Mijlpaal: meer iOS-apparaten dan Windows PC’s verkocht

22 reacties

Nog niet overtuigd dat de toekomst mobiel is? Hier is een interessant feit: met 57,9 miljoen geleverde iPhones en iPads in het afgelopen kwartaal, streeft Apple met zijn iOS-apparaten voor het eerst de makers van computer­systemen met Windows voorbij.

Dat heeft analist Benedict Evans aan de hand van Apple’s kwartaal­cijfers uitgerekend. De Windows-PC kende in 2011 een hoogtepunt, maar is duidelijk op zijn retour. De verkoop van iOS-apparaten blijft stijgen.

De afgelopen 12 maanden werden 300 miljoen Windows PC’s verkocht, mede door de opkomst van de iPhone 6 (Plus) weet Apple dit nu te evenaren. Overigens passeerde Android in maart van 2012 die grens al. Het afgelopen jaar werden zo’n 1,5 miljard Android-apparaten verkocht, maar niet door een fabrikant. Volgens Apple-CEO Tim Cook stapten het afgelopen kwartaal meer Android-gebruikers dan ooit naar iOS over.

ioswintelachart-16x9
Afbeelding via: @BenedictEvans (Twitter).

Goed nieuws voor de iPad?

De tablet wordt steeds meer een desktop-vervanger, applicaties als Office werken uitstekend op de iPad en Apple sorteert met nieuwe functies als multitasken en verbeterde ondersteuning voor toetsenborden in iOS 9 voor op productievere ervaring. Wordt de tablet het enige apparaat dat de doorsnee consument nodig heeft? In dat geval zou de dip in iPad-verkopen slechts een tijdelijk verschijnsel zijn.
ipadsurface

Reacties

22 reacties
 • Profielfoto
  knekkie

  Mooie mijlpaal voor Apple. Knappe prestatie. Getuigd van visie een goede productlijn en een beetje geluk met de competitie

  Goed nieuws voor de iPad?
  De tablet wordt steeds meer een desktop-vervanger, applicaties als Office werken uitstekend op de iPad en Apple sorteert met nieuwe functies als multitasken en verbeterde ondersteuning voor toetsenborden in iOS 9 voor op productievere ervaring. Wordt de tablet het enige apparaat dat de doorsnee consument nodig heeft? In dat geval zou de dip in iPad-verkopen slechts een tijdelijk verschijnsel zijn.

  De iPad heeft nog een lange weg te gaan als desktop vervanger. Hooguit een laptop vervanger, dat is ie nu al voor velen. (Sterk afhankelijk van het soort werk dat je doet)

  Maar wie weet wordt dit beter met de iPad Pro. Ik ben in ieder geval heel erg benieuwd naar dat apparaat. Als de iPad Pro komt hoop ik dat Apple heeft afgekeken van de Surface Pro 3 en continuüm uit windows 10. Of iOS9 toereikend is betwijfel ik.

  logitech helpt je een handje opweg

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Nu alleen nog wachten op @Zakske voor een negatieve draai en @computer space om iOS onderuit te trappen.
  Kom er maar in!:nerd:

 • Profielfoto
  Jeffry

  “Nog niet overtuigd dat de toekomst mobiel is?”

  Niet geheel in ieder geval; ik zie zelden nog mensen werken op hun mobiele device… maar om bij mijzelf te blijven. Ik kom niet verder dan agenda, mail, muziek en een enkele game. Ik heb nog geen presentatie of document op een iDevice gemaakt en een boek of 2 vanaf iBooks gelezen. Kortom bij mij is iPad = vrije tijd.

  En wat ik enorm lastig blijf vinden is dat het ondanks alle clouds en mogelijkheden moeilijk blijft om bestanden, muziek en foto’s op een prettige manier centraal te houden (oftewel beschikbaar op alle devices en met de laatste versie). In mijn eigen workflow komt het er toch nog steeds op neer dat ik achter de main iMac ga zetten om echt dingen te doen (maar misschien is dat maar beter ook).

 • Profielfoto
  IsSidha

  “Nog niet overtuigd dat de toekomst mobiel is?”

  Niet geheel in ieder geval; ik zie zelden nog mensen werken op hun mobiele device…

  Dat is helemaal afhankelijk van… vooral grote bedrijven laten regelmatig de steek vallen.. is het merendeel pas geleden nog overgestapt naar Windows7, sommige overheids instanties betalen zich nog blauw aan support voor XP.. was het bij mijn laatste werkgever al twee jaar mogelijk geweest om alle printers via 1 ipad aan te sturen, maar nee, alles loopt nog steeds nog via terminals, unix en java.. gewoon te triest eigenlijk..

  juist de kleine bedrijven en de zzp’ers lopen hierin voorop..

  maar kijk ook wat waarvoor is gemaakt.. de presentatie maak je op je iMac, nog even snel wat wijzigen doe je weer op je ipad, de presentatie zelf doe je dan natuurlijk vanaf je iphone.. althans, zo lijkt me de meest logische workflow

 • Profielfoto
  iRoyco

  sorry hoor, maar wat is dit nu voor een mijlpaal, wat hebben de verkopen van telefoons nu met windows pc te maken?
  Dus toen er heel veel nokia’s verkocht werden was de toekomst ook al mobiel, want er werden meer 3210’s verkocht dan pc’s?

