Privacy en transparantie: pluim voor Apple, WhatsApp scoort beroerd

9 reacties

De Electronic Frontier Foundation, een stichting die opkomt voor digitale burger­rechten op het internet, heeft zijn jaarlijkse Who Has Your Back-rapport vrijgegeven. Daarin is te lezen welke bedrijven het best met gebruikersdata omgaan.

Apple scoort samen met Dropbox, Wikipedia en Adobe op alle punten het best. Bij Amazon, Google, WhatsApp en grote Amerikaanse telecomproviders is het een stuk minder goed geregeld.

De EFF stelt dat Apple op alle vijf de beoordelingscriteria uitstekend scoort. De iPhone-maker heeft de beste methodes voor bescherming van data geadopteerd, vereist altijd een dwangbevel voordat het informatie met de overheid of veiligheidsdiensten deelt, spreekt zich publiekelijk uit tegen backdoors en stelt gebruikers altijd op de hoogte als data overgedragen wordt. Als laatste maakt het ieder jaar het aantal verzoeken openbaar.

Apple-CEO Tim Cook spreekt zich vaak uit voor privacy en transparatie. Het blijft niet bij praten, onlangs kon je op OMT lezen hoe iOS 9 en OS X 10.11 El Capitan je data nog beter gaan beschermen. Dit is de volledige scorekaart:
eff-score-2015

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  MacAanZee

  Prima geregeld!

 • Profielfoto
  Facundo

  We weten inmiddels allemaal hoe Apple werkelijk met onze data omspringt.

 • Profielfoto
  lucschram

  FaceBook 4/5?

 • Profielfoto
  ralpharma

  FaceBook 4/5?

  Viel mij ook al op… En is dit inclusief Facebook Messenger? Want dan kan je beter overstappen van WhatsApp naar Facebook Messenger wellicht (of iMessage moet eens cross-platform worden)

 • Profielfoto
  THX-1138

  Inmiddels weten we dat onze wachtwoorden min of meer op straat liggen. Apple weet er al van sinds oktober 2014… Privacy en zorgvuldigheid laten zich dus lastig in één zin noemen bij Apple..

 • Profielfoto
  Androidgirl

  Al vanaf dag 1 Whatsapp een griezelig appje gevonden.:shock: En, dus nauwelijks gebruikt.

 • Profielfoto
  Joss

  Over Whatsapp is natuurlijk al veel te doen geweest en een deel van de gebruikers is toen overgestapt naar Telegram. Die zou ik ook wel in dit overzicht willen zien. Zijn die gebruikers echt veel beter af?

 • Profielfoto
  whaha

  Ja.
  Achter Telegram zit het idee dat berichtendiensten gratis en vrij toegankelijk moeten zijn.Telegram – veel gestelde vragen

  Wat ik zelf heel fijn vind, is dat ik bij Telegram wél mijn toetsenbord kan gebruiken, omdat het via de cloud werkt en op zowat alle apparaten werkt.
  Het heeft nog wel meer toffe dingen, zoals geheime gesprekken.

 • Profielfoto
  csteelooper

  We weten inmiddels allemaal hoe Apple werkelijk met onze data omspringt.

  Wat een zwaar overtrokken reactie weer…het is niet zo dat Apple dat ‘zo’ met onze data omspringt, maar zijn het eigenlijk (in ieder geval grotendeels) developers die zich niet aan geldende richtlijnen houden; de XARA-vulnerabilities, waar je op doelt, zijn níet te gebruiken zonder dat er een kwaadwillende App op de iDevice terecht komt. En zelfs dán (dus áls er zo’n App is geïnstalleerd) is met simpele waakzaamheid (zoals bij Phishing) te voorkomen dat je gegevens gestolen worden. De URL Scheme Hacks, waar de XARA-vulnerabilities voor iOS van afhankelijk zijn. leiden je namelijk feitelijk ALTIJD naar kopieën van bestaande websites; nooit naar de website behorende bij de aangevallen App. Er vindt sowieso altijd een visible redirect plaats, dus er is heel simpel onderscheid te maken tussen echt of frauduleus. En Apple heeft een keer of 15 geprobeerd deze bugs op te lossen, helaas nog wel zonder resultaat. Ik zeg met bovenstaand betoog dus niet dat Apple niets te doen heeft, maar het is niet zo zwart/wit als hier door jou en THX-1138 wordt beweerd. Als Sony wordt gehackt/er lekken worden gevonden in de beveiliging bij Sony, betekent dit nog niet dat de zienswijze betreffende privacy van Sony daarmee in opspraak komt… Als dat wel zo zou zijn weet je trouwens meteen wie van deze twee bedrijven er slechter aan toe is: Sony is immers alleen dít jaar al zo’n 8 keer gehackt…

  Inmiddels weten we dat onze wachtwoorden min of meer op straat liggen. Apple weet er al van sinds oktober 2014… Privacy en zorgvuldigheid laten zich dus lastig in één zin noemen bij Apple..

  Zoals ik hierboven al aangeef: privacy staat níet gelijk aan zorgvuldigheid. Beiden zijn belangrijk, maar privacy is geen synoniem van zorgvuldigheid (en vice versa is evenmin het geval). Bovendien moet je wel achterlijk zijn om te geloven dat Apple er niets aan doet. Het is ze domweg nog niet gelukt… Ook dat geef ik hierboven al aan (triest eigenlijk dat OMT dat niet heeft meegenomen in het artikel, of er achteraf niet over heeft bericht). Het enige dat echt beter mag, is de audit van (nieuwe) Apps. Al heb je daarmee alleen iOS afgevangen. Maar je hebt hoe dan ook nog steeds kwaadwillende software nodig, willen hackers er iets mee kunnen.

  Mensen die commentaar willen leveren op openstaande issues, dienen zich er wel goed op in te lezen. En helaas is daarvoor (soms) een andere site nodig dan alleen OMT…