Interview: Marc Newson over kritiek op de Apple Watch

14 reacties

Topontwerper Marc Newson is onder Apple-gebruikers misschien niet zo bekend als Jonathan -Jony- Ive, maar zijn ontwerpen zijn rechtstreeks terug te zien in de Apple Watch. De van oorspong Australische designer is sinds vorig jaar in dienst bij Apple.

In een interview met The London Evening Standard vertelt de ontwerper over zijn werk bij Apple, draagbare technologie en reageert hij op kritiek die de Apple Watch uit het modecirquit kreeg.

Marc en Jony

Marc Newson is al 20 jaar goed bevriend met ontwerper Jony Ive. Hun professionele relatie begon nadat ze in 2013 een aantal producten ontworpen voor het goede doel (RED). Uit de koker van de twee kwam een ‘unibody’ aluminium tafel en een speciale Leica camera met rood tintje. Het was onder andere die samenwerking die ervoor zorgde dat Newson parttime bij Apple in dienst kwam.

In het interview vertelt Newson dat het ongeveer 60 procent van zijn tijd voor Apple werkt en de rest invult met andere projecten. Hij werkt vanuit zijn thuisbasis in Londen. Op de vraag wie meer verdient antwoordt hij lachend “Dat kun je denk ik wel raden!’.

Newson heeft nooit met Steve Jobs samengewerkt, maar ziet zichzelf samen met Ive als design-superduo. Waar Jony meer de ingetogen minimalist is, maakt Newson het graag kleurrijk en komt het gedurfde ontwerpen.

Kritiek op de Apple Watch

Vanuit de modewereld is de nodige kritiek op de Apple Watch gekomen. Stéphane Linder, CEO bij het luxe merk Tag Heuer zei dat het nooit een luxeproduct kon zijn, omdat luxe over uniek en exclusief gaat. Iets dat de Apple Watch als massaproduct niet is. Newson ziet het anders:

Er zijn een heleboel van die Louis Vuitton tassen. Ik denk dat op een gegeven moment iedere Japanse vrouw er wel een of meer had, maar het geldt nog steeds als een luxe object. Het gaat om de kwaliteit en integriteit van het product.

Er zijn ook zorgen over het feit dat de Apple Watch snel zal verouderen en waardeloos wordt, daarop zei Newson dit:

Ik zie het als evolutie, vooruitgang, we doen geweldige dingen. Bij de Apple Watch Edition dient het doosje van het horloge als oplader. Zo wordt het een nuttig object en niets iets dat je na een tijdje weg wil gooien.

newsonband002
De Apple Watch sportband is gebaseerd op een oud ontwerp van Newson (links).

De toekomst

Wat kunnen we nog meer van Apple verwachten? Volgens de designer hoeven we geen iPhone of iPad van zijn hand te verwachten. Hij is aangenomen voor ‘special projects’ en dat zegt volgens hem genoeg. Grote dingen waar hij verder niets over mag zeggen. Hij verwacht veel van draagbare techniek:

We zullen meer technologie ingebed in kleding gaan zien. Magie verweven met mode. Er zijn een aantal ongelooflijke dingen die gaan gebeuren.

Een andere grote evolutie zou een Apple-auto zijn. Zowel Ive als Newson zijn liefhebbers van auto’s en hebben Aston Martins, Lamborghinis en Bentleys in hun bezit. Newson heeft in 1999 een concept car voor Ford gemaakt en doet geen moeite om de geruchten te ontkennen:

Een Apple Car? Er is zeker enorme kans op dat gebied om intelligenter dan de bestaande fabrikanten te zijn.

óÚ¿
Concept car voor Ford, gemaakt door Marc Newson in 1999.

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  Waarom is dat pinnetje zo lelijk bij die blauwe sportband op de foto hierboven?

  Is die foto genomen in een test fase of wat?
  Lijkt mij sterk dat dit er zo slecht afgewerkt uitziet bij de huidige Apple Watch Sport.

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Beetje een zwakte bod antwoord over dure vervangbare edition. Omdat de ape Watch over 1 jaar oud is (want een nieuwe versie) gaat ie roepen dat je het doosje wilt bewaren? Tuurlijk!

 • Profielfoto
  THX-1138

  Na de Apple Watch en de mogelijkheden ervan bestudeerd te hebben, het nieuws omtrent het ding te hebben gevolgd, heb ik mezelf gewoon een goeie Seiko cadeau gedaan. Hebben mensen enig wat een geweldig “normaal” horloge je kunt kopen voor, pak ‘m beet, 400 euro?

 • Profielfoto
  Shmoo

  Je denk toch zeker niet dat de eerste Apple Watch maar een jaar mee zal gaan?
  Welk device van Apple heeft na een jaar al zijn software ondersteuning verlopen, naar mijn weten geen enkele. De eerste iPad was ook niet het meest geweldige product maar dat wilt niet zeggen dat er niet heel veel mensen 3+ jaar plezier van hebben gehad terwijl iPad 2 natuurlijk veel sneller en hipper was.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Na de Apple Watch en de mogelijkheden ervan bestudeerd te hebben, het nieuws omtrent het ding te hebben gevolgd, heb ik mezelf gewoon een goeie Seiko cadeau gedaan. Hebben mensen enig wat een geweldig “normaal” horloge je kunt kopen voor, pak ‘m beet, 400 euro?

