Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 25 juni 2015

Indie-labels tekenen ook voor Apple Music

Enkele dagen voor de lancering van Apple Music op 30 juni zijn ook kleine, onafhankelijk platenlabels aan boord. Er zijn nu deals met de Beggars Group en het Merlin Network. Deze twee vertegenwoordigen meer dan 20.000 indie-labels en distributeurs.

Dat wil zeggen dat onder andere Adele, Arcade Fire en Radiohead toch op Apple Music staan. Aanvankelijk wilden de indie-labels niet op Apple Music omdat tijdens de gratis proefperiode geen royalty’s afgedragen werden.

Volgens The New York Times draagt Apple tijdens de voor eindgebruikers gratis proefperiode van drie maanden 0,2 dollarcent per stream af. Dat is minder dan de normale vergoeding per stream, maar vergelijkbaar met wat andere diensten betalen voor gratis accounts.

“Het kwam niet allemaal door Taylor Swift”

Nadat popster Taylor Swift het beleid om tijdens de proefperiode geen royalties af te dragen fel bekritiseerde, besloot Apple toch te gaan betalen. Volgens Adrian Pope, managing director van het Britse label PIAS, heeft Swift alleen het laatste zetje gegeven. Hij vertelt aan vaksite The Quietus dat de onafhankelijke labels al drie weken intensief met Apple in gesprek waren.

Apple Music is op 30 juni samen met iOS 8.4 beschikbaar. De streaming dienst werkt ook op OS X en Windows, maar Android-gebruikers moeten nog tot het eind van het jaar wachten. Individuele gebruikers betalen na de proefperiode € 9,99 per maand en gezinnen kunnen voor € 14,99 met zes tegelijk luisteren.

Reageer op artikel:
Indie-labels tekenen ook voor Apple Music
Sluiten