Apple gaat Music-problemen te lijf met zoethoudertjes (opinie)

31 reacties

De juiste mensen kennen is genoeg. Vorige week kreeg Apple Music felle kritiek van Apple-lievelig en blogger Jim Dalrymple. Hij noemde het een nachtmerrie nadat Apple Music een deel van zijn muziek­collectie was verloren door de streamingdienst.

In een nieuwe blog schrijft Dalrymple dat hij bijna al zijn muziek terug heeft nadat Apple hem persoonlijk uitnodigde om naar zijn probleem te kijken. Hij meldt ook dat Apple zich bewust is van dubbele en verdwijnende nummers.

Wat was er aan de hand? iTunes Match en iCloud-muziekbibliotheek worden zodra je Apple Music inschakelt met elkaar verweven. Bij het uitschakelen van Apple Music en iCloud-muziekbibliotheek verdwijnt ook alle muziek die voorheen via iTunes Match ‘gematcht’ of ‘geupload’ was. Alleen muziek die gekocht is blijft staan. Om voorheen gematchte muziek te behouden, moet iCloud-muziekbibliotheek aan blijven staan. Apple Music kan wel uit.

Of ‘iCloud-muziek­bibliotheek’ gewoon de nieuwe naam voor iTunes Match is, of dat een abonnement op Apple Music verplicht blijft om voorheen gematchte muziek te behouden, is vooralsnog onduidelijk.
match-heroo

Zoethoudertjes van Apple?

Dit weten we omdat Dalrymple de juiste mensen bij Apple kent, maar het aantal mensen met zulke privileges is op een hand te tellen. Wat moeten Apple-gebruikers die door deze proberen getroffen zijn en geen directe lijntjes met Apple hebben? Dat de problemen van Dalrymple opgelost zijn is fijn, maar er worden geen specifieke details gegeven.

De blogger schrijft dat Apple hem verzekerd heeft bezig te zijn met het oplossen van onder andere de synchronisatieproblemen van Apple Music. Dat klinkt meer als een zoethoudertje dat we bovendien van een blogger moeten horen. Waar blijft het officieel standpunt van Apple? Waar zijn de bijgewerkte support-artikelen die duidelijkheid scheppen en oplossingen geven? Misschien gokt Apple dat de problemen aan het eind van de gratis proefperiode opgelost zijn. Gratis is immers ook een prima zoethoudertje.

Apple Music blijft op deze manier twee kanten houden; aan de ene kant zijn de handpicked playlists en curatie die van Beats Music zijn overgenomen erg goed. Het geheel is echter in een systeem gepropt dat oud, traag en overvol is. Blijkbaar was er geen tijd voor een frisse start en dat is erg jammer, want buiten de synchronisatie- en match-problemen is Apple Music erg interessant.

Dalrymple heeft overigens niet ál zijn muziek terug. Er missen een aantal nummers die hij volgens Apple zelf verwijderd heeft, maar hij denkt daar zelf anders over:

Here’s one possibility. Perhaps I deleted an Ozzy compilation album (I believe I did do that) that contained tracks that were also on some of his studio albums. I’m wondering if iTunes Match deleted my version of those same songs—songs that I own from my own CDs, purely because the titles were the same as those on the compilation album.

Reacties

31 reacties
 • Profielfoto
  Tom2011

  Het is inderdaad belachelijk! Ik heb ook deze problemen: heb itunes match en gebruik als proef apple music. Imatch werkt al 2 weken niet meer en apple weet nog steeds geen oplossing en ik mag dan blijkbaar ook vrezen dat ik eind sept bij het stoppen van mijn abo van Apple Music, alle andere songs kwijtraak? Dit is echt een aanfluiting!

