Apple Music: 5 snelle tips en tricks

27 reacties

Apple Music en radiozender Beats One zijn een aantal dagen beschikbaar als onderdeel van iOS 8.4 en iTunes 12.2. De nieuwe diensten zitten vol met toffe functies en verborgen pareltjes, maar ook enkele nadelen en onmogelijkheden.

Na een aantal dagen met de nieuwe dienst spelen, hebben we snelle tips en tricks ontdekt die het gebruik van Apple Music nog prettiger maken.

1. Verborgen pareltjes in tabblad ‘nieuw’

In het tabblad nieuw is niet alleen maar nieuwe muziek te vinden, maar ontdek je ook alle ‘handpicked’ afspeellijsten die door redacteuren zijn samengesteld. Je kunt ze per genre selecteren en komt erg verrassende playlists tegen. Van reggaenummers van Rihanna tot een playlist voor een sexy date en ongewone samenwerkingen tussen verschillende artiesten.
music-nieuw-00001

2. Meer ruimte in de Muziek-app

De Muziek-app van iOS zit vol met tabbladen, lijstjes menu’s en meer. Je kunt een beetje ruimte maken door de connect-functie te verbergen. Als je het sociale netwerk van Apple Music niet gebruikt, krijg je er in de app een tabblad met al je afspeellijsten voor terug. Je verbergt connect als volgt:

 • Ga op je home-screen naar Instellingen > Algemeen
 • Kies voor Beperkingen en zet deze aan
 • Zet Apple Music Connect uit

connect-replace

3. Beats One afspeellijsten terugluisteren

Niet in de gelegenheid geweest om naar een show op radiozender Beats One te luisteren? Er is geen uitzending gemist, maar alle muziek die de DJ’s gedraaid hebben, wordt bijgehouden in playlists. Deze zijn te vinden in het tabblad radio, waar je op het Beats One-logo (dus niet op luister nu) tapt. Scroll vervolgens naar onder, waar je onder het kopje Featured Shows per show en datum een afspeellijst vindt.
beats1-terug

4. Al je likes in een playlist

Door heel Apple Music kun je op het hartje drukken om aan te geven dat je een nummer tof vindt. De algoritmes leren hier je muzieksmaak beter door kennen. Wil je alle muziek die je geliked hebt in een overzicht? Maak dan in iTunes een slimme afspeellijst aan met de regel “hartje = waar”.
lijst-001

5. Beats One via AirPlay

Radiozender Beats One is vanuit de Apple Music-app gek genoeg niet via AirPlay te beluisteren. Door de directe streamlink in Safari of iTunes te openen, kan dat wel. Dit zijn de verschillende links:

apple-music-beats-1-radio-djs

 • Meer over Apple Music: Apple Music: 25 vragen en antwoorden
 • Reacties

  27 reacties
  • Profielfoto
   Myquandro

   Vooral het uitschakelen van Connect vind ik een erg handig tip. Buiten enige omslachtigheid met de afspeellijsten (die nu al voor de helft is opgelost) ben ik erg tevreden over Apple Music.

  • Profielfoto
   henderie

   De slimme afspeellijst (met Hartje aan) werkt alleen met muziek die ook in je Mijn-muziek-lijst staat. Weet iemand hoe ik al mijn hartjes in een afspeellijst krijg?

  • Profielfoto
   Vilscon

   Ik ben het volledig met Myquandro eens. Niet ens zozeer dat ik Connect niet gebruik, maar ik wilde een snellere weg naar mijn afspeellijsten. In principe het enige wat mij interesseert overigens.. Toch hoop ik op een manier waarmee ik toch nog Connect kan bereiken, terwijl ik wel de ‘sneltoets’ naar Afspeellijsten heb..

   Nice lijst!

   Overigens, ik krijg ‘4. Al je likes in een playlist’ niet voor elkaar. Ik heb ondertussen al een aantal nummers ‘gehart’ gedurende het afspelen van muziek/radio, maar de lijst blijft leeg. En ja, hij is correct ingesteld..

