Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 10 juli 2015

Medicijnonderzoek met ResearchKit en iPhone binnenkort realiteit

In maart kondigde Apple ResearchKit aan. Het open source framework dat gemaakt is voor medisch onderzoek met de iPhone en Apple Watch krijgt er waarschijnlijk enkele grote gebruikers bij, farmaceutische bedrijven willen het graag omarmen.

BuzzFeed meldt dat twee grote bedrijven die medicijnen ontwikkelen ResearchKit in willen gaan zetten. Een van de twee heeft het in onderzoek en de ander is er al helemaal uit en gaat ResearchKit gebruiken.

Het Engelse GlaxoSmithKline, maker van veelgebruikte antidepressiva en astmamiddelen, laat weten dat het bijna klaar is met het integreren van ResearchKit in medicijntesten. De komende maanden zullen de eerste proeven met ResearchKit starten. Purdue, een andere farmacie-reus, onderzoekt of ResearchKit een rol kan spelen bij de ontwikkeling van medicijnen.

Goedkoper, maar ook betrouwbaar?

Omdat ResearchKit open source is, kunnen medische organisaties gemakkelijk eigen apps voor onderzoek ontwikkelen. Dat is goedkoper dan het opnemen van proefpersonen in een kliniek. Er kan gebruik gemaakt worden van data uit de Gezondheid-app van iOS en metingen die door de Apple Watch gedaan worden.

Het testen van medicijnen van ResearchKit nog wel wat vragen op. Krijgen deelnemers net zo goed betaald als wanneer ze zich op laten nemen in een kliniek? Wie gaat toezicht houden en ervoor zorgen dat deelnemers hun medicijnen ook echt innemen en worden verzamelde gegevens ook weer beschikbaar gesteld of blijven die bij het farmaceutische bedrijf? Hopelijk volgen antwoorden binnenkort als de eerste medicijnproef van start gaat.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Medicijnonderzoek met ResearchKit en iPhone binnenkort realiteit
Sluiten