Jouw muziek op Apple Music? Zo pak je dat aan!

6 reacties

Op 30 juni start de nieuwe streaming-muziek­dienst Apple Music. Taylor Swift plaatst alleen haar oudere muziek op de Spotify-concurrent, maar dat hoeft artiesten, DJ’s en bands zonder label niet tegen te houden om aanwezig te zijn op de nieuwste streamingdienst.

Apple Music bestaat naast streaming ook uit een sociaal netwerk genaamd Apple Music Connect. Daar kunnen artiesten foto’s, video’s en andere content met fans delen. Zo zorg je dat je gevonden wordt.

Je muziek streaming beschikbaar maken

Als je muziek al in de iTunes Store staat, is het handig om met de partij die dat geregeld heeft te praten. De meeste platforms voor muziekdistributie werken aan ondersteuning voor Apple Music. Heb je nog geen muziek in de iTunes Store? Kijk dan eens bij Distrokid, dat is een van de weinige diensten die ondersteuning voor Apple Music biedt. Voor 20 dollar per jaar leg je je muziek bij iTunes, Apple Music, Spotify, Deezer, Google Play en meer diensten in de schappen. Je krijgt 100 procent van de royalties.
distrokid-keuzes

Apple Music Connect

Het ingebouwde sociale netwerk van Apple Music geeft je de mogelijkheid om fans op de hoogte te houden door middel van foto’s, video’s, fragmenten en meer. Fans kunnen je volgen, liken en reageren. Connect laat je ook bonusmateriaal aan albums koppelen. Als je eenmaal op Apple Music toegelaten bent, kan je via iTunes Connect een account voor Apple Music Connect aanvragen.

Geuploade audio mag maximaal 90 minutes lang zijn, videos 8 minuten, foto’s moeten in JPEG of PNG-formaat geupload worden. Let op: eenmaal geplaatste posts kunnen niet bewerkt, maar wel verwijderd worden.
apple music connect

Praktische tips van Songflow

Het Nederlandse Songflow laat kleine artiesten zonder label hun muziek in verschillende online stores en op streamingdiensten plaatsen, ze onder­steunen binnenkort ook Apple Music. Hun marketingman Mario heeft nu al wat praktische tips voor kleine artiesten:

  • Overal aanwezig zijn: als beginnende muzikant is het belangrijkste dat consumenten je kunnen vinden. Alleen als ze je horen, kunnen ze fan worden. Als je al wat muziek hebt en je distributiedienst het toelaat, zorg dan dat je op zoveel mogelijk kanalen aanwezig bent. Niet iedere fan heeft Apple Music, onderschat ook Deezer niet.
  • Let op de long tail: beginnen met één nummer in Apple Music is leuk, maar gun jezelf tijd om bijvoorbeeld 3 EP’s te maken. Dit vergroot de kans dat luisteraars blijven plakken en brengt ook meer royalties op.
  • De Taylor Swift-methode: soms is het goed om niet meteen al je muziek op streaming­diensten te plaatsen. Geef je fans eerst de mogelijkheid om je nieuwe EP of album te kopen via bijvoorbeeld iTunes. Zo verdien je iets meer en kan je twee keer ‘buzz’ genereren: een keer met de verkoopstart, en een keer met beschikbaarheid op streamingdiensten.
  • Kijk verder dan Apple Music en Spotify: vooral DJ’s en producers kunnen veel voordeel halen uit gespecialiseerde sites als BeatPort.

AppleMusic-stock-16x9

Reacties

6 reacties