 • Profielfoto
  Buzz

  iCloud muziekbibliotheek werkt hetzelfde als iCloud fotobibliotheek. Als je het op een eerste apparaat aanzet wordt je bestaande muziekbibliotheek van dat apparaat in de Cloud opgeslagen. Als je het op een volgend apparaat aanzet wordt de bestaande bibliotheek van dat apparaat ermee gecombineerd. Dat er bij dat combineren foute aannamen worden gedaan door de computers bij Apple is intussen overduidelijk. Apple Music doet met name erg makkelijk over dezelfde nummers die op meerdere albums voorkomen. Wat er precies gebeurt als je de iCloud muziekbibliotheek uitschakelt, daar heeft nog niemand een goed antwoord op gegeven. Bij de foto’s is het tenminste duidelijk dat je 30 dagen hebt om je foto’s naar een locale schijf te downloaded, waarna alles wordt gewist. In ieder geval is het net als bij het gebruik van de iCloud fotobibliotheek het een absolute vereiste om een locale reservekopie van je foto’s/gekochte muziek buiten iCloud op een locale schijf te bewaren. Maar dat was bij iTunes Match eigenlijk ook altijd al wel zo.

 • Profielfoto
  bonoman

  Na het uitschakelen van de iCloud muziekbibliotheek op de iPhone was al mijn muziek verdwenen die ik gesynchroniseerd had vanaf mijn Macbook:-( Dus alles maar weer terug gezet naar de iPhone, geen probleem, maar niet echt handig!

 • Profielfoto
  CHECKit95

  Ik zal pas voor een Apple Music abonnement gaan betalen als iCloud-muziekbibliotheek niet meer verplicht is bij het opslaan van nummers en playlists.

 • Profielfoto
  Neowip

  Als je onder iTunes Match songs upload naar iCloud library, vervolgens je abo voor iTunes Match opzegt dan is het toch niet raar dat je tracks uit iCloud library verdwijnen?

  Als ik documenten naar Dropbox upload en mijn abo niet meer betaal ben ik toch ook mijn documenten kwijt?

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  @Neowip: Als je bestanden in een betaald Dropbox-acount hebt staan, en je test een aanvullende service van Dropbox. Dan is het toch wel gek dat je bestanden weg zijn als je die aanvullende service opzegt?

  Je betaalt in het geval van Apple Music immers nog steeds apart voor iTunes Match, namelijk een jaar vooruit (25 euro per jaar).

 • Profielfoto
  Neowip

  @Raymon, nee. Als je locaal een track hebt staan die je upload met iTunes Match dan komt die in je iCloud library te staan.

  Als je lokaal je song delete kan dat want je kan nu streamen via iCloud library als onderdeel van de iTunes Match service.

  Als je vervolgens iCloud library uitzet hoe moet je dan in godsnaam verwachten dat je je geuploade track nog ergens kunt zien? iCloud library is immers de cloud mirror.

 • Profielfoto
  Rickje

  @Neowip

  Wat Dropbox betreft: Nee. Als je eerst 50gb aan Dropbox hebt en je abbo loopt af, dus het wordt dan 5gb, dan laat ie je bestanden staan, MAAR de limiet van 5gb geldt. Dus in de tussentijd wordt er niet gesynchroniseerd en/of kun je er ook niks bij plaatsen. Pas wanneer je weer onder de 5gb komt kan je weer opnieuw synchroniseren tot max 5gb limiet.

 • Profielfoto
  Usain

  Ze moeten gewoon zorgen dat “eigen” muziek uitsterft. Maak het onmogelijk om je eigen CD in je itunes bibliotheek te plaatsen. Mensen met eigen muziek zijn toch al oud en moeten zich maar eens aanpassen. Die personen die waarde hechten aan een eigen bibliotheek mogen wel eens uitsterven. Ik wil gewoon een lekker playlistje aanklikken en genieten. Geen gezeik met bibliotheken.

 • Profielfoto
  gipsman

  @Usain
  Het is nog maar maandag.

