Foto’s-app krijgt geotagging en meer in OS X 10.11 El Capitan

20 reacties

In de meeste recente publieke en developer beta van OS X 10.11 El Capitan heeft is de foto’s-app aangepakt en bijgewerkt naar versie 1.1. Deze brengt een aantal handige functies, die voorgangers iPhoto en Aperture wel hadden, terug.

De belangrijkste is geotagging van foto’s. Het is weer mogelijk om een locatie toe te voegen en een bestaande locatie te bewerken. De functie kan worden opgeroepen via het Info-venster.

Geotagging kan op twee manieren. Allereerst kan op een locatie gezocht worden, deze wordt in de database van Apple Maps opgezocht. Daarnaast is het mogelijk om de rode pin te verslepen en zo een locatie in te stellen. Er zijn nog meer nieuwe, of eigenlijk oude bekende functies.
Schermafbeelding 2015-07-10 om 10.01.51
Batch rename: Het is weer mogelijk om meerdere foto’s tegelijk te hernoemen. Dit kan simpelweg door meerdere foto’s te selecteren en in het info-venster de naam aan te passen. De mogelijkheid om logisch opvolgende nummers zoals Elteling1 Efteling2 etc toe te voegen ontbreekt nog.

Albums sorteren: Albums laten zich weer op meer manieren sorteren. Voorheen was het altijd de minst recente bovenaan en er was geen manier om dit aan te passen. In Foto’s 1.1 voor OS X El Capitan is het mogelijk om het nieuwste album bovenaan te zetten en foto’s en albums op naam te sorteren.

Extensies en meer: Daarnaast heeft de foto’s-app ondersteuning voor extensies gekregen. Dat wil zeggen dat makers van filters, effecten en meer deze in de app store kunnen aanbieden als losse extensie of onderdeel van een app. Als laatste is de snelheid verbeterd waardoor grote bibliotheken sneller laden en scrollen.

 • OS X 10.11 El Capitan is nu beschikbaar als publieke beta. In september volgt de officiële release. Let op: fotobibliotheken die met El Capitan zijn geopend, zijn niet meer compatibel met oudere OS X-versies.

Reacties

20 reacties
 • Profielfoto
  TomvdK

  Dat zijn een paar welkome toevoegingen!

 • Profielfoto
  Tov

  Voorheen kon je ook een overzichtskaart tonen waarop dan de locaties stonden aangegeven waar je foto’s hebt genomen. Jammer dat die functie is verdwenen. Je kunt nu alleen per event de locatie van dat event laten tonen.

 • Profielfoto
  html-junky

  Heel fijn om te merken dat de ontwikkeling voor Photos doorgaat!

 • Profielfoto
  Jor1

  welkome verbeteren, maar MAN MAN MAN wat is dit een draak van een programma geworden. Verschrikkelijk. Ik werkte naar tevredenheid met iPhoto. Maar de logica van de huidige opzet ontgaat mij volkomen. Ik ben constant alles kwijt. Omdat beoordelingen rigoreus verwijderd werden kan ik ook al mn slimme mappen niet meer gebruiken. ENIGE integratie met PShop bestaat niet meer. De traagheid is verschrikkelijk, en die hele iCloud begint me ook mijn neus uit te komen. Ontevreden!

 • Profielfoto
  Luukjannsen

  @tov neen hoor, die optie is er nog steeds, uitleg Klik hier

 • Profielfoto
  Vilscon

  Ik wacht nog altijd op meerdere gezichten tegelijk taggen in de Photos app. Met nog 11.000 hoofden te gaan, waarvan 5000 ikzelf … duurt het nog wel even.

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  Yes, yes, yes! Ik zit smachtend op deze functies te wachten!
  M’n gescande negatieven geotaggen doe ik sinds de overstap op Photos met de combi GraphicConverter en Google Earth, alvorens ze te importeren in Photos. Werkt perfect maar is toch weer een stap extra…

 • Profielfoto
  Shmoo

  Wat ik mij afvraag is dit nu de nieuwe standaard manier van software bouwen voor Apple?
  .
  Ze halen de oude (vertrouwde) apps weg, daar komen dan nieuwe versies voor in de plaats die ze met een hoop bombarie aankondigen maar zodra ze gelanceerd zijn kunnen ze eigenlijk helemaal niets, wel, zeker 65% minder functionaliteit dan de oude versie die ze vervangen hebben.
  Later gaan ze dan al die oude functies d.m.v updates terug inbouwen in de nieuwe apps maar natuurlijk wel zo op een manier dat jij straks je OS X en iOS versie moet upgraden om deze nieuwe ‘complete’ versie te krijgen.

