Phil Schiller reageert op kritische vragen over Apple-hardware

32 reacties

Tijdens de WWDC-week zijn veel Apple-medewerkers in San Francisco, zo ook Apple’s marketing-chef Phil Schiller. Hij schoof aan in de podcast van John Gruber om een aantal kritische, maar legitieme vragen over Apple-hardware te beantwoorden.

De opname is nog niet online, maar een redacteur van The Verge heeft het gesprek gevolgd. Schiller reageert onder andere op kritiek over de steeds dunner wordende Apple-producten en waarom de iPhone nog steeds met 16GB opslag geleverd wordt.

Waarom 16GB opslagcapaciteit?

Gruber vroeg de marketing-chef van Apple onder andere naar de standaard opslagcapaciteit van de iPhone. Het instapmodel wordt al jaren verkocht met 16GB geheugen, waardoor veel klanten gedwongen zijn het € 100 duurdere model met 64GB capaciteit te kopen. Schiller reageerde als volgt:

We zien dat meer en meer documenten, foto’s en video’s en muziek in iCloud worden opgeslagen. Prijsbewuste klanten die geen enorme opslagcapaciteit nodig hebben, kunnen zo profiteren van een goedkoop toestel. Bovendien kunnen we hierdoor investeren om bijvoorbeeld de camera beter te maken.

We weten allemaal dat dit niet helemaal klopt. Mobiele data is nog steeds duur en het streamen van muziek en video uit iCloud kost meer MB dan in de gemiddelde databundel zit. De upgrade naar 64GB kost Apple weinig om te produceren, maar is wel goed voor de marges.

Waarom altijd maar dunner?

Een ​​andere kwestie: de steeds dunner wordende Apple-producten zijn fel bediscussieerd. Bijvoorbeeld de 12-inch MacBook met slecht een enkele USB-poort. Waarom wil Apple dunner, in plaats van meer ruimte voor bijvoorbeeld accucapaciteit of poorten?

Een dikker product met grotere batterij is ook zwaarder, duurder, en duurt langer om op te laden. We berekenen elke dikte, iedere maat, elk gewicht en proberen de juiste afwegingen te maken. Ik denk dat we goede keuzes hebben gemaakt.

Schiller benadrukte dat verandering in Apple’s DNA zit:

Pas op met wat je vraagt. Als we alleen maar kleine verbeteringen aan onze producten zouden doen, wordt het wel erg saai. Apple moet risico’s durven nemen. Ik wil dat Apple voor een WOW-effect zorgt, risico’s neemt en progressief denkt.

De volledige opname is waarschijnlijk snel te vinden op de website van John Gruber: daringfireball.net.

Reacties

32 reacties
 • Profielfoto
  Hansi2124

  De vraag die ik zou stellen is: waarom moeten Apple producten allemaal zo extra duur worden, terwijl Apple al genoeg marge heeft op haar producten zonder die verhogingen? Of is ‘genoeg’ nooit genoeg genoeg voor Apple?

 • Profielfoto
  Hasoweh

  Bovendien kunnen we hierdoor investeren om bijvoorbeeld de camera beter te maken.

  Want dat kan niet met een 32gb instapmodel?:roll: Puur marketing, 16 of 64gb? De meeste kiezen dan toch voor de 64gb, toch weer die extra knaken in the pocket. Of niet Apple?

 • Profielfoto
  vincentvega

  Als je een paar foto’s vanuit de cloud bekijkt worden die meteen gedownload waardoor na een week de opslag vol zit. Reden om de cloud maar weer uit te zetten en mijn album leeg te maken

 • Profielfoto
  remcojan

  De vraag die ik zou stellen is: waarom moeten Apple producten allemaal zo extra duur worden, terwijl Apple al genoeg marge heeft op haar producten zonder die verhogingen? Of is ‘genoeg’ nooit genoeg genoeg voor Apple?

  Misschien kan je op uitzending gemist of youtube de aflevering van de Rekenkamer vinden over de prijs van Chanel parfum. Daarin wordt exact aangegeven waarom het zo’n hoge prijs heeft terwijl de kosten heel laag zijn…

 • Profielfoto
  remcojan

  “Mobiele data is nog steeds duur en het streamen van muziek en video uit iCloud kost meer MB dan in de gemiddelde databundel zit.”

