Google’s I/O versus Apple’s WWDC

Door: Jan David Hanrath - 18 reacties

Vorige week liet Google z’n laatste technische staaltjes zien in de Google I/O-keynote. Over 7 dagen doet Apple in dezelfde zaal van hetzelfde conferentiecentrum iets vergelijkbaars bij de aftrap van de WWDC. Wie speelt nu eigenlijk catch-up met wie?

Wie Google’s keynote heeft bekeken, kwam een aantal zaken tegen die we al kennen van Apple, een aantal zaken waarmee Google Apple bij- en zelfs inhaalt en een aantal zaken waar Apple altijd al achter de feiten aan liep. Het lijkt er dus op dat beide bedrijven elkaar scherp houden. 

Voor ons herkenbaar

Android Pay: coming soon
Android Pay: coming soon
 • Android Pay gaat de concurrentie aan met Apple Pay;
 • Apps die je met het nieuw aangekondigde Android M besturingssysteem gebruikt, vragen toestemming voor het gebruik van een voorziening op je telefoon wanneer de voorziening daadwerkelijk nodig is. Dit komt in plaats van het accepteren van alles bij installatie van de app;
 • Google heeft Project Brillo aangekondigd, een speciale uitgeklede Androidversie voor slimme apparaten in huis. Of dit aansluit bij of concurreert met Apple’s Homekit weten we waarschijnlijk volgende week, omdat dan de eerste Homekit- compatible apparaten verwacht worden;
 • HBO Now komt na een exclusieve periode op Apple TV nu ook naar Android.

Haasje over

Google liet ook iets zien waarmee ze een achterstand inhalen en zelfs Apple voorbij streven:

Google Photo demarreert...
Google Photo demarreert…
 • Een nieuwe gratis Photo’s app voor Android en iOS slaat al je foto’s en video’s gratis op in de Google-cloud. Maar interessanter is de beeldherkennings-intelligentie die Google aan je foto’s toevoegt. Met hulp van de rekenkracht van Google is de app in staat om gezichten en objecten te herkennen op je foto’s. Hierdoor kun je bijvoorbeeld zoeken op strandfoto’s, bergen, foto’s van auto’s, gebouwen, e.d. zonder dat je ze vooraf hoeft te taggen.

Verder uitlopen en onontgonnen gebieden

Op een aantal andere terreinen moet Apple echt aan de bak om Google bij te blijven of in te halen. Uiteraard alleen wanneer Tim erin gelooft, want in tegenstelling tot omni-company Google is bij Apple focus nog altijd zeer belangrijk.

 • Google Now heeft z’n voorsprong op Siri verder uitgebouwd, nu het in staat is om context-relevante informatie te geven. Voorbeeld: je loopt het station binnen en je telefoon laat automatisch zien welke trein van welk spoor vertrekt. Daarnaast werkt ‘Now on Tap’ straks (net als Siri, maar dan contextgevoelig) over je hele Android-telefoon door de homeknop ingedrukt te houden;
 • Google Maps werkt nu ook deels offline en ondersteunt navigatie offline. Google doet dit met name voor ontwikkelingslanden, waar connectiviteit niet altijd vanzelfsprekend is. Van Apple is inmiddels bekend dat de mysterieuze camera-auto’s die door California rijden voor een streetview-achtige variant zijn;
 • Google kennen we als een bedrijf dat veel proefballonnetjes oplaat. Na Google Glass (waar voor het tweede jaar met geen woord over werd gerept) lijkt Virtual Reality nu het buzz-word. Het kartonnen VR-brilletje van Google is opgepompt, zodat nu ook grotere smartphones (én iPhones) erin passen. Een SDK voor iOS moet ervoor zorgen dat ook in onze App Store VR-compatible apps gaan verschijnen. Het maken van stereoscopische video’s wordt mogelijk dankzij een samenwerking met GoPro.
Google Cardboard nu ook voor iPhone
Google Cardboard nu ook voor iPhone

Over een week zullen we weten of Cupertino een goed antwoord heeft op alle ontwikkelingen uit Mountain View. Je beleeft het maandag vanaf 18.30 uur mee met onze livestream, of natuurlijk in onze studio wanneer je je nog snel even aanmeldt voor de Keynote Party. We zitten bijna vol.

Reacties

18 reacties
 • Profielfoto
  maconly

  het gaat ze allebei maar om 1 ding GELD had ik bij Apple in het Steve Jobs tijdperk nog het idee dat het ook nog ergens anders om ging helaas.

  al is google wel echt een kut bedrijf met z’n corrupte zoekmachine.

 • Profielfoto
  jackybe67

  Kan mij niet voorstellen dat Apple tijdens het WDDC het limiet van Foto’s niet gaat optrekken.

 • Profielfoto
  Niels

  had ik bij Apple in het Steve Jobs tijdperk nog het idee dat het ook nog ergens anders om ging

  Exact de juiste bewoording: het idee

  Beide bedrijven draaien (net als elk ander bedrijf) om geld verdienen, immers, men moet de aandeelhouders tevreden houden (lees: zo veel mogelijk winst bieden). Alleen  is altijd heel goed in het verbloemen van hun ‘consumentenuitbating’ door middel van mooie producten, mooie praatjes en het creëren van hypes. Niet dat dit verder een schande is, want zou werkt een vrije markt economie nu eenmaal.

 • Profielfoto
  donut

  Het is in ieder geval duidelijk geworden dat google nu zo goed kan zoeken dat al die data die ze hebben nog meer waard is geworden… Ik begreep dat ze nu ook gezichten herkennen op een manier dat ze de foto van oma kunnen linken aan een oude foto toen ze kleuter was.
  Hoewel zowel Apple als Google beweren dat privacy gewaarborgd is, is het duidelijk dat ze zich aan de Amerikaans wet moeten houden en als die zegt dat het in landsbelang is dat de NSA inzage moet hebben en moet kunnen zoeken met de mogelijkheden die google heeft, dan wordt dat geregeld.
  Misschien dat Amerikaanse burgers wat ontzien worden, maar de rest van de wereld niet. Binnenkort staat er een datacentrum in Groningen met wellicht veel Europese gegevens waar de USA in kan zoeken…
  Ik wens ieder zijn eigen goedbeveiligde NAS!

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Het is alleen de vraag bij elk van die producten hoelang ze nog blijven bestaan.

  Google kennende kunnen dingen ook zomaar verdwenen zijn of krijg je bericht wanneer de einddatum gepland is.

  Kijk maar naar Google Glass.

 • Profielfoto
  Svb1997

  Beetje raar om privacy er bij te halen. We leven in een tijdperk zonder privacy, en dat moet je accepteren. Als iemand iets van je wilt weten lukt dat echt wel. De beveiliging van apple en Google enz. zijn meer bedoelt dat de normale man er minder makkelijk bij kan. Verder liggen je foto’s documenten voor het oprapen.

 • Profielfoto
  Thijs.w

  Beetje raar om privacy er bij te halen. We leven in een tijdperk zonder privacy, en dat moet je accepteren. Als iemand iets van je wilt weten lukt dat echt wel. De beveiliging van apple en Google enz. zijn meer bedoelt dat de normale man er minder makkelijk bij kan. Verder liggen je foto’s documenten voor het oprapen.

  Google staat bekend voor het verkopen van je persoonlijke gegevens, net als Facebook. Apple niet.

 • Profielfoto
  bartvdv

  Google staat bekend voor het verkopen van je persoonlijke gegevens, net als Facebook. Apple niet.

  Hoe kan jij daar in godsnaam zeker van zijn ? Omdat Apple het gezegd heeft ? Nogal een domme en vooral naïeve gedachte.

 • Profielfoto
  bedenking

  donut heeft gelijk. Er staat iets tegenover die foto opslag van google. Foto zijn goud waard. Met de herkenningssoftware kunnen ze jouw met je vrienden aan producten en gebruiken linken. De exif info bij een foto vertelt, wanneer de foto is genomen en waar. Als je iets drinkt, dan kan een vriend reclame krijgen van hetzelfde drankje, met de boodschap dat je vriend het ook drinkt.

  Hoeveel mensen gaan vergeten hun privacy juist te zetten? Dus google gaat er veel aan verdienen.

 • Profielfoto
  Ruwepit

  Google staat bekend voor het verkopen van je persoonlijke gegevens, net als Facebook. Apple niet.

  Hoe kan jij daar in godsnaam zeker van zijn ? Omdat Apple het gezegd heeft ? Nogal een domme en vooral naïeve gedachte.

  Wellicht dom en naïef maar heb jij voorbeelden dat Apple hetzelfde doet met je gegevens dan?

 • Profielfoto
  essiw

  Google staat bekend voor het verkopen van je persoonlijke gegevens, net als Facebook. Apple niet.

  Hoe kan jij daar in godsnaam zeker van zijn ? Omdat Apple het gezegd heeft ? Nogal een domme en vooral naïeve gedachte.

  Hij kan vrij zeker zijn dat apple er niet bekend om staat. Hij heeft nooit beweerd dat dit zo is… ik vind jouw reactie eerder vreemd…

 • Profielfoto
  maconly

  Apple is minder gevaarlijk dan google, google is een te dominante partij jammer dat Apple Yahoo niet heeft overgenomen, helaas leven we in een tijd waarin de grote bedrijven veel meer macht hebben dan de laffe overheden.

  Google is een gezwel wat voort kan woekeren .

 • Profielfoto
  altijdhetzelfde

  Beetje raar om privacy er bij te halen. We leven in een tijdperk zonder privacy, en dat moet je accepteren. Als iemand iets van je wilt weten lukt dat echt wel. De beveiliging van apple en Google enz. zijn meer bedoelt dat de normale man er minder makkelijk bij kan. Verder liggen je foto’s documenten voor het oprapen.

  Google staat bekend voor het verkopen van je persoonlijke gegevens, net als Facebook. Apple niet.

  Gast, lees je ff in joh: http://privacy.google.com/
  Kun je tenminste stoppen met het verkondigen van die onzin. Verder prima hoor, als je hun diensten niet wilt gebruiken.

 • Profielfoto
  jackybe67

  @altijdhetzelfde,

  Omdat Google dit verteld is het de waarheid. Hoe naïef kan je zijn. Veel plezier met het gebruik van de diensten van Google. Ik pas…

 • Profielfoto
  mctazman

  Beetje raar om privacy er bij te halen. We leven in een tijdperk zonder privacy, en dat moet je accepteren. Als iemand iets van je wilt weten lukt dat echt wel. De beveiliging van apple en Google enz. zijn meer bedoelt dat de normale man er minder makkelijk bij kan. Verder liggen je foto’s documenten voor het oprapen.

  Google staat bekend voor het verkopen van je persoonlijke gegevens, net als Facebook. Apple niet.

  Gast, lees je ff in joh: http://privacy.google.com/
  Kun je tenminste stoppen met het verkondigen van die onzin. Verder prima hoor, als je hun diensten niet wilt gebruiken.

  Google’s core-business is informatie verzamelen, Apple’s core-business is hard- en software verkopen. Nogal een essentieel verschil. Dat maakt Apple betrouwbaarder dan Google op het gebied van informatie beveiliging.

 • Profielfoto
  Melle

  Ook zo een heerlijk slimme van Google, in kader van je eigen privacy en beveiliging vragen ze je om een mobiel nummer te koppelen aan je account… Heerlijk om zien hoe wij – de mensen – daar zo mooi intrappen…

 • Profielfoto
  bartvdv

  @mctazman:

  Google’s core-business is informatie verzamelen, Apple’s core-business is hard- en software verkopen. Nogal een essentieel verschil. Dat maakt Apple betrouwbaarder dan Google op het gebied van informatie beveiliging.

  Die redenering is gewoonweg nog dommer dan bovenstaande. Apple verzamelt (ongetwijfeld) net dezelfde informatie als Google. En je weet niet wat ze ermee van plan zijn in de toekomst, of wat ze er vandaag al mee doen.

 • Profielfoto
  Ree

  Over privacy van Google;

  Ik log met mijn eigen google account in op de computer van mijn pa, in chrome, in incognito. Doe mijn ding en ik log keurig uit.

  twee weken later log ik bij de buren in op mijn eigen google account, in chrome, in incognito. Doe mijn ding en ik log uit.

  Na het uiloggen kom ik terug op de inlog pagina en daar staat geheel voor-ingevuld de username en wachtwoord van mijn pa, die ik niet ken, die ik nooit heb ingevoerd en ik kan er met één simpele klik mee inloggen.

  DAT is privacy van Google; non-existent.

  Ik zeg; Google, dank je de koekoek. Al geef je me geld toe, dan nog gebruik ik je diensten niet meer. (behalve google.com dan :P)