Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 14 juli 2015
Leestijd: 1 minuut

Facebook-topman wil nu ook van Flash af

De beveiligingsproblemen in de Flash Player van Adobe lopen de spui­gaten uit. Vorige week kwamen twee nieuwe lekken aan het licht, waarvan er een nog niet verholpen is. Alex Stamos, chief security officer van Facebook, vindt dat het tijd is om Flash uit te faseren.

In een Tweet roept de topman Adobe op om Flash uit te faseren. Eerder vervingen YouTube en Google Flash al voor HTML5. Steve Jobs was in 2010 al overtuigd dat Flash geen toekomst had. Het heeft nooit op iOS gewerkt.

Gatenkaas

Er duiken regelmatig ernstige lekken in Flash Player op, die kunnen misbruikt worden om systemen over te nemen. Afgelopen week was het twee keer raak door exploits die buitgemaakt werden bij een hack bij een Italiaans beveiligings­bedrijf. Slechts een van de twee lekken in door Adobe verholpen.

In Firefox wordt de meest actuele versie van Flash Player inmiddels uit veiligheidsoverwegingen geblokkeerd. Apple laat de lekke Flash Player voorlopig nog in Safari toe. Adobe zegt deze week met een patch te komen.

https://twitter.com/alexstamos/status/620306643360706561

Einde van Flash

Hoewel de Facetook-topman geen motivatie bij zijn oproep om Flash uit te faseren, is het waarschijnlijk dat de aanhoudende beveiligingsproblemen de reden zijn. Volgens hem zou het hele internet er beter van worden.

In 2010 schreef voormalig Apple-CEO Steve Jobs een epistel waarin hij uitlegt waarom Flash niet wordt ondersteund op iOS. Volgens Jobs slurpte Flash accu, lukte het Adobe niet om het soepel op iOS te laten draaien en was het technisch onveilig. Achteraf bleek dat nog niet zo’n gekke gedachte.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Facebook-topman wil nu ook van Flash af
Sluiten