Overleven zonder Flash? Prima te doen!

Door: Raymon Mens - 45 reacties

Voorheen was het Java, maar tegenwoordig is Adobe Flash Player het favoriete doelwit van kwaadwillenden. De afgelopen weken werden we overspoeld met ernstige lekken. Updates lieten op zich wachten en automatisch bijwerken is eigenlijk niet zo automatisch.

Omdat ik niet mijn hele leven lang Flash-updates wilde blijven installeren of kwetsbaar voor lekken wilde zijn, was het besluit snel genomen: Flash Player verwijderen. Is dat anno 2015 een beetje te doen?

Het probleem met Flash-updates

Iedere software heeft wel eens een bugs of lekken, de meeste fabrikanten lossen dat netjes op en tegenwoordig zijn automatische updates heel normaal. De updater van Flash Player zorgt echter voor ergernissen:

 • De updater is nooit op tijd. Nadat een ernstig lek gepatcht is, wacht je dagen tot de automatische updater eens wakker wordt. Adobe blijkt deze geen seintje te kunnen geven.
 • Het installeren van updates is helemaal niet automatisch. Je krijgt alleen een melding, maar moet daarna alsnog een bestand downloaden, je browser afsluiten en een installer utivoeren.

Verwijderen zou een stuk minder gedoe geven. Zo gezegd, zo gedaan. Dit zijn mijn ervaringen na twee weken zonder Flash.
Schermafbeelding 2015-07-28 om 16.51.12

Surfen zonder Flash

Pas als je Flash Player uitgeschakeld hebt, merk je hoe weinig het nog gebruikt wordt. Het meest voorkomend waren weigerende advertenties, die kon ik missen als kiespijn. Minder leuk was dat Facebook begon te klagen over Flash tijdens het bekijken van video, maar dat bleek een instelling in de cache te zijn. Na het legen van de cache en cookies was het opgelost.

fortune-flash
Fortune maakt er zonder Flash een potje van.

Verder ging het in 9 van de 10 gevallen het goed. De meeste websites maken gebruik van YouTube, Vimeo of een andere standaard-speler zoals JWPlayer en die zijn allemaal HTML5-compatible. Twee vreemde uitzonderingen zijn Kijk.nl (SBS, Veronica en Net5) en Fortune Magazine. Deze websites zijn niet antiek, maar vereisen toch Flash voor video’s.

Beter dan Chrome achter de hand houden

Natuurlijk had ik Chrome, standaard met ingebouwde Flash Player, achter de hand kunnen houden om websites die weigerden te bekijken, maar er is iets beters. De meeste websites blijken ineens wél een HTML5-speler te tonen als je de identiteit van een iPad aanneemt. In Safari is dit eenvoudig in te stellen via het ontwikkel-menu.

Het instellen van deze gebruikersagent is een kwestie van een paar klikken en heeft alleen effect op het geopende tabblad. Dat maakt het sneller en gemakkelijker dan Chrome openen.

ua-ipad
Gebruikersagent van een iPad aannemen doet wonderen.

Advies? Doen!

Twijfel je om Flash te verwijderen? Probeer het in ieder geval, want als het voor websites die jij bezoekt toch nodig blijkt te zijn, heb je het zo opnieuw geïnstalleerd. Op enkele uitzonderingen na blijken moderne websites geen Flash meer nodig te hebben. Ik laat je achter met deze linkjes en tips:

 • Flash verwijderen van OS X (artikel op Abobe.com)
 • Het ontwikkel-menu van Safari is in te schakelen via Voorkeuren   Geavanceerd   Toon ontwikkel-menu in menubalk.

– Raymon

Reacties

45 reacties
 • Profielfoto
  Neowip

  Die iPad tip ga ik proberen. Had ook al tijden Chrome achter de hand, maar dit lijkt me handiger.

 • Profielfoto
  Targaryen

  Werken sites zoals Dumpert ook als je geen Flash hebt?

 • Profielfoto
  gertvandam

  De browser van npo en npo plus werken met flash en voorlopig gaan ze niet over op een alternatief.

 • Profielfoto
  Vilscon

  Belangrijk om te weten!
  Chrome, met ingebouwde flash player, is óók kwetsbaar voor enkele van de lekken. Dus géén flash player geïnstalleerd en ondertussen Chrome gebruiken is niet zonder risico (op de risico volle plekken, uiteraard)

  Werken sites zoals Dumpert ook als je geen Flash hebt?