 • Profielfoto
  Nick Seamore

  @Usain: Dat jij dat wil vind ik prima en heb daar totaal geen probleem mee. Ik daarentegen wil goede geluidskwaliteit en die vind je niet in dit soort diensten dus als ik zelf mijn eigen cd’s op 24/96 rip wil ik die af kunnen spelen en dan heb je dus een bibliotheek nodig. Nu gebruik ik iTunes al een tijd niet meer dus heb geen last meer van dit pokke programma. Het feit dat jij een ander zijn bibliotheek niet gunt zegt verder genoeg over je. Veel plezier met je playlistjes.

 • Profielfoto
  @IboOrgut

  Klik jij lekker je playlist aan om te streamen, speel ik m’n offline livesets & albums wel af als ik in het buitenland of vliegtuig zit..
  Offline synchronisatie is gewoon nog niet uit te sluiten voordat we overal ongelimiteerd online zijn.

 • Profielfoto
  Wauters

  @Usain, je vergeet ook mensen die zelf muziek maken of zelf muziek mixen of vinyls digitaliseren, die tracks vind je niet op streamingdiensten.

 • Profielfoto
  MrHammond

  @Usain: flikker toch een eind op zeg… Geen gezeik met elektronische bibliotheken: gewoon alles op vinyl, werkt nu, werkt over 100 jaar ook nog.
  ‘k Wil jou nog wel eens spreken wanneer je 10 min. geen internet hebt:-P

  @Nick Seamore: uhm, cd’s rippen op 24/96? Geloof je toch zelf niet in hoop ik? CD is 16 bit/44 kHz, “een standaard uit de tijd dat een Commodore 64 een hi-tech computer was” (quote, komt niet van mij, maar vind ‘m geweldig.

 • Profielfoto
  Nick Seamore

  @ MrHammond: Als je niet weet waar je het over hebt duckduckgo er dan eerst eens op en maak jezelf niet direct belachelijk met je antwoord.

 • Profielfoto
  Targaryen

  Wat zijn we weer vriendelijk met z’n allen. Iedereen doet maar wat hij het best vindt. Ik heb liever fysieke albums die ik importeer in een bibliotheek die vervolgens via iTunes Match op het internet afspeelbaar is, maar er zijn net zo goed mensen die enkel Spotify willen of zelfs offline willen luisteren ten allen tijde. Ga elkaar nu eens niet lopen uitmaken… Goed begin van de week.

 • Profielfoto
  Ce

  Wanneer ik hier al lees dat mensen, die meer dan gemiddeld op de hoogte zijn van Apple en haar producten, van mening verschillen over de muziek producten van Apple….hoe moet een gewone sterveling het nog snappen…

  iCloud library…iTunes….iTunes match…Apple music en een beetje Beats 1.

  Dit soort geouwehoer (en ik heb het niet of jullie of over jullie posts) heb nog maar erg weinig trek om me er in te verdiepen. Ik wil gewoon ongecompliceerd muziek luisteren en me niet over van alles en nog wat “zorgen” maken.

 • Profielfoto
  Buzz

  Als je onder iTunes Match songs upload naar iCloud library, vervolgens je abo voor iTunes Match opzegt dan is het toch niet raar dat je tracks uit iCloud library verdwijnen?

  Probleem is nu juist dat volgens Apple iTunes Match en Apple Music naast elkaar kunnen worden gebruikt. Dalrymple zegt volgens mij nergens dat hij iTunes Match heeft opgezegd, en toch is hij muziek kwijt geraakt, die eerder via iTunes Match was geupload. Het gebruik van Apple Music verandert echter de ‘matching’ waardoor nummers met een zelfde titel en artiest in veel gevallen niet meer dubbel zullen worden opgeslagen in je bibliotheek, ook al zijn het verschillende versies of verschillende albums. Dat het bij uitschakelen van Apple Music weer (grotendeels?) goed komt met iTunes Match verandert er niks aan dat dit een zeer serieuze bug is.

  Als je niet weet waar je het over hebt duckduckgo er dan eerst eens op en maak jezelf niet direct belachelijk met je antwoord.