  Dit is vooral een lokaal probleem. In veel landen is de situatie heel anders. In Zwitserland bijvoorbeeld hebben heel veel mensen bundels met unlimited alles (data, spraak, sms, etc). Dan maakt het niet meer uit.

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Dat met die 16GB , man wat een dik bullshit verhaal

 • Profielfoto
  Niels

  De vraag die ik zou stellen is: waarom moeten Apple producten allemaal zo extra duur worden, terwijl Apple al genoeg marge heeft op haar producten zonder die verhogingen? Of is ‘genoeg’ nooit genoeg genoeg voor Apple?

  Voor Apple: nee
  Voor haar aandeelhouders: ja, genoeg is nooit genoeg

  Overigens denk ik dat het 16Gb model niets met marges te maken heeft (extra geheugen kost nauwelijks iets) maar eerder om de keuze voor het 64Gb te stimuleren (of eerder op te dringen). Zo worden de duurdere modellen meer verkocht. Overigens ga ik tegenwoordig toch alleen maar voor de hoogste capaciteit (128Gb), dan heb je echt nergens geen omkijken meer naar en bovendien is de inruilwaarde hoger.

 • Profielfoto
  html-junky

  Wel grappig, mensen kunnen wel prima 700 euro uitgeven voor het instapmodel van de iphone 6, maar 100 euro extra voor 64 gig of een hoesje extra is dan weer veel te duur… Apart

 • Profielfoto
  mmww

  € 700 gewoon is belachelijk veel geld voor een telefoon met maar 16GB!! Opslag! Wat moet je daar nou me? filmen, gamen, muziek & fotograferen?? Gaat niet lukken met 16GB. Of zijn er echt veel mensen die alleen de iPhone 6 gebruiken voor WhatsApp en Facebook?

 • Profielfoto
  Hydræ

  De vraag die ik zou stellen is: waarom moeten Apple producten allemaal zo extra duur worden, terwijl Apple al genoeg marge heeft op haar producten zonder die verhogingen? Of is ‘genoeg’ nooit genoeg genoeg voor Apple?

  Goeie vraag. Ik vind de prijzen voor een nieuwe Apple ook niet normaal meer. Je denkt voor een leuk prijsje een upgrade aan te kunnen schaffen, forget it. Het is altijd een risico welk onderdeel Apple nu weer schrapt.

  Hardware- en softwareleverancier lopen hierdoor achter de feiten aan.

  Ik las dat Apple de kosten voor gratis software verhaalt op de verkopen van hardware. Daarom kun je straks gratis upgraden naar El Kapitein, anders zou dat -zoals in het verleden- een prijs hebben.

 • Profielfoto
  H.deweg

  Foto’s in de Cloud, sorry hoor, maar ik vind dat helemaal k.t.

 • Profielfoto
  Svb1997

  Bij apple betaal je nou eenmaal met geld en bij andere bedrijven met je gegevens, als je het er niet voor over hebt koop het dan niet.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Pas op met wat je vraagt. Als we alleen maar kleine verbeteringen aan onze producten zouden doen, wordt het wel erg saai. Apple moet risico’s durven nemen. Ik wil dat Apple voor een WOW-effect zorgt, risico’s neemt en progressief denkt.

  .
  Nou dan laat ze maar eens snel komen met dat wow-effect want ik zit er al jaren op te wachten. Als Apple iets is de laatste jaren dan is het wel saai en terughoudend.
  .
  Uitstellen, nog eens uitstellen en dan uiteindelijk iets lanceren dat niet eens voldoet aan normale eisen.
  Ik bedoel al dat geneuzel over watchOS 2.0 dat slaat toch helemaal nergens op. Ik heb helemaal niets gezien in die update waarvan ik denk, dat is update-waardig. Alles had gewoon standaard tijdens de release aanwezig had moeten zijn in het systeem.
  .
  Apple is een saai rijk bedrijfje geworden waar je eigenlijk helemaal niet fan van wilt zijn maar je koopt te spulletje omdat ze zo lekker samenwerken met elkaar.

 • Profielfoto
  maconly

  Deze man lult uit zijn nek en spreekt zichzelf tegen .

  Dat dunner verhaal gaat toch nergens over ik wil langere batterijduur.

  Geheugen dat is bij Apple altijd lachwekkend duur geweest van 16 naar 64 gig dat zal qua inkoop misschien €5 schelen voor de grootverbruiker Apple.

  De innovatie is marginaal maar hij beweert het tegenovergestelde.