   Edit: Wat Henderie zegt.. Dat heb ik dus ook. Jammer genoeg werkt het dus niet voor streaming likes..

  • Profielfoto
   Paulebeer

   Ik heb iets raars ontdekt. Ik kan de muziekzenders van Apple music gewoon streamen naar mijn Airport express. Zodra ik op beats 1 overga, is de optie voor streamen weg en kan ik alleen via de ingebouwde speakers luisteren. Ga ik weer over op een ander kanaal, dan is het stream symbool weer terug. Vreemd…

  • Profielfoto
   remcoa7x

   Had niemand even kunnen zeggen dat je eigenlijk helemaal niet 3 maanden Apple Music uit kunt proberen, maar dat je 9,99 betaald voor 4 maanden. Dat is gewoon misleiding in mijn ogen.

  • Profielfoto
   vincentvega

   Heeft iemand al ontdekt hoe je de cache kunt leegmaken? Ben na een paar dagen al 1 gb kwijt

  • Profielfoto
   Vilscon

   Had niemand even kunnen zeggen dat je eigenlijk helemaal niet 3 maanden Apple Music uit kunt proberen, maar dat je 9,99 betaald voor 4 maanden. Dat is gewoon misleiding in mijn ogen.

   Dat is niet zo. Je kan gedurende je trial periode gewoon je ‘automatische verlenging’ uitzetten, waardoor je na 3 maanden niet betaald.

  • Profielfoto
   Tomobi

   Ik kan gewoon Beats 1 via airplay gebruiken naar mijn airport express, die aangesloten is op mijn geluidsinstallatie.

   Na op “listen now” te drukken begint hij te spelen en kan ik op het icoontje van airplay drukken. Geen problemen.

  • Profielfoto
   Ron Luyten

   Toch vreemd dat je overal zoveel negativiteit leest over Apple music. In ieder geval wil ik deze app nooit meer kwijt want voor nog geen 10 euro krijg je echt wel een massa muziekkeuze zowel on als offline en de app is vele malen mooier en uitgebreider als de concurrentie. Proficiat aan Apple en laat je niet kapot maken door degenen die toch nooit tevreden zijn.

  • Profielfoto
   Nicolinden

   Ron67 +10

  • Profielfoto
   Matanza

   Toch vreemd dat je overal zoveel negativiteit leest over Apple music. In ieder geval wil ik deze app nooit meer kwijt want voor nog geen 10 euro krijg je echt wel een massa muziekkeuze zowel on als offline en de app is vele malen mooier en uitgebreider als de concurrentie. Proficiat aan Apple en laat je niet kapot maken door degenen die toch nooit tevreden zijn.

   De mensheid en verandering gaan niet zo goed samen. Vandaar al deze klachten in het begin. Ik ben er van overtuigd dat iedereen hier nog enthousiast gaat over worden. Het zit echt super in elkaar. Beter als spotify.

   Van de streamen van Beats one heb ik wel nog vragen. Ik heb dit nu al een paar keer nagekeken en soms lukt het mij wel op de normale manieren. Andere keren niet … Kunnen bepaalde programma’s niet gestreamd worden en andere wel ? Ik weet het niet goed.

  • Profielfoto
   caers_bart

   Vind het voorlopig nog niet allemaal heel duidelijk… zal er misschien nog wat aan moeten wennen. Maar ik zal nog moeten overtuigd worden om na drie maanden van spotify naar Apple music te verhuizen.

  • Profielfoto
   Frank73

   Heeft iemand al ontdekt hoe je de cache kunt leegmaken? Ben na een paar dagen al 1 gb kwijt

   Via Beheer opslag in de instellingen.

   Vind het een mooie app met veel potentie. Natuurlijk is niet alles direct 100% in orde, maar voor een 1e versie: petje af.

  • Profielfoto
   vincentvega

   @frank37 en waar vind ik dat?

  • Profielfoto
   gipsman

   Apple verknoeit je eigen music library.
   Daarom doe ik niet mee aan apple music, zoals eerder niet aan match.
   http://www.theverge.com/2015/7/1/8877129/apple-music-icloud-problems

  • Profielfoto
   vincentvega

   @johannes fijn om te weten

  • Profielfoto
   markmulder1982

   Kan Beats1 ook gewoon via airplay afspelen.

