iOS 9 ondersteunt ‘opslaan als PDF’ direct

20 reacties

Enkele weken na de presentatie van iOS 9 tijdens WWDC blijven nieuwe functies boven water komen. Vandaag een ontdekking die zakelijke gebruikers zal aanspreken: het blijkt mogelijk om webpagina’s, notities, foto’s en meer direct op te slaan als PDF.

De functie ‘opslaan als PDF’ bevindt zich in het deel-menu van iOS 9 en werkt in veel Apple-apps al direct. De PDF-bestanden worden in iBooks opgeslagen en kunnen vanaf daar via e-mail verzonden worden.

De functie om webpagina’s, notities en meer als PDF op te slaan is al lange tijd aanwezig in OS X en laat zich daar via het print-menu raadplegen. In iOS is het alleen mogelijk om PDF-documenten in de iBooks-app op te slaan, wij hadden liever iCloud Drive gezien. Wel fijn: vanuit de mail-app kunnen markeringen en notities aan de PDF toegevoegd worden.

Momenteel werkt het opslaan als PDF alleen vanuit Apple-apps, maar waarschijnlijk kunnen ontwikkelaars dit eenvoudig aan apps toevoegen.
ios9-pdf-001

Meer iOS 9

iOS 9 is op moment van schrijven in beta en komt in september uit. OMT licht regelmatig ontdekte nieuwigheden uit:

[Via: Sixcolors]

Reacties

20 reacties
 • Profielfoto
  Waffle ಠ_ಠ

  Deze functie zal inderdaad goed van pas komen!

  Volgens mij is het ook hoog tijd dat iOS een file manager krijgt. Al die bestanden alsmaar in apps gooien… Heel irritant en onoverzichtelijk vind ik dat. Het hoeft geen uitgebreide mobiele Finder te zijn, maar gewoon zoiets als Files op Windows Phone:

  Het zou vooral op de iPad handig zijn!

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Ik had idd ook verwacht dat je ze wel in iCloud Drive kon opslaan, maar nee…

 • Profielfoto
  P-sibuna

  Van mij mogen ze de ”kill all apps” knop maken. ipv steeds alles per 3 weg te vegen. DAT zou pas handig zijn:P

 • Profielfoto
  Waffle ಠ_ಠ

  Ik vind van niet eigenlijk, want het is helemaal niet nuttig om alle apps continu af te sluiten (dat doen veel mensen, dus ik neem maar even aan dat jij het ook doet). iOS beheert zelf wel het werkgeheugen in je iPhone, daar hoef je helemaal niet zelf over na te denken.

 • Profielfoto
  P-sibuna

  Ik kan me voorstellen dat apple dat goed geregeld heeft, maar aangezien ze zo zijn met het alles zo gebruikersvriendelijk te maken etc, is het niet een heel raar idee. Voor de mensen die wel zo getikt zijn (zoals ik) die wel snel alle apps willen sluiten. Het is niet dat ik zoiets heb van ”ik kan niet zonder” maar een klein knopje linksboven of beneden tijdens ’t multitasken zou geen misdaad zijn.

 • Profielfoto
  knekkie

  is er voor iCloud drive nog geen losse iOS app dan? Ik zit helemaal in One drive momenteel vandaar dat ik niet op de hoogte ben.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  iCloud Drive heeft een losse app, die is in iOS 9 optioneel aan te zetten. Maar daar komen je bewaarde PDF’jes dus niet in, die blijven in iBooks…

 • Profielfoto
  4LEX

  “Volgens mij is het ook hoog tijd dat iOS een file manager krijgt”

  @Waffle: Een OS zonder file manager was een bewuste keus. Het zou een stap vooruit moeten zijn t.o.v. bestaande OS-en met file manager.

  Van mij mogen ze de ”kill all apps” knop maken.

  @P-sibuna: Het is volgens mij de bedoeling dat iOS automatisch apps “killed” om geheugen vrij te maken. Er is dan enkel nog de noodzaak om een specifieke gecrashte app te killen. Een “kill all apps” knop is dan dus zinloos en daarom ook niet aanwezig.