  Een horloge die waarschijnlijk na 4 maanden gewoon ergens in huis zoekraakt omdat het een heel gedoe is om steeds dat ding om en af te doen. Je Apple Watch doe je om zoals je ook het huis niet verlaat zonder telefoon, het is een verlengstukje van je iPhone waar jouw ‘normale’ horloge een verlengstukje van je kleding is.

 • Profielfoto
  Jurr

  Wat een onzin zeg. Als je zou willen hoef je hem niet eens af te doen want opladen is immers niet nodig!

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ga jij met een horloge in bed liggen dan?

  Ik heb aardig wat horloges, een stuk of 5 zeker. Geen van 400,- dat geef ik toe maar qua prijzen zaten ze allemaal tussen de 100 en 250,- en die liggen nu allemaal niets te doen ergens in het huis omdat ze of niet bij mijn kleding passen of het is een heel gedoe om je pols te hebben zonder dat het een toegevoegde waarde heeft want als ik destijds wil weten kijk ik even op mijn iPhone. Die men overigens sowieso al niet los kan laten.

 • Profielfoto
  Jurr

  Nee, maar heb geen moeite om hem om en af te doen. Spreek gewoon voor jezelf;)

 • Profielfoto
  Sven De Mey

  Ik heb een heleboel horloges, ben er gek van, en telkens ik een nieuw heb, wil ik die de hele tijd dragen. Er zijn er daar ook bij met een waarde van om en bij de €500, want als je echt een horlogeliefhebber bent, wil je kwaliteit! Nu heb ik een horloge die meer dan uur, datum en/of chrono toont voor “maar” €450, waar ik heel gemakkelijk de bandjes kan vervangen (zit te wachten op de levering van Click) zonder mij blauw te betalen aan de exclusieve bandjes van Apple. Past dan ook altijd bij jouw kledij!

 • Profielfoto
  polansky

  Wat een onzin zeg!

  Ga jij met een horloge in bed liggen dan?

  Ik heb aardig wat horloges, een stuk of 5 zeker. Geen van 400,- dat geef ik toe maar qua prijzen zaten ze allemaal tussen de 100 en 250,- en die liggen nu allemaal niets te doen ergens in het huis omdat ze of niet bij mijn kleding passen of het is een heel gedoe om je pols te hebben zonder dat het een toegevoegde waarde heeft want als ik destijds wil weten kijk ik even op mijn iPhone. Die men overigens sowieso al niet los kan laten.

  .
  Alsof je Apple horloge ineens WEL bij al je kleding past…. TSSSS echt je bent niet goed als je dat durft te beweren. Dikke bezel van de Apple Watch is alleen al een dikke centimeter hoog. Lekker fijn als je een blouse aan hebt… En hij voelt ook zo fijn om je pols door dat dikke gevaarte – NOT!

  En ja er zijn genoeg mensen die met een horloge om in bed liggen, douchen en zwemmen… Allemaal zaken die je met een Apple watch beter niet kunt doen!

 • Profielfoto
  Shmoo

  Dat zeg ik ook niet.. Als ik een Apple Watch moest kopen omdat hij bij mijn kleding zou moeten passen dan zou ik het niet eens overwegen want dan ligt hij net als al die andere horloges binnen 4 maanden ook gewoon weer ergens niets te doen.

  Ik koop een Apple Watch Sport omdat het een verlengstukje is van mijn iPhone en het kan mij hopelijk helpen tijdens het hardlopen/sporten. Waar ik moeite mee heb is met mensen die zeggen dat het ding niets kan en het totaal geen toegevoegde waarde kan hebben omdat je voor dat zelfde geld twee horloges kunt kopen van gerenommeerde horlogemakers. Dat zijn twee compleet verschillende werelden.
  Bekijk de filmpjes eens op de Apple site omtrent de Activity, Workout en Music app eens.
  http://www.apple.com/watch/guided-tours/
  Vergelijk die eenvoudige workflows eens met wat jullie doen dagelijks doen, of iemand die zijn iPhone gebruikt tijdens het sporten i.c.m. een 3rd party app. Ik durf met 100% zekerheid te zeggen dat jullie workflow in een app nooit eenvoudiger is dan wat je op deze video’s ziet gebeuren.
  Of deze eenvoudige workflow voor iedereen 400 – 450,- waard is dat is een heel ander verhaal, ik kan niet bepalen voor andere mensen hoeveel ze kunnen uitgeven maar voor mij is de Apple Watch Sport wel 450,- waard als het doet wat het zegt dat het moet doen.

 • Profielfoto
  bmeerdink

  Ben heel tevreden met mijn Casio F-91W. Kost een tientje en wijkt maar een paar seconden per jaar af.

  Maar als straks de Apple Watch kan waarschuwen voor sommige problemen met hart en bloedsomloop, en helpt met een gezondere levensstijl, dan voorzie ik dat een groot deel van de bevolking zo’n smartwatch gaat dragen. Inclusief mezelf. Los nog van alle andere functies.

 • Profielfoto
  THX-1138

  Als het dan zo nodig een smartwatch moet worden, dan klinkt dit al een stukje beter:

  Olio Model One

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Als het dan zo nodig een smartwatch moet worden, dan klinkt dit al een stukje beter:

  Olio Model One

  Ziet er zeker niet slecht uit, maar ik hou het dan toch op de Apple watch, waar je net iets meer keuze hebt voor polsbandjes en ‘face watches’:-)