Eerste plannen Apple Watch 2 gelekt

37 reacties

Hoewel de tweede generatie Apple Watch waarschijnlijk niet voor 2016 uitkomt en daarna nog niet direct in Nederland leverbaar zal zijn, heeft 9to5Mac-scooptijger Marc Gurman de hand al weten te leggen op de plannen die Apple met de Apple Watch 2 heeft.

Apple plant geen grotere accu, want de huidige zou prima voldoen. Er komt ook geen GPS, maar wel een andere manier om je locatie te bepalen. Daarnaast staan er nog drie verbeteringen op het programma.

FaceTime Video Camera

Videobellen wordt volgende de bronnen van Gurman met de Apple Watch 2 mogelijk. Apple zou van plan zijn om aan de bovenkant van het scherm een FaceTime-camera te positioneren. In watchOS 2 wordt het overigens al mogelijk om naast telefoongesprekken ook met FaceTime Audio te bellen. Voor videogesprekken is nog een iPhone nodig.

Locatiebepaling via Wi-Fi

Geen GPS, wel een betere Wi-Fi chip die het mogelijk maakt om weliswaar niet zo nauwkeurig, maar wel energiezuinig je locatie te bepalen door middel van Wi-Fi Triangulatie. Hierbij kijkt de Watch naar de sterkte van verschillende Wi-Fi netwerken om je positie te bepalen. Dit maakt ook Find My Watch mogelijk.

wifitria
Wi-Fi Triangulatie schematisch weergegeven.

Minder afhankelijk van iPhone

Momenteel is de Apple Watch nog erg afhankelijk van de iPhone. Hoewel WatchOS 2 gaat zorgen dat apps ook native kunnen werken, zijn veel zaken nog niet zonder iPhone mogelijk. Momenteel kan de Watch alleen muziek afspelen, fitness tracking en Apple Pay zonder iPhone. Daar zou het sturen van berichten via iMessage, e-mail en het binnenhalen van nieuwe weer- en beursinfo via Wi-Fi aan toegevoegd worden.

Meer modellen

De Apple Watch Edition heeft een vanaf-prijs van 10.000 dollar, maar de duurste ‘gewone’ Apple Watch kost iets meer dan 1000 dollar. Daar zit geen groot gat en dat wil Apple naar verluidt opvullen met meer modellen tussen de 1000 en 10.000 dollar.

Geen verandering in accu

Volgens de bronnen van Gurman heeft Apple gemerkt dat het met accuduur wel snor zit. De gemiddelde gebruiker zou de dag afsluiten met nog 30% energie over. Daarom is de accu geen prioriteit. Bovendien speelt de in watchOS 2 geïntroduceerde Night Stand Modus juist in op het iedere nacht opladen van de Watch.
apple watch-nachtklokje-16x9

Reacties

37 reacties
 • Profielfoto
  Gezalfde

  Hoop op meer sensoren, pas dan overweeg ik zo’n ding aan te schaffen.

 • Profielfoto
  joram

  Ik had toch wel gehoopt op een grotere accu, of ten minste een (veel) langere levensduur per lading. Dat is toch wel één van de hoofdredenen dat ik geen smartwatch heb gekocht… ik wil niet elke dag een apparaat moeten opladen namelijk.:)

 • Profielfoto
  Niels

  Ik had toch wel gehoopt op een grotere accu, of ten minste een (veel) langere levensduur per lading. Dat is toch wel één van de hoofdredenen dat ik geen smartwatch heb gekocht… ik wil niet elke dag een apparaat moeten opladen namelijk.:)

  Ik zie hier eerlijk gezegd het probleem niet in, je horloge doe je toch ’s nachts gewoon af? En dan kun je toch, net als je iPhone, je watch gewoon aan de lader leggen.

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Het gaat niet om het afdoen. Het gaat om het niet altijd kunnen laden. Als ik een weekendje weg ging kon ik mijn pebble lader tenminste thuis laten. En omdat Apple wéér een nieuw kabeltje moest maken, moet die altijd mee.

 • Profielfoto
  SMTR

  Ik koop hem pas als hij 5 dagen op een volle accu haalt.

 • Profielfoto
  Jojo890

  Geruchten over plannen, come on OMT…

 • Profielfoto
  Helena Vanaeken

  @iAmRenzo inderdaad, dat is dan ook wel het enige waar ik het nut van inzie om de batterijduur te verlengen, als je eens 3 daagjes weggaat. @joram dat is gewoon geen reden, je houdt hem heel de dag aan, je gaat slapen, doet hem aan da lader naast je nachtkastje, en je gaat slapen. Vervolgens wekt hij je, zet je hem af, doe je hem aan, en opnieuw en opnieuw, dat is nu eenmaal geen moeite.;-)

 • Profielfoto
  rammes

  Geen GPS? Geen AppleWatch voor mij.

