Raymon Mens
Raymon Mens OMT Specials 28 juli 2015

Overleven zonder Flash? Prima te doen!

Voorheen was het Java, maar tegenwoordig is Adobe Flash Player het favoriete doelwit van kwaadwillenden. De afgelopen weken werden we overspoeld met ernstige lekken. Updates lieten op zich wachten en automatisch bijwerken is eigenlijk niet zo automatisch.

Omdat ik niet mijn hele leven lang Flash-updates wilde blijven installeren of kwetsbaar voor lekken wilde zijn, was het besluit snel genomen: Flash Player verwijderen. Is dat anno 2015 een beetje te doen?

Het probleem met Flash-updates

Iedere software heeft wel eens een bugs of lekken, de meeste fabrikanten lossen dat netjes op en tegenwoordig zijn automatische updates heel normaal. De updater van Flash Player zorgt echter voor ergernissen:

  • De updater is nooit op tijd. Nadat een ernstig lek gepatcht is, wacht je dagen tot de automatische updater eens wakker wordt. Adobe blijkt deze geen seintje te kunnen geven.
  • Het installeren van updates is helemaal niet automatisch. Je krijgt alleen een melding, maar moet daarna alsnog een bestand downloaden, je browser afsluiten en een installer utivoeren.

Verwijderen zou een stuk minder gedoe geven. Zo gezegd, zo gedaan. Dit zijn mijn ervaringen na twee weken zonder Flash.

Surfen zonder Flash

Pas als je Flash Player uitgeschakeld hebt, merk je hoe weinig het nog gebruikt wordt. Het meest voorkomend waren weigerende advertenties, die kon ik missen als kiespijn. Minder leuk was dat Facebook begon te klagen over Flash tijdens het bekijken van video, maar dat bleek een instelling in de cache te zijn. Na het legen van de cache en cookies was het opgelost.

Fortune maakt er zonder Flash een potje van.

Verder ging het in 9 van de 10 gevallen het goed. De meeste websites maken gebruik van YouTube, Vimeo of een andere standaard-speler zoals JWPlayer en die zijn allemaal HTML5-compatible. Twee vreemde uitzonderingen zijn Kijk.nl (SBS, Veronica en Net5) en Fortune Magazine. Deze websites zijn niet antiek, maar vereisen toch Flash voor video’s.

Beter dan Chrome achter de hand houden

Natuurlijk had ik Chrome, standaard met ingebouwde Flash Player, achter de hand kunnen houden om websites die weigerden te bekijken, maar er is iets beters. De meeste websites blijken ineens wél een HTML5-speler te tonen als je de identiteit van een iPad aanneemt. In Safari is dit eenvoudig in te stellen via het ontwikkel-menu.

Het instellen van deze gebruikersagent is een kwestie van een paar klikken en heeft alleen effect op het geopende tabblad. Dat maakt het sneller en gemakkelijker dan Chrome openen.

Gebruikersagent van een iPad aannemen doet wonderen.

Advies? Doen!

Twijfel je om Flash te verwijderen? Probeer het in ieder geval, want als het voor websites die jij bezoekt toch nodig blijkt te zijn, heb je het zo opnieuw geïnstalleerd. Op enkele uitzonderingen na blijken moderne websites geen Flash meer nodig te hebben. Ik laat je achter met deze linkjes en tips:

  • Flash verwijderen van OS X (artikel op Abobe.com)
  • Het ontwikkel-menu van Safari is in te schakelen via Voorkeuren   Geavanceerd   Toon ontwikkel-menu in menubalk.

– Raymon

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Overleven zonder Flash? Prima te doen!
Sluiten