Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 15 juli 2015

HomeKit laat op zich wachten en dat heeft een goede reden

Als er een Apple-dienst is die nog niet echt van de grond is gekomen, dan is het wel HomeKit. Apple’s centrale systeem voor een slim huis werd al in 2014 aangekondigd, maar er is nog weinig hardware voor beschikbaar. Waarom duurt het toch zo lang?

De reden is simpel: Apple wil het goed doen. Bestaande smart home-apparaten moeten voorzien worden van door Apple goedgekeurde chips en firmware. Dat is niet onnodig obsessief, maar bittere noodzaak.

Internet of things is 100% lek

HP deed onderzoek naar de beveiliging van connected home-apparaten. Conclusie: alle apparaten waren zo lek als een mandje. Het was mogelijk om onbeperkt inlogpogingen te doen, gegevens werden niet versleuteld en apparaten stonden simpele wachtwoorden toe. Per systeem werden gemiddeld 20 zwakheden gevonden.

Een connected slot dat virtueel open te breken is of een beveiligings­camera die beelden onversleuteld verstuurt. Geen prettige gedachte in je eigen huis.

Apple stelt strengere eisen

Fabrikanten die met HomeKit aan de slag willen, moeten hun apparaten door Apple goed laten keuren om het stempel Works with Apple HomeKit te halen. Aanvankelijk waren de eisen niet zo streng en kon bestaande hardware met minimale aanpassingen goedkeuren worden, maar Apple heeft zich bedacht.

De iPhone-maker had serieuze zorgen over de beveiliging en heeft de eisen aangescherpt. Hardware moet nu door Apple goedgekeurde chips en firmware gebruiken. Bovendien test Apple alle apparaten voordat deze het HomeKit-stempel krijgen. Dit had tot gevolg dat veel fabrikanten hun hardware en software moesten herzien, weet de Britse nieuwssite The Information. De meeste fabrikanten zijn hiermee akkoord gegaan omdat HomeKit goede vooruitzichten biedt.

iOS 9 en verder

Tijdens WWDC 2015 werd maar kort bij HomeKit stilgestaan. Apple kondigde ondersteuning voor sensoren, rolluiken en thermostaten aan, maar een Home-app voor iOS verscheen nog niet. Momenteel ondersteunen 5 fabrikanten HomeKit officieel, later volgt Philips Hue.

Het is nog even wachten op nieuwe smart home-producten die met HomeKit werken. Je kunt er echter gerust op zijn dat de producten die uitkomen goed beveiligd zijn en dat onderstaande commercial geen werkelijkheid wordt.

Reageer op artikel:
HomeKit laat op zich wachten en dat heeft een goede reden
Sluiten