeving hierover namelijk niet zo 123 zelf vinden.

 • Profielfoto
  Facundo

  Kortom, in de praktijk is er niks aan de hand.

  Dat is gewoon niet waar. Er wordt drm gezet op alle muziek die niet in de store is aangeschaft. En dat is juridisch zeer dubieus.
  DRM is ook heel vervelend als je apps gebruikt die van je itunes-lib gebruik maken.

 • Profielfoto
  Facundo

  Neem een abbo.

 • Profielfoto
  Buzz

  Dat is gewoon niet waar. Er wordt drm gezet op alle muziek die niet in de store is aangeschaft. En dat is juridisch zeer dubieus.

  Nee hoor. Op je eigen bestaande bestanden wordt helemaal geen DRM gezet, en er is dus ook juridisch helemaal niets aan de hand. Alleen als je die muziek via Apple Music streamt naar, of tijdelijk opslaat op een ander apparaat, dan zijn die bestanden voorzien van DRM. Maar dat zijn dus compleet andere bestanden. Die DRM is er alleen omdat het een streaming dienst is. Zonder DRM kunnen streaming muziekdiensten gewoonweg niet bestaan, of ze worden meteen leeggeplunderd, waardoor de muziekindustrie op zijn gat zou komen te liggen en muzikanten werkeloos worden.

  Dit is dus écht een heel ander verhaal dan de DRM voor zelf gekochte muziek, die in belangrijke mate dankzij Apple sinds 2009 niet meer bestaat.

  En je kletst dus duidelijk ook maar wat over die grote kranten.

 • Profielfoto
  Facundo

  Als je dan tòch stronteigenwijs wil zijn:
  http://www.macobserver.com/tmo/article/itunes-12.2-and-icloud-music-library-a-disaster-for-your-music-collection
  Maar een discussie met jou is verder zinloos, zoveel is duidelijk.

 • Profielfoto
  jackybe67

  @Facundo,

  wat BuZz zegt is juist. Blijkbaar heb jij een probleem om het te begrijpen.

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Buzz, bedankt voor de uitleg. Ik snap het nu. Van mijn geripte nummers heb ik tig backups, dus dat komt wel goed.

 • Profielfoto
  KrijnB

  Pfff…. stelletje zeurpieten hier. Hier nergens last van. Ga je toch lekker je mp3-Ties downloaden en handmatig je cover er bij zetten. Ik kies wel voor de makkelijke weg, dus voor Apple music. Werkt prima en zonder enige moeite keuze uit 30 miljoen nummers

 • Profielfoto
  hokkie

  +1

  Overall is mijn ervaring zover erg positief! Geen ervaring met Spotify of andere grote concurrenten.

  Of het een blijvertje is, moet blijken of ik dagelijks een stream aan zet. Beats 1 kan mij overigens nog niet geheel bekoren, ik kies liever mijn eigen muziek…

 • Profielfoto
  Buzz

  Facundo: ik ben hier ook niet om een welles/nietes discussie te voeren. Als het waar zou zijn wat er in het MacObserver artikel staat, dan zou ik net zo verontwaardigd zijn als jij, en zou het ook daadwerkelijk in alle grote kranten staan. Ik heb het dus zelf gecontroleerd (zowel wat er met mijn bestanden gebeurt als wat er in de kranten staat), en het blijkt dat ze bij MacObserver veel te kort door de bocht gaan. Ik vind wel dat Apple deze details over het verschil tussen Apple Music en iTunes Match beter van tevoren had kunnen uitleggen, om deze verwarring te voorkomen.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Die DRM’s zijn het probleem niet. Het is logisch dat gedownloade songs van Apple Music beveiligd zijn tegen delen, want dat is het natuurlijk gewoon. Vroeger was dat ook met van iTunes gekochte songs zo, maar dat is later verdwenen.