 • Profielfoto
  mslik

  Leuk hoor. Maar laten we eerst de 1 hier in Nederland krijgen.

 • Profielfoto
  rammes

  Ik zie hier eerlijk gezegd het probleem niet in, je horloge doe je toch ‘s nachts gewoon af? En dan kun je toch, net als je iPhone, je watch gewoon aan de lader leggen.

  je telefoon, je applewatch, je valse tanden, je nep been. hoor-apparaat. Op een gegeven moment houd het op he.

 • Profielfoto
  koen

  De bewerk-knop zit onder je avatar.

 • Profielfoto
  rammes

  De bewerk-knop zit onder je avatar.

  thnx! dat had ik nog niet gezien.

 • Profielfoto
  NoPlasticPhones

  Ik begrijp de vraag naar een grotere accu ook niet volledig. Wanneer je apparaat een te kleine batterij heeft om een hele dag mee te gaan, bij normaal gebruik uiteraard, dan heb je recht om te klagen. Maar waar ligt precies het probleem bij dagelijks opladen? Als je de watch ’s avonds toch uit doet om te slapen, waarom is het dan een probleem dat er een kabeltje aangekleefd moet worden? En ik vind het persoonlijk echt geen probleem dat ik een extra kabeltje moet meenemen als ik er even tussenuit ga. Oh nee, toch geen extra 20 cm draad, dat past nooit in de auto!

 • Profielfoto
  Gezalfde

  Apple zou er goed aan doen eens vaker naar de functies van de jawbone up3/4 te kijken en die sensoren over te nemen. Daar heb je tenminste iets aan..

 • Profielfoto
  Maikelw

  Zo een kabeltje kan én ga ik altijd en overal vergeten, daarom moet de batterijduur langer.

 • Profielfoto
  RhB-Mikey

  Daarom is een Apple watch een nutteloos ding doet hetzelfde wat je iPhone doet. je kan net zo goed je iPhone om je pols doen

 • Profielfoto
  joram

  Ik zie hier eerlijk gezegd het probleem niet in, je horloge doe je toch ’s nachts gewoon af? En dan kun je toch, net als je iPhone, je watch gewoon aan de lader leggen.

  en @elena Vanaeken:
  Nou en of dat een reden is. Het is mijn reden. Mijn iPhone laad ik ook niet ’s nachts op, en m’n iPad evenmin. Ik vind het gewoon niet fijn om een x-aantal adapters aan de muur hebben hangen. Ik heb het al eens eerder meegemaakt dat een adapter plofte, en ik moet er niet aan denken dat er een keer een ’s nachts als ik slááp in de hens vliegt. Ik vertrouw Apple’s hardware veel meer dan menig ander merk. Maar diverse adapters in het stopcontact als je ligt te slapen is gewoon, voor mij althans, geen prettig idee.

  Ik wil dat ding overdag, eens per paar dagen desnoods, kunnen opladen. Dan doe ik ‘m bijvoorbeeld als ik op m’n werk ben een keertje af en hang ik ‘m daar aan de computer. Maar ik vind het gewoon geen gemak als ik dat ding élke dag moet opladen. En dan tel ik niet eens mee dat de kans dat je zo’n kabeltje een keer vergeet óók aanwezig is, en de kans dat je ‘m een keer niet kan opladen is groter als je ‘m elke dag aan het snoer moet hangen.

 • Profielfoto
  Buzz

  Maar dan moet de batterij meteen 2 a 3 keer zo lang mee. Dat gaat natuurlijk nooit lukken zonder het ding lelijk en dik te maken. Een batterij die pak hem beet 20% meer capaciteit heeft is zinloos, want dan is hij nog steeds halverwege de tweede dag leeg.

 • Profielfoto
  joram

  Bij gemiddeld gebruik lijkt hij, volgens de reviews, ongeveer anderhalve dag mee te gaan. Volgens die reviews gaat hij bij gemiddeld gebruik namelijk ±24 uur mee, en een dag gebruik is ongeveer 12-14 uur (van 08:00 – 22:00)… dan zou hij ongeveer anderhalve dag mee moeten gaan. Kunnen ze dat (desnoods stapsgewijs) opkrikken naar 2-2,5 dag, dan heb je gevoelsmatig al een enorme winst gemaakt.

  De iPhone’s hardware is met de tijd ook kleiner geworden waardoor de accu (in verhouding) wat groter gemaakt kon worden. Ik denk dat de mogelijkheid dat zoiets ook bij de Apple Watch gebeurt best groot is… álle hardware wordt langzaam aan steeds iets kleiner en verfijnder namelijk. En daarnaast kan het ontwerp, zowel de binnen- als buitenzijde, natuurlijk ook aangepast worden. Dat is ook het geval geweest bij de iPhone.

