Apple Pay start in UK, met OV-chipkaart

16 reacties

Apple Pay is de oceaan over en sinds vandaag ook in het Verenigd Koninkrijk beschikbaar. De dienst waarmee Apple-gebruikers kunnen betalen met hun iPhone en Apple Watch maakte in oktober van 2014 samen met iOS 8.1 zijn debuut in de VS.

Zes grote banken doen mee en de Britten kunnen in 250.000 winkels van onder andere bij Lidl, het postkantoor, McDonalds, BP benzinestations, KFC, Starbucks, Subway en in het openbaar vervoer met Apple Pay betalen.

Het is de eerste keer dat Apple Pay gebruikt wordt in het openbaar vervoer. In de UK wordt de Oyster Card gebruikt om in te checken voor de trein, tram, metro en bus. Het Britse OV-systeem accepteert naast deze kaart nu ook Apple Pay. De Engelse krant The Telegraph heeft een video gemaakt die de werking van Apple Pay in het OV in en rondom Londen.


Met de lancering in de UK is Apple Pay officieel in een Europees land beschikbaar. Naar verluidt volgen later dit jaar meer Europese landen, al heeft Apple zelf gezegd dat China de eerste prioriteit na het Verenigd Koninkrijk is. Wij zien een Nederlandse OV-chipkaart in Apple Pay ook wel zitten.

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  pimmink

  Is de OV chip niet gewoon Passbook of echt Apple Pay?

 • Profielfoto
  pimmink

  Want wat als je een Abbonement hebt?

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Het is een beetje onduidelijk; Op een virtuele OV-chipkaart kan ook een abonnement staan. Alleen is het dan een virtuele kaart die de iPhone op gewenste momenten presenteert, ipv een fysieke. Of dat bij het Britse systeem idd het geval is durf ik niet goed te zeggen.

 • Profielfoto
  macjk

  Betaalt ze niet gewoon een enkeltje met de credit card van RBS. Nergens zie ik dat ze met de Oyster Card betaalt wordt.

 • Profielfoto
  iNanc

  Artikel is zo onduidelijk als ik weet niet wat.

  In de UK check je alleen in en check je niet meer uit. In Nederland dus wel. Wat ook meteen betekend dat we in Nederland niks hebben aan Apple pay als ov-chipkaart.

 • Profielfoto
  jasper050

  Ze betaald gewoon met de creditcard, trouwens je moet niet met je iPhone inchecken en uitchecken met je Apple Watch of andersom daar dan de ritprijs niet goed berekend wordt.

  https://tfl.gov.uk/fares-and-payments/contactless/other-methods-of-contactless-payment/apple-pay

  Trouwens ik ben benieuwd of dit niet vreselijke opstoppingen geeft in de zeer drukke spits in Londen. Met de Oyster Card gaat het razendsnel, nu sta je voor het poortje met je Apple Watch waarschijnlijk om de linker pols, koffertje in je rechterhand, vreemde capriolen maken om je Passbook te openen en daarna nog een onmogelijke draai maken naar het aanraak veld.

  Bij het poortje er naast zijn met de Oyster Card er al minstens 10 mensen door.

 • Profielfoto
  jasper050

  Artikel is zo onduidelijk als ik weet niet wat.

  In de UK check je alleen in en check je niet meer uit. In Nederland dus wel. Wat ook meteen betekend dat we in Nederland niks hebben aan Apple pay als ov-chipkaart.

  Wat een onzin, in de metro van Londen check je zowel in als uit. In de bussen hoef je alleen in te checken.

 • Profielfoto
  NTG

  Kan mij voorstellen dat het niet moeilijk is om Apple Pay te integeren aangezien de OV-poortes al ingebouwde ondersteuning hebben voor contactloze betaalpassen naast de Oyster Card, de Britse OVchipkaart.

 • Profielfoto
  Niels

  Nu nog een directe link tussen  Pay en de daadwerkelijke OV-chipkaart, want hier wordt gewoon betaald met de creditcard die gekoppeld is met  Pay.

  Overigens zou dit hier in Nederland ook gewoon op dezelfde manier moeten kunnen werken, aangezien ons OV-chipkaartsysteem niet veel verschild van het Oyster Card systeem.

