Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 2 juli 2015

‘Gratis’ telefoon is voortaan een lening

Een gratis iPhone bij een abonnement is natuurlijk nooit gratis geweest, de kosten zitten verwerkt in het maandelijkse abonnements­bedrag. Minister Dijsselbloem van Financiën heeft nu besloten dat deze bundels voortaan als lening gezien moeten worden.

In de praktijk betekent dit dat niet alleen ‘geld lenen kost geld‘ in de telecom­folders zal opduiken, maar dat providers een inkomenstoets moeten doen bij het aanbieden van abonnementen met high-end smartphones.

De minister schrijft in een brief naar de kamer dat providers bij een lening van meer dan 250 euro het inkomen moeten toetsen. Dus als een provider € 250 of meer korting geeft op een toestel omdat het bij een abonnement zit. Praktisch alle iPhones zullen onder deze regeling vallen.

Minder lenen, meer direct betalen

Wil dit zeggen dat mensen met een jeugdloon geen iPhone met abonnement meer kunnen afsluiten? Nee. Providers zouden ervoor kunnen kiezen om klanten meer voor het toestel te laten betalen en de lening die in het abonnement verwerkt zit op bijvoorbeeld 249 euro houden.

De beslissing van de minister bouwt voort op een uitspraak die de hoge raad vorig jaar deed. Het oordeel was dat korting op een telefoon in essentie als lening gezien kan worden. Providers moeten sindsdien de toestelprijs altijd vermelden. Daarbij komt nu dat ook duidelijk zichtbaar moet zijn hoeveel de lening voor de telefoon in totaal kost.

Reageer op artikel:
‘Gratis’ telefoon is voortaan een lening
Sluiten