Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 27 juli 2015

Apple gaat Music-problemen te lijf met zoethoudertjes (opinie)

De juiste mensen kennen is genoeg. Vorige week kreeg Apple Music felle kritiek van Apple-lievelig en blogger Jim Dalrymple. Hij noemde het een nachtmerrie nadat Apple Music een deel van zijn muziek­collectie was verloren door de streamingdienst.

In een nieuwe blog schrijft Dalrymple dat hij bijna al zijn muziek terug heeft nadat Apple hem persoonlijk uitnodigde om naar zijn probleem te kijken. Hij meldt ook dat Apple zich bewust is van dubbele en verdwijnende nummers.

Wat was er aan de hand? iTunes Match en iCloud-muziekbibliotheek worden zodra je Apple Music inschakelt met elkaar verweven. Bij het uitschakelen van Apple Music en iCloud-muziekbibliotheek verdwijnt ook alle muziek die voorheen via iTunes Match ‘gematcht’ of ‘geupload’ was. Alleen muziek die gekocht is blijft staan. Om voorheen gematchte muziek te behouden, moet iCloud-muziekbibliotheek aan blijven staan. Apple Music kan wel uit.

Of ‘iCloud-muziek­bibliotheek’ gewoon de nieuwe naam voor iTunes Match is, of dat een abonnement op Apple Music verplicht blijft om voorheen gematchte muziek te behouden, is vooralsnog onduidelijk.

Zoethoudertjes van Apple?

Dit weten we omdat Dalrymple de juiste mensen bij Apple kent, maar het aantal mensen met zulke privileges is op een hand te tellen. Wat moeten Apple-gebruikers die door deze proberen getroffen zijn en geen directe lijntjes met Apple hebben? Dat de problemen van Dalrymple opgelost zijn is fijn, maar er worden geen specifieke details gegeven.

De blogger schrijft dat Apple hem verzekerd heeft bezig te zijn met het oplossen van onder andere de synchronisatieproblemen van Apple Music. Dat klinkt meer als een zoethoudertje dat we bovendien van een blogger moeten horen. Waar blijft het officieel standpunt van Apple? Waar zijn de bijgewerkte support-artikelen die duidelijkheid scheppen en oplossingen geven? Misschien gokt Apple dat de problemen aan het eind van de gratis proefperiode opgelost zijn. Gratis is immers ook een prima zoethoudertje.

Apple Music blijft op deze manier twee kanten houden; aan de ene kant zijn de handpicked playlists en curatie die van Beats Music zijn overgenomen erg goed. Het geheel is echter in een systeem gepropt dat oud, traag en overvol is. Blijkbaar was er geen tijd voor een frisse start en dat is erg jammer, want buiten de synchronisatie- en match-problemen is Apple Music erg interessant.

Dalrymple heeft overigens niet ál zijn muziek terug. Er missen een aantal nummers die hij volgens Apple zelf verwijderd heeft, maar hij denkt daar zelf anders over:

Here’s one possibility. Perhaps I deleted an Ozzy compilation album (I believe I did do that) that contained tracks that were also on some of his studio albums. I’m wondering if iTunes Match deleted my version of those same songs—songs that I own from my own CDs, purely because the titles were the same as those on the compilation album.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple gaat Music-problemen te lijf met zoethoudertjes (opinie)
Sluiten