Apple geeft IPv6 belangrijk duwtje in de rug

6 reacties

IP-adressen worden met het nieuwe IPv6 nog ingewikkelder dan IBAN-nummers en daarom wil eigenlijk niemand zijn oude, vertrouwde IP-adres opgeven. Toch is het nodig om over te stappen, want de beschikbare IPv4 adressen zijn nu echt zo goed als op.

Apple ondersteunt al jaren IPv6, maar de derde en publieke beta van iOS 9 en OS X 10.11 prioriteren nu altijd IPv6-verbindingen, zelfs als dat iets trager is. Het wordt nu in 99 in plaats van 50 procent van de gevallen gebruikt.

Voorheen haalde OS X en iOS zowel het IPv6 als oude IPv4-adres op en werd er voor de snelste connectie gekozen, maar nu kan IPv6 maximaal 25 milliseconde trager zijn en alsnog geselecteerd worden, schrijft een Apple-engineer in een mailinglist. Als deze methode bevalt, zal deze in de definitieve versie van OS X 10.11 El Capitan en iOS 9 worden opgenomen.

If the first reply we get is A (IPv4) and we’re expecting a AAAA (IPv6), we start a 25ms timer
– If the timer fires, we send out the v4 SYN
– If we get the AAAA during that 25ms, we move on to address selection

Voor Nederlandse consumenten zal deze verandering nog amper merkbaar zijn, want de meeste internetproviders zijn nog lang niet klaar met de uitrol van IPv6. Momenteel biedt alleen XS4ALL al zijn klanten IPv6, KPN en Ziggo zijn bezig met een beperkte pilot. Apple-apparaten kunnen onderling wel via IPv6 gaan communiceren en apps zijn verplicht het te ondersteunen.

OS X ondersteunt IPv6 sinds versie 10.1 en iOS sinds versie 4.0.

 • Dit is een IPv4-adres: 46.23.86.64
 • Dit is een IPv6-adres: fe80:0:0:0:200:f8ff:fe21:67cf

ipv6-macbook

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  HJR

  beetje raar door te zeggen dat apple al lang klaar is met de implementatie van ipv6 op ios.

  ik heb thuis dual-stack draaien dus ipv4 en ipv6. ik kan NERGENS in ios een handmatig ipv6 adres instellen, of mijn door slaac uitgedeelde ipv6 adres zien.

  pas als ik naar een ipv6 check website ga, zie ik dat het ios apparaat een ipv6 adres heeft en gebruikt.

  de kernel is misschien al sinds ios 4 ipv6 ready, maar de bovenliggende gui echt niet hoor…..

 • Profielfoto
  HJR

  ohja nog vergeten: je kunt geen ios update draaien als je op een ipv6 netwerk zit! dan gaat de verificatie van de update niet goed.

  even terug naar een ipv4 only wifi netwerk is dan de enige oplossing.

  hoezo klaar voor ipv6?

 • Profielfoto
  MelvinCornelissen

  AFRINIC heeft nog genoeg adressen, tijd om de handel erin open te breken. Kunnen ze daar de ontwikkeling van betalen :).

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Haha, ja … Apple is weer zogenaamd de reddende engel zeker, die de wereld ervoor behoed dat het internet wereldwijd ten onder gaat door het tekort aan IP-adressen?

 • Profielfoto
  AddVariety

  @ HJR: Ik wil je niet gelijk afvallen, maar je slaat op een aantal essentiële punten toch dusdanig de plank mis, dat ik het even aan wil halen. Met name omdat jouw reactie nogal als een boze “rant” overkomt.

  OMT zegt niet dat Apple “klaar is met de implementatie”, maar dat OS X sinds versie 10.1 en iOS sinds 4.0 het “ondersteunen”. Dat is een wezenlijk verschil. Zo werd jaren geleden 802.11n ook al “ondersteunt” terwijl de daadwerkelijke implementatie (en dus de gebruikerservaring) te wensen overliet.

  Leuk dat je een dual stack hebt draaien! Ik ook met mijn ASUS RT66U router. Maar hier sla je dus de plank volledig mis: statische adressen worden op IPv6 ten strengste afgeraden! De uitzonderingen hierop zijn slechts routers, switches, firewalls en servers. Je moet het dus absoluut niet willen om je iOS apparaat een statisch adres te geven!

  Daarnaast: “jouw slaac” geeft helemaal niks uit, SLAAC is een onofficiële naam voor StateLess Auto Address Configuration, een methode die jouw router gebruikt. Jouw router geeft dus de IPv6 adressen uit.

  Tevens is stateless er juist op gestoeld dat de adressen niet centraal beheerd worden. Als je makkelijk uit wilt lezen (lees: beheren) wat al je IPv6 adressen in je netwerk zijn, dan is SLAAC dus niet de beste optie en kan je beter voor DHCPv6 kiezen, ook wel Stateful DHCP genoemd.

  Wat jij aangeeft wat betreft het gebruik van IPv4 en IPv6 op je iOS apparaat is precies hoe het tot nu geïmplementeerd is. IPv4 heeft nog altijd de voorkeur, maar dit nieuwsbericht geeft dus aan dat in de laatste betas van iOS 9 en OS X 10.11 99% de voorkeur zal geven aan IPv6.

  Daarnaast kan de verificatie mislopen omdat je provider nog niet compatibel is met IPv6 en je dat wel aan het forceren bent. Dit is slechts een gok van mijn kan, ik weet het niet zeker, maar mijn IPv6/IPv4 netwerk heeft er in ieder geval geen problemen mee.

 • Profielfoto
  gweilo

  IPv4 adressen op? Best kans dat er nog een stuk of wat ongebruikt in de kast liggen.
  Apple zelf bijvoorbeeld heeft een compleet /8 adres blok, dat zijn bijna 17 miljoen IP adressen.