  Enkel tablets vs PC’s kan ik me iets bij voorstellen, maar dit raakt kant noch wal, er is helemaal niemand die denkt “zo nu heb ik een iPhone 5s, nu kan ik mijn windows based pc wel eruit gooien”

  (bij een iPad ook niet, maar misschien dat er nog 30 hoogbejaarden zijn die nu via iPad hun maandelijkse mail versturen en bankzaken regelen en daarom geen pc meer nodig hebben)

 • Profielfoto
  Thijs.w

  sorry hoor, maar wat is dit nu voor een mijlpaal, wat hebben de verkopen van telefoons nu met windows pc te maken?
  Dus toen er heel veel nokia’s verkocht werden was de toekomst ook al mobiel, want er werden meer 3210’s verkocht dan pc’s?

  Enkel tablets vs PC’s kan ik me iets bij voorstellen, maar dit raakt kant noch wal, er is helemaal niemand die denkt “zo nu heb ik een iPhone 5s, nu kan ik mijn windows based pc wel eruit gooien”

  (bij een iPad ook niet, maar misschien dat er nog 30 hoogbejaarden zijn die nu via iPad hun maandelijkse mail versturen en bankzaken regelen en daarom geen pc meer nodig hebben)

  Als je steeds meer zaken via iPad en iPhone doet i.p.v. via je PC, gaat de PC langer mee neem ik aan. Want ja, als je iets niet of amper gebruikt, is het lastig dat hij kapot gaat.

 • Profielfoto
  polansky

  Tjsonge jonge jonge, deze site wordt echt met de dag triester.

  Gaan we Windows vergelijken met iOS.

  Gezien het feit dat 80% van de mobiele apparaten op Android loopt kun je dus ook zeggen “Android is de toekomst van mobiel”…

  Niet?
  Prima zeg dan ook geen domme dingen als dat iOS de toekomst is ten opzichte van Windows.

  Totaal appels met peren vergelijken dit!
  Een telefoon afzetten tegen een computer. 63% van de omzet die Apple maakt komt van de verkopen van de iPhone. De rest is zo gefragmenteerd dat het eigenlijk peanuts is. Mac OSX heeft een schamel marktaandeel van wereldwijd nog geen 8%. Windows daarentegen 84%. Deze cijfers zijn de afgelopen 8 jaar nauwelijks gewijzigd.

  Het aantal mensen dat een iPad koopt is wederom met 18% gedaald tot nog slechts 10,9 miljoen stuks (was ooit 28 miljoen stuks!). Ik zie daarbij trouwens ook steeds vaker weer mensen gebruik maken van een laptop of notebook in plaats van een iPad. Misschien dat de mogelijkheden van een iPad toch behoorlijk te beperkt zijn voor de meeste mobiele werkers.

  In plaats van een objectieve ‘nieuwssite’ lijkt OMT het laatste jaar steeds meer een fansite te worden voor zwaar gelovige Apple gebruikers.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Da’s niet zo mooie toekomst dan. Tablets zijn volkomen ongeschikt voor mijn soort werk en het enige wat daar verandering in brengt is als … het laptops worden met OSX. iOS gaat het niet redden voor mijn huidige laptop-doeleinden.

  Waarom is het slecht nieuws: omdat Apple nu al op diverse manieren power users het nakijken geeft in de hardware en software. 17″ gestopt, Mac Pro stiefkind, steeds minder aansluitingen, steeds minder user upgradeability, command line tools liggen achter op de gnu set etc. etc.

  Als het gros van de Mac-gebruikers, het gros is nu eenmaal geen power user, een tablet gaat gebruiken wordt de incentive voor Apple om te investeren in power users steeds lager. Apple laat mij en andere power users dan net makkelijk helemaal vallen.

  Het is niet ondenkbaar dat ik dan uiteindelijk een ander platform moet kiezen. Misschien dan toch maar gewoon omscholen naar banketbakker of iets anders waarvoor mijn huidige eisen aan hard- en software irrelevant zijn.

 • Profielfoto
  Unlock32

  Laat me raden, jij bent zeker ook een ‘heavy user”?

