Facebook-topman wil nu ook van Flash af

12 reacties

De beveiligingsproblemen in de Flash Player van Adobe lopen de spui­gaten uit. Vorige week kwamen twee nieuwe lekken aan het licht, waarvan er een nog niet verholpen is. Alex Stamos, chief security officer van Facebook, vindt dat het tijd is om Flash uit te faseren.

In een Tweet roept de topman Adobe op om Flash uit te faseren. Eerder vervingen YouTube en Google Flash al voor HTML5. Steve Jobs was in 2010 al overtuigd dat Flash geen toekomst had. Het heeft nooit op iOS gewerkt.

Gatenkaas

Er duiken regelmatig ernstige lekken in Flash Player op, die kunnen misbruikt worden om systemen over te nemen. Afgelopen week was het twee keer raak door exploits die buitgemaakt werden bij een hack bij een Italiaans beveiligings­bedrijf. Slechts een van de twee lekken in door Adobe verholpen.

In Firefox wordt de meest actuele versie van Flash Player inmiddels uit veiligheidsoverwegingen geblokkeerd. Apple laat de lekke Flash Player voorlopig nog in Safari toe. Adobe zegt deze week met een patch te komen.

https://twitter.com/alexstamos/status/620306643360706561

Einde van Flash

Hoewel de Facetook-topman geen motivatie bij zijn oproep om Flash uit te faseren, is het waarschijnlijk dat de aanhoudende beveiligingsproblemen de reden zijn. Volgens hem zou het hele internet er beter van worden.

In 2010 schreef voormalig Apple-CEO Steve Jobs een epistel waarin hij uitlegt waarom Flash niet wordt ondersteund op iOS. Volgens Jobs slurpte Flash accu, lukte het Adobe niet om het soepel op iOS te laten draaien en was het technisch onveilig. Achteraf bleek dat nog niet zo’n gekke gedachte.

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  Hermanko

  Gisteren Flash verwijderd, kreeg daarna steeds: plug in ontbreekt. Geen idee, wel naar HTML5 gezocht, kon het niet vinden. Paar uur later Flash maar weer gedownload, er op terug gezet. Hoe krijg ik die ontbreekt plug in weg ..?

 • Profielfoto
  DNibbeling

  Mijn Mac’s zijn al ruim 3 jaar flash-vrij en ik heb het geen dag gemist! Maar misschien bezoek ik te weinig slechte websites :-).

 • Profielfoto
  Abalone1994

  @Hermanko
  Misschien helpt het om je cookies in Safari te wissen (voorkeuren -> privacy -> verwijder alle websitegegevens) en dan Safari opnieuw te starten.
  Ik heb het inmiddels ook verwijderd en mis het totaal niet!

 • Profielfoto
  Hermanko

  @Abalone, gedaan wat je voorstelt, helpt niet, weer: plugin ontbreekt..

 • Profielfoto
  IcyDragon68

  Hermanko, Als het om YouTube gaat, dan zou ik even naar YouTube.com/html5 gaan en daar nog de schakelaar omzetten.

  Ik ben zelf ook een grote tegenstander van Flash maar helaas zijn er nog sites die het totaal niet boeien. Maar heeft iemand een oplossing om een flashplayer om te zetten naar html of Quicktime?

  Die video had trouwens wel heel zacht audio.

 • Profielfoto
  sedikit

  Gisteren Flash verwijderd, kreeg daarna steeds: plug in ontbreekt. Geen idee, wel naar HTML5 gezocht, kon het niet vinden. Paar uur later Flash maar weer gedownload, er op terug gezet. Hoe krijg ik die ontbreekt plug in weg ..?

  Uninstall Flash Player:

  https://helpx.adobe.com/nl/flash-player/kb/uninstall-flash-player-mac-os.html

 • Profielfoto
  Chytin

  Toevallig deze hele interview teruggezien gisteren nadat ik las over de Facebook en Flash. Wat een gemis deze man. Er loopt geen CEO rond op de aardbol die zoveel

 • Profielfoto
  Hermanko

  Nog steeds geen oplossing zonder Flash gevonden de plugin melding blijft. IK geef het op tot  met een duidelijke instructie over HTML5 komt.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Volgens Adobe draait Flash Player op 99% van de internet-systemen. Hoe trefzeker wil je als virusmaker zijn? Tijd om afscheid te nemen van deze 19 jaar oude dinosaurus.

 • Profielfoto
  mowat

  @Dnibbeling :
  De bank , het kinderschoolhuistakenprogramma en de openbare TV omroep kan je nu toch niet beschouwen als “slechte websites”. ( als je tenminste met de ondertoon van “slechte” een soort dubieuze sites bedoelt.);-)

 • Profielfoto
  IsSidha

  @Hermanko .. duidelijk geval.. je hebt flash niet en de website is niet in html5 en vraagt dus om flash..

  Html5 is niet iets wat jij doet maar wat de website moet doen, deze zijn grotendeels nog steeds in html4 geschreven en lopen dus alweer een paar jaar achter.. Sommige sites gebruiken geen flash meer maar het niet langer door Microsoft ondersteunde Silverlight.. Zegt ook wel iets over de stand van de IT sector in Nederland en alle mislukkingen die de overheid steeds weer moet melden.

  Geef mijn buurjongen een fles cola en een zak chips en die doet het nog beter.. triest

 • Profielfoto
  csteelooper

  Sommige sites gebruiken geen flash meer maar het niet langer door Microsoft ondersteunde Silverlight.. Zegt ook wel iets over de stand van de IT sector in Nederland en alle mislukkingen die de overheid steeds weer moet melden.

  1. De ondersteuning voor Silverlight is nog niet helemaal gestopt:

   Microsoft has set the support end date for Silverlight 5 to be October 2021.

  2. De ongelooflijke bende die iedere keer weer ontstaat bij de Nederlandse Overheid heeft niets, maar dan ook niets met Flash noch Silverlight te maken… Dát zou pas triest zijn. Dat de NPO op haar sites nog Silverlight in gebruik heeft is ook echt geen besluit van de Overheid en is ook niet gestoeld op besluiten harerzijds. De sites van de NPO (buiten de nieuwssites) worden veelal onderhouden uit de steungelden die zij ontvangt van de leden… Ook andere debacles bij de Overheid (toegegeven — het zijn er nogal wat) hadden geen enkel verband met het wel of niet inzetten van Flash… Dus waar je die link vandaan haalt is me compleet onduidelijk. Het slaat dan ook als een tang op een everzwijn.

  Wat ik me nog veel meer afvraag is hoe het zal zijn voor al die casual game developers die hun game nu op FB hebben staan. Zie Candy Crush of Bejeweled Blitz maar eens volledig om te zetten in HTML5, met behoud van uiterlijk en functionaliteit. Dat gaat je (nog) niet 1-2-3 lukken, vrees ik. Om nog maar te zwijgen van de grotere games zoals Farmville.