Apple ‘Streetview’ in augustus naar Europa

9 reacties

Op vakantie naar Frankrijk of Zweden? Dan krijg je de kans om naar de Streetview auto’s van Apple te zwaaien. Nadat de Apple-auto’s met camera op het dak eerder steden in de VS en UK in kaart brachten, volgen in augustus een aantal Europese steden.

Apple laat weten dat zijn Maps-voertuigen van 1 tot en met 31 augustus de hele regio Parijs en de Zweedse steden Stockholm en Malmö in kaart brengen. Er worden foto’s gemaakt voor gebruik in Apple Maps.

Dit zijn de precieze data en locaties:

 • 1 t/m 16 augustus: Hauts-de-Seine, Seine-Saint-Denis en Val-de-Marne (Frankrijk)
 • 1 t/m 20 augustus: Parijs (Frankrijk)
 • 1 t/m 31 augustus: Skåne County / Malmö en Stockholm County (Zweden)

De Apple Maps-auto’s werden voor het eerst in februari van dit jaar gespot. Aanvankelijk werd gedacht aan prototypes van zelfrijdende auto’s, maar in juni maakte Apple bekend dat ze voor een Streetview-achtige dienst in Apple Maps zijn. In juli reden de auto’s al in de VS, Engeland, Dublin en Ierland.

Het is nog onbekend wanneer Nederland aan de beurt is. De Streetview-achtige dienst is momenteel nog niet te zien in Apple Maps, waarschijnlijk worden voor de lancering meer steden in beeld gebracht.
Apple-Maps-Vehicle

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  Bman

  “Aanvankelijk werd gedacht aan prototypes van zelfrijzende auto’s…”

  Ik weet genoeg… ik dacht dat driemaal scheepsrecht is!

  On-topic: kansloos dat Apple zo hardnekkig aan de weg blijft timmeren terwijl iedereen weet dat het spelletje als gespeeld was voordat iOS 6 uitkwam.

  Óf Apple tilt streetview op een hoger niveau waardoor mensen toch voor Apple Maps kiezen ondanks gebrek aan zoeksuggesties en points of interrest. Ik kies zelf overigens voor Apple Maps puur en alleen omdat de app beter integreert op een iPhone dan een los-verkrijgbare app.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Yuck, m’n Mac blijft het woord maar niet snappen:|

 • Profielfoto
  Buzz

  BMan: Het spelletje is nog lang niet gespeeld. Het is niet voor niks dat de kaartendivisie van Nokia verkocht wordt aan Audi, BMW en Daimler. Het gaat deze bedrijven qua investering natuurlijk helemaal niet alleen om wat gebruikers op hun telefoontje kunnen zien als ze een restaurantje zoeken, het gaat bij deze kaartendiensten ook om data waarmee zelfrijdende auto’s straks de weg gaan vinden. Google heeft daarin de voorsprong genomen, maar die strijd is eigenlijk nog niet eens echt begonnen, dus is het niet gek dat ook Apple hierin aan het investeren is.

 • Profielfoto
  knekkie

  @BMan
  Je kan als bedrijf altijd met een gamechanger komen als daar enig financieel gewin of noodzaak voor is. Of met een product dat simpelweg beter geïntegreerd is met iOS dan dat van de huidige marktleider.

  Wat Apple betreft…
  Daar is wil, tijd, expertise, moeite en geld voor nodig. Volgens mij vinken ze al die criteria af. Zo te zien is Apple volop bezig aan verbetering van iets dat met Apple Maps te maken heeft.

  Wat verontwaardigde apple maps gebruiker betreft…
  Geduld of slikken en het betere product als alternatief gebruiken. Wat maps betreft betekent dat een andere app openen.;)

 • Profielfoto
  Zakske

  Apple was in gesprek met BMW over het gebruik van de i3 als basis voor een elektrische auto, maar deze gesprekken hebben niets opgeleverd. Misschien wordt er in de toekomst verder gesproken. Nokia’s Here Maps wordt inderdaad waarschijnlijk verkocht aan Audi, BMW en Mercedes. Ik denk dat Apple liever een eigen kaartendienst opzet dan gebruik te moeten maken van de dienst van een ander.

  Google heeft in 2013 via Google Ventures fors geïnvesteerd in Uber, wat ze al een berg nuttige data geeft opgeleverd. Uber maakt gebruik van Google Maps, maar heeft ook een samenwerking met Carnegie Mellon University “to do research and development, primarily in the areas of mapping and vehicle safety and autonomy technology”. Op veel vlakken werken Uber en Google dus niet samen.

  Iedereen snapt ook wel dat zodra de technologie én de wetgeving er is Uber direct alle chauffeurs aan de deur zet en zal vervangen door zelfrijdende auto’s. De CEO van Uber heeft al een keer tegen Tesla gezegd dat, als die tegen 2020 een zelfrijdende auto produceren, Uber er direct een half miljoen exemplaren van zal kopen.

  Maar goed; Street View heb je niet nodig voor de ontwikkeling van een zelfrijdende auto, dat is meer een extraatje voor Apple Maps.

 • Profielfoto
  Di May

  En wat als het ‘in kaart brengen’ door de Apple-auto’s
  een dekmantel is voor iets heel anders ?

 • Profielfoto
  knekkie

  …Nokia’s Here Maps wordt inderdaad waarschijnlijk verkocht aan Audi, BMW en Mercedes. Ik denk dat Apple liever een eigen kaartendienst opzet dan gebruik te moeten maken van de dienst van een ander…

  Wat is de rol van TomTom nog in de huidige versie van Apple Maps?
  Ik dacht dat zij de leverancier waren van de kaarten zelf. Maar dat ligt anders begrijp ik?

 • Profielfoto
  knekkie

  En wat als het ‘in kaart brengen’ door de Apple-auto’s
  een dekmantel is voor iets heel anders ?

  Dat er in die auto een apple auto zit:P ?

  (De minivan als on opvallend omhulsel net als de iPhone 4 in een hoesje van een iPhone 3GS)

 • Profielfoto
  Zakske

  Wat is de rol van TomTom nog in de huidige versie van Apple Maps?
  Ik dacht dat zij de leverancier waren van de kaarten zelf. Maar dat ligt anders begrijp ik?

  TomTom is momenteel idd. de leverancier van Apple Maps, maar begin dit jaar waren er al geruchten dat Apple ze wil dumpen en in-house een eigen versie gaat ontwikkelen. Dat is ergens ook logisch, want dan beschik je over data waar geen enkele concurrent over kan beschikken. Kijk maar naar Uber; Google is daar een belangrijke aandeelhouder en ook zij werken aan hun eigen versie.