iBeacon-concurrent van Facebook heeft een belangrijke troef

16 reacties

Facebook werkt aan een concurrent voor iBeacons. De kleine bakens die een locatiegebaseerd signaal kunnen uitzenden, worden door het sociale netwerk vooral als marketingtool aangeprezen en zijn in de huidige testfase gratis aan te vragen.

Beacons zenden een signaal naar telefoons in de buurt en activeren een app of mededeling in de vorm van een pushnotificatie. Voorwaarde is dat de app van de betreffende locatie geïnstalleerd is.

Zeg eens eerlijk: heb jij de app van een lokale winkelcentrum, een pretpark of grote winkelketen? Waarschijnlijk niet en daarom zal je ook geen meldingen krijgen, al hangen overal iBeacons. De beacons van Facebook werken samen met de Facebook-app en die staat wel op menig smartphone. Voor kleine winkeliers is het bovendien eenvoudig om iets op Facebook te doen. Dat is de grote troef die dit een belangrijke iBeacon-concurrent maakt.
11057189_1644873915733091_372069602_n
iBeacons bieden wel meer mogelijkheden dan Facebook Beacons, zo kan door middel van iBeacons indoor navigatie worden opgezet. De Facebook Beacons tonen alleen content in de Facebook-app. Zelf met een Facebook Beacon experimenteren? Als eigenaar van een bedrijfspagina vraag je ze hier gratis aan.

Kijken: OMT probeert iBeacons in een museum

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  Martink

  Gebruiken ze hier geen iBeacons voor dan? Dit lijkt me namelijk handiger dan eigen iets te ontwikkelen. En als het beacons zijn ingesteld voor Facebook kan Facebook ze zien:)

 • Profielfoto
  epsylon

  Dit is inderdaad een toepassing van het iBeacon protocol:

  For those wondering what lies under the hood of the Facebook beacons, for now they’re driven by Apple’s proprietary “iBeacon” protocol. iBeacon was first unveiled at the Worldwide Developers Conference (WWDC) in 2013, and was first seen being dogfooded by Apple at its own stores. – See more at: http://www.dailytech.com/Facebook+Begins+Mass+Rollout+of+Free+Bluetooth+Business+Beacons/article37391.htm#sthash.mY4YgWxS.dpuf

 • Profielfoto
  Niels

  Met andere woorden, de facebook ‘versie’ is weer een complete spam zooi gericht op de verkoper en niet de gebruiker. Immers, je krijgt reclame van alles en nogwat. Bij iBeacons van  krijg je tenminste alleen berichten binnen van winkels/diensten waar je toch al interesse voor hebt, je hebt immers de app al geïnstalleerd staan.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  @epsylon Uhu. maar de beacons van Facebook zijn niet ‘open’ zoals iBeacons van andere leveranciers dat zijn. Ze praten alleen met de Facebook-app, is wat ik iig begrepen heb.

 • Profielfoto
  maessam

  En hoe verdient Facebook hieraan?

 • Profielfoto
  ronnyc

  Grappig dat Facebook aangeeft “Designed for privacy” terwijl het beacon net zorgt voor een uitholling van de privacy. Via het beacon zal je je aanwezigheid op een plaats dubbel bevestigen (via location services en het beacon). Om deze dubbele bevestiging te garanderen vereist Facebook dat bluetooth en location services dienen ingeschakeld te zijn (“Only people who have enabled location services on their phone and have Bluetooth turned on will receive Place Tips from the beacon at your business”).

  Inderdaad, Facebook heeft het bij het rechte eind dat het beacon zelf geen informatie verzamelt of doorstuurt (al lijkt me dit eerder een kwestie van tijd). Echter, de gebruiker verschaft Facebook zelf de benodigde data door de informatie van het beacon, zelfs al is dit beperkt tot een id, mee te geven bij elke communicatie. De gebruiker verschaft Facebook alle nuttige gegevens zoals wanneer je winkelt, welke producten je zoekt (in de winkel op een interessante aanbieding klikken) enz. En als kers op de taart kan Facebook advertenties van de best betalende winkelier promoten (oh, u zoekt koffie? 2 straten verder is er een promotie op koffie…).

  Welcome to digital labor 2.0…

 • Profielfoto
  epsylon

  @Raymon Klopt helemaal, maar is het dan wel een ibeacon concurrent?

 • Profielfoto
  Boike12

  Ik heb eerlijk gezegd helemaal geen behoefte aan apparaatjes die je locatie aan Facebook doorgeven…

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Dus zonder Facebook op je iPhone werkt dit niet? Dan is het toch hetzelfde als die anderen, maar dan van Facebook?
  Gaat bij mij dus niet werken…

 • Profielfoto
  Ewoud Koremans

  Aangevraagd!

 • Profielfoto
  IsSidha

  Met andere woorden, de facebook ‘versie’ is weer een complete spam zooi gericht op de verkoper en niet de gebruiker.

  Zijn we wat anders gewend dan van Facebook?
  Als gebruiker ben je gewoon ondergeschikt klapvee dat alles moet inleveren zodat je ongevraagd op maat gemaakte reclame door je giechel krijgt gestauwd.. nee, je hoeft het niet eens meer te slikken
  :x

  binnenkort dan toch maar een “NEE” sticker op me telefoon plakken

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Wat negatief over Facebook toch…
  1) Facebook is gratis voor gebruikers/er moet toch verdient worden, anders zou niemand er in willen investeren
  2) er gaan geen gegevens naar het bedrijf die de beacon plaatst. Wel wordt er info weergegeven op je telefoon
  3) mogelijk gebruikt Facebook de informatie om gerichtere advertenties aan je te laten zien. Hier heb je geen nadeel van. Voordeel is dat je geen reclame ziet van iets waar je geen interesse/vraag naar hebt.
  (Bekend voorbeeld, je krijgt reclame van hondenvoer als je een hond hebt en geen reclame van kattenvoer als je geen kat hebt)
  Ps reclame zul je sowieso krijgen, dan kun je maar beter interessante ads krijgen….toch!?

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Ps als je ziet wat sommige mensen op Facebook zetten open en blood. Dan kan ik me haast niet voorstellen dat ze überhaupt problemen hebben met hun privacy….

 • Profielfoto
  IsSidha

  @Swiftly.. helemaal met je eens! dat is ook het verdien model van Facebook wat ook gewoon een bedrijf is wat geld moet verdienen.. alleen wens ik zelf daar niet aan mee te werken door allerlei data over mezelf gratis weg te geven omdat dat ergens in die 35 pagina’s tellende voorwaarden staat als je Facebook gaat gebruiken..

  Bovendien (2e keer gelijk) heb ik er totaal geen behoefte aan om met een zooitje randdebielen geassocieerd te worden, want dat klootjesvolk schijnt toch de grootste groep gebruikers te zijn..

  :razz:

 • Profielfoto
  MelvinCornelissen

  Daarnaast lijkt ook iedereen altijd te vergeten dat je niet verplicht bent Facebook te gebruiken…

  Wat een azijnzeikers bestaan er toch op deze wereld.

 • Profielfoto
  basiel

  Bij ons in België hebben ze iBeacons gedeployed aan de grote stations en daarmee open je dan direct de NMBS app voor je treinrit op te zoeken. Ik vind dit wel handig. Maar inderdaad facebook app heeft veel groter en universeler bereik.