Afschaf roamingkosten tóch met addertje

3 reacties

De definitieve afschaf van roamingkosten in 2017 gaat door, maar er blijken toch enkele addertjes onder het gras te zitten. In bepaalde uitzonderings­gevallen kunnen providers toch extra kosten in rekening brengen voor gebruik van data en minuten in het buitenland.

In het definitieve besluit is te lezen dat providers een fair use policy voor roaming gaan hanteren. Hoe ruim deze limiet is zal op 15 december 2016 door de Europese Commissie worden vastgelegd.

De EU wil de fair use policy aan de hand van het gemiddelde internetgebruik vorm gaan geven. Gebruik je meer dan deze nog nader te bepalen limiet, dan kunnen providers alsnog extra kosten rekenen. Wel staat vast dat die kosten niet hoger mogen zijn dan de eigenlijke prijs die providers betalen om elkaars netwerk in het buitenland te gebruiken.

Tot slot kunnen providers in bijzondere gevallen een uitzondering op kosteloos roamen aanvragen. Dat is alleen mogelijk als de provider niet uit de kosten komt door weggevallen inkomsten uit roaming. Om te voorkomen dat dit een negatief effect heeft op de binnenlandse prijzen, kan jaarlijks bij lokale telecomwaakhond een uitzondering aangevraagd worden. De EU vermoed dat dit door de competitie op de markt amper zal voorkomen.

In aanloop naar de afschaf worden de roamingkosten in april 2016 verlaagd naar maximaal 5 eurocent per belminuut of MB en 2 eurocent per sms.

Reacties

3 reacties
 • Profielfoto
  goingjulian

  Die Fair Use Policy heeft echter een goede reden, namelijk om te voorkomen dat ik als Nederlander een goedkoop Pools abonnementje ga afsluiten en constant ga zitten roamen hier in Nederland

 • Profielfoto
  Rolf Willems

  Dat is toch juist het idee van de open en vrije markt waar de Europeese Unie voor staat?

 • Profielfoto
  IsSidha

  ja.. maar dat geld alleen voor bedrijven en niet voor de inwoners:shock: