Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 11 juni 2015

Privacy: Apple neemt diepgaande maatregelen in iOS 9 en OS X 10.11

Apple-CEO Tim Cook spreekt zich graag uit over privacy en hoe Apple zorgt dat persoonlijke gegevens van gebruikers niet in handen van adverteerders of potentieel kwaadwillenden komen. Het blijft niet alleen bij woorden, er zijn ook concrete daden.

In iOS 9, OS X 10.11 El Capitan en watchOS 2 heeft Apple een aantal fundamentele maatregelen genomen om de privacy te vergroten. Niet gunstig voor dataverzamelaars, wel voor gebruikers. Wij lichten er vijf uit.

Geïnstalleerde apps onzichtbaar voor andere apps

De apps die je geïnstalleerd hebt, kunnen veel over je zeggen. Om betere profielen van gebruikers te maken, kijken apps zoals Twitter en Facebook welke apps nog geïnstalleerd zijn. In iOS 9 wordt het voor apps onmogelijk om te spieken welke andere apps je hebt. Dat werkt zo:

  • App URL’s: iOS-apps kunnen een eigen URL hebben, zo opent maps:// de Kaarten-app. Apps kunnen aan iOS vragen of bepaalde URL’s werken, hierdoor verklapt iOS of een app geïnstalleerd is. Dit wordt in iOS 9 aan banden gelegd en Apple heeft een privacyvriendelijk alternatief.
  • Processen: Ondanks de sandbox, kunnen apps nog steeds zien welke andere processen (en dus apps) op de iPhone draaien. In iOS 9 kan deze ‘Activity Monitor’ niet buiten zijn eigen sandbox kijken.

WiFi-tracking verder beperkt

Iedere smartphone-gebruiker is via WiFi-tracking te volgen. Omdat een smartphone om de zoveel tijd kijkt of bekende netwerken beschikbaar zijn, kan het MAC-adres van de telefoon worden opgeslagen. Er zijn apparaten te koop die deze scans kunnen opvangen en registeren. Zo laat je onbewust een spoor achter en kunnen winkeliers bijvoorbeeld zien hoe vaak en hoe lang je in een winkel bent.

In iOS 8 werd al deels korte metten gemaakt met WiFi-tracking door iOS-apparaten in stand-by stond een willekeurig MAC-adres te laten presenteren. In iOS 9 wordt niet alleen vanuit stand-by (PNO/ePNO) een willekeurig MAC-adres doorgegeven, maar bij alle scans.

Cookies tussen OS X-apps

OS X-apps die buiten de App Store om geïnstalleerd werden, konden al je cookies zien. In OS X 10.11 El Capitan heeft iedere app die gebruik maakt van webcontent voortaan zijn eigen cookie-database.

Privacy op de Apple Watch

De Apple Watch en iPhone delen alle privacy-instellingen. Apps die je op de iPhone toegang tot bijvoorbeeld je foto’s hebt ontzegd, kunnen niet via de Apple Watch alsnog bij je kiekjes. Alle instellingen uit het verleden worden automatisch overgenomen. Dat scheelt ook een hoop toestemmingen opnieuw geven.

Mocht een nieuwe app toestemming om bepaalde data te raadplegen nodig hebben, dan wordt deze altijd via de iPhone en nooit via de Apple Watch gegeven. De Watch heeft alleen een ‘dismiss’ knop.

Twee-staps-verificatie met locatie

Tijdens de WWDC Keynote werd twee-staps-verficatie voor heel iCloud al even aangehaald. Bij inloggen op iCloud wordt voortaan een code naar een vertrouwd apparaat gestuurd. Je ontvangt bovendien niet alleen de code, maar ziet op een kaart vanaf welke locatie iemand probeert in te loggen.

Apple heeft in het verleden behoorlijk wat steekjes laten vallen als het op twee-staps-verficatie aankomt, maar lijkt het nu eindelijk goed te gaan doen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Privacy: Apple neemt diepgaande maatregelen in iOS 9 en OS X 10.11
Sluiten