Medicijnonderzoek met ResearchKit en iPhone binnenkort realiteit

7 reacties

In maart kondigde Apple ResearchKit aan. Het open source framework dat gemaakt is voor medisch onderzoek met de iPhone en Apple Watch krijgt er waarschijnlijk enkele grote gebruikers bij, farmaceutische bedrijven willen het graag omarmen.

BuzzFeed meldt dat twee grote bedrijven die medicijnen ontwikkelen ResearchKit in willen gaan zetten. Een van de twee heeft het in onderzoek en de ander is er al helemaal uit en gaat ResearchKit gebruiken.

Het Engelse GlaxoSmithKline, maker van veelgebruikte antidepressiva en astmamiddelen, laat weten dat het bijna klaar is met het integreren van ResearchKit in medicijntesten. De komende maanden zullen de eerste proeven met ResearchKit starten. Purdue, een andere farmacie-reus, onderzoekt of ResearchKit een rol kan spelen bij de ontwikkeling van medicijnen.
rk

Goedkoper, maar ook betrouwbaar?

Omdat ResearchKit open source is, kunnen medische organisaties gemakkelijk eigen apps voor onderzoek ontwikkelen. Dat is goedkoper dan het opnemen van proefpersonen in een kliniek. Er kan gebruik gemaakt worden van data uit de Gezondheid-app van iOS en metingen die door de Apple Watch gedaan worden.

Het testen van medicijnen van ResearchKit nog wel wat vragen op. Krijgen deelnemers net zo goed betaald als wanneer ze zich op laten nemen in een kliniek? Wie gaat toezicht houden en ervoor zorgen dat deelnemers hun medicijnen ook echt innemen en worden verzamelde gegevens ook weer beschikbaar gesteld of blijven die bij het farmaceutische bedrijf? Hopelijk volgen antwoorden binnenkort als de eerste medicijnproef van start gaat.

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  iBenshi

  Opmerkelijk dat de bovenste afbeelding helemaal geen iPhone toont;-)

 • Profielfoto
  puccini

  Kunnen de farmaceutische bedrijven nog meer winst gaan maken en wat gebeurt er met de privacy ? Dit zal volgens mij in de huidige vorm nooit worden toegestaan in Nederland/EU!

 • Profielfoto
  Helena Vanaeken

  @puccini je bepaalt zelf wie je data kan zien, al kan apple dit zelf op geen enkel mogelijke manier te weten krijgen. Persoonlijk wil ik gerust meewerken aan die apps om astma, parkinson etcetera op te sporen, al ga ik inderdaad niet meehelpen om die pharmaceuticagiganten onrechtstreeks rijker te maken ;-p

 • Profielfoto
  puccini

  @puccini je bepaalt zelf wie je data kan zien, al kan apple dit zelf op geen enkel mogelijke manier te weten krijgen. Persoonlijk wil ik gerust meewerken aan die apps om astma, parkinson etcetera op te sporen, al ga ik inderdaad niet meehelpen om die pharmaceuticagiganten onrechtstreeks rijker te maken ;-p

  Misschien ben ik een beetje achterdochtig hoor, maar weet jij wat de farmaceutische bedrijven met jou info doen. . . . . . ? neen dus!

 • Profielfoto
  Myquandro

  Ik zou er geen probleem mee hebben om aan dit soort dingen mee te werken. Het lijkt me een goede manier om van een aantal ziektes een beter beeld te krijgen hoe ze ontstaan en wat de symptomen verbeterd/verergerd.

  Het hele privacy aspect vindt ik onzin en speelt voor mij niet. Maakt mij het uit dat Apple of een ander groot bedrijf kan weten dat ik op een bepaald moment in bijvoorbeeld Amsterdam ben geweest, dat weet de NS ook al en de winkel waar ik wat te eten heb gekocht en de bank(en) die de transactie hebben gedaan voor die aankoop, etc. Van die bedrijven hoor ik nooit iets wat erop duid dat zij privacy gevoelige informatie gebruiken om mij mee lastig te vallen, dus waarom zou dat met dit soort dingen anders zijn. Zolang een dief niet weet wanneer ik van huis ben en ik geen reclame ontvang op basis van dergelijke informatie (en zo zijn er nog een paar zaken) zie ik niet in waarom een bedrijf die informatie niet zou mogen opslaan om te gebruiken voor onderzoek of iets dergelijks.

 • Profielfoto
  leavestone

  Niet alleen het testen maar juist ook het gebruik en de effecten van medicijnen zijn hiermee nauwkeurig en meetbaar vast te leggen. Ik denk dat dit een doorbraak kan geven in medicatie gebruik en effect beoordeling.

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Als non-profitorganisaties als bijvoorbeeld het KWF dit gaan gebruiken in het onderzoek dat zij financieren, dan zou het ideaal van Apple om bij te dragen aan de wereldgezondheid, in mijn ogen pas echt verwezelijkt worden. Waarom hoor ik daar zo weinig over?