Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 15 juni 2015

Trim voor alle SSD’s in OS X 10.11

Het plaatsen van een SSD is een prima manier om een oude Mac nieuw leven in te blazen, maar OS X Yosemite maakt het moeilijk om je SSD in goede conditie te houden. Het TRIM-commando werkt namelijk niet bij flashopslag die niet door Apple gemaakt is.

Gebruikers moesten zich tot nu toe behelpen met tools die niet zonder risico waren. OS X 10.11 El Capitan blijkt een officieel programma te bevatten dat TRIM voor alle SSD’s aan kan zetten, door Apple gemaakt of niet.

De ingebouwde trimfoce-tool werd door leden van MacRumours-forum ontdekt en is via de terminal in te schakelen.

De nieuwe rootless-beveiliging van OS X moet wel tijdelijk uitgeschakeld worden. Momenteel is dat alleen via de commandline (sudo nvram boot-args=”rootless=0″) mogelijk, maar verwacht dit later een plaatsje in de systeemvoorkeuren krijgt. Wij adviseren op de definitieve release van OS X 10.11 te wachten alvorens hiermee aan de slag te gaan.

Apple en Trim

Tot en met OS X 10.9 Mavericks was Trim met een extern hulpprogramma genaamd Trim Enabler in te schakelen. Dit paste een driver in OS X aan zodat alle SSD’s ondersteuning voor Trim kregen. In OS X 10.10 Yosemite introduceerde Apple kext signing, een mechanisme dat checkt of drivers niet zijn aangepast, waardoor het werk van Trim Enabler onmogelijk werd.

De enige oplossing was het controlemechanisme uit te zetten, maar dat had weer tot gevolg dat de Mac na een NVRAM/PRAM onbruikbaar werd. In OS X 10.11 El Capitan wordt het gelukkig een stuk makkelijker.

Niet bekend met Trim? Wikipedia heeft een begrijpelijke uitleg:

Wanneer SSD’s veel gebruikt worden, worden ze trager. Bij het schrijven in eerder gebruikte ruimte moet dit gebied eerst gewist worden, en deze handeling kost extra tijd. Daarom heeft men een nieuwe technologie ontwikkeld die dit tegengaat, namelijk TRIM. TRIM zorgt ervoor dat het besturingssysteem zoekt naar gebieden op de SSD die niet meer gebruikt worden. Vervolgens krijgt de controller van de SSD opdracht om deze gebieden alvast te wissen, zodat er zonder vertraging weer op geschreven kan worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Trim voor alle SSD’s in OS X 10.11
Sluiten