Grieken afgesloten van iTunes en iCloud

53 reacties

Inwoners van Griekenland hebben momenteel niet alleen te kampen met haperende pin­automaten, ook in cyberspace is de crisis voelbaar. Na het donderende ‘nee’ van zondagavond weren de iTunes Music Store, de App Store en iCloud nu Griekse betalingen.

De ingevoerde kapitaal­controles moeten voor­komen dat geld het land uitstroomt. Gezien Apple een buitenlandse onderneming is, worden alle betalingen geweigerd. Zelfs apps van 99 cent kunnen niet meer aangeschaft worden, weet Buzzfeed te melden.

Door de blokkade is het ook niet meer mogelijk om iPhones te activeren en iCloud-abonnementen te verlengen. Sommige gebruikers melden zelfs dat het updaten van apps die al aangeschaft zijn ook onmogelijk is geworden.
CI0irz3UcAAzXCB.jpg-large
Alle online betaal- en abonnementsdiensten zijn getroffen door de kapitaalcontroles. PayPal heeft in afwachting van de ontwikkelingen in het Zuid-Europese land de mogelijkheid om te betalen met Griekse creditcards en bankpassen geblokkeerd. Apple wilde niet reageren, maar PayPal liet het volgende weten:

We are carefully monitoring the situation in Greece and progress of negotiations between the Greek government and its lenders.

Due to the recent decisions of the Greek authorities on capital controls, funding of PayPal wallet from Greek bank accounts, as well as cross-border transactions funded by any cards or bank accounts are currently not available

Dinsdag vindt er een speciale Eurotop over Griekenland plaats, maar of de eurolanden met een nieuw voorstel komen is onduidelijk.

Reacties

53 reacties
 • Profielfoto
  SunKeeper

  Binnenkort maar over op ruilhandel? Alleen is dat lastig als je nieuwe content uit het buitenland moet hebben…;!

 • Profielfoto
  wouter57

  Zo zie je maar weer hoe corruptie en graaien door de Griekse overheid een land kan breken. Zo las ik in de krant dat er pensioenen werden uitbetaald aan mensen die al 10 jaar dood waren.

 • Profielfoto
  FreBo

  Dat ze Griekenland zo rap mogelijk dumpen want die zijn maar op 1 ding uit. Hun schulden kwijtschelden dat moet volgens hen. Straks trekken ze heel Europa mee.

 • Profielfoto
  Reschram

  Schandalig. Politiek faalt, Bank faalt, Apple faalt. Waarom geen limiet toestaan van zeg 50 euro per maand? Oplossingen zijn mogelijk als de wil er maar is.

 • Profielfoto
  IsSidha

  Schandalig. Politiek faalt, Bank faalt, Apple faalt. Waarom geen limiet toestaan van zeg 50 euro per maand? Oplossingen zijn mogelijk als de wil er maar is.

  Beter maar eens de klas economie volgen.. geld uitvoeren vanuit Griekenland is nu geblokkeerd.. dit om zoveel mogelijk kapitaal binnen Griekenland te houden voordat al het geld naar het buitenland verdwijnt..

  Hoezo is Apple hierin falend dan???

 • Profielfoto
  Maurice

  Ik ga over een week 3 weken op vakantie. En als ik dan apps wil kopen, heb ik er dan ook last van als ik bijvoorbeeld op een Grieks wifi netwerk zit…?
  Gewoon een Nederlands iTunes account.

 • Profielfoto
  Usain

  Dat ze Griekenland zo rap mogelijk dumpen want die zijn maar op 1 ding uit. Hun schulden kwijtschelden dat moet volgens hen. Straks trekken ze heel Europa mee.

  Portugal zal snel volgen.

 • Profielfoto
  Balsjer

  Dat ze Griekenland zo rap mogelijk dumpen want die zijn maar op 1 ding uit. Hun schulden kwijtschelden dat moet volgens hen. Straks trekken ze heel Europa mee.

  Portugal zal snel volgen.

  en daarna Spanje?

 • Profielfoto
  puccini

  Ik ga over een week 3 weken op vakantie. En als ik dan apps wil kopen, heb ik er dan ook last van als ik bijvoorbeeld op een Grieks wifi netwerk zit…?
  Gewoon een Nederlands iTunes account.

  Dan koop je de apps toch voordat je weggaat of je wacht met kopen tot die vakantie weer over is.

 • Profielfoto
  Maurice

  Dan koop je de apps toch voordat je weggaat of je wacht met kopen tot die vakantie weer over is.

  Nou…, dat is geen antwoordt op mijn vraag;-)
  Geldt dit ook voor Nederlandse iTunes accounts..?

 • Profielfoto
  Shmoo

  Zullen de Macs volgende maand wel weer duurder worden in Europa om die centjes en het verlies van de euro te compenseren.

 • Profielfoto
  Reschram

  @IsSidha Ik vind dat Apple faalt doordat haar klanten in Griekenland de dupe zijn. het minste wat ze kunnen doen is een reactie geven of een statement maken of een oproep doen richting politiek en bankwezen. Zoals ik al zei: Naar mijn mening is een oplossing mogelijk als daar bereidheid toe is door de betrokken partijen.