  De resultaten van duckduckgo maken jouw reacties belachelijk en geven MrHammond compleet gelijk, bijvoorbeeld: http://www.whathifi.com/forum/computer-based-media/ripping-audio-cd-to-2496

 • Profielfoto
  DaveFlash

  ben ik blij dat ik nog lekker op Snow Leopard zit met een iTunes bibliotheek die nog volledig intact is, de juiste metadata en albumhoezen heeft en nog nooit met Apple’s iTunesMatch of Apple Music in aanraking is gekomen…. Enig nadeel, kan nu, sinds Apple Music wél aanstaat op mijn iPhone, geen nieuwe muziek van iTunes naar mijn iPhone synchroniseren omdat op de iPhone dus wel iCloud Muziekbieb & Apple Music aanstaat.. Maar daar zit ik niet echt mee…, waar ik wel mee zit is dat Apple’s streamingdienst niet los van je bestaande muziek bibliotheek werkt, zoals bijvoorbeeld bij Spotify.

  In de Spotify app kan ik all mijn bestaande (lokale) muziek importeren, afspelen en in een afspeellijst zetten, en die lijst kan en mag ook muziek van Spotify’s catalogus bevatten, stop je je Spotify abonnement dan blijft, omdat Spotify’s gratis model de basis is, alle in de afspeellijsten gevatte muziek, zowel je eigen muziek als dat van Spotify volledig behouden.. Dit model had Apple eigenlijk ook moeten overnemen…

 • Profielfoto
  Usain

  Ohja dan heb je ook nog dat type mens die beweerd dat ze graag naar hoge kwaliteit luisteren, Of vinyls digitaliseren. Nick Seamore heeft inmiddels een leeftijd bereikt waarop zijn gehoor al dusdanig Is afgetakeld dat praten over kwaliteit echt bullshit is. Vinyls digitaliseren, tja dan heb gewoon geen smaak en luister je de verkeerde muziek. En kan je alvast je kist gaan uitzoeken. Je eigen muziek luisteren Is zoiets al rukken op een foto van jezelf, een beetje raar. Sowieso zijn audiofielen een beetje apart.

 • Profielfoto
  Neowip

  @buzz_d

  Klopt, maar Dalrymple zegt wel dat die iCloud Library heeft uitgezet, toch?

  Wat hij aannam is dat de muziek die hij had geüpload en gematched met iTunes match, 1 op 1 door Apple music overgenomen zou worden.

  Of dat een geldige aanname is, is een andere vraag. Ik heb die aanname niet gemaakt en ik heb die problemen dus niet.

  Dat het verwarrend is ben ik overigens met iedereen eens. Dat de UI /UX niet optimaal is ook. Maar de playlist, beats1, for you recommandations. Al met al met ik redelijk tevreden.

  Maar de gedachte om iets nieuws, streaming, te verenigingen met een Library & iTunes store is heel verdedigend. Bijna een Microsoft achtige /Balmer move.

  Het feit dat je bij een Search moet aangeven waar je in wilt zoeken, Apple music of Library, is echt krankzinnig.

 • Profielfoto
  KrijnB

  Ik ben benieuwd of meerderen mensen het volgende probleem hebben. Als je een album vind (meestal een verzamel album) dan zie je wel een lijst met nummers. Maar je kunt slechts een deel afspelen. Terwijl die nummers weldegelijk op music staan. Dan moet je heel omslachtig die nummers weer los opzoeken en toevoegen……

 • Profielfoto
  bmeerdink

  Er zitten verschillende twijfelachtige puntjes aan het verhaal van Dalrymple.

  Ten eerste, hij had de nummers nergens anders nog staan. Vooral voor een Apple gebruiker (denk aan Time Machine) en met opslag voor minder dan €0,05 / GB behoorlijk ongeloofwaardig. Ten tweede als hij muziek gekocht heeft dan kan hij die muziek opnieuw downloaden of, in geval van fysieke geluidsdragers, opnieuw rippen. Heeft hij die geluidsdragers niet (meer) maar iemand anders (ik neem aan dat ze niet door de shredder gegaan zijn) dan is die muziek nu van die ander en niet van hem.

