Kwartaalcijfers Q3/2015: 47 miljoen iPhones verkocht

30 reacties

Apple heeft zojuist de cijfers bekend gemaakt van het 3e financiële kwartaal van 2015. De winst bedroeg 10,7 miljard dollar en de omzet was 49,6 miljard dollar. De omzet is hiermee 33% hoger dan vorig jaar. De winst is precies 3 miljard hoger in vergelijking met vorig jaar.

Waar kwam deze winst vandaan? In kwartaal 3 werden 4,8 miljoen Macs en maar liefst 47,5 miljoen iPhones verkocht. Dat is respectievelijk een stijging van 9% en 35% in vergelijking met vorig jaar. De iPad doet het wederom slechter dan vorig jaar met 10,9 miljoen verkochte exemplaren, in hetzelfde kwartaal vorig jaar waren dat er nog 13,2 miljoen. Een daling van 18%.

Hoe goed de Apple Watch het deed, komen we niet precies te weten. Apple maakt geen cijfers bekend van de verkopen van de Apple Watch. Wel zien we dat de categorie ‘Other Services’ een omzetstijging van 49% genereert. Onder deze categorie vallen de Apple TV, Apple Watch, Beats producten, iPod en accessoires.

Opvallend is de groei in China, waar 112% meer omzet is gerealiseerd ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar geleden. Overigens zitten alle gebieden in de wereld in de lift, waarbij de groei in Europa iets groter was dan in Noord- en Zuid-Amerika.

Zoals we vaker zien na recordbrekende kwartaalcijfers en productintroducties van Apple, vertoont de koers van het aandeel AAPL een dip. Na beurs vertoont het aandeel een verlies van 6,7%.

De verkopen van iPhone, iPad en Mac en de totale omzet en winst.
De verkopen van iPhone, iPad en Mac en de totale omzet en winst.

Opvallende punten uit de Q&A:

 • 35% groei in iPhone verkopen is een 3x grotere stijging dan de markt groter wordt.
 • ‘Slechts’ 27% van de bestaande iPhonebezitters hebben geüpgraded naar een iPhone 6 of 6 Plus. Er valt dus nog veel te veroveren voor een toekomstige iPhone
 • iPhone 6 Plus draagt vooral bij aan de groei in China en de rest van Azië, omdat grote schermen daar populair zijn.
 • Apple Watch: verkopen overstijgen de verwachtingen van Apple. De cijfers in ‘overige’ verkleuren, omdat er ook producten onder vallen waarvan de verkoop terugloopt (bijvoorbeeld de iPod).
 • Er zijn na de launch meer Apple Watches verkocht dan iPhones en iPads nadat die voor het eerst op de markt kwamen. Dit met ‘slechts’ 600 verkooppunten. Apple bereid het aantal verkooppunten snel uit en verwacht nog meer vraag naar de Apple Watch met de feestdagen in aantocht.
 • Tim Cook houdt zich nadrukkelijk bezig met ads, zo ook de “if it’s not an iPhone, it’s not an iPhone”.
 • Geografisch zitten grote verschillen of de groei komt uit het veroveren van Androidgebruikers of het winnen van nieuwe smartphonegebruikers.

Reacties

30 reacties
 • Profielfoto
  Helena Vanaeken

  Kan iemand zeggen waar dit stopt?

 • Profielfoto
  Hasoweh

  Man man man, die lachen de ballen uit hun broek in Cupertino.

 • Profielfoto
  wensink

  Het zal ook eens niet haha.

  Kan iemand mij uitleggen wat Gross Margin inhoud?

 • Profielfoto
  knekkie

  Ja idd.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  De groei van “Others” was voor meer dan 100% afkomstig van AppleWatch zei Tim Cook.
  Dus op basis hiervan zou je conclusies kunnen trekken… (mijn conclusie, ca. 50-55% van Others is omzet uit AppleWatch)

 • Profielfoto
  Zakske

  Analisten rekenden op 48,8 miljoen verkochte iPhones en het “whisper number” was 50 miljoen, daarom zie je nu een forse daling van de koers. Dit zijn geen fantastische cijfers… sorry.

 • Profielfoto
  jackybe67

  En het aandeel zakt 8% na beurs. Google wint 11% tov vorig jaar en stijgen 15 %. Gewoon omdat ze niet de target halen wat analisten voorspelden. We leven in een gekke wereld.
  Op Tweakers krijgen we een kop dat de Mac verkoop stokt en dit met een stijging van 9% tov een daling van 10% in pc verkopen.
  De Watch verkopen blazen de andere gewoon uit het water en toch word hier en daar negatief gedaan en spreekt men over een flop.
  Soms lijkt het mij dat er mensen betaald worden om telkens negatief te berichten over Apple.