 • Profielfoto
  csteelooper

  Dat ze Griekenland zo rap mogelijk dumpen want die zijn maar op 1 ding uit. Hun schulden kwijtschelden dat moet volgens hen. Straks trekken ze heel Europa mee.

  Portugal zal snel volgen.

  Tja, als je het stoelt op het ongelooflijk grote aantal stakingen binnen het land, kan ik je eigenlijk alleen maar gelijk geven. Anderzijds is de Portugese politiek wel bereid om naar Europa te luisteren. Dus waar in Griekenland zowel de politiek áls de bevolking niet willen wat Europa wil, is het in Portugal zo dat er eigenlijk juist bij de bevolking gebrek aan wil is. Althans bij hen die er eigenlijk niet veel verstand van hebben.
  Dat gezegd hebbende kun je het ook voorstellen (hoop ik) waarom de bevolking niet wil of veel moeite heeft: Europa legt (terecht) erg zware eisen/voorstellen op, waar met name de arme bevolking last van heeft. Alleen is het in Portugal nogmaals niet de (hele) politiek die dan tegen gaat werken. Zij zijn wel degelijk constructief in gesprek met Europa, en dat kun je van Syriza in Griekenland nou niet bepaald zeggen. En laat hén nou net het land regeren…

  Dan koop je de apps toch voordat je weggaat of je wacht met kopen tot die vakantie weer over is.

  Nou…, dat is geen antwoordt op mijn vraag;-)
  Geldt dit ook voor Nederlandse iTunes accounts..?

  In principe niet, althans niet zolang er geen Grieks betaalmiddel (lees: creditcard) aan hangt.

 • Profielfoto
  Nick Seamore

  Nou…, dat is geen antwoordt op mijn vraag;-)
  Geldt dit ook voor Nederlandse iTunes accounts..?

  Nee.

 • Profielfoto
  Maurice

  Oke, mooi!

 • Profielfoto
  Imade

  Dat ze Griekenland zo rap mogelijk dumpen want die zijn maar op 1 ding uit. Hun schulden kwijtschelden dat moet volgens hen. Straks trekken ze heel Europa mee.

  U zit er best goed naast omdat het volgende;

  1) De Grieken al 5 jaar keihard bezuinigen, sinds 2010 is de Trojka aan de macht in Griekenland. Deze heeft Griekenland al 5 jaar keihard Laten bezuinigen waardoor zelfs brood en medicijnen onbetaalbaar zijn geworden.
  Ook de ziektekosten premie is onbetaalbaar geworden.
  Dan ga je logischerwijs denken van ” Rot toch op met je nog meer bezuinigen”.

  2) Ons kabinet staat toe dat Griekse bedrijven via Nederland de Griekse belasting dienst omzeilt waardoor de Griekse overheid geld misloopt.
  Ja, de Grieken moeten hier harder achteraan, maar dat is bijna onmogelijk als landen als Nederland dit wettelijk toestaat.
  Dus Griekenland doet echt zijn best, ze worden alleen tegen gewerkt.

 • Profielfoto
  Di May

  Hu !

  Wat een kortzichtige, ongenuanceerde reacties.
  Alsof Griekenland de baarlijke duivel is en de
  rest van de wereld allemaal engeltjes.

  Alle reacties vertonen gebrek aan kennis over
  de ware oorzaak van deze mensonterende ellende.

  En die is verre van alleen te wijten aan de Grieken zelf.
  Meehuilen met de wolven kost weinig intelligente of inzicht.
  Dat blijkt weer al eens. Helaas.

 • Profielfoto
  iMachia

  Aardig te lezen al die opgefokte ‘Telegraaf’-meningen.
  Naast verstand van OSX en iOS dus nu ook al verstand van de wereldpolitiek.

 • Profielfoto
  sedikit

  Er bestaan heel veel deskundige analyses, allemaal vanuit een verschillende invalshoek. En er komen steeds nieuwere bij. Allemaal zeer leerzaam. En steeds als ik ze lees, ontdek ik iedere keer weer hoe complex dit probleem is.
  De gemakkelijkste, de meest onverdraagzame en de minst empathische, is de populistische “analyse”. Een gebrek aan kennis kan die “analyse” nooit ontzegd worden.
  Je roept alleen maar “en dat van mijn geld”, “mijn belastingcenten”, “ga maar terug naar je drachmes” enz, en de wereld is verklaard, en het probleem “opgelost”.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Lees dit en dit eerst maar eens, leg het naast de andere meningen die je op het internet hebt gehoord en vorm voor één keer in je leven eens een eigen mening.

 • Profielfoto
  Niels

  Ik denk dat de Griekse bevolking wel andere zorgen heeft dan hun iCloud-account en of hun apps wel up-to-date zijn. Eerste levensbehoeften zijn nu al nauwelijks te betalen voor de gemiddelde Griek en straks al helemaal niet meer. Het zou  overigens sieren om er in ieder geval voor te zorgen dat de meest basale iCloud-functies gewoon blijven werken. Maar goed, Apple denkt ook alleen maar aan zijn centjes en haar aandeelhouders.

  De uitslag van het referendum is natuurlijk geen verassing en vanuit het oogpunt van de Grieken (lees: de hardwerkende burgers) niet meer dan begrijpelijk; wij zouden in Nederland waarschijnlijk hetzelfde stemmen. Ook bovenstaande ‘populistische’ reacties zijn niet meer dan begrijpelijk. Immers ook in Nederland hebben wij de afgelopen 5 jaar flinke bezuinigingen achter de rug.