 • Profielfoto
  P-sibuna

  Waarom is zo een functie dan wel op een android aanwezig? Om alle openstaande apps af te sluiten? Want dan snap ik het nut er helemaal niet van? Of ben ik nu gek:p

 • Profielfoto
  knekkie

  iCloud Drive heeft een losse app, die is in iOS 9 optioneel aan te zetten. Maar daar komen je bewaarde PDF’jes dus niet in, die blijven in iBooks…

  Dat is idd vreemd. als je het hebt dan kan je he ook gebruiken zou je denken.

  wie weet komt dit in de latere beta’s goed.

 • Profielfoto
  essiw

  ^Omdat mensen toch zelf alle apps willen killen? Of omdat android anders werkt dan iOS? Heb zelf een aantal mensen die om de zoveel tijd alle apps killen. Dat doet niets, enkel voor de laatste 5 apps ofso. Als je dat toch wilt doen is het sneller om gewoon je apparaat uit te zetten en weer aan te zetten, dan zijn ook alle apps gekild (ookal staan ze gewoon nog je app overzicht)

 • Profielfoto
  csteelooper

  Omdat Android een COMPLEET andere manier van multitasken gebruikt. Op de iPad Air 2 wordt deze in iOS 9 EINDELIJK deels overgenomen, met onder andere split-screen en Picture-in-Picture wordt het dan namelijk ook op iOS mogelijk om Time Shared Multitasking te gebruiken; iets wat tot nog toe alleen in Android (en op Windows-tablets) mogelijk is.
  iOS kent sinds iOS4 een vorm van multitasking middels saved states, waarbij het OS eigenlijk ‘onthoudt’ waar je bent gebleven binnen een App. Alleen specifieke APIs, zoals onder andere die voor VoIP en navigatie, mogen het systeem vragen díe specifieke functies actief te houden op de achtergrond. Dit alles houdt in dat bijvoorbeeld TomTom op de achtergrond instructies kan blijven geven terwijl je een e-mailbericht leest. Maar het is tot nog toe niet mogelijk om apps vollédig actief te houden op de achtergrond.
  Dit heeft wel als voordeel dat je ook niet onnodig apps open houdt die resources pakken van je systeem en dat je daar dus ook geen oogje in het zeil hoeft te houden. Immers, de app is normaalgesproken al inactief als die niet op de voorgrond is, dus het ‘killen’ van een app leidt nooit echt tot dataverlies.
  Dit is in Android wel een (klein) risico, aangezien op Android, sinds versie 2, wel al apps tegelijk kunnen draaien. Het is dus zaak dat de gebruiker zelf apps afsluit die hij niet nodig heeft. Verreweg de meeste apps hebben daar ook keurig netjes een functie voor, maar een ‘killswitch’ kan wel echt effect bieden.

 • Profielfoto
  koen

  alles per 3 weg te vegen.

  Heee, die kende ik nog niet.

  Tip du jour (y)

 • Profielfoto
  Henk Jan de Bruijn

  Van mij mogen ze de ”kill all apps” knop maken. ipv steeds alles per 3 weg te vegen. DAT zou pas handig zijn:P

  Of je doet het helemaal niet omdat het echt een bullshit ding is dat dit nodig zou zijn.

 • Profielfoto
  P-sibuna

  Waarom heeft apple dan uberhoupt de functie er dan in gedaan om ze ”weg te schuiven” bij het multitasken als het toch een bullshit ding is?

 • Profielfoto
  Edwin

  Het sluiten van apps vind ik vooral pretiig om door minder apps te moeten bladeren bij het gebruik van dubbelklikken op de home button (en vervolgens mijn openstaande app te zoeken)

 • Profielfoto
  Frank Peters

  @P-sibuna Jailbreak-> Killall-> staat hij in controlcenter ideaal

 • Profielfoto
  illuminati

  Je hebt gewoon apps die perfect als file browser werken. Je kan alleen niet in de gegevens van andere apps snuffelen. Verder kan je wel alle soorten bestanden erin opslaan en alles makkelijk van internet downloaden.

  Voor de geïnteresseerde(n): de app heet Documents.

 • Profielfoto
  Zakske

  Dat werd ook wel tijd, maar iBooks? Ik gebruik die app nooit, en als het mogelijk was had ik het al jaren geleden verwijderd. Geef gebruikers gewoon de keuze om zelf te bepalen waar je een PDF wilt bewaren, of het nu in iCloud, Dropbox, Google Drive of OneDrive van Microsoft is.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Heel goed, hier zat ik echt wel op te wachten.
  O ja, nu nog even mogelijkheid om de PDF in Dropbox op te slaan.