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Verbeteringen. Het is maar hoe je het noemt. Met Final Cut, de hele iWork suite en ook Photos is het zo gegaan dat Apple ze eerst ontdoet van features en ze later triomfantelijk weer als nieuw toevoegt.

  Ik denk dat een Photos 2.0 pas weer op het oude niveau zit.
  “your photos everywhere” Wordt bijvoorbeeld pas waargemaakt als ook smart albums overal werken! En de Apple TV nu eens een Update krijgt…

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Wat ik mij afvraag is dit nu de nieuwe standaard manier van software bouwen voor Apple?

  Ja, dat hebben we met Final Cut en iWork ook gezien. Apple volgt vaak het model:

  • Oude uitfaseren
  • Nieuwe maken dat genoeg bevat voor ‘de gemiddelde consument’
  • Met updates weer oude/nieuwe functionaliteit toevoegen
 • Profielfoto
  Di May

  Zolang een basale functie als het kunnen sorteren van je
  foto’s, op ik zeg maar wat, datum van opname, blijf ik
  mijlen weg van deze applicatie.

  Tot mijn grote ergernis en spijt moet ik
  de criticasters op Apple wat sommige
  software betreft, gelijk geven.

  Ik gebruik dan ook, behalve het OS,
  bijzonder weinig Apple software.
  Zou niet mogen.

  Kunnen ze het niet, of willen ze het niet ?

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Mee eens. Foto app in geen enkel opzicht vooruitgang tov iPhoto. Met 30k fotos erg traag. Teveel stappen om foto tie voegen aan iCloud map. Bewerken van fotos ook omslachtig.
  ITunes ook een rommel, zeker icm de muziek app. Daar kan je zelfs een playlist niet eens anders sorteren. Zucht.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  WTF zijn we nu al blij als we functies uit de vorige versie weer terug krijgen? Wat een armoede.

 • Profielfoto
  MrHammond

  Consequente crash als ik probeer een foto te verwijderen…
  Werkt verder slecht, buggy… Hier heeft Apple duidelijk nog (te) veel werk te doen…

 • Profielfoto
  Tov

  @ Luukjanssen: dank voor de link!
  Op deze manier kan ik maximaal alle locaties weergeven van een kalenderjaar. Een overzichtskaart van al mijn foto’s (over alle jaren heen, zodat je leuk kunt zien waar je allemaal geweest bent) lukt helaas niet meer…

 • Profielfoto
  maconly

  het zou leuk zijn als dat bagger programma al mijn foto’s eens kon laden, apple stelt me al jaren teleur met hun kut fotoprogramma en dat kut mailprogramma van ze.

 • Profielfoto
  MrJvG

  Dit had gewoon in versie 1.0 moeten zitten.
  Wat een afgang blijft dat Foto’s toch tegenover iPhoto.

 • Profielfoto
  Tom2011

  Ben het met de criticasters hier eens: was net overgestapt van Windows naar Apple en was heel tevreden met iPhoto. Maar na 3 maand kon ik alles weer aan de kant gooien en dus over naar de foto app. Wat een afknapper: traag, onoverzichtelijk met bar weinig opties…

  Dus straks kunnen we de albums weer gewoon sorteren, het is toch ongelooflijk dat dat nu niet meer mogelijk was!

 • Profielfoto
  Snah

  Het programma Foto’s is heel onhandig en dwingend. Ik maak voor het downloaden van mijn foto’s gebruik van de bij Canon geleverde software bv. Imagebrowser.
  Hoe kan ik Foto’s permanent uitschakelen, verwijderen gaat niet. Wie geeft mij raad?

  BVD, Hans

 • Profielfoto
  Piet Verhoeven

  Ik was destijds met het update naar Yosemite aan de laten kant. Dus te laat om de Iphoto app yosemi nog te kunnen laden. Werd daarom gedwongen met foto’s te werken rampzalige toestanden. Gelukkig had mijn schoonzoon wel optijd ge-update en stond de Yosemite Iphoto app bij hem wel op zijn Mac. Hij slaagde er in hem bij mij ook te installeren en sindsdien werk ik weer vrolijk met iphoto. Kan iemand mij vertellen of die app ook goed werkt bij El Capitan.