  Voor ons leken worden de Grieken als ‘boeman’ afgeschilderd, als ‘luie mensen die hun beloftes niet nakomen’ en ‘mensen die weigeren naar ons te luisteren’. Wat we echter vergeten is dat het meerendeel van deze mensen niets fout heeft gedaan, ze zijn gewoon mensen zoals jij en ik, met een baan, families, kinderen, etc. etc. Het is juist een kleine, selecte groep aan de top die de boel flink verziekt heeft en tergend genoeg zijn dit nu juist de mensen die er het minst last van hebben. Zij zijn niet degene die nu uren op straat staan om met enig geluk nog wat van hun eigen euro’s van de bank te kunnen krijgen, zodat ze de komende dagen nog aan eten en drinken kunnen komen.

  Dus nee, simpelweg tegen deze mensen zeggen dat ‘ze maar gewoon moeten oprotten’ is wel heel erg kort door de bocht. Maar gelukkig hebben we onze ‘geweldige’ EU-minister die nu met een ‘oplossing’ gaan komen.

 • Profielfoto
  Di May

  Wat ik niet graag zou doen dezer dagen :

  Werken in de Griekse toeristische sector,
  nota bene in een hotel waar veel Duitsers verblijven.

  En, euh … ik kan nog enkele nationaliteiten verzinnen.
  Maar ik ben al grof genoeg geweest. Laat maar.

 • Profielfoto
  sedikit

  Lees dit en dit eerst maar eens, leg het naast de andere meningen die je op het internet hebt gehoord en vorm voor één keer in je leven eens een eigen mening.

  Die tweede link had ik ook al gelezen: de meer technische benadering. In februari, ook in de correspondent, een stuk over de Griekse schrijver/filosoof Nikos Dimou, die al zestig jaar de volksaard van zijn landgenoten bestudeert:
  https://goo.gl/jN9dmC
  En vandaag een stuk van Robin Fransman in “de Groene” van februari j.l. toegestuurd gekregen. Ook zeer lezenswaardig.
  https://goo.gl/Ftjaeb
  (ik weet niet of deze link het je laat lezen…)
  Ik zei het al, veel analyses, verschillende invalshoeken maken het niet gemakkelijk om een sluitende mening te vormen. Ik heb jaren lang Griekenland bezocht, en heb er zelfs gewoond. Ik vind dat dit hardwerkende volk (ja: hardwerkend!!) een beter lot verdient dan het nu heeft en tegemoet ziet. Een sociaal-economische oplossing. Met nadruk op sociaal.

 • Profielfoto
  Zakske

  Ach, hou alsjeblieft op met het verhaal van die arme Grieken. Als er iemand verantwoordelijk is voor deze puinhoop dan zijn het de Grieken zelf wel.

  Ze zijn in de Euro geslopen met een begrotingstekort van 3% – wat later een gore leugen bleek te zijn – het officiële cijfer was 15%! Met een dergelijk gat in je begroting verdubbelt de staatsschuld elke 5 jaar.

  Europa heeft een fortuin gestopt in het opzetten van een kadaster (je weet wel; wie is de eigenaar van een onroerend goed), maar dat werkt nog steeds niet. Het enige andere land in Europa zonder kadaster is Albanië!

  In Griekenland moet er ingegrepen worden in de pensioenleeftijd, corruptie, bureaucratie, banksector, inning van belastingen en weet ik veel, maar daar heeft de samenleving simpelweg geen behoefte aan. Die wenst dat de rest van Europa hun manier van leven voor eeuwig financiert. Fuck die onzin!

  Of Griekenland wordt onder curatele gesteld en de staat wordt hervormd, of ze stappen uit Europa en trekken hun plan.

 • Profielfoto
  IsSidha

  @IsSidha Ik vind dat Apple faalt doordat haar klanten in Griekenland de dupe zijn. het minste wat ze kunnen doen is een reactie geven of een statement maken of een oproep doen richting politiek en bankwezen. Zoals ik al zei: Naar mijn mening is een oplossing mogelijk als daar bereidheid toe is door de betrokken partijen.

  tja.. ze hebben zelf NEE gezegd.. dus dan ook niet zeuren

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Ze zijn in de Euro geslopen met een begrotingstekort van 3% – wat later een gore leugen bleek te zijn – het officiële cijfer was 15%! Met een dergelijk gat in je begroting verdubbelt de staatsschuld elke 5 jaar.

  Dus: Goldman Sachs helpt Griekenland (onder het toeziend oog van Europa) om hun staatsschuld te “verdoezelen”, neemt ondertussen een verzekering op die constructie en verdient er een bak geld mee wanneer Griekenland in de problemen komt.

  En dat is de schuld van de Grieken?

  Nee Zakske. De gewone Griek met de iPad had gehoopt dat Europa een einde kon maken aan de wantoestanden in hun land en het cliëntelisme. De gewone Griek had gehoopt dat Europa een unie zou zijn voor de burgers en niet voor de elite en de banken.