 • Profielfoto
  Hyrax

  @wensink bruto marge, ofwel hoe groot is het aandeel winst op een product na aftrek van de kosten

 • Profielfoto
  jackybe67

  @Zakske,

  wat een bullshit probeer jij hier te verkopen. Slechte cijfers, my ass.

 • Profielfoto
  Zakske

  @Zakske,

  wat een bullshit probeer jij hier te verkopen. Slechte cijfers, my ass.

  De markt heeft altijd gelijk; als de koers na sluiting van de beurs met bijna 7% daalt zijn dit tegenvallende cijfers, en wat jij ervan vindt interesseert niemand iets.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  @Zakske
  Het gaat om tegenvallende vooruitzichten, dat is de reden dat de koers daalde. Niet de resultaten van dit kwartaal.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Voor Zakske is ‘Bringer of War’ geschreven.
  Zelfs goed nieuws weet deze man nog om te buigen naar iets negatiefs.

  Dit zijn natuurlijk hele normale reacties op de beurs. Niets om je druk over te maken.

  Er is weer een shit-load aan devices door Apple verkocht. ‘At the end’ op de bankrekening is dat toch waar het om draait.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  @jackybe67
  Het is allemaal relatief. De koers was t.o.v. een jaar geleden al behoorlijk gestegen. namelijk van ca. $95 naar $131 voor het sluiten van de beurs vandaag. Daartegenover staat de redelijk lage waardering in algemene zin. Dus, persoonlijk verwacht ik ook een hogere koers. Maar die hoef je niet te verwachten op een moment waarop (relatief) matige vooruitzichten worden gepresenteerd.
  Zie dit als een goed moment aandelen te kopen (als je positief denkt over de toekomst van Apple).
  Warren Buffet zei het: “Be fearful when others are greedy and be greedy when others are fearful” …om het laatste gaat het nu denk ik.:)

  Ben het met je eens dat nieuwssites er vaak ook niets van snappen en onzin vertellen. Ze interpreteren cijfers verkeerd, vergeten een heleboel, etc.

 • Profielfoto
  jackybe67

  @Swiftly,

  het valt gewoon op dat er bij elke kwartaalcijfers het aandeel zakt nabeurs, ook al hebben ze een recordkwartaal. Apple’s voorspellingen kloppen meestal en toch zijn het de voorspellingen van overbetaalde analisten die de waarde van een aandeel bepalen. Ze mogen verkopen wat ze willen, het is nooit genoeg.:-)

 • Profielfoto
  belfortmac

  Dit is inderdaad niet geweldig, Samsung is aan een inhaalrace bezig.
  Dit was vandaag her en der te lezen, sorry voor alle Applefreaks wat nu met een stijve zitten, het is niet anders.:razz:

 • Profielfoto
  jackybe67

  Belforymac,

  De winst van Samsung zakt al 7 kwartalen aan 1 stuk. Daar krijg ik idd een stijve van.:-)

 • Profielfoto
  Verwijderen

  @belfortmac
  Samsung aan een inhaalrace? Laat me niet lachen. De enige manier dat Samsung zijn verkoop verhoogt is de producten gratis weg te geven, wat min of meer gebeurt (ze maken nauwelijks winst op mobieltjes).
  Eerlijk gezegd, eigenlijk maakt het me niet uit naar hoeveel Samsung verkoopt (hoewel, hoe meer hoe beter, want dat zijn allemaal toekomstige iPhone kopers), het gaat mij om het aantal verkochte iPhones. En die stijgen gewoon.

  Een bedrijf wordt niet minder waard omdat een ander bedrijf meer verkoopt. Een bedrijf wordt alleen minder waard als de verkopen dalen (jaar op jaar). En dat is duidelijk niet het geval.

 • Profielfoto
  wensink

  @Hyrax aah zo.. dankje!

 • Profielfoto
  Ome Kor

  $202,8 miljard in kas, laat Apple maar schuiven.

  Samsung zal als belangrijke leverancier van Apple ook wel verdient hebben aan al die verkochte Apple producten. ;-)

 • Profielfoto
  polansky

  Apple Watch: verkopen overstijgen de verwachtingen van Apple. De cijfers in ‘overige’ verkleuren, omdat er ook producten onder vallen waarvan de verkoop terugloopt (bijvoorbeeld de iPod).

  Dit kun je helemaal niet zo stellen.
  ALLE verkoopcijfers van Beats zitten hier voor het eerst in (Omzetcijfers in vergelijk met vorig jaar was dat ±1,1 miljard dollar). Dat zijn dus alle hoofdtelefoons, beats musicdienst en alle andere zaken die Beats verkoopt.