  Ik zie het inderdaad ook niet zo snel gebeuren dat de accu ineens 2x zo lang mee zal gaan, maar in stapjes de accu ± 2x zo lang mee laten gaan lijkt me helemaal niet onmogelijk als je kijkt naar hoe snel de technologische vooruitgang is. De huidige iPhone is nu, qua hardware, snéller dan de eerste iMac Bondi, en de Apple Watch komt qua snelheid redelijk in de buurt van de eerste iPhone van wat ik begrijp… dat zijn behóórlijke sprongen in enkele jaren:)

 • Profielfoto
  polansky

  FaceTime Video Camera

  Klinkt leuk, maar is super onhandig.

  Horlogedragers…. Ga eens staan en kijk vervolgens eens een minuut lang naar je pols op zo’n manier zodat je de wijzerplaat ook goed kunt zien en een facetime gesprek zou voeren.

  Dat is super vermoeiend voor je arm en ga je niet veel langer dan die minuut volhouden. Dat facetime op je horloge ga je dan dus niet heel erg veel gebruiken. Los van het gegeven dat zo’n camera behoorlijk wat stroom trekt uit dat kleine batterijtje dat gebruikt wordt in de Apple Watch.

  Ik blijf erbij dat de iWatch niet dat gaat worden wat Apple en de vele fans hier ervan verwachten.

 • Profielfoto
  bbqwerty

  Dit is niet voor mij weggelegd. Heb gelukkig een horloge dat ongeveer drie jaar met een ini mini batterijtje meegaat. Wat een genot is het om gewoon altijd de tijd te kunnen aflezen, wekker te kunnen zetten of de tijd te kunnen opmeten, ook als je iphone leeg is (wat me vaker overkomt dan me lief is).

 • Profielfoto
  Ruwepit

  FaceTime Video Camera

  Klinkt leuk, maar is super onhandig.

  Horlogedragers…. Ga eens staan en kijk vervolgens eens een minuut lang naar je pols op zo’n manier zodat je de wijzerplaat ook goed kunt zien en een facetime gesprek zou voeren.

  Dat is super vermoeiend voor je arm en ga je niet veel langer dan die minuut volhouden. Dat facetime op je horloge ga je dan dus niet heel erg veel gebruiken. Los van het gegeven dat zo’n camera behoorlijk wat stroom trekt uit dat kleine batterijtje dat gebruikt wordt in de Apple Watch.

  Ik blijf erbij dat de iWatch niet dat gaat worden wat Apple en de vele fans hier ervan verwachten.

  Complimenten! Oprechte dank voor deze normale bijdrage

 • Profielfoto
  MEEUW

  Ik was laatst in hotel en daar was maar 2 stopcontacten.
  Dit baarde mij zorgen.
  Nu moet ik niet alleen hotel zoeken waar gratis wifi is, maar ook nog voldoende stopcontacten….

 • Profielfoto
  Cybershooter

  @NoPlasticPhones
  Een langere gebruiksduur van de batterij zal er tevens toe leiden dat de totale levensduur van de batterij voor serieuze degradatie zal toenemen, waardoor vervanging van de batterij veel minder snel een feit is. Ga maar na, een gemiddelde batterij zal na 300 cycles gedragadeerd zijn tot 80% van zijn lading die vastgehouden kan worden. Wanneer er dagelijks opgeladen moet worden met nog ca. 30% aan lading over, zal het degradatieniveau van 80% na ca. 500 dagen al bereikt zijn. Enkele maanden daarna zal de batterij al vervangen moeten worden, als deze batterij al vervangen kan worden in de iWatch. Indien de batterij bij wijze van spreken 5 dagen op een volledige lading mee kan gaan, met een gemiddelde restlading van 10% na 5 dagen, zal het degradatieniveau van 80% pas na minimaal 1.500 dagen bereikt worden ofwel ruim 4,5 jaar en pas na 5 jaar vervangen dienen te worden, zodra de degradatie ver onder de 80% is gezakt. Een aanmerkelijk langere levensduur van batterij en mogelijk het gehele horloge.

 • Profielfoto
  Needler

  Scooptijger? WTF is dat voor woord? Zijn de Toppers gastredacteuren bij OMT?

 • Profielfoto
  hokkie

  @Meeuw; Jouw MacBook heeft werkende USB poorten, denk ik…?

  Horloge op het nachtkastje, iphone naast je mac…

 • Profielfoto
  Kees123

  @Needler

  Ik vraag mij inderdaad oprecht af wat dit woord nou betekend. Heb wel even dubbel gelegen na je comment.

