Bye bye homeknop? Vingerafdrukscanner in Gorilla Glass nu mogelijk

11 reacties

Het afschaffen van de fysieke homeknop komt steeds dichterbij. Volgens recente geruchten werkt Apple al een tijdje aan het integreren van Touch ID in het scherm van de iPhone. Het Amerikaanse bedrijf Sonavation is Apple voor met een alles-in-een scherm.

Het bedrijf kondigt een techniek om ultrasone biometrische sensoren in Gorilla Glass te intergeren aan. Het voordeel van deze direct onder het glas geplaatste sensoren is dat ze zelfs met natte, vuile of vettige vingers werken.

Apple en Sonavation hebben geen directe relatie, maar dit toont wel aan dat de techniek praktisch klaar is voor het integeren van sensoren die nu in de homeknop zitten. Het voordeel van een iPhone zonder homeknop is dat deze compacter kan worden en toch een groot scherm kan bevatten.

Verwacht geen iPhone 6s zonder homeknop, de volgende iPhone zal uiterlijk gelijk zijn aan de iPhone 6 en naar verluidt Force Touch bevatten. Het is ook maar de vraag of Apple het aandurft om de homeknop van de iPhone te halen, want deze vervult ook de taak van ‘escape’-knop. ComputerBILD liet eerder een concept van een iPhone zonder homeknop maken.
iphone7-concept

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  pimmink

  Waarschijnlijk hebben we binnen een half jaar een Samsung telefoon met een fysieke homeknop.

 • Profielfoto
  mblokhuis

  Er staat in het artikel dat er force touch in de iPhone 6s komt. Maar dat is nog lang niet zeker. Beetje vreemd om dit als ‘feit’ in het artikel te zetten. Alle informatie die er omtrent de iPhone 6s is, is nog niets zeker van.

 • Profielfoto
  Thijs.w

  Ik vind de iPhone mét homebutton veel mooier dan dat concept zonder homebutton.

 • Profielfoto
  apple-man

  Of dit in de praktijk ook beter is moet straks blijken. Ik neem aan dat apple wel gaat experimenteren met deze nieuwe technieken. En eerst een aantal prototypen gaat maken en test of een iphone zonder home knop met die nieuwe techniek wel goed werkt. Maar als die direct onder het glas geplaatste sensoren ook met natte, vuile of vettige vingers werken is dat in mijn ogen wel een verbetering. Het is de afwachten wat apple gaat doen waarschijnlijk minimaal tot de iphone 7.

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Als je ziet wat ze momenteel met Force Touch op de trackpads kunnen zou het al wat realistischer worden.

  Stel even voor dat het scherm doorloopt tot de onderrand, maar dat je nog steeds op dezelfde manier als nu de homeknop kan bedienen. Alleen is ie niet meer zichtbaar. Er zijn dacht ik al wel manieren om een voelbaar randje in een scherm te maken wat niet op het scherm zichtbaar is. (denk aan de gebogen schermen) Er zou dan een rondje op gemaakt kunnen worden.

  Technisch zijn er vast nog denkbare beperkingen, maar een jaar geleden wist ook niemand wat Force Touch was en nu hebben we magische trackpads die als een knop aanvoelen, maar helemaal geen knop hebben.

 • Profielfoto
  GodzillaNinja

  De homeknop hoeft van mij niet weg, ik heb liever iets fysieks voor het geval dat een programma niet meer reageert of de iPhone crashed (home + powerknop 10sec.) maar de knop van Gorilla Glass maken zodat je met vieze vingers kunt inloggen zou al een geweldige bijkomstigheid zijn.

 • Profielfoto
  wensink

  Dat rondje mag dan wel weg, maar dat snappen ze bij Apple natuurlijk ook wel.

  Op deze manier kunnen ze het ook mooi in MacBooks inbouwen in het trackpad;)

 • Profielfoto
  knekkie

  Een Virtuele homeknop

  Dit schept een hoop (voor iOS) nieuwe mogelijkheden.

 • Profielfoto
  martinbats

  Jullie hebben wel moeite met ‘integreren’ of niet? Intergeren en integeren is niet helemaal correct.

 • Profielfoto
  Steve Brooklyn

  Ik weet nu tenminste wat de boven en onderkant is…
  dat wordt zonder fysieke home button toch net iets lastiger.

 • Profielfoto
  Clarus

  Patent oorlogen maken meer kapot dan je lief is… als Apple niet doorzet.
  http://www.fosspatents.com/2015/08/us-patent-office-considers-apples-d677.html