  Dumpert is allang geüpdatet met een HTML5 player, dus ja:)

 • Profielfoto
  Djinns

  Maand geleden al gedesinstalleerd, weinig tot geen problemen moet ik zeggen. iPad-tip kende ik nog niet, meteen geprobeerd.

 • Profielfoto
  mmww

  Je hoeft flash player niet te wissen, je kunt flash ook uitzetten zodat je het ook weer kunt aanzetten, mocht je het echt nodig hebben.

 • Profielfoto
  Targaryen

  Goed om te weten, dan ga ik het eens deïnstalleren!

 • Profielfoto
  marcoenhop

  Een paar weken geleden clean install gedaan en geen flash geïnstalleerd. Geen enkel probleem. Ook de NPO site werkt prima bij mij.

 • Profielfoto
  Nilkes

  Bij mij was RTLNieuws.nl de enige die niet werkte zonder Flash Player, maar met die User Agent-tip kan ik daar ook weer video’s kijken.

 • Profielfoto
  martijnb

  Twee weken geleden gedeïnstalleerd. Alleen problemen gehad met Comedy Central en dat is wel jammer.

 • Profielfoto
  shvdv

  Weinig problemen zonder flash alleen jammer van CNET, daar had ik wel wat meer van verwacht!!

 • Profielfoto
  oblomov

  Ben geabonneerd op de papieren Volkskrant, maar af en toe lees ik deze krant ook digitaal, doch dat gaat niet zonder Flash Player. Heb toen de Player maar weer geïnstalleerd.

 • Profielfoto
  BRK

  http://www.Speedtest.net werkt nog steeds met de Flash Player en ik gebruik die site nogal eens als ik vermoed dat m’n internet langzamer geworden is of iets dergelijks. Altijd zeer betrouwbare en snelle website, maar het is dus jammer dat die draait op Flash. Wordt eens tijd dat ze updaten naar HTML5 (en hun iPhone-app updaten voor iPhone 6/6 Plus…).

 • Profielfoto
  Freddy Sunder

  Leuke tip, met de iPad instelling!

 • Profielfoto
  RuudBerg

  Ik kocht vorige week een nestcam maar das ook 1 en al flash, beetje jammer google. Flash maar weer geïnstalleerd.

 • Profielfoto
  guide506

  Bedankt voor de iPad tip!

 • Profielfoto
  belfortmac

  Die iPad tip doet hier net niks!!

 • Profielfoto
  Hydræ

  Alleen YouTube draait nog niet op 1080p in HTML5…
  maar verder: geen vastlopers, snellere browser, minder RAM in gebruik.(y)

 • Profielfoto
  Hydræ

  Flash Bash

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Ik heb Mac nu meer dan een jaar, en heb er nooit flash opgezet. De enkele site waar flash nog wel voor nodig is weiger ik gewoon te gebruiken.
  Als iedereen dit doet dan zijn we snel van flash af! De websites moeten dan wel afstappen van flash.
  Zielig voor alle flash artiesten,….

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Met die iPad tip krijg je ook weer alle reclame?
  Ik ga die iPad tip niet opvolgen. Ik wil gewoon flash uitbannen!!!

 • Profielfoto
  csteelooper

  Tja, voor al die videosites (YouTube, Vimeo, etc.) is dan misschien een overgang naar HTML5 mogelijk — en goeddeels al gebeurd. Maar wat ik me nog het meest afvraag is: hoe zou dit kunnen werken voor mensen die online games spelen? De overgrote meerderheid daarvan draait ook op Flash. Inmiddels lijkt een overgang naar Unity in gang te zijn gezet, maar die gaat wel tergend traag. Misschien helpt het als Facebook Flash inderdaad geheel in de ban doet…
  Zelf speel ik op dit moment heel vaak via Apps dus voor mij is er niet direct een probleem. Maar ik ken er genoeg voor wie dit echt een drama zou zijn…

  Met die iPad tip krijg je ook weer alle reclame?
  Ik ga die iPad tip niet opvolgen. Ik wil gewoon flash uitbannen!!!

  Als jij per se reclame wilt weigeren, waarom installeer je dan niet gewoon AdBlock Plus? werkt hier echt als een tierelier. Kun je tóch gewoon de iPad-tip opvolgen… Die hoef je echt niet links te laten liggen ‘omdat je dan reclame krijgt’, hoor… Beetje kinderachtig, die opmerking…

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Ik heb ook geen flash meer.
  Kom ik op een (belangrijke) site waar flash nog moet dan tweet of mail ik de website met het verzoek flash te vervangen.
  Als men dat soort berichten krijgt moet men wel, lijkt me. En het kán wel, op iPad werken de site namelijk wél!