  Deze man kan zo de politiek in .

 • Profielfoto
  MrHammond

  Dit is vooral een lokaal probleem. In veel landen is de situatie heel anders. In Zwitserland bijvoorbeeld hebben heel veel mensen bundels met unlimited alles (data, spraak, sms, etc). Dan maakt het niet meer uit.

  Waar haal je dat vandaan? Zwitserland hier, abo met 250GB datalimiet, 50 SMSjes, bellen kost nog gewoon per minuut… En daar betaal je al een veelvoud voor in vergelijking met een gemiddeld NL-abo! Zelfde geldt ook voor vast internet: langzaam en duur. Heb jij wellicht een vriendje die onder de “Pauschalbesteuerung”-wet valt?
  Verder: in tegenstelling tot NL heb je hier bergen, goede internetverbinding is zeldzaam hier!

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Zeg het niet graag maar dit verhaal van phil is echt gelul. 16gb is te klein, 32gb is betaalbaar te leveren, iCloud opslag is te duur, internetverbinding is nog te doen in Nederland, roaming is geen optie, één poort is gewoon een lachertje en staat gelijk aan MyFirstApple of een eBook. De nieuwe MBP heeft ook beroerd weinig voordeel, Apple Pay komt nog maar net naar de UK, en van 6 steden OV in Maps word ik ook niet warm. Apple gaat te traag. Die “bold moves” zou ik graag weer eens zien. Ik ben heus niet te beroerd om €30 voor El capitan te betalen als hem daar het probleem zit dat de hardware en diensten tegenhoudt.

 • Profielfoto
  booterror1973

  Wat men vergeet is dat met ingang van iOS9 er gebruik wordt gemaakt van App thinning.
  Of te wel bij het ophalen van een App vanaf iTunes, wordt alleen datgene bestemd voor je eigen apparaat opgehaald.

  Dus bij gebruik van een iPhone, wordt alleen de data opgehaald van de App wat bestemd is voor de iPhone.
  Alle grafische afbeeldingen, etc bestemd voor een iPad wordt dan niet meer, zoals nu ook opgehaald en geïnstalleerd op de iPhone.
  Andersom geldt dat ook.

  Bovenstaande scheelt veel plaats op een 16gig iOS apparaat.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Dat zal helpen bij apps geschreven in swift maar niet voor de meeste apps bij mijn weten. En dan moet ik nog zien wat het scheelt.

 • Profielfoto
  Zakske

  abo met 250GB datalimiet…

  Dan heb je absoluut geen reden om te klagen, me dunkt.

 • Profielfoto
  Koekenbakker

  idd 16GB vs 64GB is pure marketing als je al zoveel geld neer gaat tellen pak je toch liever die 64GB. Want met 16GB is het echt aanmodderen en Apple weet dit.
  Niets Cloud dat is echt onzin. Neem die schiller dan ook verder niet serieus.

 • Profielfoto
  IsSidha

  abo met 250GB datalimiet…

  Dan heb je absoluut geen reden om te klagen, me dunkt.

  wou net zeggen.. betaal me scheel voor me 6GB databundel, met uurtje bellen en 0(!!) SMSjes

 • Profielfoto
  iDeMi

  Wie een Mac Air koopt, koopt een laptop omdat deze dun en licht is. Dan kies je voor de voordelen van mobiliteit. Neem je een Macbook Pro dan verwacht je dat je de mogelijkheid hebt om uit te breiden. Maar daar geloven ze niet meer in bij Apple. Dat is naar mijn mening niet meer luisteren naar de klant. Op deze manier wordt je gedwongen om de buidel flink open te trekken zodat je voorbereid bent voor de komende jaren. Het zelfde geldt voor de iMac’s. Te triest voor woorden. Dat wow effect kan Phil in zijn … stoppen. Eens kijken hoe uitbreidbaar het is.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Die 250GB zal een vertyping zijn van 250MB. 250GB en 50 sms’jes is geen waarschijnlijke combinatie. Dat is ook mijn datalimiet trouwens. Het gaat wel maar altijd WiFi zoeken of maar even niet online voor grote bestanden. Alles via iCloud? Tuurlijk niet… Wauw dat Phil dit zegt vind ik echt erg want als dit is hoe Apple erin staat dan heb ik op hardwaregebied eigenlijk niks meer te verwachten. Als na het verdwijnen van de 17″ laptop nu ook constant poorten verdwijnen dan worden alle pro modellen zo meteen allemaal rijp voor Madurodam of intertoys. Ik doe echt werk op een MacBook Pro. Apple is zo geen deel van de oplossing die ik nodig heb.