  Veel erger is dat Apple Music bij veel mensen afspeellijsten in de war heeft gegooid, albumartwork heeft vervangen en (nog veel erger!) bij sommigen ook heel bijzondere en zeldzame versies van nummers vervangen schijnt te hebben door de gangbare versie. Dat wil je natuurlijk niet.

  Apple zou een betere beveiliging van je eigen afspeellijsten moeten maken tegen dit soort toestanden. Oorzaak van deze dingen is natuurlijk het uploaden/syncen via de iCloud muziekbibliotheek, waardoor je je muziek op meerdere apparaten kunt beluisteren en veranderingen automatisch worden aangepast.

  Als je niks bijzonders hebt in je muziekverzameling heb je nergens last van en ga je fluitend aan de slag, maar anders kom je in de problemen.
  Zelf heb ik veel nummers voorzien van ander artwork (bijvoorbeeld bijzondere foto’s van de artiesten) en heb ik veel demo’s en zeldzame versies van nummers.
  Ik zag dit soort problemen aankomen en heb iCloud muziekbibliotheek dan ook niet aangezet. Om dezelfde reden ook nooit iTunes Match gebruikt.

  Mijn meest favoriete muziek luister ik in Apple Lossless en die kan ook zomaar worden vervangen door veel kleinere AAC-tjes.

  Omdat ik iCloud uit heb gelaten, gebruik ik Apple Music alleen om van muziek via stream te luisteren. Dan maar niet downloaden voor offline, ik heb genoeg eigen afspeellijsten voor onderweg. Mijn eigen afspeellijsten staan keurig met eigen gekozen artwork nog in mijn eigen afspeellijsten.

  Hoe bevalt Apple Music? Het is erg onduidelijk wat je precies waar allemaal kan doen en vinden. Veel mensen hoor ik daarover klagen. Ook mijn kinderen, die Deezer en Spotify gewend zijn. Het zoeken naar artiesten met die rode bolletjes verloopt dramatisch slecht. Veel te weinig genres. Punk, New Wave, New Romantics etc staan er niet in. En er komen veel te weinig artiesten tevoorschijn. Zo werkend kom ik maar op 2 artiesten uit, die ik ook niet eens erg goed vindt.

  Enige manier om goede dingen te vinden is de artiesten (Connect) pagina’s van favoriete zangers en bands te volgen. Dan krijg je heel leuke en soms ook heel verrassende luistersuggesties in “voor jou”.

  Ook leuk is dat je uit een favoriet nummer met een druk op de knop een ‘radio stream’ kunt beginnen. Apple neemt dat nummer als uitgangspunt en zoekt bij de muziek van die favoriete artiest muziek van andere muziek in hetzelfde genre, zowel bekend als onbekend, maar altijd verrassend goed van dezelfde smaak.
  De link daarvan kan je delen via twitter, Facebook enzovoort. Op die manier heb ik de muziek van een goede, maar weinig bekende new wave zanger die ik promoot als uitgangspunt gemaakt voor een radiostream: Zaine Griff Radio, die intussen overal op de wereld al wordt beluisterd. En iedereen is er erg enthousiast over.

  https://itunes.apple.com/nl/station/zaine-griff-radio/idra.460285467

  De button voor zo’n zelfgemaakte radio stream komt in Apple Music gewoon bij de buttons voor Beats One en andere Apple streams te staan. Dat vind je dus makkelijk terug en je hebt op een eenvoudige manier steeds muziek die je goed vindt.

  Maar: vooral op het bedienen, zoeken, overzicht van Apple Music is nog veel te verbeteren!

 • Profielfoto
  polansky

  Belachelijk dit!

  Als DRM nu het enige was, maar na de update naar iOS 8.4 is ook homesharing komen te vervallen!!!

  http://www.macrumors.com/2015/07/01/ios-84-home-sharing/

  Apple maakt de ene na de andere rare beslissing op dit moment.
  Het zal wel komen omdat de scheurkalender van Steve Jobs op is en ze het nu zelf moeten doen.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Vervallen van homesharing is ook absurd. Dat zullen ze wel weer terug moeten halen denk ik. Of willen ze zo forceren dat iedereen een familie abonnement neemt?
  Overigens lukt het heel eenvoudig om ook een andere bekende in je familie abonnement op te nemen. Dus vriendengroepjes moeten dat ook kunnen doen.

