Apple’s Design Studio Manager stapt op na promotie Jony Ive

Door: Raymon Mens - 11 reacties

Sinds 1 juli is niet alleen Apple Music in de lucht, maar is Jonathan -Jony- Ive ook officieel gepromoveerd tot Chief Design Officer, een titel die Apple niet eerder aan een medewerker toekende. Opmerkelijk is dat Ive’s rechterhand na zijn promotie is opgestapt.

Harper Alexander was van 2009 tot 1 juni 2015 Design Studio Manager bij Apple. Naar eigen zeggen overzag hij de agenda, beveiliging, evenementen en dagelijkse gang van zaken in de geheime design studio’s van Apple.

De Studio Manager maakte zijn vertrek via LinkedIn bekend, maar nadat 9to5Mac erover berichtte, heeft hij zijn complete profiel verwijderd.
screenshot-2015-07-01-10-52-46
Voorheen was Ive verantwoordelijk voor zowel het ontwerp van de software als hardware, nu worden die taken verdeeld tussen Richard Howarth (Vice President of Industrial Design) en Alan Dye (Vice President of User Interface Design). Samen hebben deze twee bijna 30 jaar ervaring bij Apple en stonden aan de wieg van designprojecten voor iOS, de Mac, iPhone en Apple Watch.

De vraag is hoe betrokken Ive nog blijft bij de designprojecten van Apple. Volgens zijn management-biografie bemoeit hij zich nog steeds met de look en feel van de producten, met het ontwerp van Apple Stores en toekomstige projecten, maar toch rapporteren de nieuwe design VP’s niet langer aan Ive, maar aan Tim Cook.

Een teken dat de betrokkenheid van de Britse designer eerder krimpt dan groeit…. Of zou hij zijn studio in Cupertino simpelweg ingeruild hebben voor een geheime garage waar aan de Apple Car gesleuteld wordt?

ive-rechterhanden
Alan Dye, Jonathan Ive en Richard Howarth.

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  Usain

  Goede zaak, haal Jony alsjeblieft van UI af want daar bakt hij helemaal niks van. Sommige gradients zijn nogsteeds omgedraaid in iOS.

 • Profielfoto
  Buzz

  Het hoeft natuurlijk helemaal niets met elkaar te maken te hebben. Misschien was de man van het LinkedIn profiel om een andere reden aan ander werk toe.

 • Profielfoto
  Needler

  Jony is klaar bij Apple als hoofd ontwerper. Hij krijgt nu de titel van CDO en mag leuke dingen doen. Dingen waar hij zelf zin in heeft. En als hij ergens even geen zin in heeft mag hij lekker naar Engeland vliegen.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Goede zaak, haal Jony alsjeblieft van UI af want daar bakt hij helemaal niks van. Sommige gradients zijn nogsteeds omgedraaid in iOS.

  .
  Precies, op je iPhone moet je niet de Mail en App Store app naast elkaar zetten want dat ziet echt uit als twee blinden die aan het zwaardvechten zijn.
  .

  .
  Al met al vraag ik mij af als iemand anders bij Apple het wel goed zou kunnen. Er werken naar mijn mening nu meer dikkoppen en rap-gangsters die op status en geld afkomen dan het echte serieuze talent van de wereld.
  Netflix heeft vorige maand een dame in dienst genomen die echt serieus UI werk maakt. Ik kijk uit naar het volgende UI van Netflix want als zij daar haar zegje in krijgt dan hoeft Netflix niet eens porno uit te zenden om een stijve te krijgen.

 • Profielfoto
  Usain

  Dribbble en Behance zit vol met UI designers die wel wat kunnen, ben echt geen fan van de kant die Apple is opgegaan sinds iOS 7. Gelukkig kan je veel aanpassen met een jailbreak op iOS.

 • Profielfoto
  Zakske

  De titel van het artikel doet je vermoeden dat dit belangrijk nieuws is, maar na het profiel van de beste man bekeken te hebben blijkt dat het hier om de secretaresse van Jony Ive gaat.

  Sorry, maar ik denk niet dat de wereld hier wakker van moet / zal liggen.

 • Profielfoto
  Bman

  Die Harper Alexander was in ieder geval niet misselijk van zichzelf!

 • Profielfoto
  Thijs.w

  Goede zaak, haal Jony alsjeblieft van UI af want daar bakt hij helemaal niks van. Sommige gradients zijn nogsteeds omgedraaid in iOS.

  Wat is daar mis mee? Een beetje variatie maakt het alleen maar beter?

 • Profielfoto
  Maikelw

  Nee, het is inconsistent en daarmee een doorn in het oog. Blijf het zeggen, het platte “design” van tegenwoordig doet me meer denken aan een geanimeerd wireframe. Iets waar je meer start en daar je design op maakt. Ben benieuwd wat er nu gaat komen, goede verandering. De beste man is koning in hardware maar software was echt een flinke stap terug in de tijd. Ja, ik vindt inmiddels iOS 6 outdated ogen, maar nog altijd beter dan iOS 7 en hoger. Zo denk ik trouwens ook over Mavericks > Yosemite.

 • Profielfoto
  ozzie X

  Helemaal eens. Laat Joni lekker met hardwaredesign aan de gang, voor mijn part een auto, maar geef ons een nieuwe UI-topper die daar ook echt verstand van heeft.

 • Profielfoto
  Dutch_Muscle

  Kunnen ze die knakker niet beter gewoon laten verdwijnen? Ik ben er zo klaar mee… Als hij nu ook nog aan een auto gaat werken zijn wat mij betreft echt de rapen gaar. Ik wil mijn oude Apple terug! Die nieuwe garde maakt er pas echt een bling-bling merk van zonder inhoud.

  Ik weet het, ik kom over als een zeikerd, maar ik heb een groot Apple hart. Ik ben echt ongerust wat er nu met Apple gaat gebeuren. De weg die ze zijn ingeslagen met elk jaar een nieuw OS dat niet af komt en er niet uitziet is echt onhoudbaar mensen…