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Apple zal nog zwaar vallen , kans zit er dik in nog voor 2020 !
  Hoogmoed komt voor de val , zeggen ze altijd.

 • Profielfoto
  Macnido

  Kijk ook eens naar het vastplakken van onderdelen in MacBooks en vooral in de nieuwe MacMini. Je moet kopen wat je wilt omdat alles is vastgeplakt binnenin. Je kunt dus niet meer de onderkant open draaien en er extra geheugen bij klikken. Ook de batterijen in de nieuwe MacBooks zitten vastgeplakt. Is je batterij kapotgeladen kun je alleen nog continue aan de stroomkabel werken, haal je die eraf dan is je MacBook binnen 5 minuten niet meer bruikbaar. Doordat instapmodellen niet meer upgaradable zijn en qua prestaties een lachertje zijn moeten mensen meer geld neer tellen voor een Mac die iets minder triest is maar alsnog veel knelpunten vertoont. Ik denk dat Apple hier een verkeerd pad is ingeslagen dat ze meer gaat kosten dan ze gedacht hadden.

 • Profielfoto
  The Redesigner

  Die 16GB is inderdaad redelijke bullshit.
  Als Apple dit jaar de iPhone 6S(Plus) weer standaard 16GB geeft, dan schaam ik me echt voor de mensen in mijn omgeving die weer moeite gaan doen dat ding nog te bemachtigen.

  Kom op joh, al hun concurrenten hebben hun toptoestellen al standaard van 32GB voorzien. 16GB kan vandaag de dag niet meer voor een toestel van €650+ .

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Phil Schiller praat tegen beter weten in de kritiek goed óf hij is echt niet goed op de hoogte van gebruikerservaringen van de Apple-producten.
  16 GB is tegenwoordig echt te weinig, vooral omdat daar door ruim 4 GB iOS maar 12 GB ‘besteedbaar geheugen’ van overblijft. Dat is met een gemiddeld aantal apps, wat muziek, foto’s en wat korte video’s erg snel vol.

  Streamen is geen oplossing: wie veel onderweg is, is snel door zijn (dure) data heen. Je hebt niet overal wifi. Foto’s naar iCloud heb ik zelf uit staan. Ik maak erg veel foto’s met mijn iPhone, maar maak dan vaak een selectie: de beste hou ik en de slechte gooi ik weg. Ook heb ik veel foto’s vaak even van internet gedownload om op Facebook te zetten. Als dat allemaal via iCloud doorgezet wordt naar mijn iPad en Mac heb ik de foto’s die ik snel wil weg gooien daar ook allemaal. (of begrijp ik iets verkeerd?!)

  Het steeds dunner maken heeft nu de grens wel bereikt. De specs en vooral de aansluitmogelijkheden van de nieuwe MacBook belemmeren een handig gebruik vind ik. Daarom hou ik mijn 2011 MacBook Pro nog wel even in de running. Technisch niet slechter, qua aansluitingen veel completer. Alles zit erop en eraan.

  Dat Apple-producten ‘extra duur’ zouden zijn geworden is onzin. Ze zijn altijd duurder geweest dan andere merken. Bij MacBooks etc komt dat door gebruik kwalitatief betere materialen: je hebt ook een betere kwaliteit voor je geld en producten die (meestal) langer meegaan. Je merkt nu dat concurrenten ook laptops maken waarbij de kwaliteit van de materialen en specs meer in de richting komen van Apple. De prijzen daarvan gaan ook tot 1500 euro en hoger. Wel zijn er wat aanpassingen geweest door de lage koers van de Euro.

  Prijs van de iPhone is al jaren het zelfde, dus helemaal niet hoger. En de nieuwste Samsung is exact even duur: €699.
  Wel vind ik dat Apple een veel te hoge prijs rekent voor 64 GB geheugen in de iPhone. Ik ben wél blij dat ik het toch heb gedaan. Het is heerlijk om je nooit zorgen te hoeven maken over het geheugen.