  On: ben erg benieuwd maar denk vooral dat we deze geruchten met een korrel zout moeten nemen. Er kan nog een hoop veranderen binnen een jaar, ervanuitgaande dat de Apple Watch 2 eind 2016 uitkomt.

 • Profielfoto
  jorgdane

  hokkie 40 minuten geleden

  @Meeuw; Jouw MacBook heeft werkende USB poorten, denk ik…?

  Horloge op het nachtkastje, iphone naast je mac…

  Het was zo mooi. Terwijl velen om mij heen de laptop na twee uur gebruik al aan de oplader moet hangen gaat mijn macbook met gemak de hele dag mee. Vaak zelfs meerdere dagen, aangezien ik ‘m niet fulltime gebruik. Die bewegingsvrijheid is Heerlijk! iPad: Nog veel beter. Die gaat bij mij een à twee weken mee.

  En mocht ik een oplader nodig hebben tijdens het gebruik, dan is dat voor een laptop minder bezwaarlijk dan bij een horloge. Ik zie het al voor me: Je horloge alsof je aan een soort infuus ligt…

  Er zijn hele leuke toepassingen te bedenken met het horloge (bijvoorbeeld ov-kaart). Maar dan mag het voor de bruikbaarheid niet gebeuren dat je halverwege de dag zonder komt te zitten.

  Ik wil niet verpicht zijn om iedere dag een strikt oplaad-regime aan te houden. “Dan koop je hem toch niet.” -> Precies.

  Autonomie van een week zou voor mij de acceptatie-grens zijn.

 • Profielfoto
  Taceau

  Horloges (de zgn domme) kunnen zichzelf opladen. Waarom kan een zgn smart watch dat niet? Een lader mee moeten nemen haakt het compacte wel van het horloge af.

  Ben overigens benieuwd welke malloot € 10.000 uitgeeft aan een horloge dat na 2, 3 jaar alweer ouderwets is. Daar heb je een behoorlijk rockende Rolex voor, die over 40 jaar alleen maar meer waard is geworden.

  Doe dan maar een fitbit. M’n iPhone heb ik toch al bij me voor alle andere zaken.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  @gezalfde Volgens mij overweeg jij nu al om zo’n ding aan te schaffen. Echter is jouw keuze nu nog om hem niet te kopen….
  (In het kader van het vele uiten van kritiek op de taal in de artikelen, nu eens wat meer aandacht voor de reactanten)

 • Profielfoto
  Verwijderen

  @joram
  Ik denk niet dat er veel mensen zijn die een veel dikkere Applewatch willen.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Ik vermoed dat de Watch 1 nooit in Nederland verkocht zal worden.
  Ik begin nog meer te twijfelen om de 1 helemaal over te slaan en direct de 2 te kopen

 • Profielfoto
  MEEUW

  @Meeuw; Jouw MacBook heeft werkende USB poorten, denk ik…?

  Horloge op het nachtkastje, iphone naast je mac…

  Ja die laat je open achter in hotel? Privacy en security is niet belangrijk?

  Macbook,iphone, tablet, horloge, navigatie, waterkoker.
  Dat in en eruit prikken van stopcontacten daar zit ik niet voor in hotel.
  En een verlengsnoer meenemen is een vereiste tegenwoordig.

 • Profielfoto
  jordy31

  De grootste ergenis zal toch de Lithium-ion-accu
  Van de watch zijn, deze verliest zijn capiciteit met
  40% na 1 jaar. Dan zal deze watch na 1 jaar een
  Zeer kort dagje mee gaan, is deze makelijk te
  Wisselen met een nieuwe batterij?
  Ik heb nog altijd de iphone 5, en elk jaar krijg deze
  Jongen een nieuwe batterij.

 • Profielfoto
  Helena Vanaeken

  @jordy31 wtf ijl jij? Pas na zo’n 18 maanden begint het verlies van capaciteit, pak dat hij de 24ste maand nog zo’n 80-85 heeft, en welke vanwaar haal jij je accu’s als die elk jaar moet vervangen worden? En gewoon het scherm loskoppelen, dan zit je aan de batterij, maar of dat daarom ook makkelijk is, als je een beetje handig bent wel ;-)!

 • Profielfoto
  jordy31

  @Helena Vanaeken. Kan er ook niks aan doen.
  Het is wat het is. Ik volg apple alleen nog, koop niks meer.
  Voor mij persoonlijk is het product niet af, en de verleiding is veel afgenomen
  het laatste jaar. Dus ik ben benieuwd wat ze nog veel te vroeg weer op de markt brengen. Grtz

 • Profielfoto
  iAngeloJoel

  Nu al? De Apple Watch is nog niet in de Nederland gereleased en dan al plannen voor een opvolger…