 • Profielfoto
  sedikit

  @Zakske,
  Ik ben van jou een genuanceerder en gefundeerder mening gewend. Alleen de Grieken de oorzaak? Begrotingstekort leugen? Dat begrotingstekort: onze minister Zalm (VVD), en heel Europa, en de banken wuifden dat vlak na de invoering van de euro weg. Zullen we het over de gulzige rol van de banken hebben? Enzovoort, enzovoort: het is ingewikkelder dan je denkt, en wat betreft de schuldvraag.: die ligt niet alleen bij Griekenland. Ik waag me niet aan een dergelijke gemakkelijke mening als de jouwe. Ook al heb je in sommige voorbeelden gelijk. Maar er zijn meer feiten Zakske!
  Edit: lees ook hierboven (onze reacties kruisten elkaar) de reactie van MoNdO GeNeRaTor (mag een naam wat eenvoudiger alsjeblieft!)

 • Profielfoto
  Maikelw

  iPhoneHellas = iPhoneHelaas? Lol

  Btw om even te spugen: Weg met die grieken. Men leent een euro tegen bepaalde voorwaarden. Men heeft die nog niet terugbetaald, maar wilt wel nog een euro lenen. Natuurlijk worden er dan strengere voorwaarden gesteld, duhh… Griekenland is niet in positie om te onderhandelen.

  Ik snap echt niet dat er zo een heisa om is eigenlijk. Je komt je afspraken niet na, wilt geld lenen maar niet tegen de voorwaarden. Dan leen je niet of je komt je eerder gemaakte afspraken na en leent daarna weer wat.

  De economie is gefaald en de oplossing is gegeven. Daar gaan ze niet mee akkoord, dan bok je maar op.

 • Profielfoto
  sedikit

  Dit is nou precies wat ik bedoel…..Zo eenvoudig is het dus! Dank Mailelw. Nooit in me opgekomen: niet lullen maar poetsen.

 • Profielfoto
  csteelooper

  Schandalig. Politiek faalt, Bank faalt, Apple faalt. Waarom geen limiet toestaan van zeg 50 euro per maand? Oplossingen zijn mogelijk als de wil er maar is.

  Apple is geenszins de enige die betalingen blokkeert. Sterker nog: als ik de diverse bronnen goed begrijp is het niet zozeer Apple of [bedrijfsnaam] dat betalingen blokkeert, maar houdt de Staat (Griekenland) op dit moment (al dan niet gedwongen door Europa) de sluizen dicht. Er is op dit moment zo goed als geen enkele elektronische financiële transactie mogelijk. Dus óók niet naar Apple toe. Het zijn de banken en (ook) de creditcardmaatschappijen die op slot zitten, op gezag van de Staat. Het is dus geenszins zo dat Apple “faalt”! Oh ja: en kom niet af met opmerkingen als ‘Je verdedigt Apple’ en dergelijke, want die zijn zonde van de gebruikte vatabaseruimte hier. Mij treffen ze hoe dan ook niet.

  (…) Het zou  overigens sieren om er in ieder geval voor te zorgen dat de meest basale iCloud-functies gewoon blijven werken. (…)

  Dat doet Apple () keurig, want alle gratis diensten blijven werken (in ieder geval voorzover het iCloud betreft.

  Zie hierboven voor een meer gedetailleerde lezing van hoe het daadwerkelijk zit. Het is niet zo dat  niet wíl, men kán gewoonweg niet…

 • Profielfoto
  Imade

  iPhoneHellas = iPhoneHelaas? Lol

  Btw om even te spugen: Weg met die grieken. Men leent een euro tegen bepaalde voorwaarden. Men heeft die nog niet terugbetaald, maar wilt wel nog een euro lenen. Natuurlijk worden er dan strengere voorwaarden gesteld, duhh… Griekenland is niet in positie om te onderhandelen.

  Ik snap echt niet dat er zo een heisa om is eigenlijk. Je komt je afspraken niet na, wilt geld lenen maar niet tegen de voorwaarden. Dan leen je niet of je komt je eerder gemaakte afspraken na en leent daarna weer wat.

  De economie is gefaald en de oplossing is gegeven. Daar gaan ze niet mee akkoord, dan bok je maar op.

  De Grieken willen niets liever terug betalen, alleen is dat NIET mogelijk omdat Nederland het toestaat dat de rijke Grieken de Griekse belastingdienst omzeilt.
  Waarom er zo’n heisa is?
  Stel… jouw moeder is ziek en heeft medicijnen nodig omdat ze anders dood kan gaan… dan eis jij dat jouw moeder dat krijgt.
  In Griekenland is het nu het geval dat mensen geen eens geld hebben voor eten/drinken/medicijnen….

 • Profielfoto
  Di May

  @ Zakske : Even herbronnen aub.

 • Profielfoto
  Zakske

  @Zakske,
  Ik ben van jou een genuanceerder en gefundeerder mening gewend. Alleen de Grieken de oorzaak?

  De hoofdoorzaak ligt bij de Grieken, hoe je het ook wendt of keert. En dan kan MoNdO GeNeRaToR er wel het “boosaardige” Goldman Sachs bijslepen, maar dat verandert niks aan de feiten. Griekenland heeft de boeken vervalst, en dat was hun eigen keuze. Er zijn honderden miljonairs tegen de lamp gelopen met illegale constructies via banken in Zwitserland, en dat was hun eigen keuze. De banken hebben hierbij geholpen, maar die figuren hebben er helemaal zelf voor gekozen. Hetzelfde geldt voor het geval van Griekenland. En denken dat Europa een einde kan maken aan alle corruptie en het paternalisme en cliëntelisme in Griekenland is gewoon erg dom. Verandering komt vanuit het volk, dat kun je niet van buitenaf opleggen.