 • Profielfoto
  mslik

  Na het lezen van dit artikel ga ik ook mee in het “avontuur”. Net op deze mac Flash gedeinstalleerd en dat ga ik thuis op alle macs en windows machines ook doen. Ben er al een tijd klaar mee maar er waren een paar sites die toch echt nog flash gebruikten. Weg met die draak.

  Grappig vind ik wel weer dat je een apart programma moet downloaden om Flash te deinstalleeren. Hoe lek is dat programma:nerd:

 • Profielfoto
  wwgnr

  Dank voor de tip over website gegevens verwijderen. Dat heeft er bij mij voor gezorgd dat npo.nl via html 5 werkt.

 • Profielfoto
  Nosferius

  Sinds de laatste enorme lek heb ik flash ook even gedeactiveerd in Chrome … werkt met de meeste dingen goed maar helaas toch wat sites die ik veel nodig heb voor mijn werk die nog flash vereisen waardoor ik er niet onderuit kan maar thuis ga ik het nog eens proberen.

  Stiekem wil ik ook al een tijd van Chrome af maar bij gebrek aan echt goede alternatieven (die niet op een of andere wijze onder doen aan) nog niet gedaan.

 • Profielfoto
  Androidgirl

  Ik heb de Flash plugin wel (volledig geupdate) in Firefox, maar ik heb de optie “Ask to activate” aangezet, samen natuurlijk met Adblock. OMT mekkert ook om activeren van Flash… Maar dat is dus nu een keuze geworden. NPO en dat soort websites die wel te vertrouwen zijn, geef ik eenmalig toestemming indien ik dat wens.

  Ik draai trouwens op W7 nog, W10 binnenkort, geen idee wat Firefox voor OSX doet.

  Niettemin gruwel ik van al die gaten in software, of het nou OSX, W7, iOS of Android is. Niemand heeft het recht controle te nemen over iemand ander’s eigendom en gegevens. Ondanks het feit dat dit mogelijk is.

 • Profielfoto
  tarmac58

  Het is goed te horen dat iedereen zo weinig problemen heeft na het verwijderen van Flash. – Bij mij was dat anders. Ik kreeg echt overal, zelfs bij Youtube de mededeling dat ik de nieuwste versie van Flash of de nieuwste versie van Quick-time (?-wtf) moest installeren. Uiteindelijk heb ik dat toch maar gedaan, en nu kan ik alles weer zien in Html5. ik doe duidelijk iets fout, maar heb geen idee wat.

 • Profielfoto
  VxP

  Hoe krijg ik die iPad tip geactiveerd? Ik kan namelijk de “ontwikkel-tab” niet vinden / activeren?

 • Profielfoto
  VxP

  Gevonden.

 • Profielfoto
  Unlock32

  Het is goed te horen dat iedereen zo weinig problemen heeft na het verwijderen van Flash. – Bij mij was dat anders. Ik kreeg echt overal, zelfs bij Youtube de mededeling dat ik de nieuwste versie van Flash of de nieuwste versie van Quick-time (?-wtf) moest installeren. Uiteindelijk heb ik dat toch maar gedaan, en nu kan ik alles weer zien in Html5. ik doe duidelijk iets fout, maar heb geen idee wat.

  https://www.youtube.com/html5?gl=NL&hl=nl

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  deredactie.be toont zonder flash toch geen filmpjes bij mij.

 • Profielfoto
  Jurriaan

  @Unlock32, die is handig. De opmerking plugin ontbreekt is verdwenen.

  Bright.nl uitpakparty werkt niet zonder flash, nou dan geen Bright.nl filmpjes meer bekijken.

 • Profielfoto
  rjverhaag

  Doen! Mijn imac uit 2008 is weer een stuk sneller geworden!

