Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 30 juli 2015
Leestijd: 1 minuut

Facebook onthult commerciële plannen voor Messenger en WhatsApp

Met gezamenlijk 1,5 miljard gebruikers zijn Messenger en WhatsApp enorme platforms, maar toch verdient Facebook er niets aan. Tijdens een gesprek met investeerders heeft CEO Mark Zuckerberg onthuld hoe dat in de toekomst gaat veranderen.

Het sociale netwerk wil bedrijven laten betalen voor interactie met klanten via WhatsApp en Messenger. Het gaat daarbij niet om reclame, maar wel om orderbevestigingen, track and trace en contact met klantendiensten.

Bedrijven gebruiken WhatsApp al voor klantcontact, maar dit gaat vaak nog via onofficiële hulpprogramma’s of met een smartphone op de afdeling klantenservice. Onder de noemer Business on Messenger test Facebook samen met webshops al orderbevestigingen, klantenservice en alerts wanneer een uitverkocht artikel weer op voorraad is.

Facebook Messenger in Business.

Sluiproute

Zuckerberg zei tegen investeerders dat het om een langetermijnplan gaat en dat bedrijven en klanten zich in eerste instantie vrijwillig en kosteloos kunnen aanmelden. Als de dienst een succes blijkt, is het plan om bedrijven voor dienstverlening via Messenger en WhatsApp te laten betalen. Facebook wil hiermee spam tegengaan en zorgen dat de berichten relevant blijven.

Voor Facebook is deze route bekend. Bedrijven konden aanvankelijk na een like altijd gratis zichtbaar zijn in de feed van gebruikers. Pas toen dit ingeburgerd was, veranderde het sociale netwerk zijn algoritmes waardoor bedrijven aangespoord werden om uitgelichte posts te kopen. Slim!

Kwartaalcijfers

Facebook onthulde de plannen bij de bekendmaking van zijn kwartaalcijfers over Q2/2015. Het sociale netwerk zag het aantal gebruikers en de omzet flink stijgen, maar door oplopende kosten kwam de winst lager uit: 719 miljoen dollar ten opzichte van 791 miljoen dollar in dezelfde periode vorig jaar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Facebook onthult commerciële plannen voor Messenger en WhatsApp
Sluiten