iOS 9: ook Apple Maps wordt proactief

Door: Raymon Mens - 17 reacties

Met iOS 9 focust Apple op het proactief presenteren van informatie die je nodig hebt door onder andere te voorspellen welke app je gaat openen. Zo zijn er Siri-suggesties in Spotlight, maar daar blijft het niet bij. Ook Apple Maps gaat reizen voorspellen.

Dat ontdekte een Reddit-gebruiker. Zodra hij in zijn auto stapte, verscheen een route naar zijn werk, huis of sportschool op het lockscreen. Apple Maps kan met iOS 9 detecteren wanneer een iPhone met een auto is verbonden en voorspellen waar je naartoe wil.

In het topic op Reddit zeggen meerdere gebruikers proactieve routes te zien. “Op zaterdagavond kreeg ik automatisch de route naar de bar waar ik meestal naartoe ga”, post een iOS 9-betatester. Maps maakt ook een inschatting van de verkeerssituatie en leidt je indien nodig om afsluitingen en files heen.

Om de voorspellingen te doen wordt gebruik gemaakt van de functie recente locaties, die sinds iOS 7 aanwezig is. Aan de hand van de Bluetooth-verbinding weet iOS of je in je auto plaatsneemt. Een autoradio met CarPlay is niet nodig, een carkit of gewone autoradio met Bluetooth voldoet om iOS 9 te laten uitvogelen wanneer je in de auto zit.
maps-proactive-route
Zit je hier niet op te wachten? Dan voldoet het uitschakelen van recente locaties via het menu: Instellingen → Privacy → Locatievoorzieningen → Systeem → Veelbezochte locaties.

Reacties

17 reacties
 • Profielfoto
  Qapla

  Een beetje zoals google now dus, hopelijk wordt deze net zo goed.

 • Profielfoto
  Kuin

  Maar de vraag is: Heb je ĂĽberhaupt een routebeschrijving nodig naar “de bar waar je iedere zaterdag naar toe gaat”?

 • Profielfoto
  Zybbor

  Misschien voor de terugweg;-)

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Dat vraag ik me ook af @Kuin. Op zich is het handig als er wegwerkzaamheden of files zijn en Maps je er omheen kan sturen.

 • Profielfoto
  Thomas De Lange

  @snowoms ik hoop dat het beter wordt dan Google
  @kuin misschien tonen apple maps dan hoe hard je mag?/file informatie

 • Profielfoto
  knekkie

  Ook voor bekende locaties is het handig natuurlijk als je een melding krijgt dat je nu moet vertrekken in verband met drukte op de weg of vertragingen op het spoor. Als je smartphone je agenda’s kent en weet wat de status is van je vervoersmiddelen en hun omstandigheden scheelt dat onnodige verrassingen.

  Voorheen ging dat natuurlijk ook goed. Dan hield je zelf rekening met eerder vertrekken. Alleen kan dat nu met logica er achter. Aangevuld met info die je zelf niet kan weten.

  Voor iOS iets nieuws. Voor Windows Phone en Android gebruikers al redelijk gewoon.

  Super handig kan ik je zeggen.

 • Profielfoto
  Zakske

  @snowoms ik hoop dat het beter wordt dan Google

  Dat kan enkel als Apple hun strenge eisen qua privacy versoepelt, en Apple Maps data uit bijvoorbeeld je agenda en mail kan plukken. Probleem is alleen dat Tim Cook dan niet meer af kan geven op Google, want dan doet Apple exact hetzelfde.

 • Profielfoto
  NoPlasticPhones

  Dat kan enkel als Apple hun strenge eisen qua privacy versoepelt, en Apple Maps data uit bijvoorbeeld je agenda en mail kan plukken.

  Dat Apple dat nu nog niet dan? Wanneer iemand me een e-mail stuurt met daarin een zin zoals “We spreken donderdag om 17:00u af aan het zwembad” dan biedt iOS aan om die afspraak automatisch in m’n agenda te zetten. Helaas is iOS nog niet slim genoeg om te weten naar welk zwembad ik vaak ga, en dat dit waarschijnlijk datzelfde bad is. Maar het is wel een bewijs dat ze wel degelijk je mails “lezen.” Dat doet Google ook, maar Apple houdt eraan vast dat die data niet naar adverteerders of iemand anders gaat. Althans, ik dacht dat dat het stokpaardje van Tim Cook was.

 • Profielfoto
  Jurr

  Werkt tot nu toe wel redelijk. Soms geeft Maps bij mij nog een verkeerde bestemming aan maar dit zou steeds beter moeten gaan werken naarmate je het langer gebruikt. Handig dat Maps aangeeft hoe lang je reistijd is en of er extra drukte is ja/nee.

  @Zaskske

  Is het niet zo dat Google deze info voor advertenties gebruikt/verkoopt aan externe partijen en Apple deze info wel gebruikt maar puur en alleen voor de toepassing van dit soort functies?

 • Profielfoto
  Sausje

  Hier komt hij sinds een paar dagen ook naar boven. Ik vind het wel grappig, al weet ik ook wel dat het tijdens de vakantieweken niet extra druk zal zijn onderweg.

  Voor wat betreft privacy. Enerzijds gaat het inderdaad koppelen van jou data aan de wensen van adverteerders. Aan de andere kant heb ik tijdens de laatste keynote ook wel een aantal keer gehoord dat gegevens op het device blijven. Dat is dan wel weer een interessant vraagstuk.

 • Profielfoto
  voor een apple en een ei

  @Kuin Wie gaat er nou met de auto naar een bar? Dan kun je niks drinken… En hij zal wel niet kunnen detecteren of je op de fiets zit.

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Fiets zit? Fietsen bestaat niet in Amerika, dan wordt je te dun.
  Zie planner in Apple Maps, je hebt alleen auto of lopen.

 • Profielfoto
  Qapla

  @snowoms ik hoop dat het beter wordt dan Google

  Ik denk niet dat we daar op moeten hopen, ik weet uit ervaring dat Google Now echt erg goed werkt en mij altijd de juiste info toont.
  Wel geloof ik dat Apple het uiteindelijk zal kunnen evenaren, maar wellicht niet vanaf de eerste keer.

 • Profielfoto
  Rickje

  Voorheen ging dat natuurlijk ook goed. Dan hield je zelf rekening met eerder vertrekken. Alleen kan dat nu met logica er achter. Aangevuld met info die je zelf niet kan weten.

  Ik kan ook zelf vooraf checken waar wel en waar niet files staan. Niks voor mij, hoe leuk de techniek ook is, ik wil niet voor ieder ditje of datje technologisch door me telefoon of dienst worden geholpen. Bah zeg.

 • Profielfoto
  sjoerd_visscher

  Als je geen beta software wilt installeren: de Apple Maps glance op de Apple Watch doet het nu ook al.

 • Profielfoto
  ray-

  en binnen 5 jaar beschikbaar in de benelux

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Ik zit niet zo te wachten op goedbedoelde proactiviteit. Kost meer tijd om de missers te hersyellen. Zullen we eerst gewoon adresgegevens goed in een afspraak opnemen? Gaat lang niet altijd goed. Of mail en berichten per contactpetsoon weergeven? Daar heb je wat aan.