Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 22 juni 2015

Nederlands iPhone-bezit groeit, Samsung blijft achter

Dat Apple en Samsung de smartphone-markt domineren is wel duidelijk, maar hoe gaat het inmiddels met de twee grootmachten in ons landje? Markt­onderzoeker Telecompaper heeft actuele cijfers over het smartphone-bezit van Nederlanders gepubliceerd.

In het eerste kwartaal van 2015 hadden de meeste Nederlanders (47 procent) een Samsung, maar Apple groeit van 23 naar 25 procent marktaandeel. Het aandeel van Samsung krimpt niet, maar groeit ook niet.

Telecompaper ondervroeg 12.000 Nederlanders naar hun smartphone-bezit. De groei in het aandeel van de iPhone gaat vooral ten koste van Sony, LG, Huawei en HTC. Het marktaandeel van deze merken krimpt tegenover het eerste kwartaal van 2014 met 2 procent, becijfert het onderzoek.

Nederland smartphoneland

Het aantal Nederlanders met een smartphone blijkt ook flink geroeid. In het eerste kwartaal van 2015 bleek 81 procent van de Nederlandse bevolking te beschikken over een smartphone, negen procentpunt meer dan in het eerste kwartaal van 2014 (72 procent). Vooral Nederlanders boven de 50 jaar ruilen hun oude telefoon in voor een smartphone. Bijna alle Nederlandse jongeren tussen de 12-19 jaar hebben inmiddels een smartphone (97 procent).

Sim Only steeds populairder

Wat verder opvalt is dat steeds meer Nederlanders hun smartphone apart kopen. De verkoop van pakketten met een abonnement en (gesubsidieerde) telefoon liet een daling van daling van zes procentpunten zien, terwijl losse verkoop van toestellen steeds populairder wordt.

Nederlands iPhone-bezit in getallen

  • Nederland telt 13,7 miljoen smartphones
  • Daarvan zijn 6,4 miljoen Samsung-toestellen
  • Het aantal iPhones bedraagt 3,4 miljoen iPhones
  • 3,9 miljoen smartphones zijn van andere fabrikanten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nederlands iPhone-bezit groeit, Samsung blijft achter
Sluiten