Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 21 juni 2015

Taylor Swift kritisch over Apple Music

Taylor Swift heeft een open brief aan Apple geschreven. De zangeres die eerder haar muziek van Spotify haalde, legt uit waarom haar nieuwste album niet op Apple Music te horen is en komt op voor kleine artiesten die royalties hard nodig hebben.

In de brief To Apple, Love Taylor zegt ze het oneens te zijn met het feit dat artiesten niets uitbetaald krijgen tijdens de proefperiode van drie maanden voor gebruikers van de dienst. Ze roept Apple op dit te veranderen.

De Amerikaanse zangers staat achter Apple Music en heeft bewondering voor Apple, ze werkt graag met het bedrijf samen:

Ik schrijf dit om uit te leggen waarom mijn nieuwe album, 1989, niet op Apple’s nieuwe muziekdienst te horen is. Dit behoeft uitleg omdat Apple een van de beste partners is in het verkopen van mijn muziek en het contact houden met mijn fans.

Het kritische deel volgt snel:

Je weet vast dat Apple Music 3 maanden gratis te proberen is, maar weet je ook dat Apple tijdens die periode niets aan schrijvers, producenten, of kunstenaars zal betalen? Ik vind het schokkend, teleurstellend, en onbegrijpelijk voor dit historisch vooruitstrevende en genereuze bedrijf.

Swift zegt het zelf overigens niet nodig te hebben, want zij en haar crew kunnen prima van haar optredens leven. Ze komt op voor kleine artiesten die de royalties goed kunnen gebruiken.

Dit gaat over producers die onvermoeibaar werken om te innoveren en te creëren, net zoals de vernieuwers van Apple zijn ze pioniers in hun vakgebied … maar ze worden een kwart jaar niet betaald voor hun liedjes. Ik schrijft dit niet als verwend kind, maar uit de sentimenten van elke artiest, liedjesschrijver en producer in mijn omgeving die bang zijn om zich uit te spreken omdat ze Apple bewonderen en respecteren.

Eerder haalde Taylor Swift al haar muziek van Spotify, omdat ze haar werk niet voor niets weg wil geven.

Ik besef me dat Apple werkt aan een model voor betaalde streamingdienst en dat is fantastisch. We weten ook dat Apple het geld heeft om artiesten, tekstschrijvers en producers te betalen. Zelfs tijdens de gratis proefperiode. We vragen niet om gratis iPhones, maar verwacht niet dat we onze muziek gratis weggeven.

De volledige brief van Taylor Swift is op haar Tumblr-pagina te lezen. Apple Music is samen met iOS 8.4 op 30 juni beschikbaar voor iOS, OS X en Windows. Later volgt ook aan Android-versie. Een individueel abonnement kost € 9,99 per maand, gezinnen betalen € 14,99 per maand voor maximaal 6 gebruikers.  Gebruikers die niet wensen te betalen, kunnen nog steeds naar non-stop radiozenders luisteren.

Reageer op artikel:
Taylor Swift kritisch over Apple Music
Sluiten