 • Profielfoto
  Blackie

  appels en peren… straks wordt de vergelijking nog gemaakt tussen servers en telefoons…

  meldt anders wat meer over hoe achterlijk veel geld Apple verdient…

 • Profielfoto
  polansky

  Dat is helemaal afhankelijk van… vooral grote bedrijven laten regelmatig de steek vallen.. is het merendeel pas geleden nog overgestapt naar Windows7, sommige overheids instanties betalen zich nog blauw aan support voor XP.. was het bij mijn laatste werkgever al twee jaar mogelijk geweest om alle printers via 1 ipad aan te sturen, maar nee, alles loopt nog steeds nog via terminals, unix en java.. gewoon te triest eigenlijk..

  juist de kleine bedrijven en de zzp’ers lopen hierin voorop..

  maar kijk ook wat waarvoor is gemaakt.. de presentatie maak je op je iMac, nog even snel wat wijzigen doe je weer op je ipad, de presentatie zelf doe je dan natuurlijk vanaf je iphone.. althans, zo lijkt me de meest logische workflow

  Makkelijk lullen zo.
  Een ZZP’er heeft vast geen tientallen of zelfs honderden computers te beheren.

  Die heeft vast niet te maken met het feit dat je niet al die honderden computers soms niet in één keer kunt vervangen. Die ZZP’er of hele kleine MKB’er heeft ook niet het probleem dat verschillende afdelingen verschillende type software draaien. Licentiebeheer is als ZZP’er eenvoudig, maar wordt al een stuk lastiger als het gaat over 40 of meer computers.

  Die ZZP’er heeft ook niet het probleem dat er allerlei zaken in een netwerk gescheiden moeten worden zodat de afdeling Marketing niet bij deIinkoopafdeling kan rommelen, of dat de afdeling personeelszaken niet bij de gegevens kan van de R&D afdeling. Of denk je echt dat de receptioniste van een willekeurig middelgroot bedrijf zomaar een kijkje kan nemen in de boekhouding?

  De simplistische gedachte dat bedrijven 1-2-3 zomaar al hun software kunnen upgraden als er een nieuwe versie uit is, die heeft weinig verstand van zaken als het aankomt op ICT beheer.

  Het beheren van een enkele computer met een paar programma’s is eenvoudig, maar hoe groter de organisatie hoe lastiger het ICT beheer wordt en dan moet er inderdaad beleid komen hoe je upgradepaden gaat volgen en welke lijn je moet uitstippelen om je ICT beheersbaar te houden.

  Het is niet een kwestie van een ‘steek laten vallen’, maar helemaal afhankelijk van de complexiteit van het ICT park. Alle radertjes moeten in elkaar blijven passen zodat de bedrijfsvoering gegarandeerd is. Continuïteit is daarbij belangrijker dan de wens van een werknemer die graag een nieuwe computer met nieuw OS heeft of de allerlaatste software wil gebruiken.

 • Profielfoto
  Maikelw

  De iPad is zeker geen desktop vervanger, meer een laptop vervanger gezien deze zich in hetzelfde segment begeven.

  Desktop: Kracht, vaste positie + veel schermruimte
  Laptop: Relatief krachtig, mobiele positie, gematigde schermruimte
  Tablet: Niet zo krachtig, mobiele positie, weinig schermruimte

  Probeer even dreamweaver en cinema 4d te draaien op je iPad. Gaat “a” niet vanwege het OS, maar zelfs als dat in theorie wel zou kunnen zal het vele, vele malen langzamer draaien in vergelijking met een desktop.

  Het kan zijn dat de iPad verkopen ruim boven die van een desktop uitsteken, maar das logisch. Een desktop gaat langer mee, je laat ‘m niet vallen in de trein bijvoorbeeld… Je kunt hem langer upgraden (of moet ik zeggen überhaupt upgraden) en zo kan ik wel even doorgaan.

 • Profielfoto
  knekkie

  Precies wat MaikelW zegt.

  Een Surface Pro 3 doet dit overigens met 2 vingers in zn neus. Het combineert de kracht van een laptop in een hybride tablet vorm factor. je bepaalt zelf in welke modus je werkt het OS past zich daar op aan.

 • Profielfoto
  gipsman

  Gebruik iPad voor:
  alle mails
  alle Safari
  bank&paypal behalve wijziging instellingen en grote bedragen
  airbnb beheer en communicatie
  bloggen
  facetime, skype, gewoon bellen (ook iPhone natuurlijk)
  Pages
  Sturen van apple tv., youtube, movies (bv.Mubi)

  OK toch?

  Gebruik iPad niet voor:
  facturen omdat GrandTotal goed werkt maar er zijn goede iPad alternatieven
  website (geen geschikte iPad app)
  fotobeheer (bv. Photos kan te weinig op iPad)

  Backups van iOS blijven uiteraard ook op macbook lopen.

  Ik ben geen poweruser. Toch lijkt het of consumenten zich meer en meer tevreden stellen met wat een tablet kan terwijl de bedrijfswereld voor z’n core business bij de pc zweert. Haast niemand kan zich onttrekken aan de almacht van windows in de bedrijfswereld, die opgebouwd is in 1990-2000 toen apple op sterven na dood was. Op het werk gebruik je een pc, thuis wel eens een mac/iPad voor de fun.

 • Profielfoto
  KR1275

  Misschien was er meer behoefte aan het vervangen van iPads en iPhones dan van Windows PC.
  Uit dit ‘feit’ een conclusie trekken, lijkt me wat voorbarig.

 • Profielfoto
  Ruwepit

  Tjsonge jonge jonge, deze site wordt echt met de dag triester.

  In plaats van een objectieve ‘nieuwssite’ lijkt OMT het laatste jaar steeds meer een fansite te worden voor zwaar gelovige Apple gebruikers.

  Waarom die zelfpijniging dan nog elke keer. Je blijft keer op keer het toch lezen en daarna het komt het azijnzieken. Donder op dan, maakt het voor ons in ieder geval leesbaarder.

 • Profielfoto
  Spam

  Ruwepit 8 uur geleden
  polansky
  Tjsonge jonge jonge, deze site wordt echt met de dag triester.

  In plaats van een objectieve ‘nieuwssite’ lijkt OMT het laatste jaar steeds meer een fansite te worden voor zwaar gelovige Apple gebruikers.
  Waarom die zelfpijniging dan nog elke keer. Je blijft keer op keer het toch lezen en daarna het komt het azijnzieken. Donder op dan, maakt het voor ons in ieder geval leesbaarder.

  Azijnzieken of niet hij heeft wel een punt. Ik lees met veel plezier OMT maar soms komen er van dit soort Fanboy artikelen voorbij die kant noch wal slaan. De vergelijking hierboven is er ook zo eentje. Dat is helemaal niet nodig. Apple en de community dient zich juist te onthouden van dit soort “wie heeft de grootste” vergelijkingen en gewoon te concentreren op voorbeelden waarom je nu precies apple koopt;

  Mijns inziens is dat kwaliteit. Kwaliteit van hardware, kwaliteit van gebruikers ervaring, kwaliteit van integratie etc etc.

 • Profielfoto
  polansky

  … Je blijft keer op keer het toch lezen en daarna het komt het azijnzieken. Donder op dan, maakt het voor ons in ieder geval leesbaarder.

  Kijk Ruwe Pit,

  Van dit soort opmerkingen zoals jij maakt word ik warm noch koud.
  Het toont alleen wie jijzelf bent, hoe sociaal je bent opgevoed en dat je graag wat haantjesgedrag vertoont.

  Vraag me weleens af of mensen zoals jij, die alleen maar mensen schijnen uit te kunnen schelden, ook dit soort gedrag tegenover hun werkgever, hun vrouw/vriendin, eventuele kinderen en hun familie zouden vertonen als internet niet zo anoniem zou zijn.

 • Profielfoto
  knekkie

  Maar Polansky

  Inhoudelijk. (quotes uit de laatste alinea van Raymon waar hij een terechte vraag stelt)

  Hoe zie jij het dan? Is de iPad idd de toekomst en is iOS9 voldoende toereikend?

  De tablet wordt steeds meer een desktop-vervanger,

  klopt

  …applicaties als Office werken uitstekend op de iPad en Apple sorteert met nieuwe functies als multitasken en verbeterde ondersteuning voor toetsenborden in iOS 9 voor op productievere ervaring…

  Omdat MS deze software voor de iPad maakt. iwork is leuk maar toch…

  Wordt de tablet het enige apparaat dat de doorsnee consument nodig heeft?

  Ik ben benieuwd hoe jij dat ziet Polansky

  In dat geval zou de dip in iPad-verkopen slechts een tijdelijk verschijnsel zijn.

  Laten we het hopen. De iPad liet ooit zien hoe het wel moest. Het is nog steeds een geweldig product. Maar het benut de potentie die het heeft niet. De competitie heeft daar van geleerd en de iPad is vierkant ingehaald. Maar dat zie je niet met Apple oogkleppen op.

 • Profielfoto
  Ruwepit

  Polletje, schelden? Ik scheld nooit maar geef op een duidelijke wijze aan dat ik jou hier nagenoeg altijd negatief zie acteren al altijd over fanboy’s, blinde liefde en andere retoriek zie hebben. Dat valt op en ik zie dat het je wel warm en koud VAB wordt:)

 • Profielfoto
  Ruwepit

  Oja, Polletje. Apple zou 75% van de smartwatch markt in handen hebben. Ik zie je vanzelf in het volgende artikel graag leeglopen

 • Profielfoto
  puccini

  En nu nog even de verkoop van de Mac’s vergelijken met die van M$ PC’s !