 • Profielfoto
  Reinier J

  Haha. Waardeloze Europa. T probleem is dat mensen teveel op de overheden leunen en dat bestuurders alleen maar zo snel mogelijk hun zakken willen vullen. Hoe dan ook, ik voorspel dat dit het begin is van een heel groot probleem. Zie maar dat Rusland zich er nu mee gaat bemoeien. Iedereen staart zich blind op dat klote geld en dat is de ondergang. De geschiedenis gaat zich herhalen. Iedereen wijst naar een ander maar zelf verantwoordelijkheden nemen is er niet meer bij….

 • Profielfoto
  farl4web

  Binnenkort maar over op ruilhandel? Alleen is dat lastig als je nieuwe content uit het buitenland moet hebben…;!

  Neuh, gewoon cryptocurrency zoals Bitcoin en Nxt. Dit is een mooie testcase voor cryptocoins. Er is al één dorpje die hiermee akkoord is gegaan, zie artikel:
  http://www.forbes.com/sites/rogeraitken/2015/07/05/greek-economic-crisis-is-a-parallel-currency-the-answer/

 • Profielfoto
  Imade

  @Zakske,
  Ik ben van jou een genuanceerder en gefundeerder mening gewend. Alleen de Grieken de oorzaak?

  De hoofdoorzaak ligt bij de Grieken, hoe je het ook wendt of keert. En dan kan MoNdO GeNeRaToR er wel het “boosaardige” Goldman Sachs bijslepen, maar dat verandert niks aan de feiten. Griekenland heeft de boeken vervalst, en dat was hun eigen keuze. Er zijn honderden miljonairs tegen de lamp gelopen met illegale constructies via banken in Zwitserland, en dat was hun eigen keuze. De banken hebben hierbij geholpen, maar die figuren hebben er helemaal zelf voor gekozen. Hetzelfde geldt voor het geval van Griekenland. En denken dat Europa een einde kan maken aan alle corruptie en het paternalisme en cliëntelisme in Griekenland is gewoon erg dom. Verandering komt vanuit het volk, dat kun je niet van buitenaf opleggen.

  Joop site al gelezen?
  Daarnaast kunnen de Griekse miljonairs ook via Nederland de belasting dienst omzeilen… dat ligt niet aan de Grieken, maar aan ons kabinet omdat die het wettelijk mogelijk maakt.

 • Profielfoto
  TorchedPoseidon

  On topic:
  Apple heeft simpelweg geen keus, Griekenland verbiedt de uitvoer van geld. Dus Apple (en andere bedrijven trouwens ook) krijgen geen cent meer uit Griekenland.

  Off topic:
  Een en ander ligt wat genuanceerder dan dat hier gesteld wordt. Allereerst kun je de bevolking niet aanspreken op het handelen van de regering. Hoe zouden wij het vinden als wij (bijna letterlijk) moeten bloeden, omdat Rutte en consorten hadden besloten de boel te bedonderen?

  Daarnaast zijn de eerste batch aan leningen niet uit altruïstische redenen verleent aan Griekenland. De Griekse banken hadden het grootste deel van hun schuld openstaan bij Nederlandse, Franse en Duitse banken. Om te voorkomen dat de noordelijke euro landen die banken moesten redden, hebben ze ervoor gekozen de Griekse banken (een land krijgt geen lening, enkel banken) een lening te geven, onder de voorwaarde dat ze dit zouden aanwenden om de schulden aan de noordelijke banken af te betalen. Met andere woorden, de noordelijke landen hebben hun eigen hachje hiermee gered.

  Griekenland heeft hier dus vrij weinig aan gehad en heeft alsnog geld nodig om zaken op orde te krijgen, in ruil hiervoor moesten ze wel voldoen aan zeer strenge bezuinigingsmaatregelen. De prijs hiervan is dat alle sociale voorzieningen hierdoor praktisch verdwenen zijn en nu het grootste deel van de bevolking in armoede leeft. Überhaupt die hele bezuinigingsmantra die de afgelopen jaren door Europa galmt is een grote onzin. Griekenland is daar een extreem voorbeeld van. Door de bezuinigingen is het land in een vicieuze cirkel beland. Zo heeft Griekenland door de Trojka de BTW moeten verhogen naar 23%. Echter aangezien iedereen in armoede leeft, worden er nauwelijks spullen verkocht dus levert die BTW verhoging nauwelijks wat op. De inkomensbelasting moest worden verhoogt maar levert nauwelijks wat op, omdat de werkloosheid zo belachelijk hoog is. De stinkend rijke Grieken hebben hun geld allemaal naar het buitenland gesluisd, net zoals de grote Griekse bedrijven, die heerlijk genieten van het belastingklimaat in o.a. Nederland en Ierland.

  Nederland is zich bewust van haar positie, maar wil liever niet geconfronteerd worden met deze werkelijkheid en de Tweede Kamer verwerpt dan ook de term belastingparadijs. Met andere woorden, de regering mag dit woord niet meer gebruiken en doet alsof het niet bestaat in relatie tot Nederland. Onder andere RamBam en de documentaire We’re Not Broke laten zien dat Nederland wel degelijk een belastingparadijs is, sterker nog: dankzij Nederland kunnen bijv. de grootste Amerikaans bedrijven wegkomen met het betalen van 0% belasting of in schrijnende gevallen zelfs -5% belasting (ja je leest het goed, ze krijgen geld toe).

  Dit gegeven is al langere tijd een doorn in het oog van andere landen, maar liberaal geregeerd Nederland zit er niet mee. We verdienen er nauwelijks aan, maar prestige levert het wel op als je kunt zeggen dat Apple en Coca Cola gevestigd zijn in Nederland (lees: een brievenbus huren).

  In de tussentijd is het beeld dat van Griekenland is ontstaan verre van juist. De belastingen die in Griekenland betaald moeten worden zijn absurd. WW in Griekenland kreeg/krijg je maar voor 1 jaar, bijstandsuitkering bestaat daar niet. Er zijn gevallen van mensen die een jaarinkomen hebben van 100 euro, die zijn voor 50% eigenaar van een huisje met 110m2 en hebben een 17 jarige auto, die moeten ruim €3500,- belasting betalen. Andere mensen moeten belasting betalen over fictieve inkomens, aangezien er onder de druk van de Trojka een wijziging is gedaan in de bewijslast. Als je kinderen hebt in Griekenland, dan verdien je vast geld om voor ze te kunnen zorgen en over dat fictieve geld betaal je dan belasting. Voor een paar voorbeelden met belastingaanslagen kun je hier klikken.

  Al met al is het beeld dat geschetst wordt in de Nederlandse en andere noordelijke media, niet geheel juist. Ik zeg niet dat Griekenland en dan met name de regering, niets verkeerds heeft gedaan, maar ik vind het ook ver gaan om te beweren dat wij zo perfect zijn en dat zij zo slecht zijn.

 • Profielfoto
  TorchedPoseidon

  @Zakske,
  Ik ben van jou een genuanceerder en gefundeerder mening gewend. Alleen de Grieken de oorzaak?

  De hoofdoorzaak ligt bij de Grieken, hoe je het ook wendt of keert. En dan kan MoNdO GeNeRaToR er wel het “boosaardige” Goldman Sachs bijslepen, maar dat verandert niks aan de feiten. Griekenland heeft de boeken vervalst, en dat was hun eigen keuze. Er zijn honderden miljonairs tegen de lamp gelopen met illegale constructies via banken in Zwitserland, en dat was hun eigen keuze. De banken hebben hierbij geholpen, maar die figuren hebben er helemaal zelf voor gekozen. Hetzelfde geldt voor het geval van Griekenland. En denken dat Europa een einde kan maken aan alle corruptie en het paternalisme en cliëntelisme in Griekenland is gewoon erg dom. Verandering komt vanuit het volk, dat kun je niet van buitenaf opleggen.

  Dat vervalsen van de boeken is een leuk argument, maar het treft geen doel. De Grieken hebben de boeken niet vervalst, ze gebruikten een andere, overigens toentertijd gewoon legale, boekhoudmethode. De EU heeft netjes een audit gedaan en er een goedkeuring voor gegeven.

  Daarbij maakt het alsnog niet uit, zelfs met de ‘nieuwe’ boekhoudmethode kwamen ze weliswaar boven de 3% grens uit, maar er waren meer eurolanden die daar fier bovenuit staken. Hetzelfde geldt voor de eisen van maximale overheidsschuld (60%), dat is net zo goed een wassen neus aangezien het grootste deel van de landen daar (ver) overheen zit.

 • Profielfoto
  Zakske

  Allereerst kun je de bevolking niet aanspreken op het handelen van de regering. Hoe zouden wij het vinden als wij (bijna letterlijk) moeten bloeden, omdat Rutte en consorten hadden besloten de boel te bedonderen?

  Oh… dat kan zeer zeker wel. Het volk kiest via verkiezingen de regering, dat is de essentie van een democratie. Als Rutte & Co. vervolgens de boel belazeren kan de Nederlandse bevolking daar moeilijk de Europese Unie de schuld van geven, me dunkt. Toch is dat precies wat er in Griekenland gebeurt; het is simpelweg nooit hun schuld.

  Achteraf kun je wellicht beargumenteren dat de EU andere ingrepen had moeten eisen, maar het probleem met Griekenland is dat er nooit iets verandert. Elke afspraak die je maakt wordt toch niet nagekomen, en vervolgens verwacht de Griekse regering nieuwe leningen in ruil voor beloftes die wederom nooit zullen worden ingelost.

 • Profielfoto
  Angelos

  Alvast mijn excuses voor deze off-topic reactie, maar als ik de meeste reacties lees kan ik het niet laten om mijn stem te horen.

  Ik heb werkelijk waar geen trek om in discussie te gaan over deze situatie.. en ja, ik ben een Griek.

  Wat ik even kwijt wil: neem aub niet alles aan wat nu.nl en vooral jullie cabinet verkondigt.. Vooral over dat laatste hoef ik denk ik geen uitleg te geven.