 • Profielfoto
  Buzz

  Ja, ik zie nu ook dat sommige zeldzame (niet in de iTunes store aanwezige) live CDs uit mijn library op de computer thuis wel gestreamd kunnen worden naar andere apparaten, maar als je dat doet hoor je gewoon de studio versie. Niet zo fraai inderdaad. Maar als ik de originelen op mijn computer thuis bekijk is daar niks veranderd. Het is duidelijk een probleem in de matching en streaming van Apple Music, die niet zo goed in elkaar steekt als iTunes Match. Maar niks rampzaligs, want de originele bibliotheek is onveranderd.

  Dit gedeelte van Apple’s “liner notes” werkt dus niet naar behoren:

  If you have music that’s not in our catalog, we upload those songs from iTunes on your Mac or PC.

 • Profielfoto
  Yh-xxl

  Het weghalen van home sharing vind ik wel een beetje gemeen.
  “bug report”/”feature request” sturen naar apple?

  Intussen ook eens zien dat ik nog een backup heb van mn iTunes.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  @Yh-xxl: massaal bug reports/feature requests versturen over niet werken van home sharing lijkt me een prima idee!!

 • Profielfoto
  EGrafland

  Ik ben een ondanks de foutjes een redelijk blije Itunes Match gebruiker. En i ben blij dat ik ondanks alle hype weerstand heb geboden aan mijn nieuwgierigheid naar Apple Music.
  Eerlijk gezegd denk ik dat die DRM-voor Match-uploads een onbedoelde fout is. Zie ook hier: http://www.macworld.com/article/2943703/how-itunes-match-and-apple-music-work-together.html Bewust zoiets doen zou pure antireclame voor Apple zijn, en op zijn minst gaat het om beloftes die niet (meer) worden nagekomen. We kopen en we uploaden muziek op Match omdat ons beloofd is dat we een song zonder DRM-ellende weer kunnen downloaden en afspelen. In Nederland is er geen rechter die toelaat dat je je op zo’n onderhandse manier iemands spullen toeëigent en ik denk ook dat ze het zelfs in het Land van de Onbegrensde Juridische Idioterie afblazen.

 • Profielfoto
  Alison

  Ik gebruik nu al een tijdje versie 12 en ben er nu wel aan gewend. Maar ik zou toch graag versie 11 terug willen. Ik vind bepaalde dingen toch erg onhandig in vergelijking met versie 11.

  Alison

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Wat gebeurd er als je zowel Apple Music en Apple Match hebt? Is er dan geen DRM aan je muziek gekoppeld?

 • Profielfoto
  koen

  Homesharing, is dat het streamen van muziek vanaf mijn iPhone of iMac naar mijn stereo via wifi/Airport? Ik wacht nog maar even want dat doen wij heel veel hier thuis..

 • Profielfoto
  Buzz

  Nee hoor, Home Sharing is dat je met je Apple ID vanaf de ene Mac (of Apple TV) makkelijk bij de muziek in de bibliotheek van de andere Mac kan via je thuisnetwerk. Volgens mij werd dat vrij weinig meer gebruikt. Home Sharing is ook een makkelijke manier om de Remote App via je Apple ID te koppelen aan iTunes en Apple TV.

  Zie hier: https://support.apple.com/en-us/HT202190

  Wat jij (koen) bedoelt is Airplay, en dat doet het nog (behalve op de Mac voor Beats 1 radio, gek genoeg).

 • Profielfoto
  polansky

  Vrij weinig gebruikt? Dat dacht ik toch niet.

  Buzz_D waarom moet je toch alles verdedigen van Apple, ook als het gewoon ronduit slecht is wat ze doen. Ben je echt zo geïndoctrineerd?