  Je kunt dus helemaal niet stellen dat ‘overige’ verkopen komt door de verkoop van de Apple Watch.

  Dat is dus meer een natte droom van de schrijver van dit artikel, dan een feitelijke conclusie.

 • Profielfoto
  Zakske

  Apple’s voorspellingen kloppen meestal…

  Sorry, maar dat is werkelijk totale onzin.

  Het probleem is juist dat de voorspellingen van Apple nooit kloppen, en dat is al jaren zo. Apple voorspelt standaard een omzet van X, en uiteindelijk blijkt de omzet dan X + 15% te zijn. Dat kun je een paar keer flikken, maar daarna hebben de analisten dat geintje ook wel door. Vervolgens gaan ze eigen voorspellingen doen, en dan kan het gebeuren dat die hoger liggen dan de werkelijke cijfers.

 • Profielfoto
  jackybe67

  @Polansky,

  jou natte droom is om maar blijven te kankeren op de Watch, terwijl jij dat ding nooit gaat dragen. Beetje zielig, vind je niet?

 • Profielfoto
  jackybe67

  Zakske,

  niet tegenstaande blijven het indrukwekkende cijfers. Het enigste verontrustende is de blijvende daling in verkopen van de iPad.

 • Profielfoto
  Zakske

  Niet tegenstaande blijven het indrukwekkende cijfers.

  Dat heb ik toch ook helemaal niet ontkend? Jij legt me woorden in de mond (“slechte cijfers”) die ik nooit heb gebruikt, het enige wat ik gezegd heb is dat het geen fantastische cijfers zijn. De verwachting was 48,8 miljoen verkochte iPhones, en het “whisper number” was 50 miljoen. Dat laatste is een cijfers dat enkel aan grote investeerders en schatrijke figuren wordt meegedeeld. In die context vielen de cijfers dus enigszins tegen.

  Het enigste verontrustende is de blijvende daling in verkopen van de iPad.

  Er zijn nog wel andere verontrustende tendensen, zoals de enorme groei van China (+112%) in de verkoopcijfers van Apple. Niemand weet hoelang dat zo blijft; belangrijke Europese fabrikanten van luxegoederen (LVMH, Rémy Cointreau, Richemont, Audi) hebben al last van de anti-corruptie maatregelen van de Chinese overheid, waardoor de omzet en winst ineens fors terugloopt.

 • Profielfoto
  Hydræ

  De winst bedroeg 10,7 miljard dollar..

  Zie je het al voor je:

 • Profielfoto
  sedikit
 • Profielfoto
  Hermanko

  Met een winst van 10,7 miljard $ zeggen dat het minder goed gaat !
  Wie maakt er zich druk om ? De roddelpers journalisten.

 • Profielfoto
  Ron Luyten

  In ieder geval ben ik na jaren Android elende een gelukkige nieuwe Apple klant met iPhone 6 en iPad. Kwaliteit en betrouwbaarheid van deze overtreft gewoon alles en Apple music is een geweldige ervaring tov deezer en spotify.

 • Profielfoto
  bassbug

  Analisten rekenden op 48,8 miljoen verkochte iPhones en het “whisper number” was 50 miljoen, daarom zie je nu een forse daling van de koers. Dit zijn geen fantastische cijfers… sorry.

  Geen fantastische cijfers?…
  Man, alle telefoon fabrikanten komen klaar van dit soort aantallen.

  Mag ik weten wat voor fantastisch bedrag op je bankrekening staat? Kan ik even oordelen of je goed genoeg boert of niet…

 • Profielfoto
  Thijs.w

  In ieder geval ben ik na jaren Android elende een gelukkige nieuwe Apple klant met iPhone 6 en iPad. Kwaliteit en betrouwbaarheid van deze overtreft gewoon alles en Apple music is een geweldige ervaring tov deezer en spotify.

  Kijk, iemand die hetzelfde heeft meegemaakt! Gelukkig heb ik altijd een iPad gehad, want een tablet van een ander merk is 100% niks. Helaas heb ik wel voordat ik een 5c kocht, twee Android toestellen moeten gebruiken. Ik had gedacht dat een groot besturingssysteem zoals Android goed zou werken, maar niet dus. Gelukkig iOS wel.:razz:

  “If it’s not an iPhone, it’s not an iPhone.”

  Ik snap trouwens niet dat iedereen zo negatief doet over deze cijfers. Het zijn vooruitgangen, m.u.v. de iPad. Maar dat laatste vind ik ook niet zo gek.. Een iPhone heb je elke dag in je zak, tas etc. dus die verslijt veel eerder dan een iPad denk ik zo.. Een iPad ligt over het algemeen vaak thuis in het kastje of op het bureau.