  Ten derde heeft hij, in staat van toenemende agitatie stel ik me voor, talloze dingen uitgeprobeerd. Dat dan *Apple* zijn muziek in de cloud heeft kwijtgemaakt lijkt me een stuk minder aannemelijk dan dat hij zelf bij al die handelingen wat fout gedaan heeft. Apple is erg zuinig op je data is mijn ervaring, maar geeft soms misleidende informatie over wat er precies gebeurt (zo ook bij Apple Music). Een foutje is dan snel gemaakt.

  De kinderziekten komen vast wel uit de software, gun ze even tijd zou ik zeggen. Beetje raar dat Dalrymple zo onbesuisd de publiciteit heeft gezocht.

 • Profielfoto
  interFACE

  Wederom het zoveelste bewijs dat Apple het nieuwe Microsoft is

 • Profielfoto
  Nora is back

  @Usain Hahahaha, heerlijk om te lezen:) Ben het met je eens.

  En wanneer je echt wilt luisteren doe je dat nog altijd rechtstreeks van CD of LP op een echte set en niet via een Apple digitale bibliotheek. Dat laatste, samen met Spotify e.d. diensten, is voor het gemakkelijke on demand luisteren. Beide in 1 willen integreren komt op mij iets onrealistisch over.

  Ik heb onlangs mijn echte luister set de deur uit gedaan en een Sonos speaker ervoor in de plaats gezet. De CD’s en LP’s liggen nu braaf in dozen. Over 20 jaar zal ik wel weer sentimenteel worden en dan haal ik de boel weer tevoorschijn en schaf ik een mooie retro-set aan en ga lekker ouwe zemelen bij het volle en intense geluid dat ontstaat door de som van de verschillende delen, de drager, de versterker, de luidsprekers.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Ik wil gewoon muziek kopen, offline afspelen op elk apparaat zonder hangenblijvende nummers door te langzame verbinding. Zelfs Airplay op mijn wifi netwerk blijft soms hangen. Dat streamen werkt nog onvoldoende goed naar mijn mening.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Oplossing: je Apple Music abon laten doorlopen. Probleem opgelost.

 • Profielfoto
  Wauters

  @Usain Hahahaha, zoveel zeverij heb ik al lang niet meer in een post gelezen.
  Audiofielen zijn misschien apart maar hebben wel vrienden en het is altijd leuk om je materiaal eens te laten horen in de wagen om hun mening eens te weten.
  En je hebt duidelijk ook nog nooit een sublieme liveset ervaren waar elke track zorgvuldig gekozen is en op de perfecte moment inspringt met subtiele effecten.
  Succes met je afspeellijstjes.

 • Profielfoto
  Usain

  Audiofiel met vrienden? Kan het me niiet voorstellen? En wat Is de mening van je “vrienden” dan als jij ze in de wagen je materiaal laat horen? “Amai Wauters, muziek klinkt leuk maar je hoeft niet zo opgewonden te raken. Zo interessant Is het nou ook weer niet”? Ik heb zeker goede livesets ervaren, onder invloed van mdma en met 10000 man om me heen. Livesets terug luisteren Is ook weer zoiets. Dan blijf je een beetje hangen in het moment. Koop een kaartje voor het volgende concert of luister gewoon naar de perfect afgemixte studio versie..

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Net de Beat app gedownload. Doet precies wat ik wil. Muziek app van Apple gebruik ik niet meer.

 • Profielfoto
  hansipansi

  Alle mogelijke oplossingen hier en op fora zijn een farce. Waarom heb ik een masters degree in computer technologie nodig om te voorkomen dat Apple 3.000 CD’s verkracht die ik legaal bezit en waarvoor ik betaald heb? Er is maar 1 oplossing die ECHT werkt:

  STOP MET HET GEBRUIK VAN APPLE MUSIC EN GEBRUIK HET NOOIT MEER!