  Verder ben ik qua vernieuwingen niet ontevreden over Apple. Er is de laatste jaren veel gebeurd. De WOW-factor gaat bij mij pas werken als Apple komt met een geweldige Super Smart Televisie.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ik ben wel benieuwd of iOS 9 inderdaad veel kleiner zal worden (1,3 GB in plaats van meer dan 4 GB). En of dat betekent dat je inderdaad dus (ook na een update) 3 GB meer ruimte in je iPhone overhoudt. Dat scheelt een slok op een borrel voor mensen die een iPhone hebben met 16 GB en zéker met iPhones met 8 GB

 • Profielfoto
  rdesign

  Dat verhaal van Phil over 16GB als instapmodel sloeg inderdaad nergens op. Maar voor de rest vond ik dat hij erg eerlijk antwoordde op de vragen van Grubbert.

 • Profielfoto
  Mr_SubD

  De titel van dit bericht had moeten heten : “Phil Schiller reageert op kritische vragen over iPHONE-hardware”. (i.p.v. Apple Hardware). Erg jammer om te moeten constateren dat deze website alleen nog maar gaat over iPhones en Macbookjes. Aan Mac hardware voor professionele Apple video en 3D designers wordt hier nauwelijks meer aandacht besteed …

 • Profielfoto
  sciletto

  De vraag die ik zou stellen is: waarom moeten Apple producten allemaal zo extra duur worden, terwijl Apple al genoeg marge heeft op haar producten zonder die verhogingen? Of is ‘genoeg’ nooit genoeg genoeg voor Apple?

  Misschien kan je op uitzending gemist of youtube de aflevering van de Rekenkamer vinden over de prijs van Chanel parfum. Daarin wordt exact aangegeven waarom het zo’n hoge prijs heeft terwijl de kosten heel laag zijn…

  Sorry hoor maar die aflevering heb ik ook gezien en het mist erg veel feiten.

  Voor de mensen die het niet gezien hebben. De aflevering van de rekenkamer gaat over parfum. Ze stellen daarin de vraag: ”wat kost parfum om te maken”. Tja, dat vind ik het zelfde dan de vraag: ”wat kost een auto om te maken”. Het is maar net wat je kosten zijn.

  Ze nemen als speerpunt een flesje Chanel No5 dat in de winkel ligt en proberen er eigenhandig achter te komen welke stoffen in het flesje zitten (doormiddel van een laboratorium). Vervolgens gaan ze in Frankrijk op zoek naar fabrieken die de stof produceren en proberen ze bij Chanel te filmen. Uiteraard lukt het niet om bij Chanel binnen te komen want dat is het zelfde als een kijkje nemen in de keuken van Coca Cola.

  De prijzen van rozen, hout etc krijgen ze te horen maar ze moeten toch een aantal aannames nemen wat er in het flesje zou kunnen zitten. Uiteindelijk komen ze uit op €2,31 geloof ik en het wordt in de winkel voor €90,- verkocht. Er zit een zogenaamde bedrijfsanalist bij die alleen maar een marketingformule verteld.

  Dit soort aannames worden ook bij iPhones gedaan. De iPhone 6 kost bijv maar €155,60 om te maken en ze verkopen het voor €699,-. Sorry, maar voor mij ben je kortzichtig als je zo rekent.

  Men kijkt alleen maar hiernaar:
  1 – iPhone/Chanel No5 om te maken. €155,60 / €2,31
  2 – Verkocht in de winkel voor €699,- / €90,00
  Enig idee hoeveel stappen je mist? Heel veel en ik vind het schandalig dat zo een ”intellectueel programma” als De Rekenkamer niet de missende stappen laat zien.

  Even een klein voorbeeldje over de iPhone anders wordt het wel erg lang.
  1 – iPhone ontwerp en hardware ontwikkelen. ? onbekend kostenplaatje
  2 – Leveranciers en fabrieken om te maken: Naar eigenzeggen €155,60
  3 – Transport fabriek naar cargo’s en van cargo naar Amerika en des betreffende landen: ? onbekend kostenplaatje
  4 – Btw, invoerrechten etc: €121,31 / ?
  5 – Winst retailers: onbekend

  Dit zijn enkele stappen die genomen worden en dan missen er nog een aantal. Kortom, kijk gewoon iets verder dan alleen naar stap 1 en 2.

 • Profielfoto
  jan jansen

  Apple denk 2 dingen en dat is dat iedereen overal een goede internet verbinding heeft. En ten tweede denken ze dat iedereen bergen geld te veel heeft. En daar helpen ze je maar al te graag van af.