 • Profielfoto
  Macteach

  Helaas, echt volstrekt broodje aap…

 • Profielfoto
  Nick Seamore

  Was al klaar met iTunes maar nu helemaal. Koop wel lekker cd’tjes en rip ze zelf op een goede manier en zet ze in Plex. iTunes zal bij mij niet meer opstarten. Was vroeger een groot fan van het gebruikersgemak maar het is en wordt steeds meer een onduidelijk geharrewar. Weg ermee.

 • Profielfoto
  Buzz

  Ja, ik ben echt zo geïndoctrineerd.

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Nu geven ze bij de Mac Observer ook min of meer toe dat ze fout zaten, voor wat betreft die DRM kwestie:
  http://www.macobserver.com/tmo/article/icloud-music-library-and-drm-now-with-slightly-less-disaster

 • Profielfoto
  MacKevin11

  Wat? Gaat home sharing weg? In iTunes? Waar komt die info vandaan?
  Als dat zo is, dan ga ik niet meer updaten naar de nieuwe iTunes!
  Mijn NAS staat vol met muziek en die draait iTunes Server waardoor ik met home-sharing alle muziek die daar op staat kan afspelen.

 • Profielfoto
  Buzz

  Nee, rustig maar, het gaat alleen om iOS. Voor iOS gebruikers is de iCloud Music Library (via Apple Music en/of iTunes Match) de vervanger van Home Sharing. Zo heb ik het begrepen in ieder geval. Volgens mij is het om de complexiteit van de Music App nog een beetje binnen de perken te houden. Lijkt me een goede beslissing. Maar ja, ik ben geïndoctrineerd.

 • Profielfoto
  jackybe67

  Haha BuZz,

  trek het niet aan, Polansky is de huistrol van OMT aan het worden.

 • Profielfoto
  Buzz

  Tsja, ben ik al lang gewend van Polansky. Maar ik blijf me er wel over verbazen hoeveel bezoekers van deze site meteen van het allerergste scenario uitgaan als er iets veranderd bij Apple, zonder zelf eerst de feiten te controleren. En nu doet One More Thing er zelf aan mee met de kop boven dit artikel (toegegeven, de inhoud is genuanceerder). En dan komt Polansky steeds met dat ik alles van Apple altijd alleen maar verdedig. Het feit dat de matching en uploading van je eigen muziek met Apple Music volstrekt niet doet wat er belooft wordt lijkt me een veel interessanter nieuwsartikel en discussiepunt dan de DRM of het verdwijnen van Home Sharing op iOS.

 • Profielfoto
  jackybe67

  BuZz, de laatste dagen werk het uploaden en matchen bij mij terug perfect. Ben echt wel tevreden over Radio.

 • Profielfoto
  Buzz

  Tja, misschien heeft het tijd nodig. Ik heb in ieder geval niet het idee dat er van mijn library via Apple Music ook maar iets geupload is. Als ik live albums speel krijg ik nog steeds de studio versie, en nummers die niet op studio albums bestaan van de betreffende band weigeren simpelweg om af te spelen via mijn andere devices.

  In het verleden heb ik iTunes Match gebruikt, en dat werkte wel naar behoren. Ik had mijn abonnement daarop alleen al een tijd geleden opgezegd.

 • Profielfoto
  RobbyH

  Of zoals ze het al in een parodie gegoten hebben bij Collegehumor:

  https://www.youtube.com/watch?v=P9r5ZkXyoPc

  Apple Music kopieert Spotify en dwingt je Apple Music te nemen.:)

 • Profielfoto
  Klapgeest

  AlphaKilr op 02 juli 2015
  Heeft iemand enig idee hoe ik dit op mijn oude iPod Touch en Classic krijg? Die hebben namelijk een grotere opslagcapaciteit dan mijn iPhone.

  Ok, maar wie heeft antwoord op de vraag van AlphaKir?
  Werkt AppleMusic ook nog op een iPod Classic?