  • Profielfoto
   leovanh

   Goeie tip dankje.
   Verder vind ik Apple Music helemaal niks. Het is onoverzichtelijk, onduidelijk. In de auto zeurt ie elke keer om wifi en kan ik mijn muziek niet afspelen.
   Zit eerlijk gezegd ook niet op te wachten op radio van Apple. Heb genoeg aan mijn eigen music en daarvoor was de oude iTunes prima.:x

  • Profielfoto
   SusanUSA

   Beter als spotify.

   …uitgebreider als de concurrentie.

   Serieus?

  • Profielfoto
   Cybershooter

   Toch vreemd dat je overal zoveel negativiteit leest over Apple music. In ieder geval wil ik deze app nooit meer kwijt want voor nog geen 10 euro krijg je echt wel een massa muziekkeuze zowel on als offline en de app is vele malen mooier en uitgebreider als de concurrentie. Proficiat aan Apple en laat je niet kapot maken door degenen die toch nooit tevreden zijn.

   Wanneer je zelf een lokale zorgvuldig opgebouwde muziekbibliotheek hebt en deze bibliotheek om alle Apple Music functies te kunnen gebruiken, verplicht moet gaan uploaden naar iCloud, begint de ellende pas echt, aangezien je eigen bibliotheek geruineerd wordt door Apple en voorzien wordt van allerlei andere albumcovers en indelingen. Dit is kapitale bug in het hele Apple Music verhaal, waardoor het terecht is dat veel gebruikers afhaken, zolang deze bug er niet is uitgehaald. Zowieso begrijp ik niet zo goed waarom je verplicht wordt je eigen bibliotheek naar iCloud te uploaden om gebruik te kunnen maken van alle functies. Laat de gebruiker op z’n minst de keuze om dit te doen en in beide gevallen de volledige functionaliteit gebruiken.

  • Profielfoto
   Nicolinden

   @leovanh als je je ergens niet in verdiept is alles slecht. Het feit dat apple music in de auto (en dus op 3g) zeurt om wifi is omdat anders bij veel mensen hun data abonnement leeg gezogen wordt. Offline muziek werkt wel gewoon. 3G toegang kun je gewoon activeren als je dat wilt.

  • Profielfoto
   Jurr

   Wat @henderie zegt indd

   Wat ik hierbij ook jammer vind is dat je eerst een nummer moet afspelen voordat je op het hartje kunt klikken, albums kun je wel zonder af te spelen een hartje geven.

  • Profielfoto
   iMaf

   Inderdaad er is nog (veel) werk aan de winkel voor Apple, ik had er in alle eerlijkheid wel meer van verwacht toch zeker als je iedereen steeds hoort zeggen, als Apple iets doet doen ze het pas als ze zeker zijn dat het goed is en dit is het nog zeer zeker niet! Niet dat ik het al opgeef want ik zie wel dat het HEEL wat kan worden maar of het ook wat gaat worden is een andere vraag, Spotify heeft tot op dit moment niets te vrezen van  music en krijgt  music zelfs maar een matige 6 dus nog veel ruimte voor verbetering

  • Profielfoto
   Macteach

   Mensen toch, er is een verschil tussen betaalt en betaald hoor…

  • Profielfoto
   Hansi2124

   Waar is de tijd gebleven dat iTunes echt overzichtelijk en gebruiksvriendelijk was?
   Als je dit zoekt, moet je daar naar toe en als je dat wilt afspelen moet je dat doen….. Voor mij hoeft dit allemaal niet. Het is gewoon teveel van het goede, vind ik.
   Het simpele wat iTunes destijds was en waar Apple goed is was, is gewoon weg.:-(

  • Profielfoto
   leovanh

   @nicolinden, daar had ik me dus wel in verdiept
   Nu kan ik dus alles gewoon weer op mijn iPhone zetten. Zucht ik zie nog steeds de meerwaarde niet.