Facebook onthult commerciële plannen voor Messenger en WhatsApp

13 reacties

Met gezamenlijk 1,5 miljard gebruikers zijn Messenger en WhatsApp enorme platforms, maar toch verdient Facebook er niets aan. Tijdens een gesprek met investeerders heeft CEO Mark Zuckerberg onthuld hoe dat in de toekomst gaat veranderen.

Het sociale netwerk wil bedrijven laten betalen voor interactie met klanten via WhatsApp en Messenger. Het gaat daarbij niet om reclame, maar wel om orderbevestigingen, track and trace en contact met klantendiensten.

Bedrijven gebruiken WhatsApp al voor klantcontact, maar dit gaat vaak nog via onofficiële hulpprogramma’s of met een smartphone op de afdeling klantenservice. Onder de noemer Business on Messenger test Facebook samen met webshops al orderbevestigingen, klantenservice en alerts wanneer een uitverkocht artikel weer op voorraad is.

messenger-business
Facebook Messenger in Business.

Sluiproute

Zuckerberg zei tegen investeerders dat het om een langetermijnplan gaat en dat bedrijven en klanten zich in eerste instantie vrijwillig en kosteloos kunnen aanmelden. Als de dienst een succes blijkt, is het plan om bedrijven voor dienstverlening via Messenger en WhatsApp te laten betalen. Facebook wil hiermee spam tegengaan en zorgen dat de berichten relevant blijven.

Voor Facebook is deze route bekend. Bedrijven konden aanvankelijk na een like altijd gratis zichtbaar zijn in de feed van gebruikers. Pas toen dit ingeburgerd was, veranderde het sociale netwerk zijn algoritmes waardoor bedrijven aangespoord werden om uitgelichte posts te kopen. Slim!

Kwartaalcijfers

Facebook onthulde de plannen bij de bekendmaking van zijn kwartaalcijfers over Q2/2015. Het sociale netwerk zag het aantal gebruikers en de omzet flink stijgen, maar door oplopende kosten kwam de winst lager uit: 719 miljoen dollar ten opzichte van 791 miljoen dollar in dezelfde periode vorig jaar.
fb-community-jul2015

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  Helena Vanaeken

  PRIVACYBANDIETEN!!!! IK WEET WAAROM IK GEEN GOOGLE PHOTOS GEBRUIK, MAAR ICLOUD!!!

 • Profielfoto
  joostvg

  Wat heeft Google hier mee te maken?

 • Profielfoto
  Usain

  Lijkt me een goede move van zuckerberg. Heb zelf geen facebook maar wel whatsapp. Als ik nergens mijn telefoon nummer achterlaat bij bedrijven merk ik er niks van. En een track and trace via whatsapp lijkt me wel handig eigenlijk.

 • Profielfoto
  Alex Hoogerbrugge

  Vind het in principe geen slecht idee, vooral wat whatsapp betreft. Het is beter dan ongewenste- of pop-upreclame terwijl je aan het chatten bent en het is, vooral in Nederland waar Whatsapp zo veel gebruikt wordt, een enkele vervanger voor de verscheidene kanalen die er nu zijn zoals email, sms, etc.
  Waar ik echter wel bang voor ben is dat bedrijven zullen worden gepusht om FB-messenger te verkiezen over whatsapp, waardoor de consument gedwongen wordt de messenger-app te downloaden.
  Hoe dan ook, in de huidige plannen vind ik het subtiel en productief en zie ik dus geen reden om nu al te beginnen met klagen over privacy.

 • Profielfoto
  Ruwepit

  No way, gaat Mark geen flikker aan waar ik producten koop. hij bouwt zijn profielen maar lekker van anderen

 • Profielfoto
  knekkie

  Ik snap wel dat dit allemaal nodig is voor de metaverse die Mark zuckerburg aan het bouwen is.

  zn visie is waarschijnlijk dat we straks allemaal in de Facebook metaverse zitten met ons oculus rit op en via face book ons boodschappen doen, virtuele seks hebben zonde voeding en luiers bestellen terwijl de mensheid in bio powerarm pods energie opwekt voor de Facebook machines die ons op hun beurt weer de metaverse geven.

  en in die metaverse bestaat een hacker die zoekt naar die ene slimme guy met potentie om de mensen in Facebook wakker te maken en zo terug te vechten tegen de machine. Daarvoor moet ie het witte konijn volgen en ontwaken in the real world. alwaar hij kung fu leert om het op te nemen tegen de architect en zn tegen pool mr smith…

  oh wacht nu heb ik het plots over de matrix… huh?

