Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 3 juni 2015

Privacy: Tim Cook haalt uit naar Google

Tijdens een speech bij het Electronic Privacy Information Center heeft Apple-CEO Tim Cook zich hard uitgesproken tegen het privacy­beleid van Google, Facebook en andere gratis diensten. Volgens Cook is het nooit goed om veel gegevens af te staan.

De Apple-CEO spreekt zich graag uit over privacy en hoe Apple de data van zijn klanten respecteert. Dit keer haalde hij erg fel uit naar Google’s nieuwe fotodienst die gebruikers onbeperkt gratis foto’s op laat slaan.

Apple is er van overtuigd dat klanten zelf de controle over hun informatie moeten hebben. Google werd door Cook indirect genoemd:

Die zogenaamd gratis diensten zijn misschien leuk, maar wij denken niet dat het het waard is om je zoekgeschiedenis, e-mails en nu ook je familiefoto’s aan een bedrijf te geven dat ze voor god weet wat voor doeleinden gebruikt. Consumenten gaan zich dit langzaam beseffen.

Versleuteling

Daarnaast sprak Cook over encryptie. Apple vindt het belangrijk dat de overheid niet zomaar bij data van gebruikers kan. De iPhone en alle communicatie in bijvoorbeeld iMessage is dan ook volledig versleuteld, waardoor Apple geen data aan de geheime diensten kan afstaan.

We versletelen berichten al jaren en blijven dat gewoon doen. We vinden het essentieel om de data van onze klanten veilig te houden. iMessage en FaceTime zijn altijd versleuteld, want de inhoud van je berichten gaat niemand iets aan.

Veel overheden zouden graag zien dat deze versleuteling afgezwakt wordt met een ‘moedersleutel’ die alle apparaten kan ontgrendelen. Volgens Cook is dat een slecht idee:

Als je een sleutel onder de mat hebt, kan een inbreker die ook vinden. Criminelen zullen ze niet stoppen totdat ze die vinden. Laat me dit heel duidelijk zeggen: versleuteling verzwakken of afschaffen is geen optie. Het is tegen het eerste amendement van de grondwet en schaadt ook gewone gebruikers.

Privacy als verkoopargument

Apple slaat volgens Cook alleen het nodige op en verdient geld met het verkopen van hardware, niet met persoonsgegevens. Tim Cook spreekt zich steeds vaker uit tegen het binnenharken van gegevens. Zo stelde hij bij een bijeenkomst van het Witte Huis dat privacy van levensbelang is en kregen Facebook en Google tijdens een eerder TV-interview de wind van voren.

Privacy lijkt naast goede integratie van hard- en software en een mooi ontwerp een steeds belangrijker verkoopargument voor Apple te worden.

Reageer op artikel:
Privacy: Tim Cook haalt uit naar Google
Sluiten