  Wil je echt weten hoe het zit? Officiële cijfers zijn bekend, ik zou zeggen zoek ze zelf op om een eigen oordeel te vormen. Bijv. aantal gewerkte uren per land (je zult verbaasd zijn waar Griekenland staat), min inkomen per land, zorgkosten, benzineprijs, spaargeld per inwoner.

  Maar zoek vooral wat er met alle trojka pakketen en criminele leningen gebeurd is. Kijk ook naar wat er beloofd is van onze toenmalige NL minister en de EE des tijds (maart 2010). En vergeet vooral niet te kijken welke instanties er hiermee gered zijn. Zonder iemand te willen overtuigen, nodig ik jullie uit om zelf dit te bekijken met alle beschikbare middelen, en dan ben ik zeer benieuwd naar jullie mening.

  Heeft de Griekse regering fouten gemaakt? JA, hele grote! zeker weten! Dit zal geen enkele Griek tegenspreken. Dit voor de duidelijkheid.

  O, en voor de ongenuanceerde economen onder ons die geen zin hebben om zelf onderzoek te plegen.. hier, wat leesvoer. Vraag een econoom in jullie vrienden/familiekring hoe het zit.. meer zeg ik niet hierover.

  Altijd met respect en ik verwacht hetzelfde wederzijds.

  Liefs, jullie Nederlandse Griek Angelo

 • Profielfoto
  Angelos

  Excuses, ik zie dat mijn linkje niet werk.. bij deze even als platte tekst.

  Groeten, Angelo

  http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/32744_vijf_jaar_voorgelogen_over_griekenland/

 • Profielfoto
  oblomov

  Ach, hou alsjeblieft op met het verhaal van die arme Grieken. Als er iemand verantwoordelijk is voor deze puinhoop dan zijn het de Grieken zelf wel.

  Ze zijn in de Euro geslopen met een begrotingstekort van 3% – wat later een gore leugen bleek te zijn – het officiële cijfer was 15%! Met een dergelijk gat in je begroting verdubbelt de staatsschuld elke 5 jaar.

  Europa heeft een fortuin gestopt in het opzetten van een kadaster (je weet wel; wie is de eigenaar van een onroerend goed), maar dat werkt nog steeds niet. Het enige andere land in Europa zonder kadaster is Albanië!

  In Griekenland moet er ingegrepen worden in de pensioenleeftijd, corruptie, bureaucratie, banksector, inning van belastingen en weet ik veel, maar daar heeft de samenleving simpelweg geen behoefte aan. Die wenst dat de rest van Europa hun manier van leven voor eeuwig financiert. Fuck die onzin!

  Of Griekenland wordt onder curatele gesteld en de staat wordt hervormd, of ze stappen uit Europa en trekken hun plan.

  Cooling-down Zakske. Je bent weer aan het schreeuwen zoals de gemiddelde Geenstijl adept.

  Je verhaal klopt in grote lijnen, maar alle andere landen waren indertijd op de hoogte dat Griekenland de zaken veel mooier voorstelde, maar vonden het toch belangrijk dat Griekenland zou meedoen. Dus zijn ze net zo schuldig.
  Ook Duitse, Franse en Nederlandse banken, die jaren lang het land volpompten met goedkope leningen, wisten waarmee ze bezig waren, maar wisten ook dat de overheden (lees belastingbetalers) garant zouden staan.

 • Profielfoto
  Reinier J

  een hoop populistisch gezwam, ook hier, denken jullie nou echt dat alle leiders, ook in Griekenland een boterham minder eten? na het Communistische model is nu het Kapitalistische model aan de beurt te imploderen. Het is niet vol te houden, de hele westerse wereld is gebaseerd op meer, meer, en nog eens meer… maar dat moet ergens vandaan komen.. de zogenaamde leiders weten dat en het klootjesvolk, ja ook jij krijgen bullshit te horen en jullie slikken het nog ook. zoals Cesar eens zei, geef het volk brood en spelen, en ze houden zich wel mak.. beter druk maken om de tour de france zodat men in de EU lekker de zooi om zeep kan helpen.. en de werkende man staat erbij en kijkt er na.. neem nou de banken, de crisis is nog niet voorbij of de bonussen vliegen al weer over de toonbank.. wij ( het “rijke” westen leren het nooit, verblind door kapitaal… van arm tot rijk!, denk daar maar eens over na als je op het punt staat een nieuw iPhone 6s of een iWatch aan te schaffen… Het Griekse volk pikt het niet meer… wanneer is de maat voor de rest van het Europese volk eens vol? Leiders van links tot rechts, allemaal leugenaars.

 • Profielfoto
  Reinier J

  Om even wat geneuzel te quoten van mn voorganger

  Je verhaal klopt in grote lijnen, maar alle andere landen waren indertijd op de hoogte dat Griekenland de zaken veel mooier voorstelde, maar vonden het toch belangrijk dat Griekenland zou meedoen. Dus zijn ze net zo schuldig.
  Ook Duitse, Franse en Nederlandse banken, die jaren lang het land volpompten met goedkope leningen, wisten waarmee ze bezig waren, maar wisten ook dat de overheden (lees belastingbetalers) garant zouden staan.

  hoe kan je nou stellen dat landen het ergens mee eens of oneens zijn/meedoen, het zijn de regeringen die zoiets beslissen en ons dit door de strot duwen. Ja, de banken, o.a. die zijn inderdaad schuldig aan deze ellende, en diezelfde banken worden door de overheden overeind gehouden. Heb jij daar goedkeur voor gegeven? nou, ik niet. dat wij belastingbetalers garant staan is ook enkel door wat witteboordencriminelen goed gekeurd, en een referendum? nee, zeker niet doen, wat wij, het klootjesvolk weten niet waar we het over hebben….. nou, slaap lekker allemaal.

 • Profielfoto
  Dutch_Muscle

  Uiteraard gaat het bij Apple natuurijk ook maar om 1 ding: de pegels! Net als bij Griekenland trouwens.

 • Profielfoto
  Dutch_Muscle

  @ Reinier J: Jij ziet het juist! Ik hark zelf ook maar zoveel mogelijk zuur verdiende centjes binnen voordat het te laat is nog iets te ondernemen.
  Zodra hier de boel naar de klote gaat ben ik hier in elk geval weg!

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Laten we hier alsjeblieft maar niet over politiek gaan praten en zeker niet over de Grieken. Als zelfs de Griekse regering dagelijks van mening kan veranderen, hoe zit het dan hier:)

  Trouwens: van onze immer schaterlachende premier Rutte hebben we ook allemaal nog €1000 tegoed, die hij elke burger in de verkiezingscampagne beloofd heeft.

  In elk geval is het absurd dat je zelfs al gekochte apps niet kunt updaten. En blijkbaar ook gratis apps niet kunt aanschaffen. Dat blijft altijd een gedoe. Er was eerder beloofd dat we voor aanschaf gratis apps niet die toestand met invullen Apple ID etc meer hoefden te doen, maar dat is blijkbaar niet uitgevoerd.

 • Profielfoto
  Di May

  ” Laten we hier alsjeblieft maar niet over politiek gaan praten en … ”
  is een begrijpelijke en terechte verzuchting.

  Maar het feit dat het toch gebeurt, hier op een een Apple
  forum, en in geanimeerde mate, toont aan de Griekse kwestie
  de gemoederen van langs om meer beroert.

  In ieder geval, ongeacht wie of wat gelijk heeft of krijgt,
  van mij krijgt de EU stilaan een verre onvoldoende.
  Het gedrag van de meeste Europese leiders
  hebben iets beangstigend puberaal …

 • Profielfoto
  Maikelw

  Stel… jouw moeder is ziek en heeft medicijnen nodig omdat ze anders dood kan gaan… dan eis jij dat jouw moeder dat krijgt.
  In Griekenland is het nu het geval dat mensen geen eens geld hebben voor eten/drinken/medicijnen….

  Hoe verschrikkelijk dat ook kan zijn, ik bent dan nog niet in de positie om iets te eisen. Kan hulp vragen, maar dan moet ik alsnog aan de voorwaarden doen van de hulpverlener en indien ik dat niet wil (zoals in het geval van de Grieken) dan is het niet meer dan logisch dat ik de hulp ook niet krijg. Dat het over echte mensenlevens gaat is slechts een nare kleine bijkomstigheid; ze hebben het zelf in de hand. Er wordt bewust gekozen voor de moeilijke weg, dan gaan ze die maar lekker zelf uitstippelen. We hebben het meerde malen voorgekauwd maar t wordt niet geslikt. Doeiii.

 • Profielfoto
  Reinier J

  We hebben het meerde malen voorgekauwd maar t wordt niet geslikt. Doeiii.

  Spreek voor je zelf, ik heb “ze” niets voorgekauwd in ieder geval. Het zijn die betweters die met “te”hoge lonen voor ons beslissen, en wij hebben niets te vertellen.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Stel… jouw moeder is ziek en heeft medicijnen nodig omdat ze anders dood kan gaan… dan eis jij dat jouw moeder dat krijgt.
  In Griekenland is het nu het geval dat mensen geen eens geld hebben voor eten/drinken/medicijnen….

  Hoe verschrikkelijk dat ook kan zijn, ik bent dan nog niet in de positie om iets te eisen. Kan hulp vragen, maar dan moet ik alsnog aan de voorwaarden doen van de hulpverlener en indien ik dat niet wil (zoals in het geval van de Grieken) dan is het niet meer dan logisch dat ik de hulp ook niet krijg. Dat het over echte mensenlevens gaat is slechts een nare kleine bijkomstigheid; ze hebben het zelf in de hand. Er wordt bewust gekozen voor de moeilijke weg, dan gaan ze die maar lekker zelf uitstippelen. We hebben het meerde malen voorgekauwd maar t wordt niet geslikt. Doeiii.

  Geenstijl zoekt nog mensen om kortzichtige ongefundeerde meningen te spuien. Doeiii.

 • Profielfoto
  Clarus

  Het lijkt hier GeenStijl of Joop.nl wel, wat een off topic kort-door-de-bocht gezwets!

  OT: ook Dropbox en alles wat door dezelfde kapitaalcontrole heen moet werkt niet meer, maar Buzzfeed kopt lekker met “Apple iTunes en App Store werken niet meer in Griekenland als gevolg van de schuldencrisis” om meer clicks te krijgen.
  Gelukkig geeft Raymon het een neutrale titel op OMT. Nu de OMT reaguurders nog…:roll: