HomeKit laat op zich wachten en dat heeft een goede reden

17 reacties

Als er een Apple-dienst is die nog niet echt van de grond is gekomen, dan is het wel HomeKit. Apple’s centrale systeem voor een slim huis werd al in 2014 aangekondigd, maar er is nog weinig hardware voor beschikbaar. Waarom duurt het toch zo lang?

De reden is simpel: Apple wil het goed doen. Bestaande smart home-apparaten moeten voorzien worden van door Apple goedgekeurde chips en firmware. Dat is niet onnodig obsessief, maar bittere noodzaak.

Internet of things is 100% lek

HP deed onderzoek naar de beveiliging van connected home-apparaten. Conclusie: alle apparaten waren zo lek als een mandje. Het was mogelijk om onbeperkt inlogpogingen te doen, gegevens werden niet versleuteld en apparaten stonden simpele wachtwoorden toe. Per systeem werden gemiddeld 20 zwakheden gevonden.

Een connected slot dat virtueel open te breken is of een beveiligings­camera die beelden onversleuteld verstuurt. Geen prettige gedachte in je eigen huis.
iot-lek-001

Apple stelt strengere eisen

Fabrikanten die met HomeKit aan de slag willen, moeten hun apparaten door Apple goed laten keuren om het stempel Works with Apple HomeKit te halen. Aanvankelijk waren de eisen niet zo streng en kon bestaande hardware met minimale aanpassingen goedkeuren worden, maar Apple heeft zich bedacht.

De iPhone-maker had serieuze zorgen over de beveiliging en heeft de eisen aangescherpt. Hardware moet nu door Apple goedgekeurde chips en firmware gebruiken. Bovendien test Apple alle apparaten voordat deze het HomeKit-stempel krijgen. Dit had tot gevolg dat veel fabrikanten hun hardware en software moesten herzien, weet de Britse nieuwssite The Information. De meeste fabrikanten zijn hiermee akkoord gegaan omdat HomeKit goede vooruitzichten biedt.
hue-homekit-1x9

iOS 9 en verder

Tijdens WWDC 2015 werd maar kort bij HomeKit stilgestaan. Apple kondigde ondersteuning voor sensoren, rolluiken en thermostaten aan, maar een Home-app voor iOS verscheen nog niet. Momenteel ondersteunen 5 fabrikanten HomeKit officieel, later volgt Philips Hue.

Het is nog even wachten op nieuwe smart home-producten die met HomeKit werken. Je kunt er echter gerust op zijn dat de producten die uitkomen goed beveiligd zijn en dat onderstaande commercial geen werkelijkheid wordt.

Reacties

17 reacties
 • Profielfoto
  pimmink

  Goede reden? Hadden ze het nog niet uit moeten brengen?

 • Profielfoto
  Helena Vanaeken

  iPimmink, misschien dat ze zo al iedereen op de hoogte wouden brengen zodat de third-party’s er ook al konden aan werken

 • Profielfoto
  KR1275

  Misschien is de reden wel gewoon dat de markt niet op dit soort onzinnige handigheidjes zit te wachten…

 • Profielfoto
  spacefreek

  Misschien is de reden wel gewoon dat de markt niet op dit soort onzinnige handigheidjes zit te wachten…

  Ik vind het anders de grootste onzin dat je al jaren een auto van afstand kunt openen, ramen elektrisch kunt bedienen en nu zelfs vanaf je iPhone op afstand kunt laten opwarmen/afkoelen voor vertrek, maar, zodra je weer thuis bent, weer een sleutel in de deur moet doen, voor lampen naar een switch aan de muur moet lopen en een zoveelste afstandsbediening hebt voor de zonwering.

  Als dat nou allemaal vanaf de iPhone kan, afgesloten door touch ID, dan kan ik vanaf m’n werk de zonwering omhoog doen als het ineens gaat stormen, of de dimmer v/h licht vanuit bed opvoeren om relaxt wakker te worden. Kom maar door met de techniek hoor! Ik (noem me de markt?) wil wel in m’n eigen huis investeren hoor!

 • Profielfoto
  Saaihead

  Ik zit er ook wel op te wachten hoor. Maar dan wel via 1 systeem, ik denk dat Homekit best nog wel eens een succes kan worden. (als er genoeg fabrikanten aansluiten) Denk dat het ook een slimme zet is dat ze er voor zorgen dat de basis veilig is. Ze maken het wel weer een gesloten protocol hierdoor, maar in dit geval ben ik het daar wel mee eens.

 • Profielfoto
  Zakske

  Als dat nou allemaal vanaf de iPhone kan, afgesloten door touch ID, dan kan ik vanaf m’n werk de zonwering omhoog doen als het ineens gaat stormen, of de dimmer v/h licht vanuit bed opvoeren om relaxt wakker te worden.

  Het probleem is dat alles wat je nu beschrijft helemaal niets met “slim” te maken heeft, je gebruikt enkel een smartphone om erg banale dingen uit te voeren.

  Echt slim wordt het pas als de zonwering weet dat het gaat stormen en automatisch omhoog gaat, of het huis weet dat je wakker bent en daarom langzaam het licht aanpast.

  Vervolgens wordt er een kop koffie voor je gezet, de douche staat op de temperatuur die jij fijn vindt en de airco in je auto gaat op stand 9000 omdat het de afgelopen nacht 18 graden heeft gevroren en op de ruiten zit er een dikke laag ijs. Als je de deur uitgaat wordt het huis afgesloten en worden het alarmsysteem en de camerabewaking ingeschakeld. Als er een file is op de weg naar je bestemming wordt je daarvan op de hoogte gebracht, en er wordt meteen een andere route voorgesteld.

  Dat is slim, alles waar nu over wordt gesproken is gewoon onzin. Een app op je iPhone om je auto mee te openen is bullshit. Het kost je veel meer tijd om het via een app te doen dan met een simpele sleutel.

 • Profielfoto
  spacefreek

  Uiteraard zakske, dat is zeker een logisch vervolg!

  Maar om zoiets überhaupt te kunnen bereiken hebben alle componenten (van zonwering tot auto) in ieder geval een verbinding met de buitenwereld nodig (en mij, je wilt immers dergelijke slimme services altijd nog kunnen overrulen). Het liefst natuurlijk via 1 ‘afstandbediening’ die dit soort slimme info (services) & banale info (mijn input) kan doorgeven. Een iPhone leent zich daar bij uitstek voor (altijd bij me, altijd verbonden met mij (banaal) en internet (slimmere services)). Dat is iets wat dit – in jouw ogen? – banale platform (Homekit) juist precies in de toekomst tot een echt slim platform KAN maken, omdat het alle benodigde infrastructuur omvat, dat zie ik tot nu toe nergens terug met alle losse ‘eilandjes’ en appjes..

  Ohh en als ik m’n auto alleen nog maar met een iPhone kan openen: prima, duurt gok ik 3-5 seconden langer, maar ik heb nooit meer een sleutel bij me (scheelt weer) en niemand komt m’n auto in met een gestolen sleutel (of signaaldiefstal) vanwege touch ID: I’ll take that any day!

 • Profielfoto
  MEEUW

  Als de licens net zo goed gaat als bij thunderbolt, dan gaat dit nog heeeel lang duren:D

 • Profielfoto
  Sensas06

  Spacefreak heeft echt wel een punt.

  Je doet boodschappen, komt bij je auto met volle armen, veegt je been onder de bumper door en de kofferbak opent. Je kan zo in 1x je boodschappen in de auto leggen. Thuisgekomen haal je de boodschappen uit de kofferbak en al je meer dan 5 meter bij je auto vandaan bent sluit de kofferbak automatisch, en gaat de auto op slot.

  Nu kom je bij de voordeur aan en moet je de boodschappen op de grond zetten en je sleutel zoeken en dan de deur openen. Dat kan dus veel makkelijker met een voorkeurslot aangesloten op homekit, dan gaat de deur vanzelf van slot als je 2 meter voor de deur bent en springt 5 cm open omdat hij weet dat je buiten bent. Je loopt moeiteloos naar binnen …

  Als je daarna naar buiten gaat om naar je moeder te gaan, trek je de deur dicht en deze springt op het nachtslot omdat hij weet dat er niemand meer in huis is …

  Helaas komen je schoonouders een uurtje eerder en ben je nog bij je moeder, je stuurt ze snel een tijdelijk toegangscode voor op hun iphone en ze kunnen een uur lang bij je naar binnen. Tegen die tijd ben je weer thuis en werkt het voordeur slot niet meer op hun telefoon.

  Dat is slimme techniek, mogelijk met NFC en Homekit

  Of met dit voordeur slot: http://www.kwikset.com/kevo/default.aspx#.VadxA3gbqBU

 • Profielfoto
  polansky

  Zoals met alles…
  Apple bedenkt de beste (technische) oplossing, maar pakt er straks toch weer naast.

  Eigenlijk is Apple in vrijwel niets echt succesvol als je het in absolute aantallen bekijkt. Dat is overigens wat anders dan de beste oplossing voor een probleem hebben, of de fijnste bediening, om de Apple gelovigen weer wat gerust te stellen.

  Een Microsoft, Google, of Facebook loopt uiteindelijk weg met het idee omdat zij komen met de meest betaalbare oplossing. Voor zowel producent als consument.

  De meeste mensen geven helemaal niets meer om hun privacy. Of dat dom is of niet, en of die gegevens toch al niet op straat liggen, laat ik hier in het midden.

 • Profielfoto
  Buzz

  Eigenlijk is Apple in vrijwel niets echt succesvol als je het in absolute aantallen bekijkt.

  Hahaha, je doet me weer lachen, Polansky!

 • Profielfoto
  streeff

  Ik ben nogal een opensource-mens, maar hiermee legt Apple wel een vinger op een zere plek. Als iedere koelkast bij wijze van spreke een complete Linux-installatie herbergt zit je huis snel vol met potentiele gevaren. Een goed IOT-systeem zou default alles dicht moeten zetten, en alleen op verzoek van de dev. beetje bij beetje toegankelijk moeten worden, en niet andersom.

 • Profielfoto
  nervus

  @streeff: persoonlijk zou ik ook eerder FreeBSD in mijn koelkast willen zien. Is een veel veiliger distributie ;)

 • Profielfoto
  polansky

  Jij mij ook Buzz_D.

  De echte fanboy zoals jij kan de waarheid altijd maar moeilijk verteren.

 • Profielfoto
  Zakske

  Zonder een open standaard die door elke fabrikant van huishoudelijke apparatuur voor weinig geld kan worden gebruikt denk ik niet dat dit “slimme” gedoe een succes wordt. Ik zit in ieder geval niet te wachten op een toekomst waarin het ene apparaat enkel met Apple werkt, het andere met Google en weer een ander met Microsoft.

 • Profielfoto
  csteelooper

  HomeKit mag dan een gesloten (eco)systeem zijn, dat wil nog niet zeggen dat de achterliggende standaarden niet compatible zijn. In de Apple-wereld heet mDNS ook Bonjour (en voorheen Rendezvous), maar feitelijk heeft ook zo’n beetje elke respectabele Linux-distro een mDNS-responder. Zodoende zou elke Linux-distro met Bonjour-printers kunnen werken (nu zo’n 99% van alle netwerkprinters) zonder verdere configuratie. Zelfs Android kan en mag het gebruiken, alleen gebeurt dat native nog niet. Dat geldt voor wel meer van de door Apple ontwikkelde technologieën. Ze zijn (goeddeels) door Apple ontwikkeld, krijgen een mooie friendly name zoals AirPlay, Bonjour, etc. maar werken feitelijk nog steeds met achterliggende standaarden die werkelijk door iedereen gebruikt kunnen worden en ook mogen worden (met om de een of andere reden een uitzondering voor AirPlay Video — audio mag gewoon worden gebruikt).
  Bovendien: als het een beetje gaat zoals bij AirPrint (eigenlijk een uitbreiding van Bonjour) dan zul je zien dat Apple straks een enórme hoeveelheid fabrikanten achter zich schaart. Je kunt het je tegenwoordig zo gek niet voorstellen of de netwerkprinter ondersteunt AirPrint. En dát die printer AirPrint ondersteunt, sluit ondersteuning voor LPR/LPD, DirectPrint, etc. (dus ondersteuning voor diensten met gelijkaardige functies van andere fabrikanten/systemen) niet uit.

  Waar wil ik heen? Simpel. Het feit dat een device met de technieken van Apple werkt, staat een goede werking in combinatie met Linux, Windows (Phone) en Android niet in de weg. Of in ieder geval is dat niet per definitie zo.

 • Profielfoto
  Buzz

  Jij mij ook Buzz_D.

  De echte fanboy zoals jij kan de waarheid altijd maar moeilijk verteren.

  Sterk argument hoor.