  Maar goed, de volgende stap zou dus moeten zijn dat je een OV-chipkaart in  Pay kunt zetten. Daarnaast zie ik niet veel mensen hun iPhone over een poortje halen als het erg druk is. Een plastic OV-kaartje is namelijk lang niet zo kostbaar om te vervangen bij schade als een iPhone.

 • Profielfoto
  geanonimiseerd.account

  Nog maar een keer roepen…. Nee London transport accepteert geen Apple Pay maar Mastercard, VISA contactloos… en ook nog Maestro en V-Pay.
  Dus met elke contactloze pas gebaseerd op deze betaal brands kun je gebruik maken van London transport. En JA Apple Pay gedraagt zich bij de terminal gewoon als een contactloze bankpas niet meer niet minder.

  Ik moet zeggen ik gebruik Apple Pay nu sinds oktober vorig jaar en het werkt subliem. Maar op de Apple Watch is het nog handiger… Ik heb een bankrekening geopend bij Wells Fargo in Amerika en via PayPal zet ik af en toe wat geld er op. En reken er nu bijna dagelijks in NL er mee af.

 • Profielfoto
  IcyDragon68

  Ik zie dit al helemaal zitten! Alleen zeiken wij nog over alles. Het probleem, vindt ik, ligt duidelijk bij alle vervoerbedrijven. Het zijn er gewoon teveel en ze werken toch nooit samen. (Bijvoorbeeld de bus die nooit aansluit op de trein en andersom.)

  Bij de NS kan er nu ook met een QR-code gereisd worden. Waarom stappen zij niet over op dat systeem?;) Kan tenminste ook de oudere iPhones mee.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Op https://tfl.gov.uk/fares-and-payments/contactless/other-methods-of-contactless-payment/apple-pay?cid=applepay is te lezen dat je Apple Pay ook aan een online account kan koppelen en geld terug kan vragen bij vertraging. Ook kan je je reisgeschiedenis bekijken.

  Het functioneert dus grotendeels als onze OV-chipkaart (op abonnementen na, weet niet of de Britten die hebben), vandaar de vergelijking.

 • Profielfoto
  IcyDragon68

  Raymon, ik denk niet dat zij abonnementen hebben. Het Britse systeem lijkt grotendeels op die van Hongkong. Daar hebben zij ook geen abonnementen, maar wel verschillende soorten kaarten, zoals een jongerenreiskaart, voor studenten, ouderen en ook wegwerpkaarten. Afhankelijk van welke kaart je gebruikt, worden daarop de prijzen aangepast. Dat klinkt trouwens wel als een duidelijker systeem dan de Nederlandse met de tig verschillende abonnementen en wordt zwartrijden nog duidelijker.

 • Profielfoto
  Imade

  Op https://tfl.gov.uk/fares-and-payments/contactless/other-methods-of-contactless-payment/apple-pay?cid=applepay is te lezen dat je Apple Pay ook aan een online account kan koppelen en geld terug kan vragen bij vertraging. Ook kan je je reisgeschiedenis bekijken.

  Het functioneert dus grotendeels als onze OV-chipkaart (op abonnementen na, weet niet of de Britten die hebben), vandaar de vergelijking.

  Denk niet dat het hier gaat werken omdat wij met instap tarieven werken.
  Je betaalt als borg bij de RET 4 euro en de NS eist minstens 20 euro te hebben.
  Deze vervoersbedrijven gaan deze winsten echt niet afstaan tbv Apple Pay.

 • Profielfoto
  JWB

  Artikel is zo onduidelijk als ik weet niet wat.

  In de UK check je alleen in en check je niet meer uit. In Nederland dus wel. Wat ook meteen betekend dat we in Nederland niks hebben aan Apple pay als ov-chipkaart.

  Wat een onzin, in de metro van Londen check je zowel in als uit. In de bussen hoef je alleen in te checken.

  Zou ik idd doen, anders klap je met kruis wel tegen zo’n hekje aan.

 • Profielfoto
  JWB

  Gezien de beperkte snelheid waarmee het gaat, denk ik dat dit hem vooralsnog niet gaat worden. In de spits worden mensen achter je niet heel vrolijk. Die Oystercards werken eigenlijk perfect.