Jan David Hanrath
Jan David Hanrath Nieuws 21 juli 2015

Kwartaalcijfers Q3/2015: 47 miljoen iPhones verkocht

Apple heeft zojuist de cijfers bekend gemaakt van het 3e financiële kwartaal van 2015. De winst bedroeg 10,7 miljard dollar en de omzet was 49,6 miljard dollar. De omzet is hiermee 33% hoger dan vorig jaar. De winst is precies 3 miljard hoger in vergelijking met vorig jaar.

Waar kwam deze winst vandaan? In kwartaal 3 werden 4,8 miljoen Macs en maar liefst 47,5 miljoen iPhones verkocht. Dat is respectievelijk een stijging van 9% en 35% in vergelijking met vorig jaar. De iPad doet het wederom slechter dan vorig jaar met 10,9 miljoen verkochte exemplaren, in hetzelfde kwartaal vorig jaar waren dat er nog 13,2 miljoen. Een daling van 18%.

Hoe goed de Apple Watch het deed, komen we niet precies te weten. Apple maakt geen cijfers bekend van de verkopen van de Apple Watch. Wel zien we dat de categorie ‘Other Services’ een omzetstijging van 49% genereert. Onder deze categorie vallen de Apple TV, Apple Watch, Beats producten, iPod en accessoires.

Opvallend is de groei in China, waar 112% meer omzet is gerealiseerd ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar geleden. Overigens zitten alle gebieden in de wereld in de lift, waarbij de groei in Europa iets groter was dan in Noord- en Zuid-Amerika.

Zoals we vaker zien na recordbrekende kwartaalcijfers en productintroducties van Apple, vertoont de koers van het aandeel AAPL een dip. Na beurs vertoont het aandeel een verlies van 6,7%.

De verkopen van iPhone, iPad en Mac en de totale omzet en winst.

Opvallende punten uit de Q&A:

  • 35% groei in iPhone verkopen is een 3x grotere stijging dan de markt groter wordt.
  • ‘Slechts’ 27% van de bestaande iPhonebezitters hebben geüpgraded naar een iPhone 6 of 6 Plus. Er valt dus nog veel te veroveren voor een toekomstige iPhone
  • iPhone 6 Plus draagt vooral bij aan de groei in China en de rest van Azië, omdat grote schermen daar populair zijn.
  • Apple Watch: verkopen overstijgen de verwachtingen van Apple. De cijfers in ‘overige’ verkleuren, omdat er ook producten onder vallen waarvan de verkoop terugloopt (bijvoorbeeld de iPod).
  • Er zijn na de launch meer Apple Watches verkocht dan iPhones en iPads nadat die voor het eerst op de markt kwamen. Dit met ‘slechts’ 600 verkooppunten. Apple bereid het aantal verkooppunten snel uit en verwacht nog meer vraag naar de Apple Watch met de feestdagen in aantocht.
  • Tim Cook houdt zich nadrukkelijk bezig met ads, zo ook de “if it’s not an iPhone, it’s not an iPhone”.
  • Geografisch zitten grote verschillen of de groei komt uit het veroveren van Androidgebruikers of het winnen van nieuwe smartphonegebruikers.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kwartaalcijfers Q3/2015: 47 miljoen iPhones verkocht
Sluiten