 • Profielfoto
  Shmoo

  Lijkt me een goede move van zuckerberg. Heb zelf geen facebook maar wel whatsapp. Als ik nergens mijn telefoon nummer achterlaat bij bedrijven merk ik er niks van. En een track and trace via whatsapp lijkt me wel handig eigenlijk.

  .
  Precies dit is de eerste keer dat ik dit soort bedrijven iets hoor zeggen waarvan ik denk, Ja dat is nou eens een goede premium oplossing voor hun ‘gratis’ diensten zonder gelijk met iemands data er vandoor te gaan.
  .
  Ik denk ook dat we meer deze richting opgaan in de toekomst. Apple is er een soort van mee begonnen om gewoon heel hard te roepen dat ze wel wat aan je willen verdienen maar niet aan je privé data willen komen. Volgens mij gaat die trend volgen en gaan bedrijven vanaf nu alleen nog maar meer transparanter worden in wat ze wel van je willen pakken en wat niet en wat daar de kosten van zijn.
  Google is ineens ook heel hard bezig met allerlei optie toevoegen zodat dingen overzichtelijker worden.
  .
  Laten we hopen dat het tijdperk over is dat bedrijven alleen maar uit waren op zo vel mogelijk data verzamelen en dat was dan je marktwaarde in miljarden tijdens een eventuele overname.

 • Profielfoto
  SvS

  Als dit doorgaat, zouden ze verstandig zijn om WhatsApp te herschrijven zodat het eindelijk te installeren is op tablets en computers. Tsjonge zo onpraktisch om gegevens/opmerkingen of dergelijke vanuit WhatsApp te kopiëren in notities of mail voor ik op computer serieus mee aan de gang ga. Terwijl dat op iMessage en telegram veel fijner werkt.

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Het is jammer dat er ‘grootste’ plannen zijn voor WhatsApp maar dat de software slechts op een mobiel werkt is het voor mij enkel een sms vervanger voor iedereen met een Android.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Volgens mij krijgen alleen zakelijke klanten ( die gaan betalen ) straks een desktop of web app om het systeem eenvoudiger te gebruiken.
  .
  Verder gebruik ik WhatsApp eigenlijk niet meer, zeker al 6 maanden geen berichtje meer gestuurd via die app.
  Ik gebruik gewoon de berichten app van iOS, dat is net zo goed gratis maar ook net zo waardeloos als het aankomt qua gesprekken syncen met je iPad, Mac en dat soort dingen.
  Die 5 mensen die ik ken zonder iPhone daar ga ik echt geen aparte app voor gebruiken om op die manier zo goedkoop mogelijk uit te zijn.

 • Profielfoto
  Alex Hoogerbrugge

  @Ruwepit Als je een facebook-account hebt waarop je regelmatig inlogt, weten ze allang wat je bestelt. Ook als je dat niet hebt kunnen dankzij cookies veel meer bedrijven dan alleen dat van Mark al volgen wat jij bestelt, daar gaat whatsapp weinig verandering in brengen.

 • Profielfoto
  Ruwepit

  @Ruwepit Als je een facebook-account hebt waarop je regelmatig inlogt, weten ze allang wat je bestelt. Ook als je dat niet hebt kunnen dankzij cookies veel meer bedrijven dan alleen dat van Mark al volgen wat jij bestelt, daar gaat whatsapp weinig verandering in brengen.

  Nee hoor beste Alex.

  Nogmaals, het gaat FB geen flikker aan. En dus nee, ik heb geen Facebook en ik gebruik oa Ghostery. Genoeg mogelijkheden om je data te blocken.

 • Profielfoto
  maconly

  Alles waar sukkelberg aan zit is kut.

  Dat feestboek is voor mongolen en dat whats app is een antiek programma wat ver achterloopt bij telegram