 • Profielfoto
  crazylegs

  Het is goed te horen dat iedereen zo weinig problemen heeft na het verwijderen van Flash. – Bij mij was dat anders. Ik kreeg echt overal, zelfs bij Youtube de mededeling dat ik de nieuwste versie van Flash of de nieuwste versie van Quick-time (?-wtf) moest installeren. Uiteindelijk heb ik dat toch maar gedaan, en nu kan ik alles weer zien in Html5. ik doe duidelijk iets fout, maar heb geen idee wat.

  https://www.youtube.com/html5?gl=NL&hl=nl

  Ook via die link kan ik geen Youtube afspelen helaas.. iPad tip ga ik niet doen. Ik gebruik momenteel public beta 3 van el capitan

  EDIT: Het blijkt dat adblock het probleem is, zet ik die uit dan werkt het kijken van youtube via de html5 link wel. Met flash nog geïnstalleerd was adblock geen probleem, keek ik ook altijd de html5 versies

 • Profielfoto
  Haike

  Eindelijk gerechtigheid!! Flash vrij!

 • Profielfoto
  McJohn

  Het is inderdaad verbazend hoe weinig je Flash effectief nodig hebt. Ik werk nu haast 3 weken zonder Flash en nog niet echt de noodzaak gevoeld om deze te installeren.:)

 • Profielfoto
  DaveFlash

  (…)
  Zielig voor alle flash artiesten,….

  Hoe zo zielig? Dat ze straks nergens meer hun talenten kunnen gebruiken/laten zien?

  Ben zelf o.a. een zoals jij het noemt “flash artiest” vandaar ook mijn nickname: DaveFlash.

  wij kunnen nog steeds de ontwikkeltools voor Flash blijven gebruiken, want Adobe is een aantal jaar terug zo slim geweest om naast Flash een tweede platform te bouwen met de zelfde, doch deels anders, geïmplementeerde architectuur: Adobe AIR. Adobe AIR projecten bouw je in Adobe Flash Professional op de zelfde manier als voor de Flash browser plugin, echter nu als native- & near-native applicaties die zowel op desktop als mobiel draaien, Mac OS X, Windows, iOS & Android.

  Hiermee kun je van alles bouwen, games, tijdschriftenapps, kantoorapps etc. noem maar op. En de AIR packager maakt er native/near-native iOS/Android/Mac/PC apps van, die voor de gemiddelde Apple AppStore reviewer niet van apps die met Xcode zijn gemaakt te zijn onderscheiden.

  Een van de succesvolste games (gebouwd met Adobe Flash Pro) die momenteel voor o.a Mac OS en iOS beschikbaar zijn in de App Store’s is de game Machinarium, een game over een robotje dat jij moet helpen zijn weg te vinden in de (robot)wereld. Een demo van het spel is te vinden op hun website. (demo werkt alleen in browsers met flash) En zo zijn er wel meer grote en minder grote games met flash/air gebouw. Sommige ontwikkelaars geven het prijs dat hun iOS/Mac game gebouwd is, maar velen houden dit helaas stil omdat ze bang zijn dat dan opeens niemand meer geld zou willen neerleggen voor die éne game in de appstore….

 • Profielfoto
  rrddbb

  Ik heb net adobe flash ook verwijderd maar ik zag bij de omschrijving dat

  ik die nog op 2 plaatsen moest verwijderen, maar dat kan ik niet meer terugvinden, wil iemand dat nog doorgeven, en waar ik die kan vinden.

 • Profielfoto
  Jeffreyp

  Voor mensen die ook autofanaat zijn of gewoon wat autonieuws volgen op de website van autoblog/autojunk. De filmpjes worden daar nog getoond in flash, maar dat is dat wel weer simpel op te lossen met de tip van Raymon.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Sinds de laatste enorme lek heb ik flash ook even gedeactiveerd in Chrome … werkt met de meeste dingen goed maar helaas toch wat sites die ik veel nodig heb voor mijn werk die nog flash vereisen waardoor ik er niet onderuit kan maar thuis ga ik het nog eens proberen.

  Stiekem wil ik ook al een tijd van Chrome af maar bij gebrek aan echt goede alternatieven (die niet op een of andere wijze onder doen aan) nog niet gedaan.

  Wat dacht ge van Safari;-) Vraag me altijd af waarom mensen een andere browser verkiezen boven Safari. Persoonlijk namelijk echt nog nooit een website tegen gekomen die niet werkt in Safari. Of gebruik je veel plugins? Dan kan ik het begrijpen.

 • Profielfoto
  Qapla

  @BRK
  speedof.me gebruikt geen Flash Player!

 • Profielfoto
  xaddict

  Speedtest.net ook niet meer hoor. En anders beta.speedtest.net!

 • Profielfoto
  xaddict

  Eens kijken of die tip ook werkt bij Silverlight zoals bij horizon go want ik erger me er mateloos aan

 • Profielfoto
  Loid

  Anita